Τελευταία Νέα
Gun Room

RUGER .22 Standard - Το δημοφιλέστερο “εικοσιδυάρι” πιστόλι

tags :
RUGER .22 Standard -  Το δημοφιλέστερο “εικοσιδυάρι” πιστόλι
Το Ruger Standard, σε αντίθεση με τα περισσότερα σύγχρονα πιστόλια δεν διαθέτει ολισθητήρα που να κινείται πάνω σε ράγες εντός του κορμού
Ένας πιτσιρικάς από τη Νέα Υόρκη, o William “Bill” Ruger (Γουίλιαμ “Μπιλ” Ρούγκερ) ξεκίνησε την καριέρα του στην οπλουργική σε ηλικία 22 ετών. Κατασκεύασε στο μηχανουργείο του ένα ελαφρύ πολυβόλο που τράβηξε την προσοχή του στρατού. Ο πόλεμος όμως τελείωσε σύντομα και δε μπήκε σε παραγωγή. Από ένα ιαπωνικό Nambu 8mm που έφερε κάποιος συγγενής του ως λάφυρο του πολέμου, εμπνεύστηκε το 1949 ένα φθηνό και ανθεκτικό πιστόλι .22 για τους σκοπευτές και σπόρτσμεν της εποχής.
Αντέγραψε την αισθητική και το κομψό σχήμα του Ρ 08 Luger, για το οποίο οι νεαροί Αμερικανοί που βετεράνοι του πολέμου έτρεφαν εκτίμηση. Ο Ruger “μετέφερε” το κωνοειδές σχήμα της κάνης, τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης και τη λαβή του γερμανικού όπλου στα αρχικά μοντέλα του δικού του Standard. Από το Nambu πήρε το κυλινδρικό κλείστρο που περικλείεται από τον κορμό, το μοχλού όπλισης και το μικρής διαμέτρου επανατατικό ελατήριο.
Το όπλο έγινε μεγάλη επιτυχία και παραμένει ακόμη το πιο καλοπουλημένο “22αρι” αμερικανικής παραγωγής.
Συνολικά απο το 1949 μέχρι σήμερα έχουν βγεί από το εργοστάσιο πάνω από 2.000.000 αντίγραφα. Ανήκουν σε 4 διαφορετικές γενιές του Standard (MkΙ, MkΙΙ, MkΙΙΙ και MkIV) οι οποίες σηματοδοτούν μηχανολογικές βελτιώσεις και αλλαγές του αρχικού τύπου.
r2.JPG
Απλές λύσεις και αντοχή

Το Ruger Standard, σε αντίθεση με τα περισσότερα σύγχρονα πιστόλια δεν διαθέτει ολισθητήρα που να κινείται πάνω σε ράγες εντός του κορμού. Η κάνη του είναι σταθερή και βιδωμένη πάνω σε ένα κυλινδρικό κορμό που όπως προαναφέρθηκε, περιβάλλει το κλείστρο. Θυμίζει περισσότερο το υποπολυβόλο Sten. Το κλείστρο απότελεί υπόδειγμα οικονομίας χώρου και λειτουργικότητας. Είναι ένας κύλινδρος από μασίφ μέταλλο που περικλείει τον επικρουστήρα, τον εξολκέα και το επανατατικό ελατήριο του μηχανισμού. Το δε πίσω μέρος του κλείστρου είναι διαμορφωμένο με δύο “αυτιά” που εξέχουν εκατέρωθεν του κορμού και χρησιμοποιούνται για την όπλιση (μια από τις ιδέες που ο Ruger δανείστηκε από το Nambu). Ένα μεταλλικό στέλεχος συγκρατεί το ελατήριο παράλληλα με τη φορά της κάνης, ενώ η πίεση του επανατατικού συγκρατεί τον κορμό και τη λαβή ενωμένα μεταξύ τους. Επειδή το Standard χρησιμοποιεί το χαμηλής ισχύος φυσίγγιο .22LR, δεν απαιτείται κάποιο κλείδωμα της κάνης. Η αντίσταση του επανατατικού ελατηρίου και το βάρος του κλείστρου τιθασεύουν τις δυνάμεις της πυροδότησης και επιτρέπουν την απόρριψη του κάλυκα με ασφάλεια.
Η πολύπλοκη διαδικασία λύσης ήταν το “αδύναμο σημείο” του Ruger Standard που ταλαιπωρούσε τους κατόχους των τριών πρώτων μοντέλων (MkI, II και III). Η συναρμολόγηση μπορεί να γίνει και με λάθος τρόπο, αν το λύσει κάποιος για συντήρηση. Έτσι η εταιρεία στην τελευταία έκδοση MkIV άλλαξε τη σχεδίαση και πλέον το όπλο λύνεται πολύ απλούστερα.

r3.JPG
Εκατοντάδες μοντέλα και παραλλαγές

Όπως είναι φυσικό, ένα πιστόλι που παράγεται επί 70 χρόνια έχει φτιαχτεί σε πάμπολλες εκδοχές. Το αρχικό Standard MkI είχε μια λεπτή κάνη που θύμιζε όπως είπαμε P08 Luger και σταθερά σκοπευτικά, αλλά σύντομα εμφανίστηκαν εξειδικευμένα μοντέλα ακρίβειας με μακριές, βαρεός τύπου, κάνες και ρυθμιζόμενα σκοπευτικά. Σήμερα πλέον υπάρχουν μοντέλα με κάνες από τα 10 ως και τα 25 εκατοστά. Υπάρχουν μοντέλα με πλαστική λαβή και αλουμινένιο κορμό για χαμηλότερο βάρος και άλλα από ανοξείδωτο ατσάλι.
Γύρω από το Standard έχει δημιουργηθεί μια βιομηχανία βελτιώσεων με custom ανταλλακτικά, λαβές, σκανδάλες, ελαφρούς επικρουστήρες, κλπ. Για τις αγωνιστικές βελτιώσεις, η Volquartsen προσφέρει συλλογές και απάρτια για σκοποβολή ακριβείας. Κυριολεκτικά, υπάρχουν χιλιάδες επιλογές που μεταμορφώνουν το “ταπεινό” πιστόλι που έφτιαξε ο Bill Ruger σε οτιδήποτε φανταστεί ο ιδιοκτήτης του.
Η κορυφαία αισθητική βελτίωση είναι αναμφισβήτητα αυτή του διάσημου οπλουργού Doug Turnbull (Νταγκ Τέρνμπουλ) που φινίρει τα Standard με βαφή “ταρταρούγα”, όπως τα χειροποίητα όπλα του 19ου αιώνα.
Το 22αράκι της Ruger προσφέρει ένα σπάνιο συνδυασμό ευχρηστίας, αντοχής και ακρίβειας που το κρατά για χρόνια στην κορυφή.
r4.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης