Football Talk

Στίβεν Τσούμπερ: Το εξτρέμ που «σερβίρει» γκολ και εσχάτως βοηθάει στην άμυνα, αλλά συνεχίζει να σκοράρει σπάνια, προστίθεται στο ρόστερ της ΑΕΚ

Στίβεν Τσούμπερ: Το εξτρέμ που «σερβίρει» γκολ και εσχάτως βοηθάει στην άμυνα, αλλά συνεχίζει να σκοράρει σπάνια, προστίθεται στο ρόστερ της ΑΕΚ

Ξέφυγε από τη συλλογική «αφάνεια» στο Euro 2020, όπου έλαμψε με την Εθνική Ελβετίας και θυμήθηκε τις αρετές του. Αυτές του... σερβιρίσματος και επιπλέον προσφέρει σημαντικό έργο στα μετόπισθεν, ορισμένα από τα στοιχεία που θα προσφέρει στην ΑΕΚ.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Πειθαρχημένος, με διαύγεια στο παιχνίδι και μεγάλο ατού τις ασίστ. Τρεις λέξεις που συντροφεύουν απόλυτα τον Στίβεν Τσούμπερ, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, για τον οποίο παρενέβη ο Δημήτρης Μελισσανίδης αυτοπροσώπος. Θα λέγαμε ακόμα και επί εποχής Γκρασχόπερς, όπου έστησε τις γερές βάσεις του, ώστε να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Τότε είχε και τις πιο παραγωγικές χρονιές του, αναφορικά με το σκοράρισμα. Το οποίο γκολ, όσο περνούσαν τα χρόνια, «εξαφανιζόταν» από τη φαρέτρα του. Λέτε να το θυμηθεί στην ΑΕΚ;

Δεν πρέπει να περιμένει γκολ από τον Τσούμπερ

Η σχέση Τσούμπερ και γκολ «χάλασε» από τότε που έφτασε στη Γερμανία. Η παρένθεση στη Ρωσία του απέφερε ελάχιστες εμπειρίες. Στη Χόφενχαϊμ έφτασε το 2014. Σε ομάδες της Bundesliga και παρέμεινε για 7 χρόνια. Με τρία κλαμπ (Χόφενχαϊμ, Στουτγκάρδη, Άιντραχτ Φρ.) αγωνίστηκε σε 129 ματς, 14 γκολ και μοίρασε 12 ασίστ. Λίγα τα παιχνίδια στα οποία συμμετείχε (18 κατά μέσο όρο ανά σεζόν).

Δύο οι λόγοι. Είτε αντιμετώπιζε τραυματισμούς, είτε δεν υπολογίζονταν από τον εκάστοτε κόουτς. Όταν έπαιξε σερί ματς, στον 2ο γύρο της σεζόν 2018-19 στη Στουτγκάρδη, η οποία τότε υποβιβάστηκε, σκόραρε 5 γκολ. Αυτή η περίοδος αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα.

Προσθέτουμε και έναν τρίτο λόγο. Απόλυτα λογικό. Όταν απέχεις από αγώνες και παίζεις μία στις τόσες, χάνει ο ποδοσφαιριστής σε αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές του. Ήτοι, οι προσπάθειες για γκολ ελαχιστοποιούνται. Κι’ αν οι πρώτες φεύγουν μακριά από το στόχο, τότε η ψυχολογία... κατηφορίζει.

Λογική η αποχώρηση από την Άιντραχτ

Στη Φρανκφούρτη ελάχιστοι τα έβαψαν μαύρα σχετικά με την αποχώρηση του Τσούμπερ. Και βγαίνει από τη λίστα με τους... καλοπληρωμένους και αγωνιστικά έχει ανάλογο στιλ με πολλούς άλλους, χωρίς να είναι πιο χρήσιμος.
Αριστερά αποτελούσε το μπακ-απ του Κόστιτς. Ο βιονικός Σέρβος τραυματίστηκε στην αρχή της περασμένης σεζόν και ο Τσούμπερ πήρε την ευκαιρία του. Αγωνίστηκε στις 7 πρώτες αγωνιστικές ως αριστερό εξτρέμ. Ο Κόστιτς επέστρεψε και έκτοτε καθήλωσε τον Τσούμπερ στον πάγκο. Και όποτε έμπαινε στο ματς, τότε ως επιτελικός μέσος, πίσω από τους φορ.

Οι θέσεις του...

Ο Τσούμπερ είναι ένα ευέλικτο αριστερό εξτρέμ. Ακουμπά γραμμή, τρέχει πάνω-κάτω, συγκλίνει όμορφα προς την περιοχή, έχει «μάτι», βλέπει συμπαίκτη, μεγάλο ατού η σέντρα του και οι ασίστ. Τα ταλευταία χρόνια χρειάστηκε να καλύπτει όλη την αριστερή πλευρά, με τους προπονητές του (Νάγκελσμαν, Σρόιντερ, Χίτερ) να επιλέγουν την τριάδα στην άμυνα.

Αυτό του έδωσε το πρόσθετο στοιχείο να επενδύσει και στο αμυντικό κομμάτι, στοιχείο που μέχρι τότε δεν του ήταν απαραίτητο. Αλλά λόγω ελβετικής καταγωγής, η πειθαρχία είναι... ενσωματωμένη και αποτέλεσε τη χαρά των σέντερ μπακ! Τα οποία δεν είχαν μπροστά τους ένα εξτρέμ, το οποίο περίμενε την μπάλα. Ίσα-ίσα δεχόταν συνεχόμενες βοήθειες από τον Τσούμπερ, ο οποίος αναγκαστικά επέστρεφε στην άμυνα για να καλύψει.

Δήλωσε βέβαια παλαιότερα ότι: «δεν είμαι αριστερό μπακ», θέση που - όπως προαναφέραμε λόγω πειθαρχίας - κάλυπτε, ας πούμε, τίμια, εντούτοις δεν το έχει «μέσα» του. ΝΑΙ να βοηθήσει και ως δεξί εξτρέμ, ΝΑΙ να παίξει πίσω από τους φορ, επίσης αποτελεσματικός, ειδικά όταν έχει κόσμο στη μεσαία γραμμή για να του καλύπτει τα νότα.

Αριστερό εξτρέμ. Με τριάδα έπαιξε και η Ελβετία στο Euro, όπου ο Τσούμπερ έλαμψε με 4 ασίστ στην ξέφρενη πορεία της ομάδας του Πέτκοβιτς, χωρίς να παίξει καν σε όλα τα παιχνίδια. Δείγμα πως η φαρέτρα του στις ασίστ είναι αστείρευτη.

Θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων και πρότυπο!

Το Αύγουστο του 2019 υπέστη σοβαρό τραυματισμό. Επέστρεψε στον 2ο γύρο του πρωταθλήματος, λίγο πριν από την πανδημία (2020). Ενδιάμεσα ξεχώρισε με χαρακτηριστικά, τα οποία δεν είναι δεδομένα σε ποδοσφαιριστές, κυρίως όταν τραυματίζονται. Υψηλή διάθεση, σκληρή δουλειά, θετικά vibes.

«Ο τρόπος μου είναι θετικός. Με τη στάση μου στην προπόνηση, επιθυμώ να... παρασύρω κι’ άλλους, ώστε να δουλέψουν περισσότερο και να βγάλουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας», τονίζει ο ίδιος για την τότε δύσκολη περίοδο και πως το χειρίστηκε.

Τις ατάκες αυτές αφουγκράζονται όλες οι πλευρές, από συμπαίκτες έως και ιθύνοντες της Χόφενχαϊμ. «Χαίρεσαι να έχεις έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Στίβεν στην ομάδα. Είναι εξαιρετική προσωπικότητα και αποτελεί καθημερινά παράδειγμα προς μίμηση, είναι ένα πρότυπο». Λόγια του Αλεξάντερ Ρόζεν, τεχνικού διευθυντή της «Χόφε».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης