Football Talk

Ολυμπιακός: Το «μαύρο κουτί» του αποκλεισμού και η επιρροή του πρώτου ματς…

Ολυμπιακός: Το «μαύρο κουτί» του αποκλεισμού και η επιρροή του πρώτου ματς…

Για πρώτη φορά, επί εποχή Πέδρο Μαρτίνς, ο Ολυμπιακός μένει αποκλείεται από προκριματικό γύρο στην Ευρώπη και το «BN Sports» εστιάζει στο τι έφταιξε…

Σχετικά Άρθρα

Είναι δική μας ευθύνη», παραδέχθηκε στο τέλος της αναμέτρησης κόντρα στην Λουντογκόρετς Ράζγκραντ, ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται εκτός Champions League, καθώς έπεσε και αυτός στην «παγίδα» του εκτός έδρας γκολ και οι Βούλγαροι επικράτησαν στα πέναλτι με 4-1.

Ωστόσο, τι πραγματικά φταίει για τον πρώτο αποκλεισμό των «ερυθρολεύκων» τα τελευταία τρία χρόνια. Τα λάθη στην άμυνα, τα πρόσωπα που δεν βρέθηκαν ποτέ στην βασική εντεκάδα και οι «οιωνοί» του πρώτου ματς. Σε αυτό τον προκριματικό γύρο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν άξιζαν ποτέ να περάσουν στην επόμενη φάση…

Φαινόταν από το πρώτο ματς…

Την μοναδική φορά που ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος στο πρώτο ματς, στην έδρα του, αποκλείστηκε από την Χαποέλ Μπερ Σεβά. Τώρα, ήρθε η σειρά της Λουντογκόρετς Ράζγκραντ, πέντε χρόνια μετά, να το επαναλάβει. Από το παιχνίδι του «Γ. Καραϊσκάκης», ο ελληνικός σύλλογος φάνηκε πως αυτή η πρόκριση δύσκολα θα ερχόταν.

Δεν ήταν κανένα μεγαθήριο ο βουλγάρικος σύλλογος. Όμως, είχε την δύναμη, τον κορμό και πάνω από όλα, την συγκέντρωση να πάρει αυτό που θέλει. Χτύπησε τον Ολυμπιακό στις αδυναμίες, προηγήθηκε, έχασε ευκαιρίες και έχασε την νίκη με ένα γκολ του Αγκιμπού Καμαρά στο 87ο λεπτό (δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στην ρεβάνς).

Όταν πας στο δεύτερο ματς, εκτός έδρας και έχεις στην πλάτη του απλά το 1-1, τα πράγματα είναι δύσκολα. Παράλληλα, δεν είναι απλά το σκορ αλλά η αίσθηση που έχεις  δώσει στον αντίπαλο, πως μπορεί να πάρει αυτό που θέλει και να προκριθεί. Το είχε δείξει, άλλωστε και ο Πιέρος Σωτηρίου στις αποκλειστικές δηλώσεις που είχε κάνει στο «BN Sports».

Με τόσα λάθη από παίκτες (και προπονητή) δεν παίρνεις πρόκριση…

Και φτάνουμε στην ρεβάνς. Το γήπεδο γεμάτο στο 50% (όσο επιτρεπόταν) και η ατμόσφαιρα καυτή. Ο Ολυμπιακός μπήκε νωθρά. Όπως και στο πρώτο ματς, ωστόσο δεν επέτρεψε να απειληθεί σε μεγάλο βαθμό η εστία του. Αντίθετα, βρήκε εκείνος ένα γκολ και μάλιστα, λίγο πριν την λήξη του πρώτου μέρους με τον Εμβιλά. Ήταν και η μοναδική φάση που «έφτιαξε» σωστά ο ελληνικόςσύλλογος.

Βέβαια, ήδη από το πρώτο μέρος, φαινόταν πως τα πράγματα στα μετόπισθεν δεν θα είναι καλά. Τα ατομικά λάθη έδιναν και έπαιρναν, τόσο από τα στόπερ (Σεμέδο και Μπα), όσο και από τα μπακ(Ανδρούτσο και Ρεάμπτσιουκ). Και η απάντηση για αυτά, ήρθε με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Αψυχολόγητη κίνηση του Ρουμπέν Σεμέδο και ισοφάριση από το… πουθενά και ερασιτεχνικό πέναλτι του Ανδρούτσου για την ολική ανατροπή. Τόσο απλά, σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Όταν γίνεται κάτι τέτοιο, δεν είναι δυνατόν να διεκδικήσει μία ομάδα πρόκριση σε τέτοια διοργάνωση. Το «κερασάκι» ήταν η αποβολή του Μπα με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 86’. Μία ακόμα ενέργεια που δεν είχε κανένα νόημα να γίνει.

Όσο για τον Πέδρο Μαρτίνς, στο πρώτο ματς που είχε αρκετές επιλογές, προτίμησε να μην τις χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα, επέλεξε τον εξαιρετικό Κωνσταντίνο Τζολάκη από τον πολύπειρο και κορυφαίο, μετά τον Ντοναρούμα, τερματοφύλακα του EURO, Τόμας Βατσλίκ. Δεν θα άλλαζε κάτι στην ροή αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι παραπάνω θα είχε προσφέρει και στην διαδικασία των πέναλτι.

Από την άλλη, μένει στον πάγκο και ο πιο έμπειρος στόπερ της ομάδας, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος με την είσοδό του έδειξε γιατί πρέπει να βρίσκεται μόνιμα στο κέντρο της άμυνας. Και καταλήγουμε στην μη χρησιμοποίηση τόσο του Αγκιμπού Καμάρα, όσο και του Χένρι Ονιεκούρου. Ο ένας έχει δείξει πως μπορεί να αλλάξει την ροή του ματς και ο άλλος, μπορεί να προσφέρει την «ζημιά» που έψαχνε ο Ολυμπιακού.

Ενίσχυση στα μπακ… «χθες»!

Η Λουντογκόρετς κατάφερε να προσγειώσει τον Ολυμπιακό και να δείξει σε όλους τις μεγάλες αδυναμίες που έχει ρόστερ. Η μεγαλύτερη, είναι αναμφίβολα στα μπακ. Ο Πέδρο Μαρτίνςδημιούργησε ένα μεγάλο σύνολο, στηριζόμενος πάντα στους ακραίους αμυντικούς. Το «κρυφό» χαρτί του στην επίθεση.

Αυτή την στιγμή, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν θέμα. Μεγάλο θέμα σε αυτή την θέση. Ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ είναι φιλότιμος, προσπαθεί αλλά δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο Μαρτίνς. Μόλις μία σέντρα σε όλο το ματς και αυτή κάκιστη. Μηδέν ανεβάσματα, παρότι ο προσωπικός του αντίπαλος δεν ήταν επικίνδυνος και κακή διαχείριση κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα για αντεπίθεση.

Από την άλλη, ο Θανάσης Ανδρούτσος έχει δείξει πως έχει ταλέντο όμως είναι ακόμα άπειρος σε κάποια θέματα. Ο Κίριλ Ντεσπόντοφ έγινε εφιάλτης του και ήταν εκείνος που κέρδισε από τον Έλληνα αμυντικό το πέναλτι για το 2-1. Φάνηκε πως αν ο Ανδρούτσος έχει έναν τόσο ποιοτικό ποδοσφαιριστή στην πλευρά του, δύσκολα θα πάρει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο.

Όπως και έγινε φυσικά. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται και στα δύο άκρα, έναν ποδοσφαιριστή από το «πάνω ράφι». Μόνο έτσι, θα μπορεί να ονειρεύεται και μία πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη και στο Europa League (εφόσον περάσει το εμπόδιο της Σλόβαν Μπρατισλάβας).

Το «κλειδί» για την ομαλή συνέχεια, είναι φυσικά να μην επηρεαστεί το σύνολο από τον αποκλεισμό. Σίγουρα, είναι κάτι που δεν περίμενε κάνεις, καθώς ο Ολυμπιακόςαναλογικά ήταν σε πιο πάνω επίπεδο από την Λουντογκόρετς, όμως πλήρωσε, μέσα σε όλα, και την απειρία στην διαδικασία των πέναλτι (πρώτη του φορά). Και εκεί, βέβαια, δεν υπάρχει δικαιολογία για τους πολύ έμπειρουςΒαλμπουενά και Χασάν, οι οποίοι αστόχησαν και με τραγικό τρόπο.

Επόμενος στόχος, μία μεγάλη πορεία στο Europa League, με αφετηρία τα παιχνίδια με την Σλόβαν. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να πάει χαλαρός ώστε να μην έχει δεύτερο σερί σοκ στην Ευρώπη. Μέχρι τότε, έχει όλο τον χρόνο να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης