Τελευταία Νέα
Gun Room

Thompson Center ENCORE - Κυνηγετικό πολυεργαλείο

Thompson Center ENCORE - Κυνηγετικό πολυεργαλείο
Η Thompson Center τάραξε τον κυνηγετικό κόσμο το 1967, όταν παρουσίασε το Contender, ένα σπονδυλωτό σχέδιο μονόσφαιρου όπλου
Σχετικά Άρθρα

Το μονόκανο κυνηγετικό όπλο είναι συνυφασμένο με την απλότητα και συχνά με τη χαμηλή ποιότητα γιατί θεωρείται φτηνό.
Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι όντως πολύ απλός στη σύλληψη και εκτέλεση του. Απαιτεί μια βάση που να αντέχει την πίεση, συνήθως ένα συρτάρι ή πλάγια κλειδιά για να ασφαλίζει και ένα μηχανισμό σκανδάλης.
Όμως απλό σημαίνει ανθεκτικό και στιβαρό, αφού με λιγότερα κινητά μέρη υπάρχουν λιγότερες πιθανές αιτίες προβλημάτων.
Ταυτόχρονα, το όπλο με μία σφαίρα μπορεί να μην είναι επιθυμητό για κάθε κυνηγό, κρύβει όμως αρκετές αρετές για συγκεκριμένο κοινό. Είναι το ελαφρότερο δυνατό σύστημα για αυτούς που δρασκελίζουν μεγάλες αποστάσεις σε ορεινά μέρη, αξιόπιστο και έχει μια ρομαντική γοητεία.
Η Thompson Center τάραξε τον κυνηγετικό κόσμο το 1967, όταν παρουσίασε το Contender, ένα σπονδυλωτό σχέδιο μονόσφαιρου όπλου, που μπορούσε να αλλάξει μήκος κάνης, διαμέτρημα αλλά και να μετατραπεί από τουφέκι σε όπλο χειρός.
Με μία ακόμη συλλογή κάνης μπορούσε να γίνει εμπροσθογεμές (για μαύρη πυρίτιδα) επαναδημιουργώντας μία αγορά που σχεδόν είχε εκλείψει.
Με διαμετρήματα από .22LR μέχρι και το 45-70 και κάπου ενδιάμεσα και μια λειόκανη cal. 20, ήταν μια μοναδική πρόταση.
Ο κάτοχος του με μία μόνη αριθμημένη βάση (και νομικά ένα μόνο όπλο), μπορούσε να αλλάζει κάνες και να καλύπτει όλα τα πιθανά σενάρια κυνηγίου, από το ορτύκι μέχρι και το αγριογούρουνο.
Το “μυστικό” ήταν στη βάση με τον πυροδοτικό μηχανισμό που ήταν στην ουσία “το όπλο”, ενώ όλα τα υπόλοιπα κομμάτια απλά ήταν αξεσουάρ.
Ένα κατσαβίδι και λίγα λεπτά αρκούσαν ώστε να αλλάξει μορφή.
Αρκετοί άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για την ιδέα ώστε να το κρατήσουν στην παραγωγή επί 50 σχεδόν χρόνια.
Encore4.png

Από το Contender στο Encore

Το 1983, ήρθε το βελτιωμένο Encore, βασισμένο στην ίδια ιδέα, αλλά με ενισχυμένο σκελετό ώστε να αντέχει μοντέρνα διαμετρήματα υψηλής πίεσης. Από το .204 Ruger, 223 Rem, .308 Win, τα μάγκνουμ (7mm Remington, .44 .460, .500 S&W), ως και το πρόσφατο 6.5 Creedmoor, υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικά φυσίγγια που ταιριάζουν στο Encore. Σε αυτά αξίζει να αναφέρουμε και τα λειόκανα cal. 12 μάγκνουμ που προορίζονται για κυνήγι αγριόγαλου και χοίρου.
Πέρα από τον αρχικό εφευρέτη, αρκετοί ανεξάρτητοι οπλουργοί προσφέρουν κάνες για Encore κατά παραγγελία, σε κάθε πιθανό διαμέτρημα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις επιλογές.
Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα πιστόλι για βούβαλους διαμετρήματος .375 Holland & Holland Magnum, που μετατρέπεται σε τουφεκάκι στο μινιμαλιστικό .22 Hornet.
Το μήκος των κανών ξεκινά από τα 20 εκατοστά για τα πιστόλια και φτάνει τα 66 με 70 εκατοστά στά ελαφρά τυφέκια. Η μετατροπή από τον ένα ρόλο στον άλλο απαιτεί την αποσυναρμολόγηση της λαβής ή του κοντακίου αντίστοιχα και την επιλογή της κατάλληλης κάνης με ανοικτά σκοπευτικά ή βάση διόπτρας.
Το Encore έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηπείρους για να πετύχει ρεκόρ τρόπαιων που έχουν θηρευτεί με όπλο χειρός, αφού μπορεί να χρησιμοποιεί φυσίγγια μεγάλης ισχύος που συνηθίζονται σε τυφέκια.
Είναι ακριβές σε αποστάσεις πέρα από τις συνήθεις για πιστόλια, λόγω ισχύος αλλά και επειδή δε διαθέται κινούμενα μέρη όταν βάλλει.
Ο μηχανισμός ανοίγει με την πίεση του υποφυλακτήρα της σκανδάλης, που χρησιμεύει και ώς μοχλός ανοίγματος.
Δεν υπάρχει βεβαίως αποθήκη και τα φυσίγγια τροφοδοτούνται απευθείας στο οπίσθιο μέρος της κάνης.
Ένας ισχυρός εξολκέας σπρώχνει τον κάλυκα από τη θαλάμη μετά τη βολή, ώστε να απορριφθεί χειροκίνητα με το άνοιγμα.
Το μικρό βάρος έλξης της σκανδάλης μονής ενέργειας που οπλίζεται χειροκίνητα δίνει εξαιρετική ακρίβεια, ειδικά όταν χρησιμοποιείται διόπτρα.
Για να διευκολύνεται η όπλιση, η σφύρα μπορεί να περιστραφεί δεξιά ή αριστερά ανάλογα με τη δεξιότητα του χειριστή.
Η ύπαρξη του Encore είναι ένας από τους λόγους άνθισης της σκοποβολής μεγάλης απόστασης με πιστόλι (μεταλλική σιλουέτα) σε αποστάσεις μέχρι 200 μέτρων.
Από σταθερή βάση σκόπευσης είναι αποτελεσματικό, ακόμη και σε διπλάσια απόσταση.
Με προσεκτική επιλογή από την τεράστια γκάμα εναλλακτικών, το Encore μπορεί να είναι το “ένα και μοναδικό” όπλο που θα συντροφεύει κάποιον σε όλες τις δραστηριότητες, από το κυνήγι πτερωτών και οπηφόρων θηραμάτων μέχρι το πεδίο του σπόρτινγκ και του σταθερού στόχου.
Αυτό αν μη τι άλλο αποτελει μια μοναδικότητα!
Encore_3.png
Encore_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης