Τελευταία Νέα
Gun Room

Glock 17: Plastic Fantastic

tags :
Glock 17: Plastic Fantastic
‘Οταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 το Glock 17 άρχισε να εμφανίζεται στις αγορές, διάφοροι μύθοι άρχισαν να διαδίδονται στους κύκλους των οπλόφιλων
Σχετικά Άρθρα

Ο Γκαστόν Γκλοκ, δεν σπούδασε οπλουργική, ούτε ονειρευόταν να σχεδιάσει ένα όπλο. Ο Αυστριακός μηχανικός είχε δημιουργήσει μία επιχείρηση που κατασκεύαζε μεταλλικά ελάσματα και κυρίως... κουρτινόξυλα. Το 1980 αγόρασε μια μηχανή για μορφοποίηση πλαστικών καλουπιών και άρχισε να κατασκευάζει πλαστικές λαβές για ξιφολόγχες, αρχίζοντας μια σχέση με το στρατό της χώρας του. Από τις επαφές του αυτές έμαθε πως η Αυστρία αναζητούσε ένα νέο πιστόλι, προς αντικατάσταση του οπλισμού που κατείχε από τη δεκαετία του 1940 και αποφάσισε να λάβει μέρος. Μετά από πειραματισμούς και προσπάθειες δύο ετών, ο ευφυέστατος Γκλοκ κατέθεσε μια πατέντα για ένα τύπο πιστολιού με μόλις 35 εξαρτήματα και σκελετό από πλαστικό. Ζύγιζε μόλις 700 γραμμάρια, τιμή ανήκουστη για μεταλλικό όπλο παρόμοιου μεγέθους και τροφοδοτούνταν από ένα δίστηλο πλαστικό γεμιστήρα χωρητικότητας 17 φυσιγγίων. Η Αυστρία υιοθέτησε το σχέδιο, αγοράζοντας 25.000 τεμάχια. Λίγο καιρό αργότερα, δειγματα στάλθηκαν στον αντίστοιχο διαγωνισμό του αμερικανικού στρατού όπου δεν επιλέχτηκε. Όμως ο δρόμος άνοιξε για πωλήσεις στις ΗΠΑ. Συν τω χρόνω, μεγάλες αστυνομικές υπηρεσίες όπως το FBI, η ασυνομία της Ν. Υόρκης και του Λος Αντζελες, η Συνοριοφυλακή, αλλά και χώρες από τη Σουηδία μέχρι το Ιράκ, έχουν αγοράσει το Glock 17.
Υπολογίζεται πως τέσσερα εργοστάσια διεθνώς έχουν κατασκευάσει πάνω από 6.000.000 αντίγραφα, καθιστώντας το πιο διαδομένο πιστόλι του 21ου αιώνα.
4_8.jpg

Το “πλαστικό” πιστόλι

‘Οταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 το Glock 17 άρχισε να εμφανίζεται στις αγορές, διάφοροι μύθοι άρχισαν να διαδίδονται στους κύκλους των οπλόφιλων. Πολλοί θεωρούσαν ότι οι πολυμερικοί σκελετή θα έσπαζαν, ή θα έλιωναν υπό το στρές χιλιάδων πυροδοτήσεων, ενώ ακόμη και τα δελτία ειδήσεων της εποχής διέδιδαν ότι το “πλαστικό” πιστόλι από την Αυστρία θα γινόταν το αγαπημένο όπλο των αεροπειρατών γιατί ήταν αόρατο από τις μαγνητικές πύλες των αεροδρομίων. Αυτή η φήμη προκάλεσε πανικό, παρά το γεγονός οτι το πιστόλι αποτελείται από περίπου μισό κιλό ατσαλιού (σε κάνη, κλείστρο, επικρουστήρα και ελατήρια) και φυσικά ανιχνεύεται όπως οποιοδήποτε αλλο.
Μπορεί το πλαστικό και ο μικρός αριθμός απαρτίων να μη καθιστούσαν το Glock “αόρατο”, όμως το έκαναν κάτι πολύ σημαντικότερο: Φθηνό! Την εποχή που τα ανταγωνιστικά μοντέλα από εδραιωμένες οπλοβιομηχανίες κατασκευάζονταν από ατσάλι και ντουραλουμίνιο και απαιτούσαν ειδικευμένους οπλουργούς και εκατοντάδες στάδια επεξεργασίας, το αυστριακό πιστόλι κόστιζε το ένα τρίτο της αξίας τους. Ο πλαστικός σκελετός έβγαινε από καλούπια που παρήγαγαν δεκάδες τεμάχια κάθε λίγα λεπτά και τα υπόλοιπα ανταλλακτικά εφάρμοζαν όπως τα παιχνιδια Lego. Κάθε απάρτιο είχε σχεδιαστεί για ευκολία παραγωγής και μπορούσε να συναρμολογηθεί σε ελάχιστο χρόνο από ανειδίκευτο προσωπικό. ‘Ετσι η Glock είχε τη δυνατότητα να πουλά φθηνότερα και με καλύτερο κέρδος. Ταυτόχρονα, σε πείσμα όσων προμυνούσαν το αντίθετο, τα “άσχημα πλαστικά πιστόλια” από την Αυστρία ήταν αρκετά αξιόπιστα και ανθεκτικά, ώστε να καταφέρουν να εδραιωθούν. Η επιτυχία επέτρεψε την επέκταση της σειράς και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Glock πρόσφερε τρία διαφορετικά μεγέθη σκελετού και δεκάδες μοντέλα του αρχικού σχεδίου για κάθε χρήση από κυνήγι και στρατιωτική υπηρεσία μέχρι και συγκαλυμμένη οπλοφορία. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πέντε διαφορετικές αναβαθμίσεις τις βασικής σχεδίασης, γνωστές ως “γενιές”. Τα Glock είναι πλέον το κατεστημένο και σημείο αναφοράς στη βιομηχανία.

1_5.jpg
Μηχανική απλότητα και αντοχή

Το Glock 17 είναι απλό στη λειτουργία και απλό στη χρήση. Στην πραγματικότητα λειτουργεί με ένα απλουστευμένο σύστημα κλειδώματος της κάνης πάνω στο κλείστρο, που έχει τις ρίζες του στο σχέδιο του Τζων Μπράουνινγκ . Μεταλλικά εμφυτεύματα που συνδέονται με το πλαστικό κατά τη χύτευση του σκελετού, συγκρατούν το κλείστρο και δέχονται τις δυνάμεις της πυροδότησης. Ο μηχανισμός πυροδότησης είναι χωρίς εξωτερική σφύρα. Η οπισθοδρόμηση του κλείστρου οπλίζει τη σχαστηρία, η οποία απελευθερώνει άμεσα τον εσωτερικό επικρουστήρα. Το σύστημα είναι πάντοτε έτοιμο για βολή και η μόνη εξωτερική ασφάλεια έχει τη μορφή πλακιδίου πάνω στη σκανδάλη.
Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο του Γκλοκ χρησιμοποιεί λιγότερα ανταλλακτικά, αλλά και έχει απλούστερο χειρισμό. Ο χρήστης έχει να μάθει μόνο δύο χειρισμούς, το πάτημα της σκανδάλης και την απόρριψη του κενού γεμιστήρα. Σε αντίθεση με άλλα σύγχρονα του όπλα, το Glock 17 δεν απαιτουσε εξειδικευμένη εκπαίδευση, καθιστώντας το “αγαπημένο” μεγάλων κρατικών οργανισμών με στενά περιθώρια εκπαίδευσης. Η λογική είναι απλή: με το πιστόλι γεμάτο, ο μοναδικός χειρισμός είναι η πίεση της σκανδάλης. Αν το όπλο αδειάσει, η μόνη ενέργεια που απαιτείται είναι η απόρριψη του γεμιστήρα. Βέβαια, αυτή η απλότητα έχει και μειονεκτήματα. Εφόσον το πιστόλι βάλλει μόλις πιεστεί η σκανδάλη, χωρίς να μπορεί να αδρανοποιηθεί από κάποιο μηχανισμό “ασφαλείας”, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τυχαίας πυροδότησης στα χέρια πλημμελώς εκπαιδευμένων χρηστών. Αυτό είναι περισσότερο θέμα που αφορά τους αστυνομικούς και πολίτες χρήστες οι οποίοι παραβλέπουν ότι αρχκά το πιστόλι σχεδιάστηκε για στρατιωτική μεταφορά (δηλαδή με κενή θαλάμη εντός θήκης) ως δευτερεύον οπλισμός.
Οι τελευταίες εκδόσεις της πέμπτης γενιάς του (Gen5) διαθέτουν βελτιωμένο σύστημα επανάταξης, αναστρέψιμο κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα και λαβή με εναλλακτικά ενθέματα που την προσαρμόζουν σε διαφορετικά μεγέθη παλάμης.
3_8.jpg
Στις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ύπαρξης του το Glock 17 έχει πλέον αποδείξει την αξιοπιστία και την αντοχή της βασικής πλατφόρμας. Έχει υποβληθεί σε αναρίθμητες δοκιμασίες και με εξαίρεση την αίσθηση της σκανδάλης και τα πλαστικά σκόπευτρα των βασικών εκδόσεων, σε γενικές γραμμές είναι ένα ικανότατο πιστόλι στα εννέα χιλιοστά. Ακόμη δε περισσότερο, έχει γίνει μέρος της σύγχρονης κουλτούρας. Ακόμη και έξω από τον κόσμο των οπλόφιλων, εμφανίζεται παντού από ταινίες και παιχνίδια υπολογιστών ως και μουσικά βιντεοκλίπ. Και αυτό είναι τεράστια αναγνώριση για τον Γκάστον που κατασκεύαζε … κουρτινόξυλα.
5_4.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης