Football Talk

Έρευνα Παναθηναϊκός: Τα φιλικά και οι μεταγραφές δεν σου εξασφαλίζουν επιτυχίες, το πλάνο όμως ναι

Έρευνα Παναθηναϊκός: Τα φιλικά και οι μεταγραφές δεν σου εξασφαλίζουν επιτυχίες, το πλάνο όμως ναι
Ο Παναθηναϊκός «χτίζεται» στο Χορστ της Ολλανδίας, αλλά τα παράπονα από τον κόσμο του έχουν ήδη αρχίσει. Το «BN Sports» εξηγεί, όμως, γιατί τα αποτελέσματα σε φιλικά και οι μεταγραφές από μόνα τους δεν λένε τίποτα.
Σχετικά Άρθρα

Πριν την έναρξη των επίσημων παιχνιδιών σε κάθε νέα σεζόν, οι ομάδες περνούν πρωτίστως από ένα βασικό στάδιο προετοιμασίας, όπου οι προπονητές δουλεύουν το υλικό τους και βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Σε αυτήν ακριβώς τη φάση βρίσκεται και ο Παναθηναϊκός. Μόνο που η κατάσταση που επικρατεί στο «τριφύλλι» είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες μεγάλες ομάδες της Superleague 1. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προσπαθεί από την πρώτη ημέρα στο Χορστ να μάθει τους ποδοσφαιριστές του, να τους περάσει την αγωνιστική φιλοσοφία του και να διαπιστώσει στα φιλικά ματς όλα όσα έχει δουλέψει στις προπονήσεις.

Πόσο εύκολο είναι, όμως, να γίνει αυτό σύντομα σε μια ομάδα που την περασμένη σεζόν δεν είχε αρχή, μέση και τέλος, έμεινε ξανά εκτός στόχων σε Ελλάδα, αλλα και για τέταρτη σερί χρονιά έξω από την Ευρώπη;

pao-2.jpg

«Καθρέπτης» τα φιλικά, αλλά...


Ρίχνοντας μια «ματιά» στους φιλικούς αγώνες που έχει δώσει ο Παναθηναϊκός την τελευταία 6ετία, καταλαβαίνει κανείς πως τα αποτελέσματα δεν παίζουν εν τέλει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο.

Σεζόν 2015/16: Οι «πράσινοι» έδωσαν συνολικά 6 φιλικά, μετρώντας 4 ήττες (Μπριζ 2-1, Άγιαξ 2-0, Ουντινέζε 2-1, Σοσιεδάδ 3-0) και μόλις δύο νίκες (την άσημη Άρνεμ 10-0 και τον Λεβαδειακό 3-1). Στη συγκεκριμένη χρονιά το «τριφύλλι» τερμάτισε στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, αποκλείστηκε από τα προκριματικά των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Σεζόν 2016/17: Ο Παναθηναϊκός έδωσε ξανά 6 φιλικά, όπου είχε έναν ισορροπημένο απολογισμό. Δύο νίκες (Σιλβόλντε 2-0, Τσβόλε 4-0), δύο ισοπαλίες (Άαχεν 2-2, Οσμάνλισπορ 1-1) και δύο ήττες (Φενέρμπαχτσε 2-1, Ομόνοια 3-0). Το «τριφύλλι» τερμάτισε τρίτο στη Ελλάδα, αποκλείστηκε από τους ομίλους του Europa League, ενώ στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Σεζόν 2017/18: Τρεις νίκες (Κόρτραϊκ 2-1, Γκεντσλερ, 2-1 Άλκμααρ 2-1), μια ισοπαλία (Ολεξάντρια 0-0) και μια ήττα (Απόλλων Σμύρνης 2-0) ήταν ο απολογισμός των φιλικών αγώνων και θα περίμενε κανείς -με βάση την καλή εικόνα στην προετοιμασία- και μια αντίστοιχα ποιοτική πορεία τους επόμενους μήνες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αμ δε... Οι «πράσινοι» τερμάτισαν στην 11η (!) θέση στο ελληνικό πρωτάθλημα, αποκλείστηκαν από τα play off του Europa League, ενώ έφτασαν μόλις μέχρι τους «16» του Κυπέλλου Ελλάδος.

Οι σεζόν 2018/19, 2019/20 και 2020/21 κύλησαν στο ίδιο μήκος κύματος. Στην πρώτη, στα φιλικά, ο Παναθηναϊκός γνώρισε αρκετές ήττες (με 2-0 από Αλκμάαρ, 2-1 από Άντβερπ, 3-1 από Ντεν Χάαγκ, 1-0 από Ομόνοια και ΑΕΛ στη Λάρισα) επικρατώντας δύο φορές με 5-0 της ερασιτεχνικής GOES και με 2-0 του Λεβαδειακού στην πρόβα τζενεράλε στο άδειο Ελ Πάσο της Καλλιθέας.

Στη δεύτερη, οι «πράσινοι» κατέγραψαν τέσσερις νίκες (Φέγενορντ 3-0, Άγιαξ 2-1, Φένλο 1-0, Ξάνθη 3-0), δύο ισοπαλίες (Μπρέντα 0-0, Μπεσίκτας 2-2) και τρεις ήττες (Μπίρσχοτ 2-1, Γαλατασαράι 2-1). Τέλος, την περσινή μέτρησε τρία «τρίποντα» φιλικού επιπέδου (Μάρκο 3-0, ΟΦΗ 1-0, Λεβαδειακός 1-0) και δύο ήττες (Λαμία 1-0, ΠΑΟΚ 1-0).

pao-4.jpg

Αναγκαία η ενίσχυση, σημαντικότερο το πλάνο

Και στις τρεις τελευταίες σεζόν που αναλύσαμε το αποτέλεσμα του Παναθηναϊκού ήταν πάνω κάτω το ίδιο. Δηλαδή μια... τρύπα στο νερό. Εκτός Ευρώπης και μακριά από μεγάλες επιτυχίες του ένδοξου παρελθόντος σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Ακόμα και φέτος εύκολα κάποιος μπορεί να πει πως τα πράγματα δεν κυλούν όπως θα έπρεπε. Ισοπαλία 1-1 με την Αλ Ταβόν, ήττα 3-0 από την Άλκμααρ με κάκιστη εμφάνιση, ενώ δεν είναι σίγουρο τι θα δούμε στα φιλικά που ακολουθούν. Επιπλέον, -και μόνο με τους Πέρεθ και Κώτσιρα- να έχουν αποκτηθεί, υπάρχει μεγάλη γκρίνια και για το ζήτημα των μεταγραφών.

Προσεγγίζοντας, όμως, τις καταστάσεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία μπορεί να βγει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα. Τα φιλικά αποτελούν τον «καθρέπτη» σε ορισμένα ζητήματα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν προδιαθέτουν το αποτέλεσμα που θα έρθει μέσα στη σεζόν.

Οι «πράσινοι» θέλουν και χρειάζονται οπωσδήποτε μεταγραφές, αλλά το θέμα δεν είναι να έρθουν 10 ποδοσφαιριστές αμφιβόλου αξίας, αλλά όσοι περάσουν από το Κορωπί να μπορέσουν πραγματικά να προσφέρουν.

«Δεν έχω παράπονο από τους παίκτες μου ως τώρα, περιμένω όμως και είμαι σίγουρος πως στην συνέχεια θα είμαστε πολύ καλύτεροι. Χρειαζόμαστε ενίσχυση και δεν είναι εύκολο ούτε για εμένα ούτε για τους ποδοσφαιριστές που έχουν νέο προπονητή, να αφομοιώσουν καινούργια πράγματα. Η δουλειά στο ποδόσφαιρο δεν σταματά ποτέ, αναλύεις τα λάθη σου, τα διορθώνεις». Αυτά ήταν τα όσα είπε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετά το ματς με την Άλκμααρ και περιγράφουν την πραγματικότητα και τίποτα περισσότερο.

Οι μεταγραφές και τα φιλικά έχουν την αξία τους, ωστόσο το σημαντικότερο είναι το πλάνο, το σχέδιο. Τι ομάδα δηλαδή θέλει να φτιάξει ο Παναθηναϊκός τόσο τη φετινή σεζόν όσο και τις επόμενες, ώστε να επιστρέψει εκεί που αρμόζει η ιστορία του. Αυτό είναι και το κρισιμότερο ερώτημα, στο οποίο δεν έχουμε προς το παρόν απάντηση. Μένει να φανεί προσεχώς...

Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης