Τελευταία Νέα
Gun Room

G44: Το πρώτο «εικοσιδυάρι» της Glock

G44: Το πρώτο «εικοσιδυάρι» της Glock
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυστριακή Glock άλλαξε την αγορά πιστολιών πίσω στη δεκαετία του 1980

Το G 44 ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά της πέμπτης γενιάς Glock σε ένα πιστόλι φτιαγμένο για το διαμέτρημα .22LR.

Ένας άλλος κόσμος

Η Glock  στο παρελθόν πρόσφερε μόνο όπλα για καθαρά αμυντική χρήση. Οι Αυστριακοί γνώριζαν ότι υπάρχει μία τεράστια και ανεκμετάλλευτη από αυτούς αγορά ειδικά στην κατηγορία της ψυχαγωγικής σκοποβολής και οπλοκατοχής. Υπάρχει κάτι το οποίο στην Ελλάδα δε κατανοούμε λόγω του αυταρχικού νομικού πλαισίου, αλλά σε αναπτυγμένες χώρες αναγνωρίζεται το δικαίωμα της κατοχής όπλων για την χαρά και την τέρψη που προσφέρουν. Έτσι άνθρωποι που δε “στοχεύουν” να δρέψουν αγωνιστικές δάφνες, ούτε ασχολούνται με το κυνήγι μπορούν να κατέχουν όπλα και να ασχολούνται περιστασιακά με αυτά. Όπως είναι λογικό, αυτό το κοινό είναι δυνητικά πολύ μεγαλύτερο από τους οργανωμένους αθλητές και αυτοί είναι οι πιθανοί πελάτες ενός φθηνού και καλοκατασκευασμένου πιστολιού διαμετρήματος .22. Θα τρυπήσει τενεκεδάκια στον αυτοσχέδιο οικογενειακό αγώνα, θα συνοδεύσει την οικογένεια σε εκδρομή στο ύπαιθρο και ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθεί και για την προστασία από απρόσμενους κινδύνους. 
4_39.jpg

Καλύπτοντας ένα κενό στη γκάμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αυστριακή Glock άλλαξε την αγορά πιστολιών πίσω στη δεκαετία του 1980. Ένα απίστευτο Sucess story, στο οποίο μια μικρή εταιρεία κατασκευής πλαστικών εφηύρε ένα φθηνότερο, απλούστερο και ανθεκτικότερο στρατιωτικό όπλο στη μορφή του Glock17.  Πολύ νερό κύλισε στο αυλάκι από τότε και η Glock είναι πλέον “αυτοκρατορία” που κατασκευάζει δεκάδες μοντέλα σε μία ντουζίνα διαμετρήματα κεντρικής πυροδότησης, από το 9mm Short μέχρι το .357Sig και το “δικό τους” .45GAP (Glock Auto Pistol). Μέσα στα δεκάδες εκατομμύρια όπλα, ποτέ δεν είχαν κατασκευάσει ένα όπλο σε διαμέτρημα .22 Long Rifle. Το μικρό αυτό διαμέτρημα περιφερειακής πυροδότησης (Rimfire) έχει διάμετρο βολίδας 5,5 χιλιοστά. Είναι το δημοφιλέστερο στον κόσμο και δισεκατομμύρια φυσίγγια καταναλώνονται κάθε χρόνο σε προπονήσεις, διδασκαλία νέων σκοπευτών και αγώνες. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σφαιρών και γομώσεων για εξασκηση, αγωνιστική χρήση και κυνήγι.  Σε σχέση με τα μεγαλύτερα φυσίγγια κεντρικής πυροδότησης, κοστίζει ελάχιστα. Η μικρή ανάκρουση και ο χαμηλός θόρυβος το καθιστούν το κατεξοχήν φυσίγγιο για εξοικείωση αλλά μέσα από τα κατάλληλα όπλα είναι ικανό για εξαιρετική ακρίβεια. 

Ένα μεγάλο-μικρό πρόβλημα

Η Glock δεν είχε παρουσιάσει ποτέ όπλο σε τόσο μικρό διαμέτρημα και όλη της η φιλοσοφία βασίζεται στη δημιουργία όπλων κεντρικής πυροδότησης.

Η σχεδίαση του Glock 44, ήταν πολύπλοκη υπόθεση που απαιτούσε επαναπροσδιορισμό πολλών δεδομένων για την εταιρεία. Για παράδειγμα, το φυσίγγιο .22 LR είναι αυτό που ονομάζουμε “περιφερειακής πυροδότησης”. Αντί για ένα ξεχωριστό καψύλιο το οποίο ο επικρουστήρας χτυπά στο κέντρο του πυθμενίου, η εκρηκτική ύλη έναυσης καλύπτει όλο τον πυθμένα του κάλυκα. Απαιτείται μια διαφορετική σχεδίαση επικρουστήρα, ο οποίος έρχεται σε επαφή με τον κάλυκα στην περιφέρεια του (παράκεντρα σε σχέση με τη συμβατική μορφή του Glock) .

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η μικρή ισχύς του πυρομαχικού. Το .22 LR αναπτύσει περίπου 1/3 της ενέργειας του φυσιγγίου 9Χ19 ΝΑΤΟ. Άρα η ανάκρουση δεν επαρκεί για να οπισθοδρομεί το κλείστρο και να λειτουργεί ο μηχανισμός. Η λύση είναι να χρησιμοποιηθει ένα κλείστρο μειωμένης μάζας. Το όπλο κλειδώνει με ένα σύστημα “απλής οπισθοδρόμησης” ( blowback), όπου το μόνο που κρατά το σύνολο κάνης/κλείστρου ασφαλισμένο κατά τη βολή είναι η μάζα του κλείστρου και η πίεση του επανατατικού ελατηρίου).

 Το σχήμα του κάλυκα με τον περιφερειακό δαχτύλιο επέβαλλε και τη δημιουργία ένος γεμιστήρα μονής στήλης και χωρητικότητας 10 φυσιγγίων.  Οι εξωτερικές διαστάσεις του όμως είναι παρόμοιες με τους γεμιστήρες Glock 17/19. 

3_49.jpg

Οικογενειακή ταυτότητα 

Για λόγους μάρκετινγκ ήθελαν το νέο 22αρι να διατηρεί το σχήμα και τη γενική εμφάνιση του Glock 19, οπότε η σχεδίαση ενός ελαφρού κλείστρου με εξωτερικές διαστάσεις μεγέθους πιστολιού των 9mm ήταν μια έξτρα πρόκληση. Μετά από δοκιμές υιοθετήθηκε η “υβριδική” λύση ενός κλείστρου από πολυμερές με ενισχύσεις στα σημεία που δέχονται φόρτιση. Ένα ατσάλινο σασί οπισθοδρομεί πάνω στις ράγες του κορμού και περιέχει το δακτύλιο συγκράτησης της κάνης. Γύρω του έχει “κτιστεί” ένα κιβώτιο από πολυμερικό υλικό, το οποίο περιέχει τον επικρουστήρα, τον εξολκέα και τα σκοπευτικά. Με τα δύο τμήματα συνενωμένα, το  συγκρότημα δίνει την εντύπωση ενός συμπαγούς κλείστρου, αλλά ζυγίζει πολύ λιγότερο. Το κενό βάρος του G 44 είναι 358 γραμμάρια  αντί 610 του G 19, αν και έχουν τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις και χωρούν στις ίδιες θήκες.   Από λειτουργική πλευρά, το G 44 ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά της πέμπτης γενιάς Glock σε ένα πιστόλι φτιαγμένο για το διαμέτρημα .22LR. Δηλαδή, διαθέτει αμφιδέξιο μοχλό αγκίστρωσης του κλείστρου στον κορμό, λαβή που δέχεται διαφορετικού μεγέθους ράχες και εμπρόσθιες χαρακιές όπλισης στο κλείστρο. Εφόσον η κάνη στο συγκεκριμένο είναι σταθερή, η τοποθέτηση σιγαστήρα είναι πολύ εύκολη. Έτσι το εργοστάσιο παράγει και μία έκδοση με σπείρωμα που προεξέχει. Το κλισιοσκόπιο είναι ρυθμιζόμενο για να ανταποκρίνεται στην τεράστια ποικιλία γομώσεων που βρίσκει κανείς στο .22LR.
2_64.jpg

Αποδοχή και…  “παράπονα”

Η παρουσίαση του G44 το 2020 συνοδεύτηκε από μια τεράστια  καμπάνια. Έχοντας τη φήμη της αξιοπιστίας κάτω από τη ζώνη της, η Glock έκανε κάτι που θεωρούμε εκ των υστέρων σημαντικό λάθος μάρκετινγκ. Διαφήμισε το προϊόν της ώς το πιό αξιόπιστο πιστόλι διαμετρήματος .22LR που σχεδιάστηκε ποτέ και έδωσε έμφαση στό ότι λειτουργεί με κάθε τύπο πυρομαχικών. Αυτό δημιούργησε υπερβολικές προσδοκίες στο κοινό. Και ενώ τα πρώτα όπλα που μπήκαν στην αγορά έγιναν “ανάρπαστα”, σύντομα κάποιοι άρχισαν να μιλούν γιά μέτρια αξιοπιστία και αντοχή. Σε αυτό συνέβαλλε και μία σειρά από “αστοχίες υλικού” στις πρώτες παρτίδες που οδήγησαν σε ρωγμές του πλαστικού μέρους των κλείστρων. 
Προς υπεράσπιση της εταιρείας, όλοι οι ασχολούμενοι με τα μικρά διαμετρήματα γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί όπλο περιφερειακής πυροδότησης που να λειτουργεί τόσο καλά όσο ένα αντίστοιχο κεντρικής πυροδότησης (centerfire). Η αιτία είναι η τεράστια ποικιλία γομώσεων και παραλλαγών του φυσιγγίου, το οποίο φτιάχτηκε αρχικά για χρήση από περίστροφα. Οι χρήστες θα δέχονταν αδιαμαρτύρητα ως φυσιολογικό ένα μικρό ποσοστό εμπλοκών με τέτοια όπλα, αν δεν είχε προϋπάρξει καμπάνια με “σημαία” την αξιοπιστία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ζήτημα έχει εκλείψει πλέον και τα αναβαθμισμένα Glock44 έχουν πάρει τη θέση τους δίπλα στα μεγάλα τους “αδέλφια”. Είναι ελαφρά και ευκολόχρηστα πιστόλια για τις ψυχαγωγικές χρήσεις που προαναφέραμε. Η λειτουργική ομοιότητα τους με το μοντέλο G19 των 9Χ19mm τα καθιστά χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία-υποκατάστατα με πολύ μικρότερο κόστος πυρομαχικών.
1_46.jpg
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης