Football Talk

Μάλμε: Η «μηχανή» των γκολ του Γιον Νταλ Τόμασον εισβάλλει στους ομίλους του Champions League

Μάλμε: Η «μηχανή» των γκολ του Γιον Νταλ Τόμασον εισβάλλει στους ομίλους του Champions League

Η Μάλμε εξασφάλισε την παρουσία της στους ομίλους του Champions League, για τρίτη φορά στην ιστορία της, με τον Γιον Νταλ Τόμασον να «οργιάζει» από τον πάγκο και τον Αντόνιο Τσόλακ εντός αγωνιστικού χώρου!

Κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, όταν η Μάλμε περνούσε «μετά κόπων και βασάνων» το εμπόδιο της άσημης Ρίγα στον πρώτο προκριματικό γύρο, πως στις 24 Αυγούστου θα «τσέκαρε» το εισιτήριο της παρουσίας της στους ομίλους του Champions League.

Με ηγέτη στον πάγκο την άλλοτε δόξα του ποδοσφαίρου της Δανίας, τον Γιον Νταλ Τόμασον, η Μάλμε διέψευσε όλα τα προγνωστικά, άφησε εκτός την κατά 80 εκατομμύρια ευρώ ακριβότερη, Ρέιντζερς, ενώ υπέταξε και τη Λουντογκόρετς, που έδειξε δείγματα εξαιρετικής ομάδας στις δύο αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό, τον οποίο και απέκλεισε εν τέλει.

Έχοντας μόλις μία ήττα σε οχτώ παιχνίδια προκριματικών είναι δύσκολο να ορίσει κανείς το «ταβάνι» της. Αντιθέτως, διατηρεί το δικαίωμα στο όνειρο, στην τρίτη της παρουσία στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, ακόμη κι αν η τελευταία μεγάλη ευρωπαϊκή της πορεία εντοπίζεται στο μακρινό 1979, όταν και ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τη Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ.

 

Ο αναμορφωτής Γιον Νταλ Τόμασον μετέδωσε την «τέχνη» του γκολ

Με ένα σύνολο χαμηλού κόστους, αλλά υψηλής χημείας μεταξύ των παικτών, ο 44χρονος τεχνικός έχει κατορθώσει να λάβει το μέγιστο, τόσο από τις «ψημένες παλιοσειρές», όπως ο Μοϊσάντερ και ο Τοϊβόνεν, όσο και από ανέλπιστους σταρ, όπως ο Αντόνιο Τσόλακ.

Ο Κροάτης φορ έφυγε από την Ελλάδα τον Μάρτιο της τρέχουσας σεζόν, ως μία από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές του ΠΑΟΚ, πράγμα που αποδεικνύει το ένα γκολ που πέτυχε σε 16 αναμετρήσεις.

Ο Τόμασον κατάφερε να τον τρέψει σε μία «μηχανή» των γκολ, αφού με τη σεζόν να είναι στα μισά, έχει πετύχει οχτώ τέρματα σε 13 ματς πρωταθλήματος, ενώ αποτελεί και τον μεγάλο πρωταγωνιστή των προκριματικών, με τα πέντε γκολ του σε οκτώ παιχνίδια!
Rangers see Malmo take advantage over Helsinki in Champions League  qualifier | The Scotsman

Με τον τρόπο αυτό, η Μάλμε σκοράρει κατά ριπάς, αφού μετρά τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα της Δανίας (36), γεγονός που την φέρνει δεύτερη στη βαθμολογία, με 33 βαθμούς, μόλις έναν πίσω από την Τζουγκάρντεν. Μάλιστα, την καλή της συνήθεια τη συνέχισε και στις ευρωπαϊκές τις υποχρεώσεις, με 13 γκολ σε οκτώ αναμετρήσεις!

Άλλωστε, με τον Τόμασον στον πάγκο, γνωρίζει και τι σημαίνει γκολ, αλλά και τι σημαίνει επιτυχία εκτός συνόρων.
Εικόνα

Με ευρωπαϊκό «οδηγό» τις παραστάσεις του Τόμασον

Η τρίτη παρουσία του Γιον Νταλ Τόμασον σε πάγκο ως πρώτος προπονητής, έμελλε να φέρει και τα σπουδαιότερα αποτελέσματα στην έως τώρα καριέρα του. Άλλωστε, άλλη η δυναμική της Μάλμε και άλλη της Ρόντα και της Εξέλσιορ, που υπηρέτησε στις προηγούμενες θητείες του.

Έχουν περάσει μόλις 19 χρόνια από τότε που ο κορυφαίος Δανός ποδοσφαιριστής (2002, 2004) έφτανε στην κατάκτηση του UEFA, μέσω του «φονικού» διδύμου που δημιούργησε με τον Φαν Χόιντονκ, με τη φανέλα της Φέγενορντ.

Ήταν το «εισιτήριο» που τον έφερε στη Μίλαν έναν χρόνο μετά, για να κατακτήσει και το έτερο βαρύτιμο ευρωπαϊκό τρόπαιο: το Champions League!

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, με τη φόρμα του προπονητή πλέον, οδηγεί ο ίδιος μία ομάδα στους ομίλους της διοργάνωσης.

Τα δεδομένα έκτοτε μπορεί να έχουν αλλάξει, με τη «ψαλίδα» να έχει ανοίξει σε βαθμό που οι εκπλήξεις είναι τουλάχιστον σπάνιες, αλλά η Μάλμε θα διεκδικήσει τις πιθανότητές της.

Έστω κι αν η τελευταία φορά που «ταρακούνησε» την Ευρώπη, εντοπίζεται πριν 42 χρόνια.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης