Football Talk

Αϊντχόφεν: Από το «ερυθρόλευκο χαστούκι», στο 3/3 στα προκριματικά του Champions League

Αϊντχόφεν: Από το «ερυθρόλευκο χαστούκι», στο 3/3 στα προκριματικά του Champions League

H Αϊντχόφεν, με μία ακόμη πειστική εμφάνιση στα προκριματικά του Champions League, επικράτησε με 3-0 της Μίντιλαντ (03/08), πέτυχε την τρίτη της νίκη σε ισάριθμα ματς, έχοντας σκοράρει 10 φορές συνολικά!

Σχετικά Άρθρα

Ήταν 25 Φεβρουαρίου του 2021, όταν ο Αχμέντ Χασάν, με ένα γκολ buzzer-beater στο 88ο λεπτό, έδινε το πολυπόθητο γκολ στον Ολυμπιακό για το 2-1 και άφηνε εκτός Europa League την Αϊντχόφεν του Ρότζερ Σμιντ.

Πέντε μήνες μετά, η PSV δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τον επίπονο αποκλεισμό και να χτίζει τη νέα σεζόν με αισιοδοξία, έχοντας αποκλείσει τη Γαλατασαράι με συνολικό σκορ 7-2, ενώ το 3-0 απέναντι στη Μίντιλαντ, μάλλον τη φέρνει με το ένα «πόδι» στην επόμενη και τελευταία φάση πριν τους ομίλους: τα playoff.

Εκεί, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία εκ των Μπενφίκα ή Σπαρτάκ Μόσχας. Διόλου εύκολος αντιπάλους, αλλά με την έως τώρα εικόνα της, τι έχει να φοβηθεί;

Εικόνα

Εράν Ζάχαβι: Ο παίκτης-κλειδί

Παρότι η αποχώρηση του Ντόνιελ Μάλεν για την Ντόρτμουντ έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ, φάνηκε πως θα άφηνε δυσαναπλήρωτο κενό, η έως τώρα συνύπαρξη των Ζάχαβι-Μαντουέκε, μόνο ανυπομονησία για το μετά μπορεί να φέρνει. Η καλή μέρα, άλλωστε, από το πρωί φαίνεται...

Η Αϊντχόφεν, στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, βρίσκει μπροστά της τη Γαλατασαράι, μία ομάδα που όσο κι αν έχουν περάσει τα χρόνια, διαθέτει στις τάξεις της παίκτες όπως ο Αρντά Τουράν, ο Φαλκάο ή ο Μουσλέρα.

Στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι (21/07) τη φιλοδωρεί με πέντε γκολ και δέχεται ένα! Ο Ισραηλινός, Εράν Ζαχάβι, οργιάζει. Πετυχαίνει χατ-τρικ (2', 35', 84'), ενώ προσφέρει και μία ασίστ στον Μάριο Γκέτσε στο 51ο λεπτό, για να γράψει το 3-0.

Άλλωστε, η αποχώρηση του Μαλέν άλλαξε τα δεδομένα και για τον 29χρονο Γερμανό, ο οποίος, από τον ρόλο που μεγαλούργησε στην Ντόρτμουντ πλέον (πίσω από το φορ) και χωρίς τραυματισμούς στην προετοιμασία, έχει κάθε δικαίωμα να ατενίζει αισιόδοξα το ποδοσφαιρικό του μέλλον.


Κάτι ανάλογο πράττει και το next big thing της ομάδας: ο Νόνι Μαντουέκε.

An Englishman in... Eindhoven
Αν και το ταλέντο του είναι γνωστό -εντός κι εκτός συνόρων- από το 2019 που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Eredivisie, φαίνεται πως ο Νόνι Μαντουέκε έχει την ευκαιρία να διάγει μία «breakthrough season». Με τον Μάλεν να έχει αποχωρήσει και το ξεκίνημά του στη φετινή σεζόν να είναι ονειρεμένο, όλα μοιάζουν να βρίσκονται στα... πόδια του.

Μία ασίστ στο εντός έδρας και ένα γκολ στο εκτός έδρας (28/07, 1-2) παιχνίδι απέναντι στη Γαλατασαράι, αποδεικνύουν το εκρηκτικό ξεκίνημά του στη σεζόν, μέχρι που ήρθε άλλο ένα τέρμα στο τελευταίο ματς με τη Μίντιλαντ σαν «κερασάκι στην τούρτα».

 

Σίγουρα η αγωνιστική περίοδος έχει πολύ δρόμο ακόμη, αλλά η παρουσία και συνεργασία των Ζάχαβι-Μαντουέκε έχει κάθε λόγο να κάνει τον Ρότζερ Σμιτ να τρίβει τα χέρια του.


Τρία νέα πρόσωπα σηματοδοτούν μία νέα άμυνα

Έναν χρόνο πριν, ο 54χρονος Γερμανός προπονητής, Ρότζερ Σμίντ, ανέλαβε τα «ηνία» της Αϊντχόφεν. Από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις έδειξε πως μπορεί να εκμεταλλευτεί τις επιθετικές αρετές του συλλόγου, ωστόσο τα αμυντικά κενά ήταν εμφανή. Ειδικότερα εκτός συνόρων.

Κατά την ευρωπαϊκή της πορεία τη σεζόν 2020-21, σε ομίλους και φάση των «32» του Europa League, δηλαδή σε 8 εμφανίσεις, σκόραρε 15 φορές και δέχτηκε 14 γκολ, εκ των οποίων τα 11 προήλθαν από ελληνικές ομάδες (έξι από τον ΠΑΟΚ και πέντε από τον Ολυμπιακό)! Εν ολίγοις ό,τι έχτιζε στην επίθεση, το γκρέμιζε στην άμυνα.

Αν στο ολλανδικό πρωτάθλημα υπήρχε η δικαιολογία του υπερηχητικού Άγιαξ, που τελείωσε το πρωτάθλημα με διαφορά 16 βαθμών από τη δεύτερη Αϊντχόφεν και βρήκε 102 (!) γκολ σε 34 παιχνίδια, ο αποκλεισμός στην Ευρώπη γνωρίζει πως προήλθε από την αμυντική της αφέλεια. Κάτι το οποίο φρόντισε να διορθώσει με τις κατάλληλες προσθήκες.
inCollage_20210804_132635232.jpg

Αποκτήθηκε ο Γιόελ Ντρόμελ, ο οποίος έχει καθίσει κάτω από τα δοκάρια και στα τρία επίσημα παιχνίδια της PSV φέτος, έχοντας τους Αντρέ Ραμάλιο και Φιλίπ Μουένε μπροστά του. Με ανανεωμένη την αμυντική γραμμή και τον Μάρκο φαν Χίνκελ να ενισχύει τη μεσαία γραμμή, σε τρία παιχνίδια έχει δεχτεί μόλις 2 γκολ, με το ένα μάλιστα να είναι σε σημείο που τα πάντα είχαν κριθεί.

Το έως τώρα δείγμα, δεν κρίνεται ικανό για εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά τα δύο έναντι δέκα γκολ σε τρία ματς, είναι μία άψογη συγκομιδή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο ετοιμότητας των ομάδων την καλοκαιρινή περίοδο. Πλέον, το υλικό για να χτιστεί το αμυντικό τείχος που θα φέρει τον τέλειο συνδυασμό, βρίσκεται στα χέρια του Σμιντ και η αξιοποίησή του στον μέγιστο βαθμό, εξαρτάται από τον ίδιο.

Η Αϊντχόφεν έχει βάλει το τρένο της σε σωστές «ράγες». Το ταλέντο, όπως κάθε χρόνο σχεδόν, δεν της λείπει, ενώ έχει προστεθεί το κομμάτι του «παζλ» που απουσίασε κατά την προηγούμενη σεζόν, κι ίσως φανεί αρκετό για να επιστρέψει η ομάδα στους ομίλους του Champions League, μετά από τρία χρόνια και πετύχει τη νίκη που δεν γεύτηκε τότε.

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης