Τελευταία Νέα
Gun Room

Οι ΗΠΑ “ξέχασαν” όπλα αξίας 25 δισ. στο Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ “ξέχασαν” όπλα αξίας 25 δισ. στο Αφγανιστάν
Τα δώρα του Θείου Σαμ στους Ταλιμπάν
Ο αμερικανικός Νόμος απαγορεύει σε αμερικανούς πολίτες να εξάγουν συσκευές ΔΝΟ (Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης) εκτός ΗΠΑ, επί ποινή φυλάκισης.
Αυτό γιατί η τεχνολογία τους αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας.
Όταν όμως η στρατιωτική ηγεσία αφήνει στα χέρια φανατικών ισλαμιστών τουλάχιστον 16.000 τέτοιες συσκευές… το σύστημα τις καταγράφει ως απώλεια υλικού και ουδείς τιμωρείται.
Αυτό αναφέρει η έγκυρη New York Post, βασιζόμενη σε αναφορά του Γενικού Γραφείου Υπευθυνότητας (GAO) της αμερικανικής κυβέρνησης.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ενώ οι ταλιμπάν οργανώνουν παρελάσεις για να επιδείξουν τα αμερικανικά τεθωρακισμένα, ελικόπτερα και φορητά όπλα που έπεσαν στα χέρια τους, το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα βαθύτερο και πολύπλευρο.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν αγοράσει και στείλει στο Αφγανιστάν -μέσω προγραμμάτων στρατιωτικής βοήθειας - 200 αεροσκάφη, 600.000 φορητά όπλα, 162.000 συσκευές επικοινωνιών, δεκάδες drone, 176 κανόνια και εκατομύρια βλήματα πυροβολικού και πυρομαχικά όλμων.
Σε ανακοίνωση του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ εκτίμησε το κόστος των υλικών αυτών στα “εξωφρενικά” 84 δις δολλάρια, αλλά πιο μετριοπαθείς φωνές τα τοποθετούν κοντινότερα στα 25 δις.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, φαίνεται πως οι ΗΠΑ κληροδότησαν τους γενειοφόρους αντιπάλους τους με υλικά για ένα ολόκληρο στρατό.
Μετά την άτακτη υποχώρηση τους και την εγκατάλειψη των συνεργατών τους στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ είναι σίγουρο πως σύντομα θα ξανασυναντήσουν τα δικά τους όπλα στο πεδίο της μάχης.
1_002_1.jpeg

Τα Humvee και τα Μ16

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, ο στρατός εγκατέλειψε στο Αφγανιστάν πάνω από 350 οχήματα M1151 HMMWV και σχεδόν 200 τεθωρακισμένα Μ1117 Warrior (όπως αυτά που σύντομα θα αποκτήσει ως δωρεά ο ΕΣ).
Ήδη οι Αφγανοί τα περιφέρουν στους δρόμους και στήνουν προπαγανδιστικά βίντεο με τους πολεμιστές τους να εκτελούν έλεγχο πρόσβασης και περιπολίες με τα κυριευμένα οχήματα.
Στα ίδια πλάνα φαίνονται Αφγανοί με τυφέκια Μ4/Μ16 και διόπτρες ACOG που αποτελούν στάνταρ οπλισμό του αμερικανικού στρατού.
Σύμφωνα με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Rρον Τζάκσον αλλά και ανεξάρτητες πηγές, τα τελευταία 15 χρόνια, οι ΗΠΑ μεταβίβασαν στο Αφγανιστάν 75.898 οχήματα παντός είδους, περιλαμβανομένων και χιλιάδων “πολιτικών””FORD Ranger που χρησιμοποιούσαν κρατικοί φορείς.
Οπότε, το επίσημο νούμερο απέχει πολύ από την αλήθεια.
Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το πόσα τυφέκια και πολυβόλα έμειναν στο Αφγανιστάν.
Μια έκθεση του Πενταγώνου από το 2016 επεσήμαινε οτι από τα περίπου 980.000 τυφέκια και 65.300 πολυβόλα που είχαν δωθεί ως εξοπλισμός στον Αφγανικό Στρατό (ΑΝΑ), ένα συγκλονιστικό 43% (!!!) φερόταν να έχει καταλήξει στα χέρια των ταλιμπάν. Για να το θέσουμε σε μια πιο κατανοητή βάση, το πρόγραμμα επανεξοπλισμού του ελληνικού στρατού αφορά “μόλις” 180.000 τυφέκια.

Τα στρατιωτικά “παπαγαλάκια” εν δράσει

Μόλις λίγες ημέρες πριν ο κόσμος έβλεπε Αφγανούς φυγάδες να πέφτουν στο κενό, προσπαθώντας να γατζωθούν από τις ρόδες ξένων αεροπλάνων και η Καμπούλ βυθίζεται σε σκοτάδι ισλαμικού μεσαίωνα που προκάλεσε η άτακτη φυγή των Δυτικών.
Αλλά η μηχανή προπαγάνδας στα αμερικανικά μέσα πήρε ήδη εμπρός.
Σύμφωνα με το αφήγημα των συστημικών μέσωνν ενημέρωσης και τους κάθε είδους εκπροσώπους τύπου των ενόπλων δυνάμεων, η εγκατάλειψη τεράστιων ποσοτήτων πολεμικού υλικού στα χέρια τρομοκρατών δεν αποτελεί σοβαρό θέμα.
Η συνηθέστερη γραμμή άμυνας πάει ως εξής: Δεν έχει σημασία που “Χ” αριθμός αεροπλάνων και ελικοπτέρων έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν.
Αυτοί οι γιδοβοσκοί είναι ανίκανοι να τα πετάξουν ή να τα συντηρούν.
Σε δύο μήνες θα είναι άχρηστοι σωροί μετάλλων.
3_002_1.jpeg
Ή ακόμη καλύτερα: Τα υλικά που αφέθηκαν στο Αφγανιστάν είναι παρωχημένης τεχνολογίας και τα περισσότερα μη λειτουργικά.
Φωτογραφίες διαρρέουν από αεροσκάφη με σπασμένους πίνακες οργάνων και ελικόπτερα χωρίς έλικες στροφείων, καθώς και με τρύπες στις ατράκτους.
Τα νούμερα όμως είναι λίγο διαφορετικά.
Σύμφωνα με τις ανεξάρτητες ιστοσελίδες Oryx και tasknpurpose, τουλάχιστον 48 αεροσκάφη (16 σταθερών πτερύγων και 32 ελικόπτερα) βρίσκονται στα χέρια του νέου Αφγανικού καθεστώτος.
Μεταξύ τους αρκετά ελαφρά βομβαρδιστικά Super Tucano και τουλάχιστον ένα αεροσκάφος υποκλοπών που οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν για να εντοπίζουν αντάρτες. Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και τουλάχιστον 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης (παρακολούθησης/υποκλοπών) Boeing Scan Eagle, αξίας 4.000.000 δολαρίων το τεμάχιο.
Ακόμη και αν οι Ταλιμπάν είναι ανίκανοι να τα αξιοποιήσουν, κύκλοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι το Ιράν και η Κίνα διαγκωνίζονται για την απόκτηση τους.
Η μελέτη και αντιγραφή αυτών των τεχνολογιών αποτελεί ένα ζουμερό έπαθλο για το οποίο είναι πρόθυμοι να πληρώσουν.

Η μεγαλύτερη γκάφα

Οι ίδιες αμερικανικές υπηρεσίες αποκάλυψαν άλλο ένα “πρόβλημα” που καταδεικνύει την προχειρότητα και την αναξιοπιστία της παρούσας στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.
Οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια της κατοχής του Αφγανιστάν βασίστηκαν σε μια τεχνολογία αναγνώρισης βιομετρικών δεδομένων (αναγνώριση προσώπου, ίριδας ματιών, κλπ.) για να εντοπίζουν πιθανούς τρομοκράτες και μαχητές των ανταρτών.
Το σύστημα αποτελείται από μια βάση δεδομένων (που περιλαμβάνει φωτογραφίες και στοιχεία υπόπτων) και κινητά σκάνερς που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες.
Η βάση δεδομένων τροφοδοτούνταν από τις επιχειρήσεις του στρατού και πηγές από άλλα μέρη του κόσμου.
Το σύστημα που είναι γνωστό ως HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment), έπεσε στα χέρια των ταλιμπάν.
Το πρόβλημα σύμφωνα με ανώνυμα στελέχη της αμρικανικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων είναι πως στην πράξη, οι αμερικανοί επί του εδάφους του Αφγανιστάν, αποθήκευαν στη βάση δεδομένων και τα στοιχεία των συνεργατών, πρακτόρων και πληροφοριοδοτών τους, ώστε να τους αναγνωρίζουν.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται και άνθρωποι που εργάζονταν για συμβασιούχους αμερικανικών συμφερόντων ή τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ. Έτσι επί της ουσίας, οι ταλιμπάν έχουν στα χέρια τους πλέον μια πλήρη λίστα των συνεργατών του αμερικανικού στρατού με φωτογραφίες ονόματα και βιομετρικά στοιχεία για επαλήθευση.
Αυτό από μόνο του εξηγεί τις εκκαθαρίσεις και εκτελέσεις που λαμβάνουν χώρα συστηματικά στην Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες.
Είναι βέβαιο ότι η πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών ISI (ο επί της ουσίας υποστηρικτής και καθοδηγητής των ταλιμπάν) και η Τουρκία που αναλαμβάνουν τη “διαχείρηση” της χώρας θα εκμεταλλευτούν πλήρως αυτό το δώρο για τους σκοπούς του διεθνούς ισλαμικού κινήματος.
Όπως δήλωσε πρώην στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας, το γόητρο και η αξιοπιστία των ΗΠΑ τρώθηκε σε τεράστιο βαθμό από την ανεπάρκεια της Διοίκησης.
Κανείς δε θα είναι πρόθυμος να συνεργαστεί στο μέλλον όταν δεί ότι την κρίσιμη στιγμή εγκαταλείπουν τους συνεργάτες τους.
4_003_6.jpg
Δυστυχώς η βιασύνη και η προχειρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση Μπάϊντεν και η ηγεσία του Πενταγώνου, κάνουν το φιάσκο της Σαϊγκόν και την ομηρία στην Τεχεράνη να μοιάζουν με παιδικά πάρτυ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης