Football Talk

Πιερ Κουντέ Μαλόνγκ: Ο 3ος (Καμερουνέζος) και… φαρμακερός για τον Ολυμπιακό

Πιερ Κουντέ Μαλόνγκ: Ο 3ος (Καμερουνέζος) και… φαρμακερός για τον Ολυμπιακό

Λίγα παραδείγματα αλλά αρκετά για να καταλάβει ο Πιερ Κουντέ, την επιρροή του Ολυμπιακού στους Καμερουνέζους ποδοσφαιριστές.

Φεβρουάριος 2015. Ο Γκαετάν Μπονγκ μένει ελεύθερος από τον Ολυμπιακό και υπογράφει νέο συμβόλαιο στην αγγλική Γουιγκάν. Ήταν ο τελευταίος Καμερουνέζος που φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» και χρειάστηκαν να περάσουν έξι χρόνια για να ξανασυμβεί.

Ο Πιερ Κουντέ Μαλόνγκ έφτασε στην Αθήνα και είναι θέμα χρόνου να βάλει την υπογραφή του για να ανακοινωθεί από την ομάδα του Πειραιά. Παράλληλα με αυτό, θα γίνει ο, μόλις, τρίτος Καμερουνέζος που θα αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό και οι προκάτοχοί του, του δείχνουν τον δρόμο προς την κορυφή.

Όλοι στην «εποχή» Μαρινάκη και προερχόμενοι από κορυφαίο πρωτάθλημα. Την αρχή την έκανε ο Ζαν Μακούν, συνέχισε ο Μπονγκ και τώρα ο 25χρονος χαφ, που αποτελούσε διακαή πόθο του Μαρτίνς από το 2018.

5328961.jpg

Το κοινό στοιχείο των τριών, ο Πέδρο Μαρτίνς και έτοιμος για μεγάλα πράγματα…

Ο Ολυμπιακός αναμένεται να βγάλει κάτι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον έμπειρο χαφ. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν αγγίζουν αυτά που έδωσε η Μάιντζ προ τριετίας. Το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ που βγήκαν από τα ταμεία της, έκαναν όλους τους ενδιαφερόμενους για τον Καμερουνέζο άσο να κάνουν πίσω.

Ο βασικός «αντίπαλος» του γερμανικού συλλόγου, μάλιστα, δεν ήταν άλλος από τον… Ολυμπιακό. Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν ο άνθρωπος που ζήτησε από την πρώτη στιγμή τη μεταγραφή του διεθνή ποδοσφαιριστή. Τότε, ως απόφοιτος των ακαδημιών της Ατλέτικο Μαδρίτης, ήταν έτοιμος να δώσει τα χέρια με τους «ερυθρόλευκους», όμως η Μάιντζ έκανε την τελευταία στιγμή το μεγάλο… «μπαμ» και τον έκλεψε από την ελληνική ομάδα.

Το γεγονός πως έρχεται από τη Bundesliga, σημαίνει πως συνεχίζει ένα ιδιαίτερο στοιχείο για τους Καμερουνέζους στον Ολυμπιακό. Συγκεκριμένα, όλοι έχουν αποκτηθεί από ομάδες των top-5 πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Την αρχή έκανε ο Ζαν Μακούν, ο οποίος ήρθε στη χώρα μας ως δανεικός από την Άστον Βίλα της Premier League, το καλοκαίρι του 2011, ενώ ο Γκαετάν Μπονγκ, είχε κοστίσει ένα εκατ. ευρώ για να αφήσει τη Βαλενσιέν της Ligue 1.

Τώρα, είναι η σειρά του Κουντέ για να συνεχίσει αυτό το σερί. Βέβαια, η μεταγραφή του μοιάζει περισσότερο σε αυτή του Μακούν παρά στου νυν μπακ της Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο Γαλλοκαμερουνέζος (πλέον) παλαίμαχος μέσος, είχε αποκτηθεί προκριμένου να καλύψει το κενό του άξονα και αποτέλεσε ένα βασικότατο στέλεχος στα πλάνα του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Από την άλλη, ο Κουντέ πατάει ελληνικό χώμα, την ίδια στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πλήρες άξονα. Ωστόσο, τα πάντα θα κριθούν από το αν θα αποχωρήσει ο Μαντί Καμαρά μέσα στο καλοκαίρι. Φυσικά, είναι αξιοσημείωτο να δούμε, τι πέτυχαν οι συμπατριώτες του με τον «έφηβο» στο στήθος.

Ζαν Μακούν (2011/12)

Ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει στα πρωταθλήματα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει κλείσει ένα χρόνο παρουσίας στην προεδρία της ομάδας και ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ψάχνει ένα «βαρύ» όνομα για τη μεσαία γραμμή. Τα ονόματα πολλά, όμως οι σκάουτερ της ομάδας, έχουν ξεχωρίσει την περίπτωση του Ζαν Μακούν.

Ο Γαλλοκαμερουνέζος, έξι μήνες νωρίτερα είχε αποκτηθεί έναντι 6,5 εκατ. ευρώ από την Άστον Βίλα, όμως η παρουσία του δεν είχε πείσει τους ανθρώπους της αγγλικής ομάδας. Ο Ολυμπιακός βρήκε την ευκαιρία και με ένα ενοίκιο της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, έκανε δικό του τον έμπειρο χαφ.

Παρά τους μικροτραυματισμούς, κατάφερε να μετρήσει 30 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και με απολογισμό δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ. Μάλιστα, κατέκτησε το νταμπλ με την ομάδα και έφτασε μέχρι και τους «16» του Europa League. Στο τέλος της σεζόν, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή, αφού ο ποδοσφαιριστής ήθελε να επιστρέψει στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Ρεν.

Γκαετάν Μπονγκ (2013- Φεβρ. 2015)

Με τον Χοσέ Χολέμπας σε εκπληκτική κατάσταση, ο Ολυμπιακός έψαχνε ένα αριστερό μπακ, το οποίο θα μπορεί να τον πλαισιώσει. Ο υποβιβασμός της Βαλενσιέν στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας, ενεργοποίησε αμέσως τους «ερυθρόλευκους» στο να αγοράσουν ότι καλύτερο υπήρχε στην ομάδα.

Ο Γκαετάν Μπονγκ ήταν ο βασικός μπακ του συλλόγου και από τους πιο έμπειρους της τότε ομάδας. Παρότι είχε συμβόλαιο, οι «ερυθρόλευκοι» με μόλις ένα εκατ. ευρώ, κατάφεραν να αποσπάσουν την υπογραφή του και να προσφέρουν στον Ελληνογερμανό αμυντικό, σημαντικές ανάσες με ένα αρκετά καλό μπακ.

Έμεινε στον Πειραιά για περίπου 1,5 χρόνο, πραγματοποιώντας συνολικά 28 συμμετοχές, με απολογισμό ένα τέρμα και μία ασίστ. Ο επαγγελματισμός του ήταν αυτός που ξεχώριζε στα μάτια των οπαδών του Ολυμπιακού, όμως η άφιξη του Αρτούρ Μαζουακού μετά την αποχώρηση του Χολέμπας, το καλοκαίρι του 2014, τον άφησε στο περιθώριο.

Έξι μήνες μετά, τον Φλεβάρη του 2015, αποχαιρέτησε την Ελλάδα για να συνεχίσει ως ελεύθερος στην αγγλική Γουιγκάν. Σήμερα, σε ηλικία 33 ετών, παραμένει σε καλό επίπεδο, καθώς φοράει τα χρώματα της Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία αγωνίζεται στη Championship. Τέλος, δεν γίνεται να μην σημειώσουμε πως οι δύο τους έχουν συνυπάρξει στην εθνική του Καμερούν, όπου βρέθηκαν στη βασική εντεκάδα, σε δύο ματς. Κόντρα στο Μαρόκο για το Κόπα Άφρικα και κόντρα στη Βραζιλία σε φιλική αναμέτρηση.

Το γήπεδο είναι ο καθρέφτης για κάθε μεταγραφή. Δεν είναι μόνο το ταλέντο ή η ποιότητα αλλά και το πως θα «κουμπώσει» κάποιος στο πλάνο της ομάδας. Ο Πιερ Κουντέ Μαλόνγκ δεν είναι τυχαία μεταγραφή. Ο Ολυμπιακός τον ξέρει και γνωρίζει πως αυτή θα είναι η τρίτη (απόκτηση Καμερουνέζου) και… φαρμακερή.

Νότης Χάλαρης

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης