Football Talk

Premier League: Το κλειδί της επιτυχίας; Η ακριβοπληρωμένη αμυντική γραμμή!

Premier League: Το κλειδί της επιτυχίας; Η ακριβοπληρωμένη αμυντική γραμμή!

Ο κορυφαίου επιπέδου αμυντικός στέκεται δίπλα στον ταλαντούχο επιθετικό και κοστολογείται εντός και εκτός γηπέδου, με τον ίδιο τρόπο, δείχνοντας πως ένα χρόνιο θέμα -στα όρια του ταμπού- αποτελεί παρελθόν στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου.

Σχετικά Άρθρα

Οι ακριβές προσθήκες μεσοεπιθετικών ήταν κοινός τόπος για κάθε οικονομικό μεγαθήριο. Άλλωστε, το επιθετικό ταλέντο γεμίζει κατά κύριο λόγο ένα γήπεδο.

Ωστόσο, σε μία εποχή που τα υψηλού επιπέδου σέντερ μπακ σπανίζουν, οι ομάδες αναγκάζονται να ανοίξουν για τα καλά τα ταμεία τους, θέτοντας σε προτεραιότητα την ενίσχυση των μετόπισθεν. Πρώτες όλων, οι ομάδες της Premier League και όσο η συνταγή πετυχαίνει, δεν θα αλλάξει.

Με τη μετακίνηση του Μπεν Γουάιτ στην Άρσεναλ έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ να θεωρείται δεδομένη και τον Ραφαέλ Βαράν να «φλερτάρει» έντονα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για ένα παρόμοιο ποσό, φαίνεται πως οι ομάδες του «Νησιού» θα ακολουθήσουν το περπατημένο μονοπάτι που άνοιξε ο Ρίο Φέρντιναντ και φτάνει μέχρι τον Ρουμπέν Ντίας.

Άλλωστε, όπως λέει και το γνωστό ποδοσφαιρικό κλισέ, «η επίθεση κερδίζει τους αγώνες, αλλά η άμυνα τους τίτλους» και οι παίκτες που ακολουθούν το απέδειξαν στην πράξη.

Ρίο Φέρντιναντ: Ο πρώτος διδάξας σε μία σφιχτή οικονομικά εποχή

Το καλοκαίρι του 2002 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποφασίζει να δαπανήσει ένα ποσό-ρεκόρ για την εποχή, ώστε να κάνει δικό της τον 24χρονο Ρίο Φέρντιναντ που μέχρι τότε αγωνιζόταν στη Λιντς.

Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αναγκάστηκε να βγάλει περίπου 46 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της για να τον κάνει κάτοικο του Μάντσεστερ, αλλά αποζημιώθηκε στο έπακρο για αυτά τα χρήματα.

Αποτελώντας άλλοτε τον παρτενέρ και άλλοτε τον ηγέτη στην αμυντική γραμμή των «κόκκινων διαβόλων» κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία στον σύλλογο, αφού συνδύασε την παρουσία του -μεταξύ άλλων- με έξι πρωταθλήματα (2003, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013), αλλά και το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League το 2008.
Highs and Lows of Rio Ferdinand's Manchester United Career | Bleacher  Report | Latest News, Videos and Highlights


Ρικάρντο Καρβάλιο: Ο «βράχος» του Ζοσέ Μουρίνιο και ο περιστασιακά άξιος συνεχιστής

Μπορεί τα 30 εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Πρωταθλητή Ευρώπης με την Πόρτο το 2004, Ρικάρντο Καρβάλιο, να μην κρίνονται ως ένα υπέρογκο ποσό, αλλά αν αναλογιστεί κανείς πως την ίδια περίοδο δαπανήθηκαν δώδεκα λιγότερα για να αποκτηθεί ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, γίνεται αντιληπτό πόσο σίγουρος ήταν για την προσφορά του ο Ζοσέ Μουρίνιο. Και επιβεβαιώθηκε!

Συμβάλλοντας τα μέγιστα στα πρωταθλήματα της Τσέλσι της νέας εποχής του Ρομάν Αμπράμοβιτς (2005, 2006), αλλά και στο νταμπλ του 2010, ανάγκασε τον «special one» να χτίσει πάνω του μία από τις καλύτερες άμυνες που παρουσίασε ευρωπαϊκή ομάδα στη σύγχρονη εποχή.
Ricardo Carvalho Was Much More Than Just John Terry's Sidekick at Chelsea

Ο μόνος που προσέγγισε τα επιτεύγματά του ήταν ο Νταβίντ Λουίζ, ο οποίος αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτέλεσε βασικό κομμάτι στην πορεία της Τσέλσι προς την κατάκτηση του Champions League του 2012 και του FA Cup της ίδιας χρονιάς, ενώ το αμέσως επόμενο έτος προσέθεσε και το Europa League στην τροπαιοθήκη του με τη φανέλα των «Λονδρέζων».

Αποχώρησε για το Παρίσι το 2014 και η επιστροφή του δύο χρόνια αργότερα, δεν τον έφερε ποτέ ξανά στα ίδια επίπεδα απόδοσης.

 

Βίρτζιλ Φαν Ντάικ: Το κομμάτι που απογείωσε τη Λίβερπουλ

Το μόνιμο παράπονο των «Reds» για την απουσία του πρωταθλήματος, έδειχνε πως για να λάβει τέλος, έπρεπε να υπάρξει αμυντική βελτίωση. Κάτι που έδειξε διατεθειμένη να διορθώσει η Λίβερπουλ τον Ιανουάριο του 2018, δίχως να υπολογίσει το αντίτιμο που θα χρειαζόταν.

Με τη μετακίνηση του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ από τη Σαουθάμπτον στη Λίβερπουλ, ένα από τα κομμάτια του παζλ που την κρατούσαν μακριά από τους τίτλους, είχε πλέον γίνει δικό της. Η αρχή έγινε με το Champions League το 2019, για να ακολουθήσει το πρωτάθλημα του 2020.

Η ανάδειξή του ως ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης για το 2019, δεν μπορεί να αποτελέσει κάτι λιγότερο από τη μεγαλύτερη απόδειξη πως άξιζε κάθε cent από τα περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε η Λίβερπουλ για να τον αποκτήσει.
Εικόνα


Ρουμπέν Ντίας: Ο άσος που βγήκε από το μανίκι του Πεπ στο «νήμα» των μεταγραφών

Η εποχή του Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι συνοδεύτηκε από μεταγραφές ρεκόρ στην αμυντική γραμμή της ομάδας, με το συνολικό ποσό που ξοδεύτηκε για σέντερ μπακ να αγγίζει τα 235 εκατομμύρια ευρώ!

Ωστόσο, καμία από τις προσθήκες που εκείνος έκανε, δεν κρίνεται ικανή να αγγίξει τα όσα προσέφερε τη χρονιά που πέρασε ο καλύτερος παίκτης της Premier League -σύμφωνα με την Ένωση Συντακτών- για τη σεζόν 2020-21, Ρουμπέν Ντίας, όντας ο δεύτερος αμυντικός που το καταφέρνει μετά τον Steve Nicol, Σκωτσέζο ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, το 1989.

Αποκτήθηκε στο «νήμα» των μεταγραφών από την Μπενφίκα έναντι 68 εκατομμυρίων ευρώ και δημιούργησε ένα αξιοζήλευτο δίδυμο με τον εξίσου ακριβό Στόουνς, που «έσπασε» κάθε στοιχειωμένο ρεκόρ που μπορούσε να παρουσιαστεί στο διάβα του και έφτασε τους «Πολίτες» ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση του πολυπόθητου Champions League.
Εικόνα

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης