Football Talk

Champions League: Η Τσέλσι ήθελε τον… Γερμανό της, 1-0 τη Σίτι στον αγγλικό «εμφύλιο» (video)

Champions League: Η Τσέλσι ήθελε τον… Γερμανό της, 1-0 τη Σίτι στον αγγλικό «εμφύλιο» (video)

Το Champions League βάφτηκε… μπλε, με τον Χάβερτς να δίνει στην Τσέλσι τη νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι.

Η Τσέλσι πήρε τη ρεβάνς από τον χαμένο «εμφύλιο» του 2008 και ο Τόμας Τούχελ από τον περσινό τελικό. Χάρη στο γκολ του Κάι Χάβερτς, οι «μπλε» κατέκτησε το δεύτερο Champions League στην ιστορία τους, νικώντας τη Μάντσεστερ Σίτι με 1-0 και επιστρέφοντας στον θρόνο έπειτα από εννέα χρόνια.

Τα πρώτα λεπτά ήταν κυρίως αναγνωριστικά για τις δύο ομάδες. Η Μάντσεστερ Σίτι πήρε από την αρχή περισσότερα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο ωστόσο η Τσέλσι ήταν η πρώτη που πάτησε περιοχή, χωρίς να κάνει κάποια τελική.

Στο 8ο λεπτό, ο Έντερσον έκανε μία εξαιρετική μπαλιά στην πλάτη της άμυνας της Τσέλσι, με τον Ραχίμ Στέρλινγκ να κατεβάζει υπό την πίεση του Ρις Τζέιμς. Όμως ο Εντουάρ Μεντί θα κλείσει εξαιρετικά τη γωνία του και θα παραχωρήσει κόρνερ.

Από εκεί και πέρα, το ματς απέκτησε ρυθμό. Οι «μπλε» βγήκαν στην επίθεση, δεν μπόρεσαν να απειλήσουν τον Έντερσον, το ίδιο, όμως, συνέβη και στην αντεπίθεση των «πολιτών». Το υπέροχο γύρισμα του Στέρλινγκ, κόπηκε από τον Τσίλγουελ.

Τελικά, η πρώτη μεγάλη τελική, θα έρθει στο 14ο λεπτό. Η Τσέλσι βγήκε εντυπωσιακά στην επίθεση, ο Κάι Χάβερτς έκανε το γύρισμα, όμως το πλασέ του Τίμο Βέρνερ ήταν πολύ κακό παρότι ήταν σε πολύ καλή θέση. Ο ίδιο, λίγα δευτερόλεπτα, ανάγκασε τον Έντερσον να παραχωρήσει κόρνερ έπειτα από νέο σουτ από πλάγια θέση.

Μετά από ένα σερί γρήγορου ρυθμού, οι δύο ομάδες έριξαν λίγο την απόδοσή τους. Αυτό δεν σήμαινε πως σταμάτησαν να πιέζουν για να ανοίξει κάποια πρώτη το σκορ. Στο 28ο λεπτό, θα έρθει και η πρώτη μεγάλη απειλή από τη Σίτι.

Ο Φιλ Φόντεν βρέθηκε «φάτσα» με τον Μεντί, όμως ο Ρίντιγκερ έκανε εντυπωσιακό τάκλιν και πρόλαβε τον ταλαντούχο άσο πριν εκείνος εκτελέσει την εστία του. Στο 38ο λεπτό, ο μεγάλος άτυχος της βραδιάς ήταν ο Τιάγκο Σίλβα.

Ένας εκ των κορυφαίων της ομάδας φέτος, δεν κατάφερε να βοηθήσει παραπάνω τον σύλλογο καθώς ένιωσε ενοχλήσεις και άφησε τη θέση του στον Κρίστενσεν. Αυτό όχι απλώς δεν έριξε τη Τσέλσι, αλλά δεν την επηρέασε κιόλας.

Στο κατάλληλο σημείο του αγώνα, στο 42ο λεπτό, οι Λονδρέζοι βρήκαν αυτό που ήθελαν. Ο Μπεν Τσίλγουελ έκανε μία εξαιρετική κάθετη στον Κάι Χάβερτς, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την κακή αμυντική λειτουργία της Σίτι. Ταυτόχρονα, ο Έντερσον δεν υπολόγισε σωστά την έξοδό του και ο Γερμανός άνοιξε το σκορ για τον σύλλογό του.

Μάλιστα, ο διεθνής μεσοεπιθετικός έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκοράρει το παρθενικό του τέρμα στη σεζόν στο Champions League, στον τελικό της διοργάνωσης μετά το 2013. Τότε, ήταν ο σημερινός αντίπαλός του, Ιλκάι Γκιντογκάν, όταν φορούσε τα χρώματα της Ντόρτμουντ.

Έτσι ολοκληρώθηκε και το πρώτο μέρος, με τη Σίτι να «παγώνει» από αυτό το τέρμα και τη Τσέλσι να αποκτάει μεγάλη ψυχολογική «ένεση». Στο δεύτερο ημίχρονο, τα πράγματα δεν άλλαξαν.

Οι «πολίτες» συνέχισαν να κινούνται σε «ρηχά» νερά ενώ η Τσέλσι έκλεισε ακόμα περισσότερο τους διαθέσιμους χώρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρυθμός σε καμία περίπτωση.

Εκεί που η Μάντσεστερ Σίτι ξεκίνησε να παίρνει τα πάνω της, ήρθε ένας ακόμα τραυματισμός. Μετά τον Τιάγκο Σίλβα της Τσέλσι, νοκ-άουτ τέθηκε και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε. Ο Βέλγος συγκρούστηκε άσχημα με τον Ρίντιγκερ, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συνεχίσει.

Το παιχνίδι θύμιζε Premier League. Ο ρυθμός είχε ξεφύγει, όμως παρότι η Σίτι πίεζε, η Τσέλσι διατηρούσε το «χρυσό» προβάδισμα. Στο 72ο λεπτό, μάλιστα, έχασε και τεράστια ευκαιρία για να «τελειώσει» το ματς.

Συγκεκριμένα, ο Κρίστιαν Πούλισικ (πρώτος Αμερικανός ποδοσφαιριστής που παίζει σε τελικό Champions League) βγήκε μπροστά στον Έντερσον, έπειτα από ασίστ του Χάβερτς, χωρίς να καταφέρει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Πλέον, ο αγώνας είχε πάρει το δρόμο του. Η Τσέλσι δεν γινόταν να χάσει τον αγώνα. Το μυαλό της Σίτι είχε «θολώσει» και αυτό φαινόταν. Το δεύτερο τρόπαιο με τα μεγάλα «αυτιά» ήταν έτοιμο να μπει στην μπλε τροπαιοθήκη.

Όπως και έγινε. Ο Λαόθ σφύριξε για τελευταία φορά και η Τσέλσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για τη σεζόν 2020/21. Αυτός είναι ο δεύτερος τίτλος του Champions League στην ιστορία των Λονδρέζων και ο πρώτος από το 2012.

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρδιόλα): Έντερσον – Γουόκερ, Στόουνς, Ρούμπεν Ντίας, Ζιντσένκο – Ντε Μπρόινε (59' λ. τρ. Γκαμπριέλ Ζεσούς), Γκιντογκάν, Μπερνάρντο Σίλβα (64' Φερναντίνιο) – Μαχρέζ, Φόντεν, Στέρλινγκ (77'Αγουέρο).

Τσέλσι (Τόμας Τούχελ): Μεντί – Αθπιλικουέτα, Τιάγκο Σίλβα (39’ λ. τρ. Κρίστενσεν), Ρούντιγκερ – Τζέιμς, Καντέ, Ζορζίνιο, Τσίλγουελ – Μάουντ (80' Κόβατσιτς), Βέρνερ (66' Πούλισικ) – Χάβερτς.



Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης