Football Talk

Οι 5+1 αναμετρήσεις εθνικών ομάδων που διακόπηκαν - από το ξυραφάκι του Ρόχας και τη φωτοβολίδα στον Χαρίτου, έως το drone στη Σερβία και την κατάρρευση του Έρικσεν! (video)

Οι 5+1 αναμετρήσεις εθνικών ομάδων που διακόπηκαν - από το ξυραφάκι του Ρόχας και τη φωτοβολίδα στον Χαρίτου, έως το drone στη Σερβία και την κατάρρευση του Έρικσεν! (video)

Η διακοπή ποδοσφαιρικών αγώνων σε συλλογικό επίπεδο, έχει εξελιχθεί στο πέρασμα της ιστορίας, σε σύνηθες φαινόμενο. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το «έργο» μεταφέρεται σε «μονομαχίες» εθνικών ομάδων; 

Εντάσεις εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, ρίψη αντικειμένων, πολιτικά παιχνίδια. Είναι μόλις μερικοί από τους λόγους, που μπορούν να διακόψουν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.  

Η αναμέτρηση Βραζιλίας - Αργεντινής, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, «πρωτοτύπησε», δίνοντας μία νέα πιθανή αιτία, αφού διακόπηκε βιαίως, λόγω παραβίασης του υγειονομικού πρωτοκόλλου της «χώρας του καφέ», ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.  

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, το BN Sports θυμάται και παρουσιάζει 5+1 ανάλογες περιπτώσεις, που συναντήσεις εθνικών ομάδων είτε διακόπηκαν οριστικά, είτε ολοκληρώθηκαν με αισθητή καθυστέρηση.

 

Χιλή - Σοβιετική Ένωση, 21 Νοεμβρίου 1973 

Χιλή και Σοβιετική Ένωση διεκδικούσαν μέσω αγώνων μπαράζ, την παρουσία τους στο Μουντιάλ του 1974 στη Δυτική Γερμανία, αλλά το εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό των δύο χωρών, δεν έμεινε έξω από την εξίσωση.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, δεκαπέντε ημέρες πριν το πρώτο παιχνίδι στη Μόσχα, ο Πινοσέτ ανατρέπει τον πρώτο εκλεγμένο μαρξιστή αρχηγό στη Λατινική Αμερική, τον Σαλβαντόρ Αλιέντε. 

Η χούντα έχει μετατρέψει το Εθνικό Στάδιο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται και βασανίζονται στο γήπεδο, όπου αγωνίζεται το εθνικό συγκρότημα της χώρας, ωστόσο το καθεστώς έχει προειδοποιήσει τους ποδοσφαιριστές που ταξιδεύουν για το πρώτο σκέλος των μπαράζ, να μην κάνουν καμία αναφορά στους ξένους δημοσιογράφους, για το τι επικρατεί στη χώρα. Οι συνέπειες θα ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες.

Το παιχνίδι λήγει χωρίς σκορ, αλλά πληροφορίες και εικόνες από το Εθνικό Στάδιο της Χιλής, κάνουν τον γύρο του κόσμου και βάζουν «φωτιά» στον επαναληπτικό. Η ΕΣΣΔ εκφράζει την ανησυχία της για την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, ο οποίος ζητά να γίνει σε ουδέτερο έδαφος.
Chile, the Soviet Union and a stain on FIFA's reputation - Football365

Η χιλιανή ομοσπονδία συζητά μία αλλαγή έδρας, αλλά η χούντα δεν είχε τέτοια πρόθεση, πόσο μάλλον όταν η αντιπροσωπεία της FIFA που εξέτασε το γήπεδο, έδωσε την έγκρισή της για την ηρεμία και την καταλληλότητα του σταδίου. 

Οι οργισμένοι Σοβιετικοί αρνήθηκαν να ταξιδέψουν, με την πολιτική σκοπιμότητα και τον φόβο των συνεπειών μιας ενδεχόμενης ήττας, να παίζουν τον ρόλο τους στην απόφαση αυτή.  

Εν τέλει, ο αγώνας εξελίχθηκε σε μία παρωδία, όπου οι παίκτες της Χιλής αντάλλασσαν μεταξύ τους μερικές πάσες, έως ότου κάποιος σούταρε με δύναμη, από πολύ μικρή απόσταση, την μπάλα στα δίχτυα. 

Η Χιλή είχε προκριθεί στο Μουντιάλ του 1974, αλλά ο τρόπος που το κατάφερε υπήρξε σίγουρα σκιώδης, και όχι τιμητικός. 

Cx0gtMKXgAE9PXS.jpg

Ολλανδία - Κύπρος, 28 Οκτωβρίου 1987
 

Η εθνική ομάδα της Κύπρου έχει ταξιδέψει στο Ρότερνταμ, για να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 1988, μία από τις σπουδαιότερες «φουρνιές» της Ολλανδίας, που έμελλε το ερχόμενο καλοκαίρι, να κατακτήσει το τρόπαιο! 

Μόλις στο 3ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Μπόσμαν σκοράρει. Στο γήπεδο βρίσκονται περίπου 60.000 κόσμου και οι εξέδρες «βράζουν», γεγονός που αποδεικνύεται από μία τεράστια κροτίδα που σκάει στα πόδια του τερματοφύλακα της Κύπρου, Ανδρέα Χαρίτου. 

«Ήταν δυνατή η έκρηξη και τραυματίστηκα. Είχαν επηρεαστεί τα αυτιά μου και μετά από λίγο, ο διαιτητής το διέκοψε», θυμάται ο πρωταγωνιστής.
 

Το παιχνίδι διακόπτεται και οι δύο ομάδες οδηγούνται στα αποδυτήρια. Εκεί οι πιέσεις είναι αφόρητες, ενώ, σε μία εκδοχή που κινείται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, γίνεται λόγος για απόπειρα χρηματισμού της κυπριακής αποστολής.  

Μετά από πενήντα λεπτά, και ενώ οι παίκτες της Κύπρου έχουν κάνει μπάνιο, μαθαίνουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. Το 1-0 γίνεται 8-0 και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, καταθέτει ένσταση. Κερδίζει το ματς στα «χαρτιά» με 3-0, γεγονός που πανηγυρίζεται δεόντως, αφού με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα διατηρεί ελπίδες για να προκριθεί! 

Η έφεση της Ολλανδίας, όμως, ανατρέπει τα δεδομένα. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται μετά από δύο μήνες, κεκλεισμένων των θυρών, και οι «οράνιε» επικρατούν με 4-0. 

Όσο για τον παραβάτη, που παραλίγο να κοστίσει στην Ολλανδία τον μοναδικό της τίτλο; 

Ήταν ο 21χρονος Γιον Σταλ, που τον συνέλαβαν, αποκλείστηκε διά βίου από τα γήπεδα και καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο, εξέτισε φυλάκιση έξι μηνών!

Μάλιστα, έναν μήνα μετά το περιστατικό, συνάντησε τον Χαρίτου, στον οποίο και απολογήθηκε, λέγοντάς του πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν. Πλέον, διατηρούν άριστες, έως και φιλικές σχέσεις, έχοντας αφήσει το περιστατικό πίσω τους. 
cache_846x3000_Analog_medium_56640_2042016.jpg


Βραζιλία - Χιλή, 3 Σεπτεμβρίου 1989
 

Η Χιλή επισκέπτεται το Μαρακανά, με μόνο στόχο τη νίκη που θα την φέρει στους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 στην Ιταλία.

Μέσα σε μία εκρηκτική ατμόσφαιρα, διαμορφωμένη από την παρουσία 141.000 θεατών, η «Σελεσάο» ανοίγει το σκορ, με την αντίπαλό της, να μη δείχνει ικανή για να ανατρέψει το εις βάρος της αποτέλεσμα. Στο 70ο λεπτό, όμως, όλα αλλάζουν.  

Μία φωτοβολίδα εκτοξεύεται εντός αγωνιστικού χώρου και ξαφνικά, ο τότε τερματοφύλακας της Χιλής, Ρομπέρτο Ρόχας, βρίσκεται στο γήπεδο αιμόφυρτος! Πριν ουδείς καταλάβει τι έχει συμβεί, οι συμπαίκτες του αποχωρούν για τα αποδυτήρια και αρνούνται να αγωνιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες.  

Τι είχε συμβεί πραγματικά, όμως; Ο φωτογραφικός φακός είχε τις απαντήσεις! 
2591900864.jpg

Ο Ρόχας δεν χτυπήθηκε ποτέ από τη φωτοβολίδα! Είχε αυτοτραυματιστεί με ένα ξυράφι που είχε κρυμμένο στα γάντια του, για να ενοχοποιήσει τη Βραζιλία και να περάσει η χώρα του, έστω και στα «χαρτιά», στην τελική φάση του Μουντιάλ. 

Εν τέλει, τιμωρήθηκε διά βίου ο ίδιος, ο προπονητής της ομάδας, Ορλάντο Αραβένα, αλλά και ο γιατρός της Χιλής, Ντάνιελ Ροντρίγκεζ

Το χειρότερο; Η Χιλή έμεινε εκτός και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994! 

Η ποινή του Ρόχας, ωστόσο, αναιρέθηκε το 2001 από τη FIFA, μετά από σχετικό αίτημά του. 
roberto_rojas_chile_hurt_crop1602613495141.jpg_22993414.jpg


Αγγλία - Ιρλανδία, 15 Φεβρουαρίου 1995
 

Πώς μπορεί να διακοπεί, άραγε, μία φιλική αναμέτρηση; Αν υπάρχει η προδιάθεση, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο! 

Αγγλία και Ιρλανδία συναντήθηκαν σε φιλική αναμέτρηση στο Lansdowne Road, που πίσω της άφησε 20 τραυματίες και 40 συλληφθέντες 

Πριν από το παιχνίδι, σε τοπικές παμπ, ακούγονταν συνθήματα από τους Άγγλους οπαδούς, όπως: «Καμία παράδοση στο IRA», «Γ..... τον Πάπα», ενώ υπήρξαν επιθέσεις σε Ιρλανδούς, με τη νεοναζιστική οργάνωση, Combat 18, να φέρεται ως άμεσα εμπλεκόμενη. 

Ήδη από την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, η ατμόσφαιρα στις εξέδρες «μύριζε» μπαρούτι, αφού υπήρξαν γιουχαΐσματα και σφυρίγματα, από τους 4.000 Άγγλους που βρέθηκαν στις εξέδρες. 

Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει, όταν το γκολ του Ντέβιντ Πλατ, που θα ισοφάριζε αυτό του Ντέιβιντ Κέλι, από το 22ο λεπτό, ακυρώθηκε και έφερε το απόλυτο χάος! 

Όπως αναφέρει ο Γκάρι Πέλιστερ, τότε μέλος της Εθνικής Αγγλίας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Δεν περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Πάντα σκέπτεσαι πως η αστυνομία και οι security θα θέσουν τα πάντα υπό έλεγχο».

Καθίσματα εκτοξεύτηκαν στον αγωνιστικό χώρο και οι Άγγλοι οπαδοί συγκρούστηκαν με τις ιρλανδικές αστυνομικές δυνάμεις. 

Εν ολίγοις, ο Ντικ Γιολ, διαιτητής της αναμέτρησης, αναγκάστηκε να στείλει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια για λόγους ασφαλείας, με το ματς, όπως αναμενόταν, να διακόπτεται οριστικά! 


Σερβία - Αλβανία, 14 Οκτωβρίου 2014
 

Τα προκριματικά για το EURO 2016 βρίσκονται σε εξέλιξη και το Stadion Partizana, πρόκειται να φιλοξενήσει μία βαλκανική «μονομαχία», που ξεπερνά τα όρια του ποδοσφαίρου. 

Η Σερβία υποδέχεται την Αλβανία. Το πολιτικό υπόβαθρο της διαμάχης, υπενθυμίζεται από την αναγνωριστική βόλτα των Αλβανών παικτών στον αγωνιστικό χώρο: «Το Κόσοβο είναι Αλβανία. Σκοτώστε τους Αλβανούς», ακούγεται από τις εξέδρες.

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, αλλά ο διαιτητής της αναμέτρησης, Μάρτιν Άτκινσον, σφυρίζει την έναρξη του ματς. Εθνικιστικά πανό μίσους, φωτοβολίδες, εκτελέσεις κόρνερ με μεγάλη δυσκολία, προμηνύουν πως ο Άγγλος ρέφερι δεν θα έχει εύκολο έργο. 

Πράγματι! Στο 41ο λεπτό, μία σημαία προσκολλημένη σε ένα drone που ίπταται πάνω από το γήπεδο, «προσγειώνεται» στον αγωνιστικό χώρο! Τι απεικονίζει; Τα όρια της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας»! 

Ο Στέφαν Μίτροβιτς σπεύδει και την κατεβάζει, την ώρα που οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές, τρέχουν για να την προστατέψουν! Ακολουθεί γενική σύρραξη!

Οπαδοί εισέρχονται στο χώρο και ποδοσφαιριστές δέχονται χτυπήματα,  αφού οι security αδυνατούν να συγκρατήσουν το πλήθος.
 
 

Ο Άτκινσον δίνει εντολή, οι δύο ομάδες να πάρουν την άγουσα προς τα αποδυτήρια. Το ματς διακόπηκε οριστικά.  

Η Εθνική Αλβανίας επέστρεψε στη χώρα, εν μέσω ηρωικής υποδοχής από 5.000 συμπατριώτες τους στο αεροδρόμιο, και άλλων 15.000 στην πλατεία των Τιράνων, «Μητέρα Τερέζα». Από την άλλη, το χάος στη Σερβία δεν σταμάτησε στο γήπεδο. Η οργή ξέφυγε από τον αγωνιστικό χώρο, οδήγησε στην καταστροφή της περιουσίας Αλβανών που ζούσαν στη χώρα, ενώ επίθεση δέχθηκε και η πρεσβεία της Αλβανίας στο Μαυροβούνιο! 

Ο δράστης, Ισμαήλ Μορίνα, συνελήφθη στην Κροατία. Ο Αλβανός υπήκοος αιτήθηκε πολιτικό άσυλο και μία δίκη εκτός Σερβίας, αλλά εν τέλει, περίπου τέσσερα χρόνια μετά, αφέθηκε ελεύθερος, υπό αδιαφανείς συνθήκες. 

Όσο για το ματς;  

Το CAS το κατοχύρωσε υπέρ της Αλβανίας (3-0), η οποία με τη νίκη επί της Πορτογαλίας -ήττα που έφερε τον Φερνάντο Σάντος προ των «πυλών» στον πάγκο της χώρας του- και την ισοπαλία με τη Δανία, «έστρωσε» τον δρόμο για την παρουσία της στο πρώτο της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 2016. 

 serbia2-reuters_3073127k.jpg


Δανία - Φινλανδία, 12 Ιουνίου 2021
 

Ποιος μπορεί να αποβάλλει, άραγε, από τη μνήμη του το συγκεκριμένο περιστατικό; 

Η αναμέτρηση Δανίας-Φινλανδίας για τον 2ο όμιλο του EURO, προμήνυε μία γιορτή. Ήταν, άλλωστε, η πρώτη αγωνιστική ενός ταλαιπωρημένου -λόγω κορονοϊού- Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ωστόσο, η εξέλιξή του «πάγωσε» το Πάρκεν! 

Στο 43ο λεπτό, σε μία ανύποπτη στιγμή, ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο. Συμπαίκτες και ιατρικό τιμ, έσπευσαν για να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, την ώρα που οι τηλεοπτικές κάμερες δεν έδειχναν το περιστατικό.  

Το παιχνίδι, όπως ήταν αναμενόμενο, διακόπηκε και παρότι η αρχική απόφαση έκανε λόγο για οριστική διακοπή, όταν έγινε γνωστό πως ο ποδοσφαιριστής ανέκτησε τις αισθήσεις του και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο, οι δύο ομάδες επέστρεψαν στο παιχνίδι και συνέχισαν από το λεπτό που σταμάτησε, γεγονός που έφερε αντιδράσεις. 

Η Δανία, εμφανώς επηρεασμένη, δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι από το ματς. Ηττήθηκε με 1-0, αλλά η πραγματική «νίκη», ήταν η αποφυγή του άμεσου κινδύνου, για τον Κρίστιαν Έρικσεν. 

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης