Football Talk

Ο Ματίας Ζάμερ «αναβιώνει» και ο Ενγκολό Καντέ οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμά του!

Ο Ματίας Ζάμερ «αναβιώνει» και ο Ενγκολό Καντέ οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμά του!

Δύο ιδιαίτεροι ποδοσφαιριστές. Δύο νευραλγικοί παίκτες για την ομάδα τους, οι οποίοι ήρθαν στον… κόσμο την ίδια εβδομάδα. Ο Ενγκολό Καντέ οφείλει να συνεχίσει την παράδοση και να κατακτήσει την Χρυσή Μπάλα.

Σχετικά Άρθρα

Πρόκειται για δύο αντί-σταρ. Για ποδοσφαιριστές που ποτέ δεν ήταν αυτοί που με τα γκολ τους θα έπαιρναν ένα παιχνίδι μόνοι τους. Απεναντίας μάλιστα. Αποτελούσαν τους ανθρώπους που η υπόλοιπη ομάδα περίμενε για να βγει μπροστά. Να σταματήσουν τον αντίπαλο και να βγάλουν μία πάσα ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

Όταν ο αντίπαλος τους έβλεπε στο γήπεδο, ξανασκεφτόταν τι ήθελε να κάνει. Σου έδιναν άλλωστε την εντύπωση πως βρίσκονταν παντού. Αν τους έψαχνες στην εξέδρα, πιθανώς να τους έβλεπες και εκεί, σχολιάζουν ακόμη πολλοί χαριτολογώντας.

Κοινό χαρακτηριστικό, πέραν του ιδιαίτερου στυλ παιχνιδιού τους, αποτελούν οι ημερομηνίες γέννησής τους. Και αυτό διότι, ο Ενγκολό Καντέ γεννήθηκε την ίδια εβδομάδα με τον εξαιρετικό Ματίας Ζάμερ, με τον «Θεό του ποδοσφαίρου» να επιθυμεί να κάνει ένα δώρο στους «πιστούς του».
E2lpy21XEAQGSux.jpg

Δύο ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στο κέντρο, ενδιαφέρονταν περισσότερο για την ομάδα, παρά για τις ατομικές διακρίσεις, κατέκτησαν πολλά, και αποτελούν ο ένας, «καθρέφτη» του άλλου. Με τον καθρέφτη να είναι προς το παρόν, ολίγον τι, ραγισμένος. Μένει άλλωστε ο Ενγκολό Καντέ να κατακτήσει την Χρυσή Μπάλα για να συμπληρωθεί το παζλ.

Βλέποντας πλέον τον Γάλλο μέσο να οδηγεί με τις εμφανίσεις του την Τσέλσι στην κορυφή της Ευρώπης, οδηγηθήκαμε στον Ματίας Ζάμερ… Τον «αθόρυβο» εγκέφαλο της Ντόρτμουντ, του οποίου το μυαλό, πήγε το ποδόσφαιρο ένα βήμα παρακάτω.

Ματίας Ζάμερ

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε και διακρίθηκε στον απόλυτο βαθμό κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1967, και πιθανώς τώρα, στα 54 του χρόνια, όταν παρακολουθούσε τον τελικό του Champions League ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι, να αναπολούσε τον δικό του τρόπο παιχνιδιού.

Το δυναμικό στυλ που τον χαρακτήριζε, τον διασκελισμό που διέθετε και τον τρόπο με τον οποίο «πατούσε» στην αντίπαλη περιοχή. Όσα δηλαδή είχε να επιδείξει στον αγωνιστικό χώρο του «Ντραγκάο» ο Ενγκολό Καντέ.
1200x675.jpg

Ο Ζάμερ κατέκτησε σε μία τριετία με την φανέλα της Ντόρτμουντ, όσα πολλοί δεν μπόρεσαν να προσθέσουν στην συλλογή τους σε μία ολόκληρη ποδοσφαιρική καριέρα. Το 1995 κατέκτησε την Bundesliga και το Super Cup Γερμανίας, την επόμενη χρονιά και πάλι τα δύο αυτά τρόπαια, ενώ το 1997 το Champions League και το Διηπειρωτικό πρωτάθλημα.

Στην Ντόρτμουντ παρέμεινε για πέντε χρόνια, σκόραρε 21 φορές στα 115 ματς που έδωσε και κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα το 1996, περνώντας για ένα βαθμό τον Ρονάλντο της Μπαρτσελόνα (143 βαθμούς) και για 37 τον 3ο στην σχετική κατάταξη, Άλαν Σίρερ.

Στις καλές χρονιές της Ντόρμουντ αγωνίστηκε και σαν «λίμπερο» ενώ ο επίλογος της ποδοσφαιρικής τους καριέρας γράφτηκε το 1998 εξαιτίας κάποιων τραυματισμών που αντιμετώπιζε στο γόνατο.


Ενγκολό Καντέ

Όταν λοιπόν ο Ματίας Ζάμερ αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, μιας και στην συνέχεια ακολούθησε την προπονητική καριέρα, ο Καντέ ήταν 7 ετών, βρίσκονταν στο Συρέν και μάθαινε να «κλοτσάει το τόπι».
E2lfWIVXwAEXdEI.jpg

Ο Γάλλος, με καταγωγή από το Μάλι, ήταν γεννημένος μία εβδομάδα αργότερα, (12 Σεπτεμβρίου) και 24 χρόνια μετά. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στα 19 του με την Μπουλόν, αγωνίστηκε στις μικρές κατηγορίες της Γαλλίας και το 2013 μετακόμισε στην Καέν, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια και διακρίθηκε για τον τρόπο παιχνιδιού του.

Η ικανότητά του άλλωστε να κλείνει χώρους, να καλύπτει τεράστιο αριθμό χιλιομέτρων, να είναι ακούραστος και να αναχαιτεί κάθε είδους επιθετική ενέργεια που λάμβανε χώρα στο οπτικό του πεδίο, έκανε την Λέστερ, να πληρώσει 8 εκατομμύρια και να αποσπάσει την υπογραφή του.

Αυτή του η απόφαση άλλαξε και την ζωή κάθε φίλου του ποδοσφαίρου. Η Λέστερ άλλωστε ένα χρόνο μετά κατέκτησε το πρωτάθλημα της Premier League, ενώ ο Ενγκολό Καντέ πήρε τον δρόμο για το… Λονδίνο και την Τσέλσι.

Από εκεί κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Γαλλίας, στις 17 Μαρτίου του 2016 και έπειτα η συνέχεια είναι γνωστή. Σε 6 χρόνια άλλωστε έχει κατακτήσει τρεις φορές την Premier League, με δύο διαφορετικές ομάδες, το Europa League το 2018-19, το Μουντιάλ το 2018, και το Champions League της φετινής χρονιάς, με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP στους δύο ημιτελικούς και τον τελικό.

Η εβδομάδα που αναβάθμισε το ποδόσφαιρο

Πρόκειται σαφώς για μία συγκυρία, αλλά για κάτι που συνέβη και έκανε το ποδόσφαιρο καλύτερο. Ο «Θεός» του αγαπημένου μας αθλήματος άλλωστε, φρόντισε σε 7 ημέρες να δώσει στους φίλους του ποδοσφαίρου τον Ζάμερ και τον Καντέ, κάνοντας τους μάλιστα να μην συνυπάρξουν ώστε να μην είναι «μονότονο» το παιχνίδι.
E2oZwmBXMAcg0Pv.jpgΠλέον, ο Καντέ «οφείλει» να ακολουθήσει το παράδειγμα του Γερμανού. Να κάνει δηλαδή το… ποδόσφαιρο, να τον ανταμείψει με την Χρυσή Μπάλα. Μία εξαιρετική ατομική διάκριση που πέρα για πέρα δικαιούται.

Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε θα δικαιωθούν και όσοι διέθεταν ένα αντισυμβατικό, πλην όμως εξεζητημένο στυλ παιχνιδιού, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τον Τσάβι, τον Σνάϊντερ και τον Μακελελέ, του οποίου ο Καντέ αποτελεί μία σύγχρονη έκδοση, που βελτίωσε ολόκληρο το προϊόν.

Έτσι θα συνεχιστεί και η παράδοση. Ο Ματίας Ζάμερ θα αναβιώσει ξανά και ο Ενγκολό Καντέ δεν θα λησμονηθεί ποτέ. Ούτως ή άλλως γράφει διαρκώς ιστορία. Ας είναι αυτή, να πιστοποιηθεί με την Χρυσή Μπάλα

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης