Football Talk

Το 19ο Scudetto της Ίντερ και η δικαίωση της λογικής στο πρόσωπο του Αντόνιο Κόντε

Το 19ο Scudetto της Ίντερ και η δικαίωση της λογικής στο πρόσωπο του Αντόνιο Κόντε

Το ποδόσφαιρο απέδειξε πως στο τέλος της ημέρας δικαιώνει. Ο Αντόνιο Κόντε είναι ο αρχιτέκτονας του 19ου πρωταθλήματος της Ίντερ και το «BN Sports» θυμίζει, τι συνέβη λίγους μήνες πριν.

«Η ομάδα ήταν αδύναμη, δεν προστάτευσε εμένα αλλά και τους παίκτες. Δεν μου αρέσει αυτό και τώρα κανείς δεν θα έρθει με το μέρος μας». Αν κάποιος έλεγε πως αυτά τα λόγια βγήκαν από το στόμα ενός προπονητή με αποδέκτη τη διοίκηση της ομάδας του, σίγουρα όλοι θα μίλαγαν για σίγουρη απόλυση. Λίγους μήνες μετά, η δικαίωση των ανθρώπων της Ίντερ, καθρεφτίζεται πάνω στο Scudetto.

Ο Αντόνιο Κόντε έφτασε μία «ανάσα» από την…έξοδο, όμως λίγους μήνες αργότερα, έφερε τους «νερατζούρι» στην κορυφή της Ιταλίας έπειτα από 11 χρόνια και για 19η φορά στην ιστορία τους. Ο Ιταλός προπονητής είχε μία επεισοδιακή πρώτη χρονιά στον πάγκο της Ίντερ, ήρθε σε ρήξη με τη διοίκηση αλλά στο τέλος, η ποδοσφαιρική λογική επικράτησε. Η δυναστεία της Γιουβέντους, σταμάτησε στη μεγαλύτερη δικαίωση του 21ου αιώνα.

Το πρώτο βήμα από τη διοίκηση και η «σφαλιάρα»…

Μετά τον τελικό του Europa League, όπου η Ίντερ ηττήθηκε με 3-2 από τη Σεβίλλη, Κόντε και διοίκηση, έκατσαν σε ένα τραπέζι για να συζητήσουν. Μπορεί αρκετοί να είχαν ετοιμάσει ως είδηση την απόλυση του Ιταλού, όμως η ανακοίνωση των «νερατζούρι», ήταν ξεκάθαρη. «Ο Αντόνιο Κόντε παραμένει στον πάγκο της Ίντερ». Για πολλούς, ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Για τους άμεσα εμπλεκόμενους, ήταν η αρχή.

Η μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να μην περιείχε πολλές μεταγραφές αλλά είχε αρκετές ανανεώσεις. Ο Κόντε ήταν ξεκάθαρος. Ήθελε ένα δεξί φουλ μπακ (Χακίμι) και τον βασικό του κορμό. Ο Μάσιμο Μοράτι του τα πρόσφερε απλόχερα. Η αφετηρία της νέας σεζόν, είχε ως μοναδικό στόχο την επιστροφή στους τίτλους έπειτα από το 2011, με αποκορύφωμα το πρωτάθλημα.

Ωστόσο, η «σφαλιάρα» της Ευρώπης, έφερε εκ νέου τριγμούς. Η Ίντερ όχι απλώς σταμάτησε το ταξίδι της στο Champions League στη φάση των ομίλων αλλά έμεινε τελείως εκτός Ευρώπης κόντρα σε Σαχτάρ Ντόνετσκ, Γκλάντμπαχ και Μπαρτσελόνα. Από την άλλη, στο πρωτάθλημα η πορεία ήταν σταθερά σε… υψηλές πτήσεις. Μπορεί η Μίλαν να έδειχνε ανανεωμένη, όμως το «μέταλλο» της Ίντερ δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητο.

Επιμονή στο 3-5-2 και οι παίκτες- «κλειδιά»!

Ο Αντόνιο Κόντε φημίζεται για το πείσμα του. Αυτό, άλλωστε, τον έχει οδηγήσει ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητές του 21ου αιώνα. Ο 51χρονος κόουτς είδε το σύστημά του να δέχεται έντονη κρητική. Το ίδιο και η ταυτόχρονη χρήση των Λαουτάρο Μαρτίνες και Ρόμελου Λουκάκου στην εντεκάδα. Εκείνος, όμως, δεν άλλαξε τα πλάνα του. Ίσα-ίσα τα τόνισε ακόμα παραπάνω. Ένα από τα «όπλα» του για να πετύχει αυτό το πλάνο, ήταν ο Νικολό Μπαρέλα

Ένας από τους πιο προικισμένους χαφ της Ευρώπης και το μεγαλύτερο ταλέντο της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια. Η απότομη εξέλιξή του, έλυσε τα χέρια του Ιταλού προπονητή. Ήταν ο ποδοσφαιριστής που μπορούσε να πάρει όλο τον άξονα πάνω του, κόβοντας και ράβοντας με απίστευτο τρόπο. Βέβαια, μπορεί ο Μπαρέλα στον αγωνιστικό χώρο να ήταν η αρχή και το τέλος, όμως ένα άλλο πρόσωπο, είναι ο πρωτεργάτης σε όλο αυτό.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Σαμίρ Χαντάνοβιτς. Ο 36χρονος τερματοφύλακας μπορεί να μην πρόλαβε τον τελευταίο τίτλο της ομάδας, όμως είναι ο παλιός του ρόστερ, καθώς βρίσκεται στο Μιλάνο από το 2012. Η εμπειρία του και ο ηγετικός του ρόλος έφερε ισορροπίες. Ακόμα και στον αποκλεισμό από την Ευρώπη, ο Βόσνιος ήταν η «κολώνα» που κράτησε το ταβάνι των αποδυτηρίων να μην πέσει.

Τέλος, φτάνουμε στο φονικό δίδυμο της επίθεσης. Λουκάκου και Μαρτίνες κατάφεραν να κουμπώσουν στον απόλυτο βαθμό και να γίνουν ένας από τους πιο «καυτούς» συνδυασμούς της Ευρώπης. Ο Βέλγος φορ μάτωσε 21 φορές τα αντίπαλα δίχτυα φέτος ενώ ο Αργεντινός συμπαίκτης του, 15. Άξιο θαυμασμού όμως, είναι το γεγονός πως έχουν συνδυαστεί συνολικά 10 φορές μεταξύ τους για να επιτευχθεί ένα τέρμα, παρότι αμφότεροι είναι καθαροί εκτελεστές.

Το «μυστικό» που δημιούργησε την αυτοκρατορία της Γιουβέντους, είναι αυτό που τη ρίχνει…

Με την ολοκλήρωση της σεζόν 2011/12, η Γιουβέντους στέφεται πρωταθλήτρια Ιταλίας για πρώτη φορά μετά τον υποβιβασμό για τα στημένα παιχνίδια. Ήταν η αρχή ενός ιστορικού σερί. Για τα επόμενα εννέα χρόνια, η ομάδα του Τορίνου δεν θα αφήσει τα σκήπτρα της Serie A. Ο άνθρωπος, όμως, που ξεκίνησε αυτή τη δυναστεία, είναι ο ίδιος που την… σταμάτησε. Ο Αντόνιο Κόντε μεταμόρφωσε τη «Γηραιά Κυρία» σε ένα ασυναγώνιστο σύνολο, το οποίο δεν γινόταν να σταματήσει.

Ακολούθησαν δύο σερί κατακτήσεις πρωταθλήματος, πριν έρθει η στιγμή της αντικατάστασης από τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Η επιστροφή του 51χρονου προπονητή στο ιταλικό πρωτάθλημα, έπειτα από τη Γιουβέντους, έμελλε να είναι και η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Η ισοπαλία της Αταλάντα από τη Σασουόλο, πρόσφερε στην Ίντερ την ευκαιρία να πανηγυρίσει και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή.

Φυσικά, υπάρχει ένα μυστικό πίσω όλο αυτό. Είναι αξιοσημείωτο, πως οι θητείες του σε Γιουβέντους, Τσέλσι και Ίντερ δεν συνδέονται μόνο με το γεγονός πως έχει πανηγυρίσει πρωτάθλημα. Υπάρχει μία ακόμα σύνδεση, την οποία οι άνθρωποι της Ίντερ, έβαλαν στην εξίσωση για την παραμονή του. Ο Αντόνιο Κόντε ανέλαβε και τις τρεις έπειτα από μία κακή σεζόν. Συγκεκριμένα, η Γιουβέντους είχε τερματίσει 7η, η Τσέλσι 10η και η Ίντερ 4η, όμως αμφότερες, έκαναν το ολικό comeback με τον Ιταλό στο τιμόνι τους.

«Θέλω να απολαύσω τη στιγμή μαζί με το σύλλογο, την οικογένειά μου και τους παίκτες. Το έχουμε κερδίσει, κανείς δεν μπορεί να μας το πάρει». Εμφανώς συγκινημένος, ο Αντόνιο Κόντε λέει τα παραπάνω λόγια, λίγα λεπτά μετά τη μαθηματική κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος. Μπορεί να έχει ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση, όμως αυτή τη φορά, το Scudetto ήταν διαφορετικό. Ήταν γεμάτο ποδοσφαιρική… δικαίωση.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης