Football Talk

Γκολ σε τρεις διοργανώσεις UEFA: Έγραψε ιστορία ο Πελεγκρίνι της Ρόμα, στα «χνάρια» του Γκιλζίν και του Στάλενς! (video)

Γκολ σε τρεις διοργανώσεις UEFA: Έγραψε ιστορία ο Πελεγκρίνι της Ρόμα, στα «χνάρια» του Γκιλζίν και του Στάλενς! (video)

Το γκολ του Λορέντζο Πελεγκρίνι στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa Conference League, σήμανε πως ο Ιταλός χαφ έγινε ο πρώτος παίκτης που έχει σκοράρει στο Champions League, στο Europa League, αλλά και στη νεοσύστατη διοργάνωση, θυμίζοντας την περίπτωση του Άλαν Γκιλζίν που έπραξε κάτι ανάλογο, πριν πενήντα χρόνια!

Το Europa Conference League διανύει την πρώτη του χρόνια ως κομμάτι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και «ξυπνά» μνήμες αλλοτινών εποχών, όπου το Κύπελλο Πρωταθλητριών και το Κύπελλο Κυπελλούχων, συνυπήρχαν με το Κύπελλο UEFA.

Εκτός από μνήμες, ωστόσο, «ξύπνησε» και ανάλογα ρεκόρ!

Ο Λορέντζο Πελεγκρίνι, στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων του Europa Conference League, ισοφάρισε για τη Ρόμα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας στο 25ο λεπτό. Ωστόσο, εκτός από ένα υπέροχο γκολ, σπάνιας ομορφιάς, ήταν και ένα ιστορικό γκολ, ανεκτίμητης αξίας!

Ο αρχηγός των Ρωμαίων έγινε ο πρώτος που έχει σκοράρει και στις τρεις τρέχουσες διοργανώσεις της UEFA και θύμισε το παράδειγμα του Άλαν Γκιλζίν, που έπραξε κάτι ανάλογο στην εποχή του Κυπέλλου ΠρωταθλητριώνΚυπελλούχων και UEFA!

pele.jpg

 

Από τη Νταντί στην Τότεναμ: Το ρεκόρ, αλλά και το πρώτο Κύπελλο UEFA!

Τη σεζόν 1962/63 ο Άλαν Γκιλζίν άφηνε τα διαπιστευτήριά του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Νταντί, πετυχαίνοντας εννιά γκολ σε οκτώ ματς, με τους Σκωτσέζους να φτάνουν ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκαν από τη Μίλαν, η οποία και κατέκτησε, εν τέλει, το τρόπαιο!

Την ίδια χρονιά (1962/63) η Τότεναμ σηκώνει το Κύπελλο Κυπελλούχων και έναν χρόνο αργότερα ο Γκιλζίν γίνεται μέλος του ρόστερ της.

Το 1967 κατακτά μαζί της το FA Cup, κερδίζοντας με 2-1 την Τσέλσι και παίρνει το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων! Εκεί, πετυχαίνει δύο γκολ σε μία πορεία των «σπιρουνιών» που σταμάτησε νωρίς, στον δεύτερο μόλις γύρο!

Ωστόσο, φορώντας τη φανέλα της Τότεναμ έμελλε να γράψει «χρυσές» σελίδες, αφού την οδήγησε στον δεύτερό της ευρωπαϊκό τίτλο: το νεοσύστατο Κύπελλο UEFA! Όμως, δεν ήταν το μοναδικό του επίτευγμα σε εκείνη την πορεία.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1971, στην πρώτη χρονιά που διοργανώνεται το Κύπελλο UEFA, η ισλανδική Κέφλαβικ υποδέχθηκε την Τότεναμ, η οποία την φιλοδώρησε με έξι γκολ (6-1 τελικό σκορ) με τα τρία να τα πετυχαίνει ο Γκιλζίν! Το πρώτο από αυτά ήταν και το πιο σημαντικό!

Στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Σκωτσέζος φορ βρήκε δίχτυα και έγινε ο πρώτος που έχει σκοράρει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, στο Κύπελλο Κυπελλούχων και στο Κύπελλο UEFA!
image.png

Όσον αφορά τη συνέχεια;

Σκόραρε δις στον επαναληπτικό του White Hart Lane και χρειάστηκε να φτάσει στα προημιτελικά της διοργάνωσης για να βρει ξανά γκολ, αυτήν τη φορά απέναντι στην Αράντ από τη Ρουμανία.

Η Τότεναμ, με τον σπουδαίο Μπιλ Νίκολσον στον πάγκο, προκρίθηκε, προσπέρασε το εμπόδιο της Μίλαν στα ημιτελικά και στον τελικό, σε διπλά ματς με τη Γουλβς, κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο UEFA που διοργανώθηκε ποτέ!

Λορέντζο Στάλενς: Ο πρώτος που έκανε το τέσσερα στα τέσσερα!

Την αγωνιστική περίοδο 1992/93, μία σεζόν-ορόσημο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αφού το Κύπελλο Πρωταθλητριών «βαφτίζεται» σε Champions League, ένας Βέλγος αμυντικός χαφ της Κλαμπ Μπριζ γράφει ιστορία: ο Λορέντζο Στάλενς!

Μέσα σε τέσσερις σερί σεζόν, καταφέρνει να σκοράρει σε τέσσερις -με την προσθήκη του Champions League- ευρωπαϊκές διοργανώσεις!
image_1.png

Αρχικά, στο Κύπελλο UEFA του 1989/90 βρίσκει ένα γκολ, όπως πράττει και την επόμενη σεζόν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών!

Η κατάκτηση του Κυπέλλου Βελγίου το 1991, δίνει στον Στάλενς την ευκαιρία να σκοράρει και στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ευκαιρία που δεν την αφήνει να πάει «χαμένη», βρίσκοντας δύο φορές δίχτυα στην αγωνιστική περίοδο 1991/92!

Με την είσοδο του Champions League στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά δρώμενα, η Κλαμπ Μπριζ καταφέρνει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στον θεσμό και στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992 ταξιδεύει στο Ισραήλ, για να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Το γκολ του Στάλενς στο 35ο λεπτό έγραψε το όνομά του με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αφού έγινε ο πρώτος που σκοράρει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, στο Κύπελλο Κυπελλούχων, στο Κύπελλο UEFA, αλλά και στο Champions League, γράφοντας το… απόλυτο τέσσερα στα τέσσερα!


Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης