Football Talk

Ποδόσφαιρο vs ποτό: Οι νικητές και οι χαμένοι αυτού του μεγάλου αγώνα

Ποδόσφαιρο vs ποτό: Οι νικητές και οι χαμένοι αυτού του μεγάλου αγώνα
Ποδόσφαιρο και αλκοόλ δεν κάνουν καλό συνδυασμό, κάτι το οποίο έχουν δείξει αρκετοί ποδοσφαιριστές στο παρελθόν.
Σχετικά Άρθρα

Η καριέρα του Έκτορ Μπεγερίν στην Άρσεναλ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο νεαρός Ισπανός μεταπήδησε στις ακαδημίες των «κανονιέρηδων» από αυτές της Μπαρτσελόνα το 2011 και σταδιακά κέρδισε τόσο την θέση του στο βασικό σχήμα της ομάδας, όσο και μία θέση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Ωστόσο τα προβλήματα τραυματισμών έχουν αφήσει αρκετά «πίσω» τον 26χρονο, με αποκορύφωμα το 2019 όταν έχασε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο. Τότε ο ίδιος παραδέχθηκε πως δεν ήξερε τι επιφυλάσσει το αύριο για εκείνον, με τον ίδιο να στρέφεται στο αλκοόλ. Μπορεί όπως φαίνεται και σήμερα να άφησε πίσω του αυτή την περίοδο της ζωής του, όμως δεν ήταν όλοι οι ποδοσφαιριστές που έμπλεξαν με το ποτό το ίδιο τυχεροί.

1. Τζορτζ Μπεστ

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον «The Best», ίσως ο πρώτος ποδοσφαιριστήςcelebrity στην ιστορία του αθλήματος και μέλος μία θρυλικής τριάδας στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μαζί με τους Μπόμπι Τσάρλτον και Ντένις Λο. Ωστόσο ο ίδιος πάλεψε όλη του την καριέρα και την ζωή με τον αλκοολισμό, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο ίδιος.

George_Best.jpg

«Ξόδεψα πολλά λεφτά σε ποτό, γυναίκες και γρήγορα αυτοκίνητα, τα υπόλοιπα απλώς τα σκόρπισα», το 2000 διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και σοβαρή ζημιά στο συκώτι, μετά από χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, με τους γιατρούς να του λένε πως λειτουργεί μόνο το 20%. Το 2002 έκανε επιτυχημένη μεταμόσχευση ύπατος, ωστόσο συνέχισε να πίνει. Τελικά «έφυγε» στις 25 Νοεμβρίου του 2005 σε ηλικία 59 ετών από σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και λοίμωξη του αναπνευστικού.

2. Τζίμι Γκριβς

Ο ζωντανός θρύλος της Τσέλσι και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Τότεναμ γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα αγγλικά γήπεδα της δεκαετίας του 50’ και του 60’, όμως πάντοτε μεγαλύτερος του αντίπαλος ήταν το ποτό. Όπως είχε παραδεχθεί ο ίδιος, ο θάνατος του γιου του Τζίμι Τζούνιορ πριν καν γίνει ενός τον «χτύπησε» άσχημα, με τον ίδιο να φτάνει στο σημείο να πίνει 20 (!) ποτήρια μπύρα την ημέρα, ενώ μπορούσε εύκολα να «κατεβάσει» μόνος του ένα μπουκάλι βότκα.


Greaves.jpg

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αγώνας της Γουέστ Χαμ με την Μπλάκπουλ τον Ιανουάριο του 1971 για το FA Cup, όταν τα «σφυριά» ηττήθηκαν με 4-0. Το προηγούμενο βράδυ οι Γκριβς, Μουρ, Ντιρ και Μπεστ βρέθηκαν σε μία παμπ που είχε ο πρώην μποξέρ, Μπράιαν Λόντον, με τον Άγγλο επιθετικό να πίνει 12 μπύρες, πριν επιστρέψει στο ξενοδοχείο στις -1:45.

Τα δύο εγκεφαλικά που υπέστη το 2012 και 2015 κλόνισαν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του, με τον ίδιο να καθηλώνεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Την πρωτοχρονιά του 2021 ανακοινώθηκε πως εκείνος και ο πρώην συμπαίκτης του από την Εθνική ομάδα, Ρον Φλάουερς, θα λάμβαναν τον τίτλο του MBE (Most Excellent Order of the British Empire) από την βασίλισσα, οι τελευταίοι εν ζωή παίκτες της Εθνικής του ’66 που τιμήθηκαν από την βασίλισσα.


3. Τόνι Άνταμς

Ο εμβληματικός αρχηγός της Άρσεναλ αγωνίστηκε για 19 (!) σεζόν με τον σύλλογο και συνολικά σε 672 παιχνίδια, προτού κρεμάσει τα παπούτσια του το 2002. Ήταν γνωστός για τρία πράγματα, τον τρόπο που διάβαζε το παιχνίδι, το δυναμισμό του στην άμυνα και το πρόβλημα που αντιμετώπιζε για μεγάλο διάστημα της ζωής του με το αλκοόλ. Ο ίδιος ήταν πρωταγωνιστής σε πολλά περιστατικά, οδηγώντας μάλιστα μεθυσμένος σε αρκετά από αυτά.

Adams.jpg

Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον αλκοολισμό μέρος της «βιομηχανίας» του ποδοσφαίρου την περίοδο που αγωνιζόταν, ενώ τόνισε πως αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρξουν σήμερα, οπότε ίσως επέλεγε τον τζόγο. Η πρώτη αυτοβιογραφία του το 1998 είχε τίτλο «Addicted», ενώ 20 χρόνια μετά εκδόθηκε το «δεύτερο μέρος», όπως τόνισε ο ίδιος, με τίτλο «Sober: Football. My Story. My Life».

Πλέον έχει αφήσει πίσω του τους «δαίμονες» του παρελθόντος και έχει ασχοληθεί με την προπονητική. Έχει καθίσει στον πάγκο των Γουίκομπ, Πόρτσμουθ και Γκαμπάλα, ενώ τελευταίος σταθμός του ήταν η Γρανάδα το 2017.

4. Πολ Γκασκόιν

Ο «Gazza» είχε δύσκολη παιδική ηλικία, με τον πατέρα του να τον χτυπά όταν ήταν μικρός και να βλέπει πριν καν γίνει 14, δύο άτομα του να πεθαίνουν μπροστά του. Στα 10 του ο μικρός αδερφός του κολλητού του Κιθ, τον οποίο ο Γκασκόιν πήγαινε στο γήπεδο και άφησε από τα μάτια του για λίγα δευτερόλεπτα, χτυπήθηκε από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, ενώ τέσσερα χρόνια μετά είδε ακόμα έναν φίλο του να πέφτει από την σκαλωσιά ενός κτιρίου.

Gascoigne_1.jpg

Τελικά το ποδόσφαιρο έγινε το «εισιτήριο» του για μία καλύτερη ζωή, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις με την Νιουκάστλ, τις οποίες αργότερα συνέχισε στην Τότεναμ, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνήσει προφορικά νωρίτερα με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρά το γεγονός πως ο Άγγλος είχε χαρακτηριστεί το σπουδαιότερο ταλέντο της γενιάς του, η «μάχη» με το αλκοόλ δεν του επέτρεψε ποτέ να φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων του.

Το 1998 σε ένα περιστατικό ήπιε 32 (!) σφηνάκια ουίσκι, με τον τότε προπονητή του, Μπράιαν Ρόμπσον, να τον βάζει σε κλινική απεξάρτησης. Μέσα στα επόμενα χρόνια διαγνώσθηκε με διπολική διαταραχή, ενώ βρέθηκε σε πολλές περιπτώσεις σε νοσοκομείο, σε περιστατικά που είχαν σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ. Στα 54 του προσπαθεί να «καθαρίσει», ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να μείνει μακριά από τους μπελάδες.

5. Κένι Σάνσομ

Ο Άγγλος πρώην διεθνής αμυντικός είχε μία σπουδαία καριέρα, με 86 εμφανίσεις με την Εθνική ομάδα και καλή πορεία σε Άρσεναλ και Κρίσταλ Πάλας, όμως έφτασε στον «πάτο» εξαιτίας του ποτού. Μετά την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο αντιμετώπισε αρκετά οικονομικά προβλήματα, όπως και με τον τζόγο και το αλκοόλ.

Sansom.jpg


Αποκορύφωμα ήταν το 2018, όταν ο άστεγος πλέον Σανσόμ βρέθηκε να είναι ξαπλωμένος σε ένα παγκάκι σε ένα πάρκο και να πίνει από ένα μπουκάλι. Για καλή του τύχη, τις κρύες μέρες του χειμώνα κοιμόταν σε ένα ξενοδοχείο, αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης του είναι οπαδός της Άρσεναλ. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον χωρισμό από την γυναίκα με την οποία ήταν μαζί από τα 12 και συνολικά για 29 χρόνια.

Τελικά έλαβε βοήθεια από έναν πρώην συμπαίκτη του και ένα άτομο που ξέρει όσα έχει περάσει, τον Τόνι Άνταμς. Τον Μάιο του 2020 μπήκε στο νοσοκομείο για άγνωστους λόγους, ενώ έγινε γνωστό μετά από 6 μήνες πως πάσχει από τον σύνδρομο Wernicke – Korsakoff, μία μορφή άνοιας που έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ. Πλέον ο 61χρονος βρίσκεται σε ανοδική «πορεία», ενώ στις 21 Ιουνίου του 2020, στην μέρα του πατέρα, συναντήθηκε με την κόρη του Νάταλι.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης