Football Talk

Ο κανονισμός που άλλαξε (και αναβάθμισε) την αξία του ποδοσφαίρου…

Ο κανονισμός που άλλαξε (και αναβάθμισε) την αξία του ποδοσφαίρου…

Η αλλαγή που έδωσε μεγαλύτερη αξία στους τερματοφύλακες, περισσότερο δράση στο ματς και μία νότα παραπάνω θεάματος...

Σχετικά Άρθρα

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει σε όλα τα επίπεδα. Κανονισμοί, τρόπος παιχνιδιού, οικονομικοί όροι κλπ. Τελευταίο παράδειγμα, είναι η κατάργηση του εκτός έδρας γκολ στα νοκ-άουτ παιχνίδια της UEFA από τη νέα σεζόν. Ωστόσο, την 1η Ιουλίου του 1992, ήρθε η πραγματικά επανάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Μία κίνηση που έκανε το άθλημα πιο ελκυστικό και το αναβάθμισε σε μεγάλο βαθμό. Πρόκειται για την πάσα στον τερματοφύλακα από συμπαίκτη του. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως η τιμωρία σε αυτή την κίνηση, έφερε τα πάνω-κάτω. Ουσιαστικά, απαγορεύτηκε να επιστρέφει η μπάλα στον πορτιέρο από δικό του ποδοσφαιριστή και εκείνος να την πιάνει κανονικά

Φυσικά, το χθεσινό (28/06) ματς της Ισπανίας με την Κροατία, είχε μία φάση που υπό άλλες συνθήκες δεν θα την συζητάγαμε τώρα. Ο Πέδρι επιστρέφει τη μπάλα στον τερματοφύλακα του, Ουνάι Σιμόν και εκείνος κάνει ένα κακό κοντρόλ με αποτέλεσμα να γίνει το 1-0 για τους Κροάτες. Δίχως αυτόν τον κανονισμό, ο 24χρονος πορτιέρο θα έπιανε τη μπάλα και εκεί θα τελείωνε η ιστορία.

Αυτό γινόταν για να κάνει κάποια ομάδα καθυστερήσεις ή να παγώσει τον ρυθμό. Έτσι, αποφασίστηκε, όποτε συμβαίνει αυτό, να εκτελείται έμμεσο (φάουλ με διπλή επαφή) αλλά χωρίς κάρτα στους δύο άσους.

Η άμεση επιρροή…

Μόλις ο νέος κανονισμός ενσωματώθηκε, η αλλαγή φάνηκε από την πρώτη σεζόν σε διάφορα πρωταθλήματα. Στην Ιταλία, αρχικά, ο τερμάτων ανά αγώνα αυξήθηκε από 2.27 σε 2.80 ενώ στη Premier League, η επίδραση στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ήταν τεράστια.

Δεν ήταν μόνο σε αριθμούς αλλά και σε ομάδες. Συγκεκριμένα, η Λιντς, από πρωταθλήτρια, βρέθηκε στην 17η θέση της βαθμολογίας την αμέσως επόμενη χρονιά. Ακόμα, εξαφανίστηκαντρομερές κινήσεις που είχαν αφήσει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μία από αυτές, ήταν του Γκρέιαμ Σουνές.

Ο παλαίμαχος άσος, όταν φορούσε τα χρώματα της Ρέιντζερς, όταν ένα από τα ματς της σεζόν, αποφάσισε να επιστρέψει με μία 70αρα (!) σέντρα, τη μπάλα στον πορτιέρο του. Ο λόγος ήταν επειδή η ομάδα κέρδιζε με 2-0 και ήθελε να κερδίσει περισσότερο χρόνο.

Όταν το έκανε ο μπαμπάς Σμάιχελ και η Δανία έγραφε ιστορία…

Τελικός EURO 1992. Ήταν 26 Ιουνίου, όταν ο ποδοσφαιρικός πλανήτης είδε για τελευταία φορά να επιστρέφει η μπάλα στον τερματοφύλακα και εκείνος να την πιάνει με τα χέρια. Η Εθνική Δανίαςείναι έτοιμη να γράψει ιστορία και να κάνει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης.

Αντίπαλος η πολύ δυνατή Γερμανία. Οι Σκανδιναβοί ήταν πιο αποτελεσματικοί και αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν. Το γκολ του Βίλφορτ στο 78ο λεπτό, ουσιαστικά «τελείωσε» το θέμα της κατάκτησης, καθώς έκανε το 2-0 υπέρ της ομάδας του. Ωστόσο, οι Δανοί ήθελαν να σιγουρέψουν το αποτέλεσμα.

Έτσι, έκαναν την κλασσική καθυστέρηση με το γύρισμα στο τέρμα. Τότε, τερματοφύλακας ήταν ο πατέρας του Κάσπερ ΣμάιχελΠίτερ. Οι συμπαίκτες του έψαχναν με κάθε τρόπο να στείλουν τη μπάλα σε εκείνον, ώστε να την πιάσει στα χέρια και να κερδίσει χρόνο. Φυσικά, αξέχαστη είναι η φάση όπου ο, φορ της Δανίας, Φλέμινγκ Πόβλσεν, εκτέλεσε φάουλ από το κέντρο και έστειλε τη μπάλα στον έμπειρο τερματοφύλακα.

Το αποτέλεσμα από αυτή τη μεγάλη αλλαγή, φαίνεται από τον ρόλο που έχουν οι τερματοφύλακες. Μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι, ιδιαίτερη ευκολία με τη μπάλα στα πόδια και αξία στις ικανότητές τους.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης