
Στο πάνω εύρος έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο γνωστοί επιχειρηματίες όπως το Family Office της Μαριάννας Λάτση (Latsco), ο εφοπλιστής Μουνδρέας και ο Κυριακού.
Το Bankingnews, που είχε πάρει από την πρώτη στιγμή θέση υπέρ της εταιρείας, έχοντας κατανοήσει τις προοπτικές της, ανέλυσε επαρκώς τα θεμελιώδη και ενημέρωνε εγκαίρως και εγκύρως καθημερινά για την πορεία της έκδοσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες δύο ώρες μπήκαν προσφορές 100 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλη ζήτηση διαμόρφωσε την τιμή διάθεσης στο πάνω εύρος, δηλαδή στα 5,46 ευρώ.
Στο πάνω εύρος έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο γνωστοί επιχειρηματίες όπως το Family Office της Μαριάννας Λάτση (Latsco), ο εφοπλιστής Μουνδρέας και ο Κυριακού.
Υπενθυμίζεται πως επρόκειτο για συνδυασμένη προσφορά.
Με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης (5,46 ευρώ), η εταιρεία άντλησε 57,3 εκατ. ευρώ και ο βασικός μέτοχος 41 εκατ. ευρώ και αφορούσε αρχικά 18 εκατ. μετοχές, χωρίς να υπολογίζεται η επιπρόσθετη κατανομή.
Στις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών και όπως όλα δείχνουν από τη μεγάλη επιτυχία της δημόσιας προσφοράς θα πάει αρκετά καλά.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., ως Συντονιστής και Σύμβουλος Εισαγωγής, και η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., ως Συντονιστής της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, για την αρχική δημόσια προσφορά έως 10.500.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου (οι «Νέες Μετοχές») και έως 7.500.000 υφιστάμενων κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου (οι «Πωλούμενες Μετοχές» και, μαζί με τις Νέες Μετοχές, οι «Αρχικά Προσφερόμενες Μετοχές»), καθώς και έως 2.700.000 μετοχών επιπρόσθετης κατανομής (οι «Μετοχές Επιπρόσθετης Κατανομής» και, μαζί με τις Αρχικά Προσφερόμενες Μετοχές, οι «Προσφερόμενες Μετοχές») σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης της εταιρείας «QUALCO GROUP Α.Ε.» (η «Εταιρεία»),
(Α) στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα (η «Ελληνική Δημόσια Προσφορά»), και
(Β) σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης εξαιρούμενης από την υποχρέωση δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου σύμφωνα με τον Κανονισμό για το Ενημερωτικό Δελτίο (όπως ορίζεται κατωτέρω) και την εφαρμοστέα νομοθεσία,
(i) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μόνο σε πρόσωπα που ευλόγως θεωρείται ότι είναι Ειδικοί Θεσμικοί Αγοραστές (QIBs), όπως ορίζονται και σύμφωνα με τον Κανόνα 144A βάσει του Νόμου περί Κινητών Αξιών των Η.Π.Α., και
(ii) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον Κανονισμό S
(η «Θεσμική Προσφορά» και, μαζί με την Ελληνική Δημόσια Προσφορά, η «Συνδυασμένη Προσφορά»),
και την εισαγωγή (η «Εισαγωγή») όλων των κοινών μετοχών της Εταιρείας (οι «Κοινές Μετοχές») στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (Κύρια Αγορά) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της Συνδυασμένης Προσφοράς την Παρασκευή, 09.05.2025, και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας με ημερομηνία 09.05.2025, ανακοινώνουν, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 2 και το άρθρο 21 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ο «Κανονισμός για το Ενημερωτικό Δελτίο»), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει:
(α) την προσφορά 10.500.000 Νέων Μετοχών και 7.500.000 Πωλούμενων Μετοχών,
εκ των οποίων 13.292.947 κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά, δηλαδή το 74% των Προσφερόμενων Μετοχών (συμπεριλαμβανομένων των cornerstone επενδυτών), και 4.707.053 κατανεμήθηκαν στη Θεσμική Προσφορά, δηλαδή το 26% των Προσφερόμενων Μετοχών.
(β) την προσφορά 2.700.000 Μετοχών Επιπρόσθετης Κατανομής λόγω υπερβάλλουσας ζήτησης,
εκ των οποίων 713.700 κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και 1.986.300 στη Θεσμική Προσφορά.
Η τελική τιμή διάθεσης των Προσφερόμενων Μετοχών (η «Τιμή Διάθεσης») καθορίστηκε, βάσει της από 09.05.2025 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και των αποτελεσμάτων της διαδικασίας βιβλίου προσφορών που διενεργήθηκε από τις 07.05.2025 έως τις 09.05.2025, τόσο για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά όσο και για τη Θεσμική Προσφορά, στα €5,46 ανά μετοχή.
Η Τιμή Διάθεσης είναι ταυτόσημη στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και στη Θεσμική Προσφορά.
Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκφράστηκε από τους επενδυτές που συμμετείχαν στη Συνδυασμένη Προσφορά ανήλθε σε 103.078.801 Προσφερόμενες Μετοχές στην τιμή των €5,46 ανά μετοχή, δηλαδή συνολικό ποσό €563 εκατ., υπερβαίνοντας τις 20.700.000 Προσφερόμενες Μετοχές που προσφέρθηκαν μέσω της Συνδυασμένης Προσφοράς κατά περίπου 5 φορές.
Οι λεπτομέρειες της κατανομής στις διάφορες κατηγορίες επενδυτών θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, 14.05.2025.
Τι είχε μεταδώσει νωρίτερα το Bankingnews
Ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις έχει ξεπεράσει η δημόσια προσφορά της Qualco, η οποία στις 15 Μαΐου θα κάνει ντεμπούτο στο Χ.Α. και σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία των εγγραφών.
Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν πως έχει συγκεντρώσει η συνδυασμένη προσφορά 550 εκατ. ευρώ και η κάλυψη, δηλαδή έχει ξεπεράσει τις 4 φορές.
Όπως έγραψε και χθες το ΒΝ, χρηματιστές δηλώνουν εντυπωσιασμένοι για το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από επενδυτές.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για συνδυασμένη προσφορά με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης (5,46 ευρώ) η εταιρεία θα αντλήσει 57,3 εκατ. ευρώ και ο βασικός μέτοχος 41 εκατ. ευρώ και αφορά αρχικά 18 εκατ. μετοχές, ενώ υπάρχει δυνατότητα επιπρόσθετης κατανομής έως 2,7 εκατ. μετοχών.
Η ανάλυση
Περί τα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζουν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών πως θα μαζέψει συνολικά η δημόσια προσφορά της Qualco, για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η δημόσια προσφορά, η οποία ξεκίνησε χθες (7/5) συγκέντρωσε περί τα 70 εκατ. ευρώ και έτσι με δεδομένο την κατάθεση προσφορών από τους θεσμικούς κατά την τελευταία μέρα, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, υπολογίζεται πως θα καλυφθεί από 1,8 φορές έως και 2 φορές. Το Bankingnews έγινε αποδέκτης μηνυμάτων αναγνωστών, οι οποίοι ζητούσαν μία ανάλυση της εταιρείας και μία σύγκριση ώστε να αποκτήσουν περισσότερη γνώση για το αν αξίζει και πως θα μπορούσε να κινηθεί η μετοχή.
Τα θεμελιώδη της Qualco
Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Με εύρος τιμής διάθεσης (5,04 -5,46 ευρώ) η pre-money κεφαλαιοποίηση είναι μεταξύ 300 εκατ. ευρώ και 325 εκατ. ευρώ.
Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 58,93 εκατ. μετοχές και μετά την συνδυασμένη προσφορά θα έχει 70,03 εκατ. μετοχές.
Άρα μετά τη δημόσια προσφορά στο άνω μέρος της τιμής διάθεσης η αποτίμηση θα είναι 382 εκατ. ευρώ.
Αν υποτεθεί ότι δοθεί ένα μικρό discount από το άνω εύρος θα μπορούσε η αποτίμηση να είναι λίγο μικρότερη, έστω 370 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για συνδυασμένη προσφορά και στην άνω τιμή διάθεσης η εταιρεία θα αντλήσει 57,3 εκατ. ευρώ και ο βασικός μέτοχος 41 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση
Στη χρήση 2024 τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 50,4 εκατ. ευρώ άρα μετά την αύξηση θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζεται δηλαδή ένα P/BV 3,7 φορές.
Ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 50,4 εκατ. ευρώ, άρα θα μηδενιστεί σχεδόν (αν αφαιρεθούν τα έξοδα έκδοσης).
Με βάση τα κέρδη χρήσης 2024, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 15,6 εκατ. ευρώ ο δείκτης P/E ανέρχεται στις 23,7 φορές.
Tα EBITDA ήταν στα 38,6 εκατ. ευρώ, άρα μετά την αύξηση ο δείκτης EV/EBITDA θα είναι στις 9,5 φορές.
Η σύγκριση με ομοειδείς εταιρίες
Η εταιρεία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις χρηματοοικονομικής τεχνολογίας για χρηματοπιστωτικούς και μη οργανισμούς, άρα μία λογική σύγκριση είναι με τις τεχνολογικές εταιρείες του Χ.Α.
Το 87% του EBITDA (2024) προέρχεται από τους τομείς δραστηριοποίησης Τεχνολογία & Λογισμικό και Πλατφόρμες – και 13% από διαχείριση χαρτοφυλακίων.
Ο ελληνικός κλάδος διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA 13,06 φορές, άρα υπάρχει discount περίπου 30%.
Η Real Cons. διαπραγματεύεται 35 φορές τα κέρδη του 2024 και 4,6 φορές τα ίδια κεφάλαια, άρα η Qualco είναι πιο ελκυστική.
Η Profile έχει P/E 25x και P/BV 3,8 φορές, οριακά υψηλότεροι δηλαδή οι δείκτες έναντι της Qualco.
Υπενθυμίζεται πως βάσει του χρονοδιαγράμματος αύριο (9/5) ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά και θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο θα γίνει στις 15 Μαΐου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών