Τελευταία Νέα
Gun Room

Colt Lightweight Commander - Εύχρηστο, έλαφρύ… 1911;

tags :
Colt Lightweight Commander - Εύχρηστο, έλαφρύ… 1911;
Το πιστόλι βρήκε απήχηση σε ένα κοινό πολιτών οπλοφόρων που αναζητούσαν ένα λεπτό σε προφίλ και εύκολο να κουβαληθεί όπλο με αρκετή ισχύ
Σε κάθε κανόνα υπάρχει η εξαίρεση και στην περίπτωση του πιστολιού Colt 1911, το όνομα της εξαίρεσης είναι LW Commander.
Βλέπετε, τα 1911 έχουν τη φήμη μεγάλων, ατσάλινων, στρατιωτικών πιστολιών που ρίχνουν φυσίγγια .45ACP.
Αλλά δεν συμβαίνει πάντα έτσι.

Λίγη ιστορία

Πίσω στη δεκαετία του 1950, ο αμερικανικός στρατός προετοιμαζόταν για ένα νέο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Έστηνε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ώστε οι δυτικοευρωπαίοι να “διαχειριστούν” την πιθανή εισβολή των σοβιετικών από την Ανατολή, όσο η Αμερική θα ζέσταινε τους κινητήρες των πυρηνικών βομβαρδιστικών της για να κάνουν την κεντρική Ευρώπη… στάχτη.
Μέρoς της συμμαχίας ήταν η τυποποίηση όπλων και πυρομαχικών ώστε οι συνεργαζόμενοι στρατοί να μοιράζονται υλικά στο πεδίο της μάχης.
Στα πιστόλια και υποπολυβόλα, οι Ευρωπαίοι σύσσωμοι χρησιμοποιούσαν το διαμέτρημα 9Χ19mm (έκτοτε 9mm NATO) και οι Αμερικανοί το .45 ACP. Έχοντας επιβάλλει τη θέληση τους για το διαμέτρημα τυφεκίου 7,62Χ51mm, δεύτεροι δέχτηκαν να υιοθετήσουν το μετρικό “εννιάρι” για τα πιστόλια. Η Colt τροποποίησε το 1911 για το μικρότερο φυσίγγιο.
Για επιτύχει το βάρος που επιθυμούσε το ΝΑΤΟ για το νέο του πιστόλι, “κόντυνε” την κάνη από τις 5 ίντσες (12,6cm) στις 4,25 (10,8cm) και χρησιμοποίησε αλουμινένιο σκελετό.
Το σχέδιο δεν προχώρησε πέρα από μερικά πρωτότυπα γιατί ο αμερικανικός στρατός είχε τεράστια αποθέματα φυσιγγίων .45 και πιστολιών από το Β’ΠΠ.
Θα περνούσαν άλλα 25 χρόνια μέχρι να τα αντικαταστήσει στη δεκαετία του 1980 από το Beretta 92F. Όμως το ελαφρό 1911 των 9 χιλιοστών φαινόταν ελπιδοφόρο και η Colt το παρουσίασε στην πολιτική αγορά ως μοντέλο Commander.
2_91.jpg

Μια διαφορετική καριέρα

Το πιστόλι βρήκε απήχηση σε ένα κοινό πολιτών οπλοφόρων που αναζητούσαν ένα λεπτό σε προφίλ και εύκολο να κουβαληθεί όπλο με αρκετή ισχύ.
Ο γνώριμος χειρισμός του 1911, η εξαιρετική σκανδάλη και ο συνδυασμός χειροκίνητης ασφάλειας με μία πρόσθετη ασφάλεια στη λαβή (που αδρανοποιεί το πιστόλι όταν δεν σφίγγεται γύρω του η παλάμη του χρήστη), το καθιστούσαν ιδανικό για καλυμμένη οπλοφορία.
Η χαμηλότερη ανάκρουση του φυσιγγίου 9mm ταίριαζε καλύτερα με τον ελαφρό σκελετό, εκεί που το .45ACP παρουσίαζε έντονο “κλώτσημα”.
Με τα χρόνια δημιουργήθηκε μια νέα “υπο-κατηγορία”, μια οικογένεια αν θέλετε πιστολιών που αν και βασίζονται στο αρχικό μοντέλο 1911 του John Browning, έχουν διαφοροποιηθεί και βελτιωθεί τόσο ώστε να μην έχουν πραγματική ομοιότητα σε ανταλλακτικά και διαστάσεις με το πρωτότυπο.
Το σημερινό Lightweight Commander της δεκαετίας του 2020 ενσωματώνει 70 χρόνια εξέλιξης και βελτίωσης. Είναι ιδανικό για καθημερινή οπλοφορία και αρκετά διασκεδαστικό στη βολή με ένα φυσίγγιο που συνδυάζει χαμηλό κόστος, καλές επιδόσεις και ποικιλία γομώσεων αφού είναι το πιο διαδομένο πυρομαχικό των τελευταίων 100 ετών.
3_74.jpg

Μηχανικές βελτιώσεις

Η μεγάλη αναβάθμιση ξεκίνησε το 2016, χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία από το μοντέλο 1911 Rail Gun.
Η ουσιαστικότερη αλλαγή είαι η υιοθέτηση νέου συστήματος επανάταξης με δύο ομόκεντρα ελατήρια διαφορετικής διαμέτρου.
Η χρήση τους αλλάζει την αίσθηση ανάκρουσης, καθιστώνας τη λειτουργία ομαλότερη και μειώνοντας το λάκτισμα.
Ταυτόχρονα, τα διπλά ελατήρια έχουν όριο ζωής 15.000 φυσιγίων σε σχέση με τα 3.000 του παλαιότερου μονού επανατατικού.
Τα σκοπευτικά είναι από τη Novak με σύστημα τριών κουκίδων (δύο στο κλισιοσκόπιο και μια εμπρός στην ακίδα).
Ο χρήστης με αυτό το σύστημα μπορεί να τα ευθυγραμμίζει ταχύτερα, παρατηρώντας τις “λευκές τελείες”.
Επειδή η Novak είναι πολύ δημοφιλής επιλογή, υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες εναλακτικές που ταιριάζουν στις ανάγκες ενός εκάστου.
Δύο ακόμη βελτιώσεις αφορούν τους μεγεθυμένους μοχλούς ασφάλειας (στην αριστερή πλευρά του κορμού ή και αμφιδέξιος για τους αριστερόχειρες) και την χρήση πλατιάς ουράς (τύπου “beavertail” ) στο πίω μέρος της λαβής.
Η πρώτη βοηθά στην ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού πυρός, καθώς το χέρι κλείνει γύρω από τη λαβή κατά το τράβηγμα από θήκη.
Η δεύτερη είναι η σπουδαιότερη εργονομική βελτίωση στην ιστορία του 1911.
Το πλατύ σχήμα της ουράς διαχέει την ανάκρουση σε μεγαλύτερη επιφάνεια, μειώνοντας την.
Ταυτόχρονα, φέρνει το χέρι του χρήστη εγγύτερα στον άξονα της κάνης, μειώνοντας την αναπήδηση κατά τη βολή.

Και αισθητικές αλλαγές

Για να σταθεί απέναντι σε έναν διαρκώς μεγαλύτερο ανταγωνισμό, η Colt έχει βελτιώσει τη συνολική ποιότητα.
Το κλείστρο κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι και υαλοβολείται για ένα ματ φινίρισμα, ή από ανθρακούχο χάλυβα με κλασσική μαύρη βαφή.
Σε κάθε περίπτωση ο αλουμινένιος σκελετός ανοδιώνεαι αντίστοιχα, ώστε να δένει η αισθητική του συνόλου.
Οι χαρακιές όπλισης πάνω στο κλείστρο βελτιώνουν την εικόνα και αυξάνουν την ευχρηστία, ενώ και τα πλακίδια της λαβής (που αντικαθίστανται με το λύσιμο δύο βιδών) προσθέτουν στο βελτιωμένο κράτημα του πιστολιού.
Η σκανδάλη είναι αλουμινένια, μεσαίου μήκους και με τις χαρακτηριστικές ”τρείς τρύπες”.
Αν και υποτίθεται ότι μειώνουν το βάρος για ταχύτερη επαναφορά της σκανδάλης, η ουσιαστική τους συνεισφορά αφορά περισσότερο την εμφάνιση.
Το βάρος έλξης (που κυμαίνεται μεταξύ 1,7 και 2,3 κιλών) και η ευθύγραμμη διαδρομή της είναι δύο από τα δυνατά σημεία του 1911 ως πιστολίου οπλοφορίας.

Μια δυναμική σχεδίαση

Πολλοί σκέφτονται το 1911 ως ένα αρχαίο σχέδιο “παγωμένο” στο χρόνο.
Δεν προσέχουν αρκετά ώστε να δούν πως αποτελεί μια από τις πλέον δυναμικές και εξελισσόμενες πλατφόρμες του σήμερα.
Το αλουμινένιο Lightweight Commander αποτελεί τέλεια απόδειξη αυτού.
Είναι λεπτότερο από τα περισσότερα πολυμερικά πιστόλια αντιστοίχου μεγέθους.
Με μήκος 19,6 εκατοστών και ζυγίζοντας λιγότερο από ένα κιλό γεμάτο, κρύβεται εύκολα σε μια εσωτερική θήκη.
Ταυτόχρονα χωρά 9+1 φυσίγγια των 9mm, συνδυάζοντας ισχύ πυρός και χαμηλή ανάκρουση. Προσθέστε στα παραπάνω μια από τις καλύτερες σκανδάλες που σχεδιάστηκαν ποτέ σε πιστόλι και συνδυασμό τριών μηχανισμών ασφαλείας (σε σκανδάλη, λαβή και επικρουστήρα) και έχετε ένα από τα αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα πιστόλια αυτοάμυνας που σχεδιάστηκε ποτέ.
Και δεν επεισέρχομαι καν στο γεγονός ότι είναι κλασάτο και πανέμορφο...
4_69.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης