Τελευταία Νέα
Gun Room

Τρίκανο Ludwig Borovnik - Χαρακτηριστικά... Αυστριακό

Τρίκανο Ludwig Borovnik - Χαρακτηριστικά... Αυστριακό

Τα όπλα αυτά αποτελούν κομψοτεχνήματα σχεδίασης και τέλειας εκτέλεσης

Η περιοχή του Ferlach (Φέρλαχ) στη νότια Αυστρία έχει μια οπλοκατασκευαστική παράδοση δυσανάλογη για το μέγεθος της.

Μια χούφτα χωριά και κωμοπόλεις στην ευρύτερη περιοχή παριέχουν ίσως τους περισσότερους οπλοτεχνίτες, χαράκτες και μεταλλουργούς ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον κόσμο. Η ιστορία τους ξεκινάει πίσω στην Αναγέννηση.
Φροντίζουν να τη διατηρούν έχοντας ένα από τα πλέον φημισμένα σχολεία οπλουργικής όπου οι νέοι φοιτούν κοντά σε μεγάλους μαέστρους.
Στις ιστορικότερες φίρμες συγκαταλέγεται η Ludwig Borovnik που ιδρύθηκε το 1848 από τον πρόγονο του σημερινού ιδιοκτήτη.
Κατασκευάζει μοναδικά κυνηγετικά όπλα επί παραγγελία, των οποίων ο χρόνος παράδοσης αγγίζει τα δύο έτη.
Ένα από τα ξεχωριστότερα δημιουργήματα τους είναι το τρίκανο λειόκανο.
Κατασκευάζεται πάνω στην τεχνοτροπία του Drilling των όπλων δηλαδή που διαθέτουν τρείς διαφορετικές κάνες και σφύρες για την πυροδότηση και μηχανισμό που “σπάει” για πρόσβαση στις θαλάμες.
Αντί όμως των συνηθισένων δύο παράλληλων λείων κανών που πλαισιώνουν μία ραβδωτή ανάμεσα ή κάτω από αυτές, στο τρίκανο του Borovnik και οι τρείς έχουν το ίδιο διαμέτρημα.
Η διάταξη τους έχει σχήμα τριγώνου με την κορυφή κάτω.
Το προφίλ των κανών είναι τέτοιο ώστε ο χειριστής έχει την αίσθηση ότι χειρίζεται ένα πλαγιόκανο όταν το επωμίζει.
Το όπλο προορίζεται για κυνήγι πτερωτών και βρίσκει κοινό σε εκείνους που επιθυμούν ένα λειόκανο που προσφέρει τρείς βολές αλλά και το τέλειο ζύγισμα του δίκανου.
1_002_5.jpg

Μηχανισμός και χωροταξία

Για να μπορεί να έχει το τελικό όπλο ένα κομψό σχήμα και διαχειρίσιμο βάρος, τα χρησιμοποιούμενα διαμετρήματα περιορίζονται στα calibre 20, 28 και 36.
Έτσι το μέγεθος της βάσης δεν είναι υπερβολικά μεγάλο και το βάρος μπορεί να είναι μη ξεπερνά ακόμη και τα 2.100 γραμμάρια (στο μικρότερο από τα διαμετρήματα).
Όντας αντικείμενο παραγγελίας, ο πελάτης επιλέγει το μήκος των κανών.
Ενα από τα χαρακτηριστικά της Borovnik είναι ότι χρησιμοποιοεί ειδικά κράματα ατσαλιού Bohler.
Η υψηλότερη του συνήθους αντοχή τους επιτρέπει την κατασκευή κανών με λεπτότερα τοιχώματα, κερδίζοντας έτσι βάρος.
Η ύπαρξη τριών κανών δημιουργεί μία σειρά από προβλήματα χωροταξίας των μηχανισμών πυροδότησης.
Χρησιμοποιείται ο τυπικά αυστριακός μηχανισμός Blitz Lock που δημιούργησαν και τελειοποίησαν οι οπλουργοί στο Ferlach.
Τρείς σφύρες εδράζουν παράλληλα η μία δίπλα στην άλλη πάνω στη βάση της σκανδαλοθήκης αντί (για το σύνηθες πχ. στα αγγλικά όπλα) εσωτερικό της μπάσκουλας.
Αυτό δημιουργεί ένα χαρακτηριστικό σχήμα στη βάση της σκανδαλοθήκης που είναι αρκετά πλατύτερη σε σχέση με ένα σνηθισμένο boxlock.
Έχοντας το όπλο τρείς επικρουστήρες, οι δύο πρώτοι ενεργοποιούνται από το πάτημα της μπροστινής σκανδάλης και ο τρίτος (που αντιστοιχεί στην κάτω κάνη) από την οπίσθια.
Αυτή η ιδιαιτερότητα δίνει επιλογές για να εκμεταλλεύεται ο κυνηγός τη διαφορετική στένωση κάθε κάνης.
Εφόσον οι κάνες έχουν σταθερές στενώσεις στο στόμιο (τσοκ), μπορούν να ρυθμιστούν για διαφορετική διασπορά και να επιλέγονται πατώντας την αντίστοιχη σκανδάλη.
Το κλείδωμα βάσης και κανών επιτυγχάνεται με ένα ένα ογκώδες σφηνωτό μπλοκ που διαπερνά τη βάση και κρατά τα δύο μέρη μαζί κατά την εκπυρσοκρότηση και με εγκάρσιο πείρο.
Το ταίριασμα γίνεται με “το χέρι” και η εταιρεία υπερηφανεύεται πως οι τεχνίτες της επιτυγχάνουν εφαρμογη της τάξης του ενός εκατοστού του χιλιοστού (1/100 mm).
3_002_6.jpg

Δεν υπάρχουν δύο ίδια

Η φίρμα από το Ferlach ίναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργεί προσωπική σχέση με κάθε πελάτη της.
Ο μελλοντικός κάτοχος παρεμβαίνει στη δημιουργία του όπλου εκθέτωντας τις επιθυμίες και προτιμήσεις του κατά τη διάδικασία του σχεδιασμού.
Μέτρα κοντακίου, το συγκεκριμένο κομμάτι ξύλου που θα διαμορφωθεί, βάρος, φινίρισμα, σκαλίσματα σχήμα και βάρος σκανδάλης, όλα συνθέτουν μοναδκά και προσωποποιημένα όπλα.
Δεν είναι ασυνήθιστο οι πελάτες να καταφθάνουν στο αυστριακό χωριό για να συζητήσουν τις ιδέες τους για ένα “bespoke” (επί μέτρω) τουφέκι και αφού το παραγγείλουν, να επιστρέψουν για να το προβάρουν – όπως ακριβώς με ένα κοστούμι από ράφτη.
Για το επιθυμητό αποτέλεσμα στα κοντάκια, η εταιρεία διατηρεί σε αποθήκευση επιλεγμένους τάκους καρυδιάς που στεγνώνουν και διατηρούνται ακόμη και από τη δεκαετία του 1960.
Τόνοι από κορμούς ηλικίας ακόμη και αιώνων όταν κόπηκαν, περιμένουν σε ελεγχόμενες συνθήκες κλιματισμού.
Διακρίνονται για τα ίσια “νερά” (τη φορά των ινών του ξύλου) και τους μικρούς πόρους για αυξημένη πυκνότητα.
Για να θεωρηθεί ώριμο, το ξύλο δεν πρέπει να είναι παλαιωμένο για λιγότερα από 20 χρόνια.
Όλα κατατάσονται ανάλογα με το “βάθος” και τις αποχρώσεις που θα δώσουν ένα εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα.
Τα όπλα αυτά αποτελούν κομψοτεχνήματα σχεδίασης και τέλειας εκτέλεσης.
Περνούν από γενιά σε γενιά, χτίζοντας διαχρονική κληρονομιά εμπειριών.
Καθώς το 90% καθε όπλου που βγαίνει από το εργαστήριο του Borovnik είναι αποτέλεσμα χειρονακτικής εργασίας με λίμα, σμυριδόχαρτο και σκαρπέλο, λίγη από την “ψυχή” του τεχνίτη που το έφερε στη ζωή υπάρχει στο τελικό αποτέλεσμα.
4_002_4.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης