
Μονόδρομος η αύξηση της παραγωγικότητας
Όμως, κρίσιμα υπουργεία της κυβέρνησης διαμορφώνουν πολιτικές με βάση τις θέσεις εργασίας, ενώ η παραγωγικότητα ως έννοια είναι άγνωστη, αφού οι υπουργοί «πουλάνε» εργασία -και μάλιστα φθηνή– ως το …φάρμακο για την οικονομική επιβίωση των εργαζομένων.
Το ζήτημα της παραγωγικότητας και των απλών θέσεων εργασίας εξηγήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, όταν κλήθηκε από το Bankingnews να απαντήσει για το υψηλό κόστος διαβίωσης των καταναλωτών – νοικοκυριών.
Θέλουμε μισθούς Γερμανών και Δανών
Η παραγωγικότητα στη χώρα μας είναι στα 38 ευρώ ανά ώρα εργασίας.
Όταν όλοι ζηλεύουν τους μισθούς των Γερμανών, η παραγωγικότητά τους είναι στις 80 ευρώ. Ο Δανός έχει «πιάσει» τα 150 ευρώ ανά ώρα.
Ο επιταχυμένος επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνώρισε άμεσα ότι οι χαμηλοί μισθοί είναι το πρόβλημα των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι η αύξηση των αμοιβών εξαρτάται από την αύξηση της παραγωγικότητας.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε πως πρέπει να γίνει μια πανστρατιά για την αύξηση της παραγωγικότητας.
Ο ΦΠΑ
Οι αλήθειες του προέδρου του ΣΕΒ δεν περιορίστηκαν στο αίτιο των χαμηλών αμοιβών. Επεκτάθηκε και στη διαφορά των τιμών που «εντοπίζονται» στη διεθνή σε σχέση με την εγχώρια αγορά και εμφανίζονται στον δημόσιο διάλογο και μέσα από τα δελτία ειδήσεων, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι τα εγχώρια προϊόντα είναι πιο ακριβά σε σχέση με το εξωτερικό.
«Αυτό δεν είναι αλήθεια», τόνισε, όταν η σύγκριση γίνει στις λιανικές τιμές προ ΦΠΑ και μετά ΦΠΑ. Η πραγματικότητα είναι ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης.
Οι χαμηλοί μισθοί
«Δεν φταίνε οι τιμές, οι μισθοί είναι χαμηλοί», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Κάνει λόγο για λάσπη κατά της επιχειρηματικής κοινότητας όταν μιλούν για καρτέλ και υπερκέρδη, χωρίς να είναι σε θέση κάποιος να προσδιορίσει από πού τελειώνει το κέρδος και από πού αρχίζει το υπερκέρδος.
Το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά «ακόμη» θέσεις εργασίας
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος του υπουργείου έχει θέσει ως προϋπόθεση τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τη χρηματοδότησή τους με κρατικούς πόρους. Είναι ένα από τα πολλά σημεία που στιγμάτισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κατανοώντας εν μέρει τις ανάγκες της πολιτικής, αλλά τονίζοντας ότι σε κάποιους τομείς θα πρέπει να τεθεί η παραγωγικότητα ως κίνητρο χρηματοδότησης επιχειρήσεων.
Ζήτησε τη συντόμευση του ελεγκτικού μηχανισμού επιλογής και αξιολόγησης. Πρότεινε να γίνονται έλεγχοι και από άλλους φορείς, όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μειωθεί ο χρόνος από την αίτηση μέχρι την έγκριση, καθώς σήμερα ξεπερνά τους 22 μήνες.
Αξιολογούν αρνητικά το μέλλον
«Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», την οποία πραγματοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB, είναι μια έρευνα που δίνει φωνή στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, ώστε να αναδειχθούν τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την αναπτυξιακή τους προοπτική, την καθημερινή τους λειτουργία, το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.
Οι επιχειρήσεις αξιολογούν θετικά την παρούσα κατάσταση της χώρας
Αυξάνονται ωστόσο οι προβληματισμοί τους για το μέλλον. Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση της χώρας, το 66,3% των επιχειρήσεων την αξιολογεί θετικά ή ουδέτερα, ενώ το 33,8% την αξιολογεί αρνητικά.
Για τους επόμενους 12 μήνες, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο ανήσυχες από πέρυσι, καθώς οι αρνητικές προσδοκίες αυξάνονται από 26% σε 32,7%, ενώ οι θετικές μειώνονται από 23,9% σε 14,5%. Οι εκτιμήσεις για σταθερότητα διαμορφώνονται από 44,4% σε 48,4%.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών