Football Talk

Ρήξη χιαστού: Ο Φορτούνης, ο Μάνταλος και οι...άλλοι που έζησαν τον «εφιάλτη» δύο φορές!

Ρήξη χιαστού: Ο Φορτούνης, ο Μάνταλος και οι...άλλοι που έζησαν τον «εφιάλτη» δύο φορές!

Ο χειρότερος τραυματισμός για έναν ποδοσφαιριστή, καθώς μένει εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, πόσο εφιαλτικό ακούγεται το σενάριο να πρέπει να το περάσει δύο φορές;

Σχετικά Άρθρα

Ψυχρολουσία, σοκ και ένα μεγάλο «όχι πάλι». Ο Κώστας Φορτούνης αποχώρησε με τραυματισμό από τον αγωνιστικό χώρο στο πρώτο φιλικό της χρονιάς και οι εξετάσεις έβγαλαν πως υπέστη ρήξη χιαστού για δεύτερη φορά μετά το 2019. Ο Έλληνας διεθνής έχει να ανέβει ένα «βουνό» πλέον μετά την ατυχία του.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος. Το «BN Sports» σας θυμίζει πέντε ποδοσφαιριστές που βίωσαν τον εφιάλτη δύο φορές και επέστρεψαν ακόμα πιο δυνατοί. Παραδείγματα που καλείται να ακολουθήσει ο διεθνής μεσοεπιθετικός και να προσπεράσει και πάλι το εμπόδιο.

Ίκερ Μουνιαΐν (2015/2019)

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλε ποτέ η Μπιλμπάο, είναι αναμφίβολα ο Ίκερ Μουνιαΐν. Ο βραχύσωμος εξτρέμ ήταν ο φόβος και ο τρόπος για τις αντίπαλες άμυνες, όμως η ποδοσφαιρική μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια. Τον Απρίλιο του 2015, τραυματίζεται σοβαρά στο ματς με τη Σεβίλλη και η διάγνωση δείχνει ρήξη χιαστού, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός για επτά μήνες.

Ο, τότε 23χρονος άσος, δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε ακόμα πιο δυνατός για να κάνει το μεγάλο βήμα. Πάνω, όμως, που έβρισκε την φόρμα του, τον Σεπτέμβρη του 2017, σε ένα ματς κόντρα στη Ζόρια, βλέπει τον εφιάλτη να ξαναζωντανεύει. Ο ίδιος τραυματισμός και απουσία άλλων επτά με οκτώ μηνών. Πλέον, στα 28 του χρόνια, βρίσκεται ακόμα στους Βάσκους και αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο μέλος.

Αρκάντιους Μίλικ (2016/2017)

Ίσως και ο πιο άτυχος της λίστας. Ο Αρκάντιους Μίλικ δεν πρόλαβε να κλείσει χρόνο μεταξύ των δύο τραυματισμών. Για πολλούς ο «επόμενος» Λεβαντόφσκι, όμως τον Οκτώβριο του 2016, στο πλαίσιο των παιχνιδιών των προκριματικών του Μουντιάλ, παθαίνει ρήξη χιαστού, πάνω που είχε πάρει μεταγραφή στη Νάπολι. Ένα εξάμηνο μετά, επιστρέφει στο χορτάρι και προσπαθεί να καθιερωθεί.

Άδικα, ωστόσο, αφού τον Σεπτέμβρη του 2017, σε παιχνίδι της Νάπολι με τη Σπαλ, τραυματίζεται σοβαρά και στο άλλο πόδι. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει εκτός για άλλους επτά με οκτώ μήνες μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Μαρσέιγ ως δανεικός και ψάχνει να βρει τον παλιό του εαυτό, έχοντας πατήσει τα 27 χρόνια ζωής.

Πέτρος Μάνταλος (2015/ 2017)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στα ελληνικά δρώμενα, είναι η περίπτωση του Πέτρου Μάνταλου. Ο αρχηγός της ΑΕΚ, ένα χρόνο μετά την μεταγραφή του στην Ένωση, και συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2015, τραυματίστηκε σοβαρά στον ημιτελικό κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό. Η τελική διάγνωση ήταν ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο με αποτέλεσμα να μείνει εκτός για περίπου επτά μήνες.

Η μοίρα έπαιξε και σε εκείνον περίεργα παιχνίδια, αφού μετά την επιστροφή του, έπαιξε για 1,5 χρόνο πριν πάθει τον ίδιο τραυματισμό, αυτή τη φορά στο αριστερό γόνατο (όπως στην περίπτωση του Φορτούνη). Το χρονικό διάστημα που έμεινε εκτός ήταν κοντά στους επτά μήνες, προτού γυρίσει και ηγηθεί της ΑΕΚ ως ο πρώτος αρχηγός της μέχρι και σήμερα.

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (2011/2019)

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος αποτελεί μία ξεχωριστή κατηγορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σήκωσε πρωτάθλημα και με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ ενώ έχει παίξει και με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος να μην διακρίνει την απίστευτη ατυχία του.

Σίγουρα, η διαφορά με τους υπολοίπους, είναι πως δεν υπέστη τους τραυματισμούς μέσα σε μικρό διάστημα. Όμως έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην καριέρα του. Ο πρώτος, ήταν το 2011, όταν ακόμα έπαιζε με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Σε ένα φιλικό με τη Σίβασπορ, αποχώρησε με έντονους πόνους και εν τέλει, φάνηκε πως τον είχε σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό γόνατο.

Το αποτέλεσμα ήταν μείνει εκτός για πέντε μήνες και να χάσει τον ρυθμό που είχε αποκτήσει με τους Πράσινους. Στο ίδιο γόνατο, ένιωσε αυτόν τον πόνο και τον Φλεβάρη του 2019. Κόντρα στην πρώην του ομάδα, ΑΕΚ και με εξαιρετική παρουσία στο πρώτο μισό της χρονιάς με τον Ολυμπιακό, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος διαγνώστηκε με ρήξη χιαστού. Έμεινε εκτός για τουλάχιστον ένα χρόνο και, ουσιαστικά, είδε την καριέρα του να δύει.

Νίκος Καρέλης (2016/2019)

Ακόμα ένα «όσκαρ ατυχίας» για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ο Νίκος Καρέλης, τις δύο στιγμές που προσπάθησε να κάνει το «up» στην καριέρα του, είδε τον χιαστό του να τον προδίδουν. Την πρώτη φορά, ήταν στα τέλη του 2016, όταν αγωνιζόταν στη Γκενκ. Μετά από ένα εξαιρετικό διάστημα, τραυματίζεται και μένει εκτός για οκτώ μήνες.

Η επιστροφή του ήταν δύσκολη. Έχασε τη θέση του στο ρόστερ του βελγικού συλλόγου και το καλοκαίρι του 2019, κάνει την επανεκκίνηση με τη φανέλα της Μπρέντφορντ. Στο επίσημο ντεμπούτο του με τις «μέλισσες», τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως τα περίμενε. Μετά από 45 λεπτά, βγαίνει αλλαγή και οι εξετάσεις βγάζουν πως έχει υποστεί ξανά ρήξη χιαστού.

Σίγουρα, θέλει τεράστια δύναμη για να επανέλθεις από έναν τέτοιο τραυματισμό. Όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική για έναν ποδοσφαιριστή. Πόσο μάλλον όταν γίνεται και δύο φορές. Ο Κώστας Φορτούνης, έπαθε ένα πραγματικό vu και καλείται να επιστρέψει, όπως την προηγούμενη φορά.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης