Τελευταία Νέα
Gun Room

Η Smith & Wesson αλλάζει έδρα

Η Smith & Wesson αλλάζει έδρα
Η οπλοβιομηχανία Smith & Wesson μετακινείται από το Springfield (Σπρίνγκφηλντ) της πολιτείας της Μασαχουσέτης στο επενδυτικά φιλικότερο Τεννεσί

Τα αμερικανικά ειδησεογραφικά κέντρα ανέφεραν στις 30 Σεπτεμβρίου ότι μια από τις αρχαιότερες βιομηχανίες όπλων “δραπετεύει” από την ιστορική έδρα της προς φιλικότερα εδάφη.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της κου. Mark Smith (Μαρκ Σμιθ), η οπλοβιομηχανία Smith & Wesson μετακινείται από το Springfield (Σπρίνγκφηλντ) της πολιτείας της Μασαχουσέτης στο επενδυτικά φιλικότερο Τεννεσί.
Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και μέχρι το 2023 “σημαντικό μέρος των διαδικασιών παραγωγής” θα έχει μεταφερθεί στην πόλη του Maryville (Μέριβιλ), δημιουργώντας 750 θέσεις εργασίας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετεγκατάσταση της διοίκησης, των τμημάτων έγχυσης πολυμερικών σκελετών, συναρμολόγησης πιστολιών και τυφεκίων και του κέντρου διανομής της εταιρείας.
Ο Smith φρόντισε να αναφέρει ότι στη Μασαχουσέτη θα παραμείνει το τμήμα κατασκευής περιστρόφων και συνολικά περίπου 1000 εργαζόμενοι. Αν και δεν ειπώθηκε ευθέως, στο απώτερο μέλλον και αυτό το τμήμα θα εκπατριστεί από τη Μασαχουσέτη. Απλά για την ώρα η συσσωρευμένη εμπειρία εργατικού δυναμικού δυναμικού που υπάρχει εκεί δε μπορεί να αντικατασταθεί μέχρι να λειτουργήσει και να αποκτήσουν ανάλογη ποιότητα εργασίας οι τεχνίτες στο νέο εργοστάσιο.
Η μετακίνηση στο Τεννεσί θα οδηγήσει σε αναδίαρθρωση των λειτουργιών στη Smith & Wesson που διατηρεί δύο ακόμη εγκαταστάσεις: το τμήμα παραγωγής πλαστικών σκελετών (για τα πολυμερικά πιστόλια Μ& Ρ) στο Deep River (Ντιπ Ρίβερ) του Κονέκτικατ και το υπάρχον κέντρο διανομής στο Μισσούρι. Αυτές θα κλείσουν άμεσα και θα διατεθούν προς ενοικίαση.
Το όλο σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου με ίδια κεφάλαια και αναμένεται να κοστίσει 120 εκατομύρια δολάρια.

“Εχθρικό περιβάλλον” η Μασαχουσέτη

Η Smith & Wesson ιδρύθηκε το 1852 στη Μασαχουσέτη και επί ενάμισυ αιώνα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εργοδότες και φορολογούμενους της πολιτείας. Τα προϊόντα της (πυροβόλα όπλα για αστυνομίες και πολίτες) χαίρουν διεθνούς εκτίμησης. Όμως η πολιτική ηγεσία και οι Κυβερνήτες της περιοχής τα τελευταία χρόνια την αντιμετωπίζουν ως “παρία”. Η τοπική κυβέρνηση πρόσκειται στο Δημοκρατικό κόμμα. Ταυτίζεται ιδεολογικά με την ομάδα μέσα στην υπάρχουσα ομοσπονδιακή κυβέρνηση Biden (Μπαίντεν) που επιθυμεί απαλοιφή του συνταγματικού δικαιώματος στην οπλοκατοχή. Τοπικοί νόμοι που ήδη ισχύουν καθιστούν “παράνομα” και απαγορευμένα τα περισσότερα από τα όπλα που η εταιρεία κατασκευάζει για τους πολίτες που κατοικούν εκεί.
Επίσης έχουν ψηφιστεί τοπικές διατάξεις που καταπατούν τα συνταγματικά δικαιώματα στην αυτοάμυνα και οπλοκατοχή μέσω αναγκαστικών κατασχέσεων όπλων, απαγορεύσεων οπλοφορίας σε
δημόσιους χώρους και χρηματικών παραβόλων που αποθαρρύνουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Προγραμματίζεται η κατάθεση νομοθεσίας που θα “πνίξει” τη βιομηχανία με διττό τρόπο. Θα απαγορεύει την κατασκευή όπλων που δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις περί οπλοφορίας στην πολιτεία, ακόμη κι αν προορίζονται για πώληση σε άλλες δικαιοδοσίες εκτός αυτής.
Δεύτερον καλλιεργείται η νομική ιδέα πως πολίτες μπορεί να απαιτούν αποζημίωση από τους κατασκευαστές όπλων για “κακή χρήση των προϊόντων τους”. Αν για παράδειγμα ένα όπλο χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο γκάνγκστερς (που παράνομα τα αποκτούν για να λύνουν τις εγκληματικές διαφορές τους), για κάποιο “ανεξήγητο λόγο” η Smith & Wesson θα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη και ανοιχτή σε μηνύσεις αποζημιώσεων από τους συγγενείς των θυμάτων. Αυτό θα σημάνει αυτόματα μια βιομηχανία μηνύσεων που θα την οδηγήσει σε χρεωκοπία. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, εργαλειοποιώντας το μοντέλο αγωγών αποζημίωσης που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν κατά της καπνοβιομηχανίας, θα αναγκάσουν τους κατασκευαστές όπλων να “συμμορφωθούν” σε έναν εκούσιο περιορισμό πωλήσεων προς την πολιτική αγορά.
sw2.JPG

Αναγκαστική η αποχώρηση

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του κου. Mark Smith προς τους εργαζόμενους και μετόχους της εταιρείας: “Ήταν μια πολύ δύσκολη και φορτισμένη απόφαση για εμάς (η μεταφορά της εταιρείας) αλλά μετά από ενδελεχή ανάλυση, για την συνεχιζόμενη υγεία και ευρωστία της εμβληματικής εταιρείας μας, αισθανόμαστε πως δε μένει άλλη εναλλακτική.”. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια σε συγκεκριμένες προτάσεις νόμου της πολιτειακής κυβέρνησης που όταν θα ψηφιστούν θα καταστίσουν αδύνατη την κατασκευή κάποιων τύπων όπλων.
“Αυτοί οι νόμοι θα εμποδίζουν την Smith & Wesson από το να κατασκευάζει πυροβόλα που είναι νόμιμα σε σχεδόν κάθε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από εκατομμύρια νομοταγείς πολίτες που εξασκούν το νόμιμο συνταγματικό δικαίωμα τους στην προστασία της ζωής τους και στην άσκηση της σκοποβολής. Αν και ελπίζουμε ότι τέτοια  αυθαίρετη και ζημιογόνα νομοθεσία θα καταψηφιστεί στο (πολιτειακό) κοινοβούλιο, τα επηρεαζόμενα προϊόντα αποτελούν το 60% του περσινού τζίρου μας. H ατυχής πιθανότητα επιβολής τέτοιων περιορισμών μας ανάγκασε να αναζητήσουμε το καλύτερο δρόμο για το μέλλον της Smith & Wesson.”
sw3.JPG

Η νέα “διαίρεση”

Τέτοιου είδους νομοθεσία προωθείται από τις τοπικές κυβερνήσεις των Δημοκρατικών σε πολιτείες όπως το Νιού Τζέρσεύ, η Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και η Μασαχουσέτη. Οι περιοχές αυτές ήταν η “καρδιά” της βιομηχανικής Αμερικής και έδρες των περισσότερων οπλοβιομηχανιών. Οι πολιτικές κινήσεις κατέληξαν σε μαζική έξοδο εταιρειών όπως οι Ruger, Mossberg, Winchester, Dan Wesson, Troy Defense, Kimber και τώρα πλέον η Smith & Wesson που διαφεύγουν προς φιλικότερες κατευθύνσεις στο Νότο των ΗΠΑ.
Μέρη όπως το Τέξας, η Φλόριντα, η Γιούτα, το Κάνσας και το Τεννεσί δέχονται τις επενδύσεις και δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον, αυξάνοντας την απασχόληση και τα έσοδα τους.
Όπως το έθεσε και ο κος. Smith στην ανακοίνωση του: “Η ισχυρή στήριξη που λάβαμε από την πολιτεία του Τεννεσί και την τοπική ηγεσία κατά την όλη διαδικασία, σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής, την κουλτούρα ζωής στην ύπαιθρο, το χαμηλό κόστος διαβίωσης στην ευρύτερη περιοχή του Knoxville (Νόξβιλ) δεν αφήνει αμφιβολία ότι το Τεννεσί είναι ιδανική τοποθεσία για τη νέα μας έδρα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Κυβερνήτη Lee για την αποφασιστική του συνδρομή και την πολιτειακή νομοθετική ηγεσία για την αδιατάρακτη της υποστήριξη στα συνταγματικά δικαιώματα και για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.”.
Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γλιτώσει τη Smith & Wesson από έναν πολιτειακό φόρο με συντελεστή 15 τοίς εκατό επί του τζίρου που επιβαλλει η Μασαχουσέτη στις εταιρείες με έδρα εκεί, ενώ το Τεννεσί στην πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων προσφέρει κίνητρα, όπως μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Φαίνεται οτι δημιουργείται μια νέα συσπείρωση των “συντηρητικότερων” πολιτειών με πολιτικές προεκτάσεις. Εκείνες στηρίζουν την παραδοσιακή στάση μιας αμέτοχης ομοσπονδιακής κυβέρνησης η οποία δε χρησιμοποιεί τιμωρητικές νομοθεσίες για να προάγει την πολιτική ατζέντα της εκάστοτε ηγεσίας, αλλά λειτουργεί εντός αυστηρά καθορισμένου συνταγματικού πλαισίου.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Biden, πρακτικά συνεχίζοντας την πολιτική Obama πράττει το αντίθετο. Θέτει κομματικούς/ιδεολογικούς στόχους και μανιπουλάρει τη νομοθεσία και τις ομόσπονδες πολιτείες για να τους επιτύχει. Στις ΗΠΑ αυτό είναι κάτι το ασυνήθιστο και κατακριτέο, το οποίο οδηγεί σε εύλογη αντίθεση.
sw4.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης