Τελευταία Νέα
Gun Room

CZ 557 και SP-01 Shadow “ANNIVERSARY”

tags :
CZ 557 και SP-01 Shadow “ANNIVERSARY”
Επετειακά μοντέλα για τα 85 χρόνια

Η Ceska Zbrojovka κλείνει φέτος τα 85 χρόνια από τη δημιουργία της και έχει κάθε λόγο για να το γιορτάζει. Η διαδρομή υπήρξε μακρά και με σκαμπανευάσματα από τη στιγμή ίδρυσης του κρατικού εργοστασίου όπλων της Αυστρουγγαρίας και πέρασε μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους, μια σοβιετική κατοχή και την σκληρή και επιτυχημένη προσαρμογή στους όρους του καπιταλισμού. Το 1936 ήταν η καθοριστική χρονιά όταν (εν αναμονή πολέμου με τη ναζιστική Γερμανία) η τσεχική κυβέρνηση διέταξε τη μετακίνηση των γραμμών παραγωγής στην απομακρυσμένη Μοραβία, έξω από την ακτίνα πυρός του εχθρού.
1_43.jpg
Επιτυχημένη πορεία

Σήμερα το πρώην κρατικό εργοστάσιο, έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο παίκτη στην αγορά φορητών όπλων. Έχει αγορές και δραστηριότητα σε 90 χώρες, παράγει όπλα στην Τσεχία, την Ουγγαρία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την αγορά της εμβληματικής Colt Firearms, εδραιώνοντας τη κυρίαρχη θέση της στη Βόρεια Αμερική. Λίγα χρόνια πριν είχε εξαγοράσει την εταιρεία κατασκευής περιστρόφων Dan Wesson (του δεύτερου μισού από τους “Smith & Wesson”) και την είχε μετατρέψει σε μπουτίκ παραγωγής πιστολιών κορυφαίας ποιότητας.
Κινούμενοι από το εργασιακό ήθος που διακρίνει τους κεντροευρωπαίους και με τεράστια τεχνογνωσία στο αντικείμενο, οι Τσέχοι έχουν βάλει τη CZ σε εξαιρετική πορεία, τιμώντας τις σχεδιαστικές τους ρίζες. Συνδυάζοντας την παράδοση τους με την νέα τεχνολογία, παρουσίασαν δύο επετειακά μοντέλα που κρύβουν έντονο συμβολισμό. Κατασκεύασαν δύο περιορισμένες εκδόσεις του κυνηγετικού τυφεκίου με κινητό ουραίο CZ 557 και του πιστολιού SP-01 Shadow.
2_59.jpg
Τουφέκι CZ557 85th Anniversary

Η φήμη της CZ, όταν ακόμη λεγόταν “στρατιωτικό εργοστάσιο όπλων του BRNO” εδραιώθηκε πάνω στην κατασκευή επαναληπτικών τουφεκιών τύπου Mauser. Αμέσως μετά τη συνθηκολόγηση του Α’ παγκοσμίου πολέμου, η διάσημη γερμανική εταιρεία “ρευστοποιούνταν” ως συνέπεια των όρων παράδοσης.
Οι Τσέχοι αγόρασαν τα ανταλλακτικά και τη γραμμή παραγωγής της Mauser και σύντομα έγιναν οι προμηθευτές τέτοιων όπλων σε κάθε γωνία του κόσμου. Η δική τους σειρά ΖΖΚ πάνω στο σχέδιο της Mauser θεωρούνται από τα ποιοτικότερα και πλέον περιζήτητα μοντέλα για μετατροπή σε μοναδικά κυνηγετικά τυφέκια. Η σειρά 550 και σήμερα πλέον η 557 ακολουθεί το ίδιο σχέδιο και αποτελεί συνέχεια της “κληρονομιάς”.
Για το επετειακό μοντέλο, δύο χιλιάδες αντίγραφα του CZ 557 85th Anniversary θα κατασκευαστούν. Τα όπλα θα διαθέτουν κάνες μήκους 52 εκατοστών και θα είναι μοιρασμένα σε δύο διαμετρήματα (.308 Winchester, 30-06 Springfield). Η σκανδάλη, το κλείστρο, ο μοχλός ασφαλείας και η βάση του γεμιστήρα δέχονται ανοδίωση σε χρυσό χρώμα. Τα κοντάκια με το χαρακτηριστικό σχήμα ”πλάτης του αγριόχοιρου” (hog back) φτιάχνονται από επιλεγμένη σκούρα καρυδιά και φινίρονται με επεξεργασία λαδιού, τιμώντας την οπλουργική παράδοση της κεντρικής Ευρώπης. Στη βάση της λαβής χαράσεται ένα στυλιζαρισμένο “85”.
Οι σκανδάλες είναι ρυθμιζόμενες και οι κάνες ππδιαθέτουν σπείρωμα (Μ14Χ1) για προσθήκη σιγαστήρα ή φλογοκρύπτη.
3_46.jpg
CZ75 SP-01 Shadow 85th Aniversary

Το SP-01 Shadow αποτελεί το σχεδιαστικό αποκορύφωμα της σειράς CZ 75. Ο κωδικός του σημαίνει ότι ήταν η “αναβάθμιση” του πιστολιού εννέα χιλιοστών της εταιρείας για τον 21ο αιώνα. Το μοντέλο “75” είναι το πλέον αντιγραμμένο πιστόλι στον πλανήτη. Το ήδη θρυλικό της μοντέλο (που έχαιρε της εκτίμησης ως στρατιωτικό όπλο), απέκτησε τα χαρακτηριστικά που θα το οδηγούσαν στην κορυφή της σκοπευτικής κατάταξης. Αμέτρητοι εθνικοί, πανευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι τίτλοι κατακτήθηκαν και συνεχίζουν να συλλέγονται με τα πιστόλια Shadow και για αυτό η CZ το επέλεξε ως σύμβολο.
Οπτικά ξεχωρίζει από τα μπρούτζινα λεπτά πλακίδια της λαβής και τη βάση των γεμιστήρων από το ίδιο υλικό. Οι γεμιστήρες διπλής στήλης χωρούν 19 φυσίγγια. Η αγωνιστική σκανδάλη είναι επίχρυση και ρυθμίζεται η διαδρομή της, ενώ περιλαμβάνονται αμφιδέξιοι αγωνιστικοί μοχλοί ασφάλειας και σφύρα. Τα σκοπευτικά αποτελούνται από ακίδα με οπτική ίνα εμπρός και ένα εξαιρετικό ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο πίσω.
Πέρα από τα επετειακά χρώματα σε λαβή και γεμιστήρα, πάνω στο κλείστρο έχει χαραχτεί η ένδειξη LIMITED EDITION, επισημαίνοντας το συλλεκτικό χαρακτήρα του μοντέλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης