Football Talk

Οι 5+1 πιο ιδιαίτεροι κανονισμοί ποδοσφαίρου που δεν γνωρίζατε!

Οι 5+1 πιο ιδιαίτεροι κανονισμοί ποδοσφαίρου που δεν γνωρίζατε!

Από τα ματς με επτά παίκτες, μέχρι και την απαγόρευση του πράσινου χρώματος στη φανέλα…!

Έναν ασυνήθιστο κανονισμό ανακοίνωσε η διοργανώτρια Αρχή της Serie A, ο οποίος αφορά τις αγωνιστικές φανέλες των ομάδων. Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι σύλλογοι, από τη σεζόν 2022-2023, δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το πράσινο χρώμα για τις δεύτερες ή τρίτες εμφανίσεις τους, καθώς υπάρχει περίπτωση οι τηλεθεατές να ζαλιστούν ή μπερδευτούν με το χορτάρι.

Φυσικά ομάδες όπως η Σασουόλο που έχουν ως πρώτη την πράσινη εμφάνιση δεν θα επηρεαστούν από αυτήν την απόφαση, ωστόσο ακόμα παραμένει ένας αρκετά ιδιαίτερος κανονισμός. Με αφορμή αυτό, το «BN Sports» σας παρουσιάζει τους 5+1 πιο ιδιαίτερους κανονισμούς που ισχύουν στο ποδόσφαιρο.

2_41.jpg

1. Δεν γίνεται να σημειωθεί αυτογκόλ έπειτα από εκτέλεση φάουλ ή πλαγίου


Αυτός είναι ένας αρκετά δημοφιλής κανονισμός και ορισμένοι ένθερμοι οπαδοί γνωρίζουν ότι ακόμη και αν κάποιος ρίξει την μπάλα στο δικό του δίχτυ από ένα πλάγιο, το γκολ απλά δεν θα μετρήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα φάουλ όπου αν ο παίκτης που το εκτελεί σκοράρει αυτογκόλ, τότε θα δοθεί κόρνερ στην αντίπαλη ομάδα.

1_26.jpg

2. Ένας παίκτης μπορεί να δεχθεί κάρτα για απρεπή πανηγυρισμό, ακόμη κι αν το γκολ δεν μετρήσει


Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε δει τα συναισθήματα των παικτών να είναι πολύ έντονα αφού έχουν σημειώσει ένα κρίσιμο γκολ, γεγονός που οδηγεί συνήθως σε μια παρορμητική πράξη, όπως το να βγάλει τη φανέλα του ή να πηδήξει στο πλήθος.

Από την εμφάνιση του VAR κι έπειτα υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να ακυρωθεί ένα γκολ κι αν συμβεί αυτό, και ο παίκτης έχει αντικρίσει κάρτα, η απόφαση του διαιτητή να τον τιμωρήσει παραμένει η ίδια.

3_2.jpeg

3. Οι τερματοφύλακες δεν επιτρέπεται να κουνήσουν τα δοκάρια πριν από τις εκτελέσεις πέναλτι


Αυτό είναι αρκετά απλό αλλά εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστο, καθώς είναι παράνομο για τον τερματοφύλακα να κλωτσάει ή να ταλαντεύεται στα δοκάρια σε περίπτωση πέναλτι.

Το γιατί; Επειδή τα βιβλία κανονισμών δηλώνουν ότι πριν από την επιβολή ποινής, το δοκάρι πρέπει να είναι τελείως ακίνητο. Με άλλα λόγια, ο διαιτητής δεν πρέπει να σφυρίξει για την εκτέλεση του πέναλτι εάν δει τον κίπερ να χτυπά τα δοκάρια για να μπερδέψει τον ποδοσφαιριστή. Μπορεί μάλιστα μέχρι και να τον τιμωρήσει!

4_25.jpg

4. Ένας αγώνας μπορεί να ξεκινήσει με τουλάχιστον επτά παίκτες


Ένας αγώνας μπορεί τεχνικά να διεξαχθεί, εάν η ομάδα περιλαμβάνει τουλάχιστον επτά ποδοσφαιριστές συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μιας κόκκινης κάρτας όπου μια ομάδα μπορεί να λάβει έως και τέσσερις κόκκινες κάρτες σε ένα ματς. Μια πέμπτη κόκκινη κάρτα θα σήμαινε ότι ο αγώνας θα έπρεπε να σταματήσει.

5_21.jpg

5. Ο κανόνας του ενός μέτρου στα φάουλ


Οι επιτιθέμενοι παίκτες οφείλουν πλέον να βρίσκονται 1 μέτρο μακριά από το τείχος που έχει σχηματιστεί σε φάουλ. Αυτός ο κανονισμός αποτρέπει τα σπρωξίματα των παικτών στο τείχος και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο παιχνίδι και ισχύει από τη σεζόν 2019-2020.

8vH34V5.jpeg

6. Στη διαδικασία των πέναλτι οι δύο ομάδες πρέπει να έχουν τον ίδιο αριθμό εκτελεστών


Αυτό ακούγεται αρκετά προφανές, αλλά σκεφτείτε μια κατάσταση όπου μια ομάδα τερματίσει την παράταση με μόνο εννέα παίκτες και τα σκορ είναι ακόμα ισόπαλο...

Σε μια τέτοια περίπτωση, η άλλη ομάδα θα πρέπει να συμφωνήσει να αποκόψει δύο από τους παίκτες της, ώστε στα πέναλτι να εξισορροπηθεί ο αριθμός των παικτών. Τρανταχτό παράδειγμα, ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία. Η κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι είχε αποτέλεσμα οι Ιταλοί να αφαιρέσουν τον Γκατούζο από τους πιθανούς εκτελεστές.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης