Football Talk

Πραξικόπημα στη Γουινέα - Εγκλωβισμένοι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού (video)

Πραξικόπημα στη Γουινέα - Εγκλωβισμένοι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού (video)

Δύσκολες ώρες για Μαντί Καμαρά, Αγκιμπού Καμαρά και Μαμαντού Κανέ καθώς ο στρατός ανέλαβε την εξουσία και έκλεισαν τα σύνορα. Αναβλήθηκε το ματς Γουινέα-Μαρόκο για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Γουινέα όπου η κατάσταση είναι έκκρυθμη με επίκεντρο την πρωτεύουσα Κονάκρι μετά τις πληροφορίες για πραξικόπημα των ενόπλων δυνάμεων. Οι ειδικές δυνάμεις της Γουινέας υποστήριξαν πως συνέλαβαν τον πρόεδρο της χώρας, Άλφα Κόντε και κατήργησαν τους θεσμούς ενώ έστειλαν και βίντεο σε ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου. 

«Αποφασίσαμε αφού συλλάβαμε τον πρόεδρο, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή μαζί μας (...) να καταργήσουμε το ισχύον Σύνταγμα, να καταργήσουμε τους θεσμούς· αποφασίσαμε επίσης να διαλύσουμε την κυβέρνηση και να κλείσουμε τα σύνορα, στο έδαφος και στον αέρα», αναφέρει ένας ένστολος και οπλισμένος πραξικοπηματίας στη δήλωσή αυτή, η οποία κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν έχει μεταδοθεί από την εθνική τηλεόραση.

Λίγο αργότερα οι πραξικοπηματίες διένειμαν ένα βίντεο που εικονίζει τον πρόεδρο Κοντέ να βρίσκεται στα χέρια τους. Τον ερωτούν αν υπέστη κακομεταχείριση και ο Άλφα Κοντέ, ο οποίος φοράει παντελόνι τζιν και πουκάμισο και κάθεται σ' έναν καναπέ, αρνείται να τους απαντήσει.

 

 

Την ίδια ώρα η αποστολή των Μαροκινών είναι εγκλωβισμένη σε ένα ξενοδοχείο μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά από το προεδρικό μέγαρο, ενώ ο προπονητής της ομάδας, Βαχίντ Χαίλχοβιτς δήλωσε στην Equipe: «Είμαστε στο ξενοδοχείο. Ακούμε συνεχώς πυροβολισμούς. Είμαστε σε αναμονή για να ξεκινήσουμε για το αεροδρόμιο, όπου μας περιμένει αεροπλάνο για να επιστρέψουμε στο Μαρόκο. Για να πάμε, όμως, στο αεροδρόμιο χρειάζεται να κάνουμε μια αρκετά μεγάλη απόσταση, περίπου μιας ώρας. Όπως καταλαβαίνετε, όταν πέφτουν πυροβολισμοί έξω από το ξενοδοχείο και στη γύρω περιοχή, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ασφαλείς. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει έξω από το ξενοδοχείο. Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν στις 10 το πρωί. Το προεδρικό μέγαρο δεν είναι πολύ μακριά από εμάς. Είδα στρατιώτες να τρέχουν. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Υπάρχει ανησυχία. Οι παίκτες μου είναι πολύ προβληματισμένοι και ανήσυχοι. Για μένα δεν είναι πρωτόγνωρο (σ.σ έζησε τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία). Η κατάσταση είναι περίεργη. Οι αρχές του Μαρόκου προσπαθούν να βρουν τρόπο να μας πάρουν από τη Γουινέα. Ειμαστε σε επικοινωνία μαζί τους». 

Υπενθυμίζεται πως ο Ελ Αραμπί δε βρίσκεται εκεί καθώς δεν κλήθηκε για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αντίθετα ο Ολυμπιακός έχει 3 ποδοσφαιριστές στην Εθνική ομάδα της Γουινέας. Μαντί Καμαρά, Αγκιμπού Καμαρά και ο δανεικός στη Νέφτσι, Μαμαντού Κανέ βρίσκονται στην αποστολή της Εθνικής τους ομάδας, ωστόσο αυτή έχει καταλύσει σε ξενοδοχείο μακριά από το επίκεντρο των γεγονότων. Η διοίκηση των Πειραιωτών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους παίκτες και τις πρεσβείες ώστε να βρεθεί άκρη και να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι Αφρικανοί. Μάλιστα, ο Μαντί Καμαρά με ανάρτηση του στο ίνσταγκραμ ανέφερε: “Ο Θεός να προστατεύσει τη Γουινέα μου”. 

sf.jpg

Φυσικά η Ουέφα έβγαλε ανακοίνωση αναβάλλοντας το παιχνίδι.

Η ανακοίνωση της FIFA:

«Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Γουινέα είναι αρκετά ασταθής και παρακολουθείται στενά από τη FIFA και την CAF. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των παικτών και να προστατευθούν όλοι οι υπεύθυνοι της αναμέτρησης, η FIFA και η CAF αποφάσισαν να αναβάλουν τον προκριματικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, της Γουινέας εναντίον του Μαρόκου, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί στο Conakry της Γουινέας, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες για το πότε θα διεξαχθεί το παιχνίδι θα γίνουν γνωστές σε νεότερη ημερομηνία».

Αξίζει να αναφερθεί πως το Υπουργείο Άμυνας  της Γουινέας ανέφερε σε ανακοίνωση πως πως “οι εξεγερμένοι έσπειραν το φόβο” στο Κονακρί πριν κατευθυνθούν προς το προεδρικό μέγαρο, όμως “η προεδρική φρουρά, υποστηριζόμενη από τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας, συγκράτησαν την απειλή και απώθησαν την ομάδα των επιτιθεμένων”. Σύμφωνα, επίσης, με το υπουργείο Άμυνας, αυτή την ώρα οι δυνάμεις ασφαλείας αποκαθιστούν την τάξη στο Κονακρί.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης