Τελευταία Νέα
Gun Room

Beretta Ultraleggero: Eλαφρύ και ατσάλινο

Beretta Ultraleggero: Eλαφρύ και ατσάλινο
Η ιστορική φίρμα από τη Brescia ήρθε να ταράξει τα νερά, βλέποντας «με άλλο μάτι» τα υλικά κατασκευής
Σχετικά Άρθρα

Η ιστορική φίρμα από τη Brescia ήρθε να ταράξει τα νερά στον τομέα των αλληλεπίθετων κυνηγετικών δίκανων.
Αυτή τη φορά δε το κάνει με κάποια πρωτοποριακή σχεδίαση, αλλά βλέποντας “με άλλο μάτι” τα υλικά κατασκευής.

Ατσάλι ή αλουμίνιο;

Παραδοσιακά, τα αλληλεπίθετα (σούπερ ποζέ) διαμετρήματος 12 έχουν ένα ελάχιστο όριο βάρους που μπορούν να αγγίξουν, εφόσον χρησιμοποιούν ως υλικό κατασκευής το ατσάλι. Το όριο αυτό βρίσκεται στα 3-3,1 κιλά.
Για να κατεβούν χαμηλότερα, οι κατασκευαστές φτιάχνουν τις βάσεις των όπλων (μπάσκουλες) από ντουραλουμίνιο.
Το κράμα 7076 Τ6 που είναι το καταλληλότερο, διαθέτει περίπου το 85% της αντοχής του ατσαλιού και το 55% του αντίστοιχου βάρους.
Για άλλους όμως λόγους που έχουν να κάνουν με την μακροζωία του υλικού απέναντι στη διάβρωση και την κρούση, το αλουμίνιο δε θεωρήθηκε ποτέ ιδανική λύση στα δίκανα.
2_31.jpg
Στόχος: το ελάχιστο βάρος

Το πρότζεκτ Ultrleggero(αυτολεξεί: υπερελαφρό) υπόσχεται ένα κυνηγετικό δίκανο με ατσάλινη βάση και κάνες που ζυγίζει μόλις 2,8 κιλά.
Σύμφωνα με την Beretta, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των ελαφρών σούπερ ποζέ, σπρώχνοντας τα όρια της σχεδίασης τους πέρα από ότι φάνταζε δυνατό ως τώρα.
Συνδυάζει την αντοχή της ατσάλινης βάσης με το εξαιρετικά χαμηλό συνολικό βάρος που μέχρι σήμερα επιτυγχάνονταν μόνο με τη χρήση αλουμινίου.
Χάρη σε σύγχρονες λύσεις, η Beretta ελάφρυνε τη βάση του δικάνου, διατηρώντας μόνο τα κρίσιμα μέρη για την αντοχή της δομής. Το αποτέλεσμα μας ενημερώνουν, είναι ένα στιβαρό και συνάμα ανάλαφρο και σβέλτο τουφέκι.
Μάλιστα η εταιρεία σε ένα προωθητικό βίντεο που δημοσίευσε στον ιστότοπο της δίνει επιγραμματικά τα σημεία από όπου αφαιρέθηκε μάζα και το ακριβές βάρος -προφανώς σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα της. Έτσι λοιπόν ισχυρίζονται ότι:

  • 94 γραμμάρια αφαιρέθηκαν από τα πλαϊνά μάγουλα και τον καθρέπτη της βάσης. Η ιδέα είναι πως τα τοιχώματα της βάσης σε εκείνο το σημείο δεν συμβάλλουν στην αντοχή. Το κενό σημείο καλύπτεται από πολυμερικά καλύμματα με διακοσμητικό σκάλισμα.
  • 129 ακόμη “έφυγαν” από το κοντάκι, αφαιρώντας ξύλο από την εσωτερική πλευρά και πλαταίνοντας το κούφιο μέρος του. Ένα νέο, ελαφρότερο πέλμα ελάφρυνε το σύνολο κατά 15 ακόμη γραμμάρια.
  • 33 γραμμάρια κερδίθηκαν αντικαθιστώντας το ατσάλινο σασί του μηχανισμού της πάπιας με αλουμινένιο.
  • 65 ακόμη γραμμάρια ελαφρότερη είναι η αλουμινένια σκανδαλοθήκη.

Και τέλος, παραλείποντας τις πλάγιες ρίγες μεταξύ των κανών, γλίτωσαν 68 γραμμάρια βάρους.
Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με ένα δίκανο Beretta σειράς “690”, το Ultraleggero καταλήγει 404 γραμμάρια ελαφρότερο.
3_24.jpg
Στα «προσεχώς»

Όπως στους κινηματογράφους, έτσι και η Beretta με τα teaser βιντεάκια μας προϊδεάζει για ένα προφανώς έτοιμο προϊόν που σύντομα θα υπάρχει στον κατάλογο της. Κάποιοι δημοσιογράφοι στο διεθνή κυνηγετικό τύπο έχουν ήδη δει από κοντά το Ultraleggero και γράφουν σχόλια για εκείνο. Μέχρι στιγμής, οι εικόνες αφορούν όπλα με μαύρη βαφή στη βάση και “λιτό” φινίρισμα. Η ποιότητα των ξύλινων μερών φαίνεται να είναι βασικής βαθμίδας(τα ξύλα με έντονα “νερά” σημαίνουν μεγαλύτερη πυκνότητα και άρα βάρος). Διαρέεται ήδη πως το όπλο θα έρχεται με κάνες μήκους 66 και 71 εκατοστών και θα συνοδεύεται από 5 εσωτερικά τσοκ και βαλίτσα μεταφοράς. Όσο για το κόστος, ακούγεται μια τιμή γύρω στα 2.500 ευρώ. Ας περιμένουμε να το δούμε από κοντά...
4_20.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης