Football Talk

Τζον Φαν'τ Σχιπ: Ένας καινοτόμος Ολλανδός που δεν διστάζει να υπερασπιστεί τις ιδέες του, ρισκάροντας την… θέση του!

Τζον Φαν'τ Σχιπ: Ένας καινοτόμος Ολλανδός που δεν διστάζει να υπερασπιστεί τις ιδέες του, ρισκάροντας την… θέση του!

Δύσκολη φαντάζει, τα τελευταία 24ωρα, η θέση του Τζον Φαν’τ Σχιπ στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος. Η διαφορετική αντίληψη και νοοτροπία, περί του ποδοσφαίρου, του Ολλανδού προπονητή, δεν συνάδει με το ελληνικό κοινό. Συνέπεια αυτού είναι να βρίσκεται στο στόχαστρο και απομένει η... κρίση της Ομοσπονδίας, για τις ιδέες του.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που «κατακλύζεται» από δύο περιπτώσεις, όσον αφορά στη θέση του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος. Είτε ταιριάζει απόλυτα με την φιλοσοφία της χώρας μας, είτε κατακρίνεται με χαρακτηριστική ευκολία, διότι επιθυμεί να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει.

Αρχικά, προσπάθησε να δημιουργήσει μία ομάδα που θα παίζει ποδόσφαιρο επιθετικής νοοτροπίας, δίχως να ενδιαφέρεται για το μέγεθος ή το αγωνιστικό προφίλ του αντιπάλου. Εν συνεχεία ενστερνίστηκε πως το βασικότερο είναι το… αποτέλεσμα, μένοντας πίσω και αναμένοντας αν το Κόσοβο θα καταφέρει διά… αέρος να πάρει την ισοπαλία, σε ένα ματς που δεν παρουσιάστηκε απειλητικό.

Αυτός είναι ο Τζον Φαν’τ Σχιπ και αυτά τα συμπεράσματα απορρέουν από τα πρώτα του 21 παιχνίδια στον πάγκο της Ελλάδας. Ένας Ολλανδός που έκλεισε διετία στη χώρα μας, δουλεύει πολύ, έχει ιδέες, αλλά ίσως αυτό είναι που δεν μπορεί να γίνει και τόσο απλά αποδεκτό.
Image


Οι αριθμοί της Εθνικής με τον Φαν'τ Σχιπ στον πάγκο και η θετική παράδοση επί ελληνικού εδάφους

Συνολικά άλλωστε, οι αριθμοί του δεν είναι αρνητικοί. Η Ελλάδα σε 21 ενενηντάλεπτα, μετρά 9 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόλις 4 ήττες. Μόνο τέσσερις ήττες. Όσες δηλαδή κατέγραψε και ο Άγγελος Αναστασιάδης στα 7 ματς που έδωσε από το Νοέμβριο του 2018, μέχρι και τον Ιούνιο του επόμενου έτους, προτού τον διαδεχθεί ο Ολλανδός.

Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Εθνική ομάδα είναι φανερή. Η Ελλάδα δεν έχει υποστεί καμία ήττα στην έδρα της, έχει αποσπάσει ισοπαλίες από το Βέλγιο και την Ισπανία στα γήπεδά τους, και έχει επικρατήσει της Νορβηγίας με 2-1, έστω και σε φιλική εκτός έδρας αναμέτρηση, με τους Έρλινγκ Χάαλαντ και Μαρτίν Όντεγκααρντ να βρίσκονται στο αρχικό σχήμα!

Παράλληλα, έχει καταγράψει μόλις δύο «λευκές» ισοπαλίες, αμφότερες επί ελληνικού εδάφους, έχοντας βελτιώσει και την ανασταλτική της λειτουργία, καθώς σε κανένα ματς η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί περισσότερα από δύο γκολ, ανεξαρτήτως έδρας.
Ewnt-D9W8AYBM6l.jpg


Οι ευκαιρίες στους νέους και ο σχηματικός που έκανε τους Γιαννούλη και Τσιμίκα να συνυπάρξουν

Στα θετικά του προστίθενται βεβαίως και η εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών και η εμπιστοσύνη που δεν διστάζει να τους επιδεικνύει! Ο Παυλίδης, Βρουσάι και Κολοβός (από τους "μεγάλους" σε ηλικία) έκαναν το ντεμπούτο τους, στο… πρώτο ματς του Φαν’τ Σιπ στον ομοσπονδιακό μας πάγκο απέναντι στη Φινλανδία (1-0). Έναν χρόνο μετά η ίδια λογική διατηρείται, με τον Τάσο Δουβίκα, τον Θανάση Ανδρούτσο και τον Ντίνο Μαυροπάνο να αγωνίζονται στις θέσεις που αρέσκονται να παίζουν, ξεκινώντας για πρώτη φορά σε επίσημη αναμέτρηση, σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Την ίδια ώρα, ως αλλαγή πέρασε στο ματς ο Ταξιάρχης Φούντας, που είχε να αγωνιστεί από πέρυσι, ενώ για πρώτη φορά οι Δημήτρης Γιαννούλης και Κώστας Τσιμίκας συνυπήρξαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (88 λεπτά), σε «ανδρικό» επίπεδο στην Εθνική!
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 03: Jeremy Doku of Belgium competes for the ball with Dimitris Giannoulis of Greece  and Kostas (Konstantinos) Tsimikas of Greece  during the international friendly match between Belgium and Greece at King Baudouin Stadium on June 3, 2021 in Brussels, Belgium. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)


Ο «τελικός» με την Σουηδία και η ανάγκη της πρώτης νίκης μετά από έναν σχεδόν χρόνο

Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν θετικά, όμως ο Τζον Φαν’τ Σχιπ παραδόξως δεν διανύει μία περίοδο χάριτος. Η Εθνική βρίσκεται στην 4η θέση του προκριματικού ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν έχει ηττηθεί και δεν έχει… κερδίσει. Λογικό είναι ότι η επικείμενη αναμέτρηση απέναντι στη Σουηδία φαντάζει «τελικός», προκειμένου να εξαντλήσει τις πιθανότητές της για να επιστρέψει στην τελική φάση μίας κορυφαίας διοργάνωσης Εθνικών ομάδων.

Το πρόσφατο 1-1 με το Κόσοβο αδιαμφισβήτητα την πλήγωσε. Το 3-5-2 του Φαν’τ Σιπ εκ του αποτελέσματος δεν κρίθηκε επιτυχημένο, και ο αρχηγός Τάσος Μπακασέτας, που προέβη στην δεύτερή του ασίστ με την Ελλάδα και στην  συνολικά, δεν κατάφερε να συνδυάσει το επίτευγμά του με την πολυπόθητη νίκη.

Η ισοφάριση ήρθε στις καθυστερήσεις και η Εθνική επιστρέφει στην Ελλάδα, ούσα ιδιαίτερα αμφισβητούμενη, και με αρκετά στοιχεία στο... μπλοκάκι, ώστε να δώσει απαντήσεις.

Θα μπορέσει να πιστοποιήσει στο γήπεδο την αγωνιστική βελτίωσή της; Να βρει ένα σταθερό αγωνιστικό πλάνο, και να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να προσεγγίζει τα παιχνίδια της; Αυτός είναι ο στόχος της!

Σε διαφορετική περίπτωση θα ηττηθεί από την Σουηδία, για πρώτη φορά ύστερα από 13 χρόνια, και η καρέκλα του Τζον Φαν’τ Σχιπ, έστω και παρορμητικά θα βρεθεί σε «κίνδυνο».

Η κλεψύδρα αδειάζει και τα πειράματα οφείλουν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Ο Ολλανδός είναι ακόμη εδώ, υπερασπίστηκε τις ιδέες του, αλλά πλέον καλείται να πανηγυρίσει για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2020. Αν άλλωστε δεν τα καταφέρει, δεν μοιάζει απίθανο, οι ιδέες του να αποτελέσουν μία… ιδανική παρακαταθήκη για τον διάδοχό του!
Image

Δημήτρης Μανάκος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης