Football Talk

Οι ήρωες του ΟΦΗ με τα ποδοσφαιρικά παπούτσια (video)

Οι ήρωες του ΟΦΗ με τα ποδοσφαιρικά παπούτσια (video)

Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ βγάζουν τα αθλητικά τους και παίρνουν θέση βασικού στον κοινωνικό αγώνα.

Το 2020 μας δίδαξε αρκετά μαθήματα. Ένα από αυτά είναι πιθανότατα το πόσο σημαντικό είναι να συμπονάς και ίσως να προστατεύεις τους γύρω σου. Αυτό είναι κάτι που ο ΟΦΗ βέβαια, γνωρίζει αρκετά καλά…

«Όταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του αθλήματος αναγνωρίζουν το ήθος και τις αξίες σου, τότε το βραβείο “Fair Play”… ζυγίζει περισσότερο από τ’ άλλα». Με τον τίτλο λοιπόν του «Fair Play» για την περασμένη χρονιά βραβεύτηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών η ομάδα του Ηρακλείου.

Από τη στιγμή της ανόδου του το 2018 μέχρι και σήμερα, ο ΟΦΗ δεν έχει σταματήσει να εκπλήσσει τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου! Λαμβάνοντας υπ' όψιν το αγωνιστικό κομμάτι η προσπάθεια των Κρητικών είναι αρκετά εντυπωσιακή, καταφέρνοντας να φέρουν μια ομάδα από τη Γ’ Εθνική στο επίπεδο των προκριματικών του Europa League σε περίπου 5 χρόνια!

Βέβαια το εκτός γηπέδων πρόσωπο, ή καλύτερα το «κοινωνικό πρόσωπο», που δείχνει ο ΟΦΗ είναι κάτι το οποίο δεν μετριέται σε αποτελέσματα ή προκρίσεις και αποτελεί σίγουρα παράδειγμα προς μίμηση.

Το «BN Sports» μίλησε με τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας της ομάδας, Μανώλη Βογιατζάκη, για το κοινωνικό έργο το οποίο «τρέχει» από το 2018, τους στόχους του αλλά και τα επόμενα βήματα.

«Οι δράσεις μας έχουν απήχηση όχι μόνο στον κόσμο του Ηρακλείου και στην Κρήτη αλλά ευτυχώς, και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό, όλα τα μέσα στην Ελλάδα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ηλεκτρονικά τις έχουν αγκαλιάσει γιατί βλέπουν ότι γίνεται μια προσπάθεια για το καλό της ομάδας και για τους ανθρώπους γενικά.

Μια κίνηση που θεωρούμε πολύ σημαντική είναι η παρουσία που είχαμε κάθε εβδομάδα στα σχολεία της περιοχής αλλά και σε απομακρυσμένα σχολεία άλλων νομών. Αυτό που θέλαμε να δείξουμε στα παιδιά είναι ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο η νίκη, αθήτισμος είναι η συμμετοχή, το να γυμναστώ και να περάσω καλά σε έναν αθλητικό χώρο.

Θέλουμε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά φιλάθλων που τα επόμενα χρόνια θα δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο όταν θα έρχεται στο γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν αγώνα, θα έχει μια διαφορετική νοοτροπία απ’ αυτή που βλέπουμε τώρα σε πολλά ελληνικά γήπεδα».


Στον πόλεμο κατά του καρκίνου του μαστού…


«Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σχετιζόμενου με καρκίνο στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο εντοπίζονται περίπου 6.000 νέα περιστατικά, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των γυναικών ξεπερνά το 1.600.000 ετησίως».

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Ο ΟΦΗ θέλοντας να βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτήν την μάχη, διοργανώνει σε ετήσια βάση ορισμένες δράσεις.

Το 2019 και στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής κόντρα στον Πανιώνιο, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας κατά την άφιξή τους στον αγωνιστικό χώρο φορούσαν μπλουζάκια, με τη ροζ κορδέλα και το μήνυμα «Είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα» να είναι γραμμένο πάνω του.

Δύο αγωνιστικές αργότερα, στο ματς με την Ξάνθη, η ΠΑΕ κάλεσε τις γυναίκες να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τη θύρα 1 του «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης», με το κόστος του εισιτηρίου να ανέρχεται στα 2 ευρώ και τα έσοδα να πηγαίνουν σε πανελλήνια εταιρία με στόχο την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Κατά τη διάρκεια του περσινού Οκτώβρη πραγματοποιήθηκαν πολλές ακόμα δράσεις με τον ίδιο σκοπό. Πραγματοποιήθηκαν δωρεάν κλινικές εξετάσεις σε γυναίκες, φορέθηκαν για ακόμη μία φορά μπλουζάκια με το μήνυμα «We care» στον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά και τραβήχτηκε βίντεο με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες κάποιων ποδοσφαιριστών και το σλόγκαν «Join the fight», έχοντας πάντα στόχο την ευαισθητοποίηση.

122183211_4146134792080320_4360478374440483788_n_1.jpg

… κατά του AIDS

«Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020 είχαν καταγραφεί 18.574 AIDS περιστατικά στην Ελλάδα, με το 82,61% να αφορά άνδρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 3.078».

Όσον αφορά στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη νόσο του AIDS οι παίκτες της ομάδας φόρεσαν, στο ματς της 10ης αγωνιστικής κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, στις φανέλες τους το κόκκινο κορδελάκι, το οποίο χρησιμοποιείται ως διεθνές σύμβολο των εκστρατειών κατά της νόσου.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε και συλλεκτικό μπλουζάκι με το μήνυμα «SAY NO TO AIDS» το οποίο τέθηκε προς πώληση, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.

128577905_4270770766283388_510454413681074250_n.jpg

«Εμείς σαν ομάδα προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να του δείξουμε ότι ο εθελοντισμός υπάρχει, πως δεν είναι μια γενική έννοια και μπορεί στην πράξη, κάνοντας κάτι πολύ απλό, να βοηθήσει πολλούς. Αυτός είναι ο στόχος και για αυτόν τον λόγο τα μέσα μας έχουν αγκαλιάσει και έχουν προβάλλει πολύ τις δράσεις μας».

Στη στήριξη της τρίτης ηλικίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, η ΠΑΕ πραγματοποίησε μια εκστρατεία για την προσφορά και τη φροντίδα στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Φάρμακα, μάσκες, αντισηπτικά και γάντια συλλέχθηκαν από τον κόσμο με παράκληση της ΠΑΕ και προσφέρθηκαν σε μονάδα φροντίδας του νησιού προκειμένου να βοηθήσουν τους μεγαλύτερους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Στους δρόμους

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη σωστή οδιγική συμπεριφορά οι ποδοσφαιριστές βγήκαν πέρσι στους δρόμους του Ηρακλείου, μοιράζοντας φυλλάδια στους περαστικούς οδηγούς για την ασφαλή πορεία και συμπεριφορά.



«Στόχος τους είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με δραστηριότητες όπως εκείνη στη Χερσόνησο, που είχαν πάει οι παίκτες για να βοηθήσουν τους κατοίκους που είχαν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και με τις δράσεις που έκαναν στον δρόμο σχετικά με την οδική ασφάλεια. Η Κρήτη, ιδιαίτερα ο Βόρειος οδικός άξονας, είναι Νο 1 στην Ελλάδα στα τροχαία ατυχήματα οπότε αυτό ήταν κάτι που μας κέντρισε το ενδιαφέρον για να δείξουμε ότι πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι για να αλλάξει όλο αυτό. Με τη δράση αυτή πιστεύω ότι βοηθήσαμε να ενημερωθεί ο κόσμος. Αν θα αλλάξει κάτι ή όχι έχει να κάνει με τον άνθρωπο και το πως σκέφτεται όταν έχει το τιμόνι στο χέρι».

Στις κακοκαιρίες

Η κακοκαιρία που επέπληξε την Κρήτη κατά τη διάρκεια του περασμένου Νοέμβρη είχε καταστροφικές συνέπειες σε κάποιες περιοχές του νησιού, μεταξύ αυτών και της Χερσονήσου.

Το τεχνικό επιτελείο της ομάδας αρχικά ανέλαβε το πλύσιμο των ρούχων που συλλέχθηκαν, με σκοπό να παραδοθούν καθαρά στους πληγέντες κατοίκους. Έπειτα οι ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν στις κατεστραμμένες περιοχές και συνέβαλαν και εκείνοι στον καθαρισμό τους.



«Δυστυχώς στην Ελλάδα αγαπάμε πολλές φορές πιο πολύ τη νίκη παρά την ομάδα μας. Αγαπάμε την ομάδα μας όταν νικάει. Για τον λόγο αυτό ένας από τους βασικούς στόχους μας δεν ήταν μόνο ο αγωνιστικός, ήταν η δημιουργία μιας νέας γενιάς φιλάθλων που θα αγαπούν το άθλημα, ανεξάρτητα από τη νίκη. Αν μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για μία άλλη ομάδα, είναι κέρδος για εμάς».


126167186_4233767783317020_3382172091445693233_n_1.jpg

Όσο για τις δράσεις που θα διεξαχθούν στο μέλλον:

«Ετοιμάζουμε κι έχουμε σκέψεις να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, αλλά δυστυχώς στα πιο πολλά μας έχει κρατήσει πίσω ο κορωνοϊός. Επειδή η ομάδα μας είναι ανθρωποκεντρική, έτσι θέλουμε να είναι και οι δράσεις που κάνουμε να έχουν ως επίκεντρο το παιδί, τον άνθρωπο και την επιμόρφωση. Ένας από τους στόχους που έχουμε είναι να φέρουμε και παιδιά από απομακρυσμένες περιοχές στην πόλη μας, να τους κάνουμε μια ξενάγηση στο γήπεδο και να δουν ενδεχομένως ένα μουσείο.

Να μην επικεντρωθούμε μόνο στο αγωνιστικό και το αθλητικό κομμάτι, αλλά να βοηθήσουμε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν ένα μουσείο, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, κάποιους παίκτες. Έχουμε γνώμονα τον άνθρωπο και τα παιδία και οι επόμενες δράσεις μας είναι γύρω από αυτήν τη σκέψη».

Ο στόχος του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα είναι πιο βαθύς απ’ όσο φαντάζει. Σίγουρα οι νίκες, οι προκρίσεις και τα τρόπαια είναι κάτι που θέλει η κάθε ομάδα και ο κάθε φίλαθλος, όμως στο τέλος της ημέρας σημασία έχει ο άνθρωπος.

Οι κοινωνικές δράσεις του ΟΦΗ είναι ένα project το οποίο είναι ικανό να δώσει την ώθηση στον καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

* Η ομάδα παρέχει και δικό της εθελοντικό πρόγραμμα που είναι ανοιχτό στο κοινό.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης