πάμε euro

«Αναβιώνει» ο τελικός του 2016, παίζει τα ρέστα της για πρόκριση η Ισπανία!

«Αναβιώνει» ο τελικός του 2016, παίζει τα ρέστα της για πρόκριση η Ισπανία!

5ος-6ος όμιλος: Με παραδοσιακά και βαθμολογικά ντέρμπι πέφτει η αυλαία για τη φάση των ομίλων, αφού και στα δύο γκρουπ, όλα εμφανίζονται ακόμη «ανοιχτά».

Η Σουηδία για να «τελειώσει» ό,τι έχτισε - Η Πολωνία για να σώσει την παρτίδα

Με διαφορετικά μομέντουμ αλλά κοινό στόχο, Σουηδία και Πολωνία θα αναμετρηθούν στην Αγία Πετρούπολη (23/06, 19:00) σε ένα ματς-κλειδί για την τελική έκβαση του 5ου ομίλου.

Με μία σπουδαία νίκη απέναντι στη Σλοβακία, η Σουηδία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την παρουσία της στη φάση των «16». Παρότι στο πρώτο ημίχρονο ήταν άτολμη, στην επανάληψη είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και με τον Αλεξάντερ Ίσακ σε μεγάλο βράδυ, πήρε το τρίποντο με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Φόρσμπεργκ στο 77’.

Πλέον, οι Σκανδιναβοί απλώς αναμένουν την τελική θέση που θα λάβουν, αφού η πρόκρισή τους είναι δεδομένη. Με νίκη σαφώς και προκρίνονται ως πρώτοι, ενώ μπορούν να διατηρήσουν την πρωτιά και σε περίπτωση ισοπαλίας, αρκεί να μην υπάρξει νικητής και στο έτερο παιχνίδι του ομίλου. Αν μία εκ των Σλοβακία-Ισπανία πάρει τους τρεις βαθμούς, τότε η Σουηδία πιθανότατα θα καταλήξει .
E4LBZOjWEAANAsD_1.jpg

Σε περίπτωση ήττας τα πράγματα περιπλέκονται. Αν υπάρξει νικητής στο άλλο ματς, τότε η ομάδα του Άντερσον θα λάβει την τρίτη θέση, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας θα προκύψει τριπλή ισοβαθμία, που μπορεί να τη φέρει από ως .

Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία με μία ψυχωμένη εμφάνιση απέναντι στους Ισπανούς, κατάφερε να πάρει ένα «δάνειο» ζωής. Η ισοφάριση του Λεβαντόφσκι στο 54’ έδωσε απάντηση στο προβάδισμα των Ισπανών από το 25’. Είχε βέβαια και την τύχη με το μέρος της, αφού ο Μορένο έχασε πέναλτι τέσσερα λεπτά αφότου το ματς ήρθε στα ίσα.

Με αυτόν τον τρόπο, παρότι είναι τελευταία στη βαθμολογία, με νίκη προκρίνεται. Μάλιστα, αν υπάρξει νικητής στο Σλοβακία-Ισπανία, θα προκριθεί ως ! Σε περίπτωση νίκης της και ισοπαλίας στο άλλο ματς, η Πολωνία μπορεί να προκριθεί από πρώτη ως τρίτη με βάση την ισοβαθμία που θα προκύψει. Αν πάλι έρθει ισόπαλη, πρέπει να ελπίζει σε ήττα της Ισπανίας για να ανέβει στην τρίτη θέση, όμως, η πρόκρισή της θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

E4Un1mRXIAcAmxq_1.jpg

Η Ισπανία παίζει τα «ρέστα» της απέναντι στην πιο άνετη Σλοβακία

Σε ισπανικό έδαφος η ομάδα του Λουίς Ενρίκε θα αντιμετωπίσει τη Σλοβακία (23/06, 19:00), με τη νίκη να μοιάζει μονόδρομος για τους «φούριας ρόχας».

Μπορεί το ματς να γίνεται στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα, στο Λα Καρτούχα της Σεβίλλης, αλλά τυπικά γηπεδούχος είναι η Σλοβακία. Θα μπορούσε να είχε πάρει τουλάχιστον έναν βαθμό από την αναμέτρηση με τη Σουηδία αν εκμεταλλευόταν το καλό, πρώτο της ημίχρονο, αλλά όταν οι Σκανδιναβοί ανέβασαν στροφές, δεν είχε απαντήσεις για να δώσει.

Ωστόσο, βασισμένη στο 2-1 επί της Πολωνίας στην πρώτη αγωνιστική, κρατά την πρόκριση στα χέρια της. Σε περίπτωση νίκης περνά στους «16» (ως πρώτη αν χάσει βαθμούς η Σουηδία απέναντι στην Πολωνία), ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας μπορεί να καταλήξει από την ως την θέση.

Ο αποκλεισμός, όμως, είναι εξίσου κοντά με την πρόκριση. Αν ηττηθεί και η Πολωνία κερδίσει, μένει στην τέταρτη θέση, ενώ αν η παρέα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν πάρει το τρίποντο, έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται τη συνέχεια της στη διοργάνωση μέσω της 3ης θέσης.

Στην αντίπερα όχθη, η Ισπανία βρίσκεται στα «σχοινιά». Με συγκομιδή μόλις δύο βαθμών σε ισάριθμες αγωνιστικές, δεν έχει περιθώρια. Το ανελέητο παιχνίδι κατοχής των προηγούμενων ματς, πρέπει να μετουσιωθεί σε γκολ, αφού ακόμη κι όταν προηγήθηκε με τον Μοράτα (25’) στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στην Πολωνία, έδειξε χαλαρότητα, ισοφαρίστηκε (54’) και απώλεσε τεράστια ευκαιρία να ξαναπάρει κεφάλι στο σκορ, με το χαμένο πέναλτι του Μορένο τέσσερα λεπτά αργότερα.

Τουλάχιστον, γνωρίζει πως η ίδια ορίζει τη μοίρα της. Αν θέλει την πρόκριση χωρίς να ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα του άλλου παιχνιδιού, πρέπει να κερδίσει. Σε περίπτωση που έρθει ισόπαλη μένει τρίτη, αρκεί να μην κερδίσει η Πολωνία. Αν ηττηθεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων να τερματίσει , λέγοντας, ωστόσο, «αντίο» στη διοργάνωση.

Βαθμολογία (5ος όμιλος):

Σουηδία 4 (1-0)

Σλοβακία 3 (2-2)

Ισπανία 2 (1-1)

Πολωνία 1 (2-3)
E4a0s98XIAA-8Xx_1.jpg

Περνώντας τώρα στις δύο αναμετρήσεις του 6ου ομίλου, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως ο χαρακτηρισμός που είχε λάβει ο εν λόγω όμιλος, ως ο δυσκολότερος που έβγαλε η κληρωτίδα στην πρώτη φάση του EURO έχει δικαιολογηθεί απόλυτα.

Και αυτό διότι οι Γάλλοι βρίσκονται στην κορυφή με 4 βαθμούς, ενώ οι Πορτογάλοι και οι Γερμανοί ισοβαθμούν στην δεύτερη και την τρίτη θέση με 3, με τους Ούγγρους να ακολουθούν, έχοντας όμως ακόμη και τώρα ελπίδες πρόκρισης, καθώς σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσαν «κόκκινο πανί» για τα «μεγαθήρια» του γκρουπ.

Ώρα πρόκρισης για την Γερμανία, δεν θα τα παρατήσουν εύκολα οι Ούγγροι

Σπουδαία ήταν η επικράτηση που κατόρθωσε να πανηγυρίσει η Γερμανία, στην δεύτερη αγωνιστική του ομίλου απέναντι στην Πορτογαλία, στο πρώτο ματς στην ιστορία του EURO που η ίδια ομάδα ευνοήθηκε από δύο γκολ της αντιπάλου της!

Οι Γερμανοί βρέθηκαν πίσω στο σκορ με γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, αποκλείονταν από την συνέχεια της διοργάνωσης για περίπου 20 λεπτά, αλλά παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να «γυρίσουν» το ματς και να φτάσουν σε μία άνετη επικράτηση με 4-2, επιστρέφοντας για τα καλά στην διεκδίκηση της πρόκρισης.
E4QprxJWQAUgeCY.png

Με την 5η του διαδοχική επικράτηση έναντι των Πορτογάλων και την φανταστική εμφάνιση του αριστερού, ακραίου οπισθοφύλακά, Γκόσενς, το σύνολο του Γιόαχιμ Λεβ αντιμετωπίζει την «άσημη» αλλά άκρως υπολογίσιμη Ουγγαρία, σε γερμανικό έδαφος,  στην τελευταία αγωνιστική του 6ου ομίλου, και στοχεύει σε μία νίκη που θα της δώσει την πρόκριση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των Γάλλων έναντι στους Πορτογάλους.

Παρόλα αυτά, μόνο εύκολο δεν πρέπει να χαρακτηριστεί το έργο των Γερμανών, οι οποίοι δεν θα έχουν στην σύνθεσή τους και τον Μίλερ, λόγω κάκωσης που υπέστη στο γόνατο, καθώς η Ουγγαρία φρόντισε να ανυψώσει το ανάστημα της, τόσο απέναντι στην Πορτογαλία, όσο και απέναντι στην Γαλλία.

Στην πρώτη περίπτωση δέχθηκε τρία γκολ, στο τελευταίο πεντάλεπτο της κανονικής διάρκειας, ενώ στην δεύτερη προηγήθηκε, ισοφαρίστηκε από τον Γκριεζμάν, αλλά άντεξε και έφτασε στην κατάκτηση του ενός βαθμού.

Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, οι Ούγγροι θα επιχειρήσουν να κάνουν την έκπληξη και απέναντι στην Γερμανία, μιας και μαθηματικά έχουν βεβαίως ακόμη και τώρα ελπίδες πρόκρισης, αν συμπεριληφθούν στις «καλύτερες τρίτες», πράγμα που αν γίνει, θα λάβει χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Η εν λόγω αναμέτρηση θα είναι η 34η στην ιστορία των δύο ομάδων, με την Ουγγαρία να μετρά, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, τρεις περισσότερες νίκες, και να φιλοδοξεί να κάνει κάτι ανάλογο και σήμερα, στο πρώτο ραντεβού των αντιπάλων, σε κορυφαία διοργάνωση, μετά το Μουντιάλ του 1954!
E4P05RmXMAo4A9V_1_1.jpg

Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι του EURO στο Πούσκας Αρένα

Και φτάνουμε αισίως στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της φετινής διοργάνωσης, η οποία συμπληρώνει 60 χρόνια υπόστασής, και διαδραματίζεται σε 11 διαφορετικές πόλεις.

Μία εξ’ αυτών είναι η Βουδαπέστη, με το Πούσκας Αρένα να ανοίγει τις πύλες του για να ατενίσει ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό θέαμα, ανάμεσα στην Γαλλία και την Πορτογαλία, με τον τελικό της ίδιας διοργάνωσης πριν από μία πενταετία, να αναβιώνει ξανά!

Πρόκειται επί της ουσίας άλλωστε για έναν «πρόωρο τελικό», καθώς οι Γάλλοι καλούνται να πάρουν τουλάχιστον έναν  βαθμό, ώστε να είναι δεδομένη η πρόκρισή τους, είτε στην πρώτη, είτε στην δεύτερη θέση του ομίλου, ενώ οι Πορτογάλοι επιθυμούν τη νίκη, ώστε να μην ενδιαφέρονται σε καμία περίπτωση, για το αποτέλεσμα της Γερμανίας απέναντι στην Ουγγαρία.

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως πρόκειται για δύο ομάδες που δεν έχουν ξεκινήσει το τουρνουά όπως αναμενόταν.

Και αυτό διότι οι Γάλλοι, δεν κατόρθωσαν να προβούν στην δεύτερη ανατροπή στο EURO, όταν έμειναν πίσω στο σκορ από την Ουγγαρία, φτάνοντας απλώς στην ισοφάριση με τον Αντουάν Γκριεζμάν στο 50ο συνεχόμενο παιχνίδι του με τα χρώματα των «Τρικολόρ» , μην έχοντας όμως ακόμη βρει γκολ από τους τρεις επιθετικούς της (Μπενζεμά, Εμπαπέ και Ζιρού) που απαρτίζουν την «αιχμή του δόρατος»

Ανάλογη βεβαίως είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο «στρατόπεδο» της Πορτογαλίας, καθώς το σύνολο του Φερνάντο Σάντος επιβλήθηκε δυσκολότερα από όσο δείχνει το τελικό 3-0, στην πρεμιέρα απέναντι στην Ουγγαρία, αλλά δεν κατόρθωσε να «σπάσει» την αρνητική παράδοση απέναντι στην Γερμανία.
E4ee929VoAIc16E_1.jpg

Δέχθηκε τέσσερα γκολ, έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια της διοργάνωσης που στο επόμενο τουρνουά «διασύρεται» με τόσο μεγάλο σκορ, και πλέον καλείται να διαχειριστεί την κακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να πρέπει για ακόμη μία φορά να την «πάρει από το χέρι».

Έχει άλλωστε ξεκινήσει εξαιρετικά, μετράει 3 γκολ σε 2 εμφανίσεις και αποτελεί τον πρώτο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του EURO που βάζει γκολ και στις 5 διοργανώσεις που λαμβάνει μέρος.

Μπορεί να διατηρήσει την φόρμα του και απέναντι στην Γαλλία, και να οδηγήσει στους Πορτογάλους στην 7η νίκη τους απέναντι στην ομάδα του Ντεσάν σε 27 ματς; Οψόμεθα…

Βαθμολογία (6ος όμιλος)

Γαλλία 4 (2-1)

Πορτογαλία 3 (4-3)

Γερμανία 3 (5-4)

Ουγγαρία 1 (1-4)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης