Τελευταία Νέα
Gun Room

MERKEL 40E - Κορυφαία ποιότητα σε λογική τιμή;

tags :
MERKEL 40E - Κορυφαία ποιότητα σε λογική τιμή;
Λίγα έχουν αλλάξει στην κατασκευή ενός Merkel σήμερα, σε σχέση με πριν 60 χρόνια, αν εξαιρέσει κανείς το αρχικό στάδιο της κατασκευής της βάσης και των κανών που πλέον γίνονται με τη βοήθεια ρομποτικών μηχανώ

Το Merkel 40E είναι το βασικό πλαγιόκανο της διάσημης (πρώην Ανατολικο-) γερμανικής εταιρείας, όσο “βασικό” δηλαδή μπορεί να είναι ένα δίκανο που η τιμή του ξεκινά από τα 5.000 ευρώ.

Χειροποίητη ποιότητα made in Germany

Είναι απαράβατος κανόνας ότι τα υψηλής ποιότητας δίκανα, ακόμα και στην εποχή των τρισδιάστατων CNC απαιτούν ατέλειωτες εργατώρες από εξειδικευμένους μάστορες που λιμάρουν, ταιριάζουν, λειαίνουν και μορφοποιούν κομμάτια ατσαλιού “με το χέρι”.
Λίγα έχουν αλλάξει στην κατασκευή ενός Merkel σήμερα, σε σχέση με πριν 60 χρόνια, αν εξαιρέσει κανείς το αρχικό στάδιο της κατασκευής της βάσης και των κανών που πλέον γίνονται με τη βοήθεια ρομποτικών μηχανών.
Τα μηχανήματα συνεισφέρουν μεν στη μείωση του κόστους, αλλά το κόστος των ειδικευμένων τεχνιτών- (καλλιτεχνών επί το ακριβέστερο) έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό οδήγησε την εταιρεία στο σχεδιασμό ενός μοντέλου που διατηρεί ακέραια τα τεχνικά
χαρκτηριστικά και την ποιότητα που εκτιμά η πελατεία της, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος από μη ουσιώδη, αισθητικά σημεία.
Έτσι για παράδειγμα το 40Ε (Ε=Αυτόματοι Εξολκείς) κοστίζει σχεδόν πενήντα τοις εκατό λιγότερο από το εξαιρετικό 147ΕL με το οποίο φαίνεται να μοιράζεται κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά. Με τέτοιες διαφορές τιμής, αξίζει κανείς να εξετάσει αν πραγματικά οι συγκρίσεις αφορούν παρόμοια πράγματα. Αν τελικά η “ουσία”, δηλαδή ένα γερό και ποιοτικό κυνηγετικό όπλο αντάξιο του ονόματος και των χρημάτων που κοστίζει είναι παρόν στην περίπτωση του οικονομικού Merkel.
g1.JPG

Με βάση το Boxlock

Το 40Ε χρησιμοποιεί τη γερμανική εκδοχή αυτού του συστήματος λειτουργίας που γνωρίζουμε στην Ελλάδα ως “μισές φωτιές” (boxlock).
Δύο μηχανισμοί πυροδότησης βρίσκονται “τακτοποιημένοι” εντός ενός μεταλλικού σασί που αποτελεί τη βάση του όπλου.
Παίρνουν κίνηση από δύο σκανδάλες (ανεξάρτητα για την κάθε κάνη).
Τα απαραίτητα ελατήρια είναι τύπου ελάσματος (“τσίτες” κατά την ελληνική ορολογία), όπως συναντάμε στα ακριβά αγγλικής κατασκευής δίκανα και όχι τα απλούστερα και κατά πολλούς πιό αξιόπιστα σπειροειδή. Το κάτω μέρος της βάσης αποτελείται από ένα μετακινούμενο καπάκι, ώστε να επιθεωρείται και να καθαρίζεται ο μηχανισμός. Το ίδιο συμβαίνει και με τους επικρουστήρες. Δύο βιδωτοί δίσκοι στον “καθρέπτη” της βάσης (την επιφάνεια που οι πυθμένες των φυσιγγίων πιέζουν όταν οι θαλάμες είναι (κλειστές) επιτρέπουν την εύκολη επιθεώρηση και αντικατάσταση των επικρουστήρων.
Με το μηχανισμό ανοιχτό, ένας ογκώδης εγκάρσιος πίρος εξέχει από το αριστερό πάνω μέρος της βάσης. Ονομάζεται κλειδί “Κέρστεν” και θα το χαρακτηρίζαμε ως τη γοτθική εκδοχή της πατέντας του Greener. Ο πίρος διατρέχει το πάνω μέρος της βάσης και διαπερνά μια αντίστοιχη τρύπα στην προέκταση των κανών, συγκρατώντας τις δεμένες πάνω στον κορμό κατά τη πυροδότηση. Ενεργοποιώντας την “πεταλούδα” (το κλειδί ανοίγματος) στην κορυφή του μηχανισμού, ο πίρος αποσύρεται και οι κάνες μπορούν να περιστραφούν προς τα κάτω για να αποκαλυφθούν οι θαλάμες. Ένα άγκιστρο στο κάτω μέρος του μπλοκ των κανών τις ασφαλίζει πάνω στον κύριο πίρο.
Ωσαν αυτά δεν ήταν αρκετά για να διατηρούν το όπλο ασφαλώς κλειδωμένο κατά τη βολή, ένα ακόμη μασίφ κλειδί που εξέχει από το κάτω μέρος των κανών, ασφαλίζει με ένα ολισθαίνον συρτάρι στη βάση. Είναι ίσως το πληρέστερο, γερότερο και πλέον υπερβολικά κατασκευασμένο σύστημα κλειδώματος που έχει σκεφεί ποτέ νούς και έχει δώσει την άξια φήμη ότι τα Merkel ασφαλίζουν “σα χρηματοκιβώτια”.
Αφού λοιπόν το 40Ε είναι το ίδιο γεροφτιαγμένο με τα ακριβότερα αδέλφια του, ας δούμε που βρίσκονται οι διαφορές.

g3_2.JPG

Διαμετρήματα, φινίρισμα και ξύλα


Το 40Ε είναι διαθέσιμο σε διαμετρήματα cal.12 και 20. Οι κάνες μπορεί να έχουν μήκος 68, 71 ή 76 εκατοστών. Η στένωση (τσοκ) των κανών είναι πάντα σταθερή. Ο κάτοχος έχει τη δυνατότητα επιλογής του συνδυασμού τσοκ που προτιμά καθώς και των μέτρων του κοντακίου. Το φινίρισμα tης βάσης στο βασικό μοντέλο είναι μαύρη κλασσική ή επίστρωση νιτριδίου σε ένα ασημένιο-γκρί χρώμα που προστατεύει την επιφάνεια του μετάλλου από σκουριά. Το βασικό μοτίβο διακόσμησης είναι κάποιες “υποτυπώδεις” γιρλάντες, αλλά υπάρχει δυνατότητα για εξατομικευμένα σκαλίσματα, φυσικά με έξτρα κόστος.
Η βασική βαθμίδα ξύλου είναι τούρκικη καρυδιά σε καλή ποιότητα, αλλά με πολύ απλό επίπεδο “νερών” και χρωματισμών στην επιφάνεια. Το ταίριασμα ξύλινων και μεταλλικών επιφανειών, ειδικά στα σημεία που δένουν πάνω στη βάση, μαρτυρούν ότι οι εφαρμογές του ξύλου είναι ένα σημείο στο οποίο η Merkel “έκανε οικονομία” για να συμπιέσει το κόστος. Η επαφή δεν έχει κενά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν [αρουσιάζει την τέλεια αρμονική διαδοχή από το ένα υλικό στο άλλο που συναντάμε σε ακριβότερα μοντέλα. Οι “ψάθες” το μοτίβο δηλαδή της χάραξης πάνω στην πάπια και το κοντάκι, ώστε να μη γλιστρούν τα χέρια του σκοπευτή είναι κομμένες πάνω στο ξύλο μηχανικά και δίνουν ικανοποιητική πρόσφυση. Εκτελούν το σκοπό τους, χωρίς να χαρίζουν αισθητικά όπως οι χειροποίητες αντίστοιχες στα πολυτελέστερα μοντέλα.
g2_2.JPG

g4_2.JPG
Το χρηστικό δίκανο του τζέντλεμαν

Έτσι θα χαρακτηριζοταν το βασικό 40Ε σε μια παλιότερη εποχή, όπου θεωρούνταν δεδομένο ότι ένας ευκατάστατος σπόρτσμαν θα παράγγελνε ένα όπλο “εργασίας” για τα κυνήγια του, το οποίο θα σκόπευε να ταλαιπωρεί επί χρόνια στον κυνηγότοπο. Ένα τέτοιο εργαλείο, που έφτιαχναν οι Άγγλοι και οι Γερμανοί οπλομάστορες πριν 80 χρόνια, θα είχε τέλεια μηχανική και λειτουργική ποιότητα, όμως δε θα διέθετε περίτεχνη διακόσμηση και φανταχτερά ξύλινα μέρη. Αφενός γιατί θα καταστρέφονταν από τη σκληρή χρήση και αυτό θα ήταν ασέβεια προς το όπλο. Δεύτερον, γιατί η ιδέα του χαμηλού προφίλ αυτό που οι Βρετανοί ονομάζουν “understatement”, επιβάλλει πως η αξία του όπλου βρίσκεται στη χρηστικότητα του και ο κυνηγός το εκτιμά για τη λειτουργική του αρτιότητα και όχι για την οπτική εντύπωση που θα προκαλέσει σε τρίτους.
Αυτό ακριβώς είναι σήμερα το Merkel 40E. Ίσως με κάποιες δεκαετίες καθυστέρηση υπηρετεί το θεσμό του κυνηγετικού όπλου εργασίας. Η μηχανική αρτιότητα και η ποιότητα κατασκευής εγγυόνται ότι θα λειτουργεί άψογα για δεκαετίες και όταν χρειαστεί η επισκευή θα είναι εύκολη. Δυστυχώς όμως στην εποχή μας το κόστος παραγωγής του επιβαρύνεται από την ανθρώπινη φροντίδα και λεπτή εργασία που απαιτείται. Αλλά μπορεί να το δεί κανείς σα μακροχρόνια επένδυση. Στο τέλος της διαδρομής θα έχει αποδειχτεί φθηνό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης