Τελευταία Νέα
Gun Room

TAURUS περίστροφα Judge 45Colt/.410

TAURUS  περίστροφα Judge 45Colt/.410
Tα τελευταία χρόνια στην Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις από σαρκοβόρα όπως κούγκαρ, τσακάλια και  αρκούδες

Tα τελευταία χρόνια στην Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις από σαρκοβόρα όπως κούγκαρ, τσακάλια και  αρκούδες.

Διχασμένη προσωπικότητα

Στον κόσμο των φορητών όπλων υπάρχουν περίστροφα για άμυνα και κυνήγι.
Υπάρχουν και λειόκανα τοφέκια που ρίχνουν σκάγια. Όμως το 2006, η βραζιλιάνικη Taurus προκάλεσε έκπληξη παρουσιάζοντας ένα όπλο χειρός που είναι και τα δύο!
Η ιδεα για ένα τέτοιο “περίεργο” όπλο δεν προήλθε από το χώρο της αμυντικής σκοποβολής. Πηγή έμπνευσης ήταν οι οπαδοί της πεζοπορίας.
Η εξάσκηση σε ορεινά μονοπάτια είναι πολύ διαδομένη δραστηριότητα και ένας συχνός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι εκδρομείς που κινούνται σε μακρινές διαδρομές είναι επιθέσεις από... φίδια. 
Αρκετοί για προστασία κουβαλούσαν ένα μικρό περίστροφο 0,22, αλλά η σκόπευση με τέτοια όπλα είναι δύσκολή από άτομα που δεν έχουν απαραίτητα και σχέση με τα όπλα. Αντίθετα, ένα “νέφος” από λεπτά σκάγια (νο.7-9) είναι ικανό να εξουδετερώσει το δηλητηριώδες ερπετό από μια απόσταση 2-5 μέτρων.
Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια στην Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις από σαρκοβόρα όπως  κούγκαρ,  τσακάλια και  αρκούδες.
Φυσικά δε φταίνε τα ζώα, αλλά με αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να κινούνται σε δασικά μονοπάτια μέσα στους βιότοπους τους, οι αιματηρές συναντήσεις είναι αναπόφευκτες.

Αντισυμβατική σκέψη

Μετά από παρότρυνση του αντιπροέδρου της Taurus USA, κου. Bob Morrison,τα πρώτα περίστροφα που έριχναν φυσίγγια λειόκανου, βγήκαν στην αγορά. Η δυνατότητα χρήσης τριών ουσιαστικά τύπων πυρομαχικών (λεπτά σκάγια, σφαιρικοί ψήφοι διαμέτρου 8 χιλιοστών αλλά και βολίδες περιστρόφου .45) άνοιγε ενδιαφέρουσες προοπτικές. Σύντομα, τα πεντάσφαιρα περίστροφα με κάνες αρχικά μήκους 6 εκατοστών βρήκαν κοινό έξω από τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Κάποιοι δικαστές στη Φλώριδα, άρχισαν να τα αγοράζουν για αυτοπροστασία εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Το σκεπτικό ήταν πως μία βολή σκαγίων με δραστικό βεληνεκές 6-7 μέτρων, θα ήταν λιγότερο επικίνδυνη σε μια αίθουσα γεμάτη ανθρώπους και έτσι το όπλο απέκτησε το παρατσούκλι  Judge (δικαστής). Το όνομα “κόλλησε” και η Taurus το καταχώρησε ως σήμα. Αρκετοί το είδαν ώς “αμυντικό” όπλο υπό την έννοια ότι είναι χρήσιμο σε αποστάσεις σχεδόν επαφής και λόγω μηχανισμού πιο αξιόπιστο και εύκολο στη χρήση από ανθρωπους χωρίς μεγάλη εμπειρία και εκπαίδευση.

Παράξενος “δικαστής”

Η σειρά Judge αποτελείται από περίστροφα που έχουν σχεδιαστεί ώστε εκτός από τα “φυσιολογικά” μεταλλικά φυσίγγια .45 Colt, να δέχονται  και να βάλλουν πυρομαχικά λειόκανων με σκάγια σε διαμέτρημα cal. 36. Αρχικά τα όπλα βασίζονταν στο σκελετό του μεσαίου μεγέθους μοντέλου Tracker της εταιρείας. Ο “μύλος” (βυκίο) που χωρούσε 5 “σαρανταπεντάρες” επιμηκύνθηκε ώστε να χωρέσει το μήκους 65 χιλοστών (2,5 ιντσών) φυσίγγιο. Λόγω αυτού, το περίστροφο έχει ένα ασυνήθιστο σχήμα, ειδικά στις εκδόσεις οπλοφορίας, με το βυκίο ενα ίναι αισθητά μεγαλύτερο από την κάνη.
Μετά την αρχική επιτυχία, η Taurus πρόσθεσε μοντέλα που χωρούσαν το ακόμη μακρύτερο  cal. 36 Magnum (γνωστό και ως .410).
Παραδόξως, η ιδέα είχε θετικό αντίκτυπο και το 2010 ακολούθησε το Raging Judge. Αυτό βασίζεται στον “γιγαντιαίο” σκελετό του μοντέλου .454 Casull Raging Bull της εταιρείας και ζυγίζει 2 ολόκληρα κιλά. Δέχεται έξι φυσίγγια και εκτοξεύει (πέρα από τα  .45 Colt ή .410 ) και φυσίγγια από .454 Casull . Eίναι ικανό να καταβάλλει ζώα μεγέθους βούβαλου με μία βολή αλλά βρίσκεται πέρα από τα όρια του “ελαφρού και αποκρύψιμου” περιστρόφου οπλοφορίας. Είναι ένα όπλο για μεγάλα θηράματα και προστασία από ζώα μεγέθους αρκούδας.
gun2.JPG
Πως λειτουργεί

Για να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα αυτά τα διαφορετικά φυσίγγια το Judge, οι μηχανικοί της Taurus έδωσαν κάποιες αντισυμβατικές λύσεις.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το μήκος του βυκίου που λειτουργεί ως θαλάμη. Όταν πυροδοτούνται φυσίγγια .45 Colt, οι βολίδες αναγκάζονται να κινηθούν για αρκετά χιλιοστά εντός της θαλάμης “στο κενό” μέχρι να συναντηθούν με τη ράβδωση της κάνης. Στην αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή βάλλονται σκάγια ή ψήφοι,  η ράβδωση της κάνης προκαλεί ταχύτατη διασπορά.
Για να πετύχει ο συνδυασμός, οι ραβδώσεις στο εσωτερικό της κάνης των Judge είναι “ρηχές”. Αποτελούν συμβιβασμό ανάμεσα στην ιδανική ραβδωτή και την τελείως λεία, δίνοντας μια αποδεκτή επίδοση και με τα δύο φυσίγγια. 
Αυτό σημαίνει ότι τα Judge  δε θα έχουν ποτέ την κορυφαία ευστοχία συμβατικότερων σχεδιάσεων. Για το σκοπό που σχεδιάστηκαν (αντιμετώπιση επιθετικώνώων), η επίδοση αρκεί.
Μετά την εμφάνιση του Judge το 2006, κατασκευαστές φυσιγγίων όπως οι Winchester και  Federal δημιούργησαν ειδικευμένες γομώσεις με επιχαλκωμένους ψήφους για άμυνα. Τα φυσίγγια αυτά σχεδιάστηκαν για καύση μέσα στις κοντές κάνες και βέβαια  αποδίδουν χαμηλότερη ενέργεια από αν βάλλονταν από λειόκανα τουφέκια.   Επιτρέπουν αποτελεσματικά πλήγματα σε καταστάσεις αυτοάμυνας και ανεκτή ανάκρουση.
Οι μηχανισμοί σκανδάλης είναι διπλής ενέργειας, που σημαίνει ότι πιέζοντας τη σκανδάλη, ο χειριστής οπλίζει και κατόπιν απελευθερώνει τη σφύρα.
Εναλλακτικά η σφύρα μπορεί να υψωθεί χειροκίνητα για χαμηλότερο βάρος έλξης. Στα περισσότερα πεντάσφαιρα μοντέλα, τα σκοπευτικά είναι σταθερά, αφού προορίζονται για μικρές αποστάσεις, ενώ το μεγάλο Raging Judge εξοπλίζεται με ρυθμιζόμενα.
Για να διαχειριστεί την ισχύ των φυσιγγίων το Judge χρησιμοποιεί κλείδωμα σε τρία διαφορετικά σημεία του σκελετού.
Η απογέμιση γίνεται ανοίγοντας το βυκίο στα πλάγια.
Σήμερα η γκάμα περιλαμβάνει 14 διαφορετικές παραλλαγές  με κάννες μήκους μεταξύ 6,5 και 16,5 εκατοστών.
Χωρίζονται σε .410 (65mm) και .410 Magnum (76mm ),αναλογα με το μήκος του βυκίου. Υπάρχει επιλογή για ανοξείδωτο ή ανθρακούχο ατσάλι για το σκελετό, αλλά για μικρότερο βάρος παρουσιάστηκε και μια έκδοση με πολυμερικό κορμό που ζυγίζει μόλις 760 γραμμάρια. Πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό περίστροφο αυτοπροστασίας που συνδυάζει ευκολία χειρισμού και μεγάλη ισχύ για κοντινές συμπλοκές.
Βέβαια, πέρα από την περίπτωση προστασίας από ερπετά ή άγρια ζώα στο ύπαιθρο, η καλυμμένη οπλοφορία με τα  μακρύκανα μοντέλα (των 16,5 εκατοστών) είναι προβληματική. Όσο για το μεγαθήριο Raging Judge, το μέγεθος και ο όγκος του μάλλον αποκλείουν την πιθανότητα να κρυφτεί με επιτυχία. Αυτά τα περίστροφα καλύπτουν μια πολύ εξειδικευμένη ανάγκη και δεν είναι τα όπλα που κανείς θα είχε ώς πρώτη επιλογή.
Πρέπει να τα κρίνουμε υπό αυτό το πρίσμα. Σίγουρα πάντως δείχνουν πως η καινοτομία δε λείπει από τους σύγχρονους σχεδιαστές.

gun3.JPG

gun4.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης