Τελευταία Νέα
Gun Room

Smith & Wesson 329PD - Στα όρια της μεταλουργίας

tags :
Smith & Wesson 329PD - Στα όρια της μεταλουργίας

Όταν τo Remington Magnum εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ονομάστηκε “το ισχυρότερο στον κόσμο”

Το διαμέτρημα .44 Remington Magnum περιβάλλεται από αίγλη και δέος στον κόσμο των όπλων χειρός.

Όταν εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ονομάστηκε “το ισχυρότερο στον κόσμο”.
Αν και ξεπεράστηκε σε ισχύ από άλλα (όπως τα .454 Casull ή 500 Magnum), στη συνείδηση του κοινού, παραμένει κορυφαίο.

Η “βασίλισσα” των περιστρόφων

Το πρώτο περίστροφο .44 ήταν το Smith & Wesson 29.
Συνήθως χρησιμοποιεί κάνες μήκους 15 εκατοστών ή μακρύτερες και ζυγίζει πάνω από 1200 γραμμάρια.
Οι διαστάσεις του δεν το καθιστούν κατάλληλο για απόκρυψη ή οπλοφορία.
Είναι προσανατολισμένο σε κυνηγετική χρήση και για σκοποβολή μεγάλων αποστάσεων.
Κατασκευάζεται με μεγάλη επιμέλεια και απαιτεί πολύ χαμηλές μηχανουργικές ανοχές.
Όλη αυτή η μάζα είναι απαραίτητη για να διαχειριστεί την ανάκρουση και το στρες από τα ισχυρά φυσίγγια.
Η πίεση στο εσωτερικό τους αγγίζει τα 35.000 Psi, εκτοξεύοντας βολίδες βάρους 16 γραμμαρίων (240 grain) με διπλάσια ταχύτητα από το παλαιότερο .44 Special.
2_114.jpg

Από τα βαρέα βάρη στην κατηγορία φτερού

Γύρω στο 2000, η Smith ανακάλυψε ότι με τη προσθήκη (του σπάνιου μετάλλου) σκανδίου σε κράμα αλουμινίου προκύπτουν ανθεκτικοί σκελετοί με χαμηλό βάρος.
Αντίστοιχη, πρόοδος στα κοπτικά εργαλεία επέτρεψε την κατασκευή βυκίων (“μύλων”) από τιτάνιο.
Το υλικό αυτό διαθέτει βάρος ανάλογο του αλουμινίου αλλά με αντοχή που πλησιάζει το χάλυβα.
Οι μηχανικοί της εταιρείας, βάλθηκαν να “εκσυγχρονίσουν” τη σχεδίαση περιστρόφων με βάση τα εξωτικά μέταλλα. Δημιούργησαν τα “περίστροφα τσέπης” 340PD.
Ζύγιζαν μόλις 335 γραμμάρια, το μισό από τα αντίστοιχα ατσάλινα .357 Magnum.
Το θέλγητρο του μικρού βάρους έδωσε ώθηση στις πωλήσεις. Αρθρογράφοι του κυνηγετικού τύπου και αλυσίδες καταστημάτων άρχισαν να ζητούν από τη Smith ένα αντίστοιχο προϊόν στο μεγάλο .44 Magnum.
Υποστήριζαν πως ένα ελαφρύ και ισχυρό όπλο θα έβρισκε αγοραστικό κοινό μεταξύ των κατασκηνωτών και των παραποτάμιων ψαράδων της Αλάσκα και του Καναδά που κινδύνευαν από επιθέσεις αρκούδας.
Η απάντηση ήρθε στη μορφή του “329PD” που μοιράζεται τις διαστάσεις του ατσάλινου “29” αλλά σχεδιάστηκε για το ελάχιστο βάρος.
Ο σκελετός είναι κράμα αλουμινίου/σκανδίου και το βυκίο από τιτάνιο χωρά έξι φυσίγγια.
Η κάνη μήκους 10,5 εκατοστών κατασκευάζεται από δύο ομόκεντρους σωλήνες.
Ο εσωτερικός, διαθέτει τις ραβδώσεις και κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι.
Γύρω του ένα ελαφρύ χιτώνιο περιλαμβάνει τη φωλιά του εξωστήρα και το στόχαστρο. Ζυγίζει 650 γραμμάρια, το μισό σχεδόν από τον πρόγονο του.

Προηγμένα χαρακτηριστικά

Εκτός από χαμηλό βάρος, το 329PD επιδεικνύει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Το φινίρισμα είναι εξαιρετικό και τα περίστροφα αρχικά έφευγαν από το εργοστάσιο με δύο σετ ανατομικών λαβών.
Ένα από ελαστικό νεοπρένιο, ώστε να μειώνει την ισχυρή αίσθηση ανάκρουσης.
Το άλλο, φτιαγμένο από υψηλής ποιότητας εξωτικό ξύλο, πρόσθετε αισθητικούς πόντους.
Τα σκοπευτικά αποτελούνται από ένα ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο σχήματος “V” και μια ακίδα με κόκκινη οπτική ίνα. Επιλέχθηκαν για ταχύτατη πρόσκτηση στα κρίσιμα δευτερόλεπτα της εφόρμησης μιας αρκούδας.
Το έντονο χρώμα και το βαθύ άνοιγμα του οπίσθιου σκοπευτικού καθοδηγούν το βλέμμα στο στόχο καλύτερα απο τα κλασσικά μαύρα σκόπευτρα ακριβείας.
Η σκανδάλη είναι φαρδυά, για να βοηθά στην έλξη σε βολή “διπλής ενέργειας”.
Ο χειριστής μπορεί να οπλίζει τη σφύρα με τα δάχτυλα του αν το επιλέξει.
Στην αριστερή πλευρά του κορμού ακριβώς πάνω από το κουμπί που ανοίγει το βυκίο, βρίσκεται και η κλειδαριά ασφαλείας που φέρουν τα περίστροφα Smith μετά το 1992.
3_96.jpg
Κλειδώνει το μηχανισμό, ως μέσο προφύλαξης από ατυχήματα.
Η παρουσίαση των υπερελαφών 329PD έγινε με τυμπανοκρουσίες.
Περιοδικά και sites μιλούσαν με τα καλύτερα σχόλια και σημείωναν ότι “μαύρη μαγεία” συντελέστηκε στα καζάνια του εργοστασίου της S&W ώστε να βγούν από το χυτήριο τέτοια κράματα.
Το μεγάλο, ελαφρύ περίστροφο των 1.200 δολλαρίων ξεκίνησε την εμπορική του πορεία.

Διθύραμβοι πάνω σε λεπτό πάγο

Κάποιοι συντηρητικότεροι αμφισβήτησαν τη σοφία του να πυροδοτούνται πλήρεις γομώσεις μάγκνουμ σε ελαφρά περίστροφα και υπέδειξαν περιπτώσεις όπου οι αναπτυσσόμενες πιέσεις και θερμοκρασίες κυριολεκτικά έλιωναν τα αδύνατα σημεία των αλουμινένιων σκελετών.
Υπενθύμισαν ότι η ισχυρότατη ανάκρουση στο παρελθόν αποχώριζε τις βολίδες από τους κάλυκες, σταματώντας την περιστροφή του βυκίου.
Όμως οι θιασώτες του ελαφρού “.44” τους αποπήραν. Εκθείαζαν την ευκολία μεταφοράς στη ζώνη και τις ανατομικές λαβές που “μετρίαζαν” την ανάκρουση.
Σύντομα τα πρώτα περίστροφα βρέθηκαν στα χέρια χρηστών που τα υπέβαλλαν σε χρήση με ενισχυμένες γομώσεις (από εταιρείες όπως η Buffalo Bore και η CorBon).
Τότε εμφανίστηκαν τα πρώτα ανησυχητικά φαινόμενα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κορμοί παρουσίαζαν ρωγμές στο σημείο που δέχονται την κάνη.
Αν δεν γινόταν έγκαιρα αντιληπτή η ζημιά, ο κορμός υποχωρούσε και η κάνη “εκτοξευόταν” σπάζοντας στο σπείρωμα που την κρατούσε βιδωμένη.
Ακόμη σοβαρότερη ήταν η περίπτωση να “εκραγεί” μια θαλάμη από τις έξι του βυκίου, κόβοντας το.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εικόνες από τουλάχιστον τέσσερα τέτοια συμβάντα. Τα περισσότερα προκλήθηκαν σε λιγότερες από χίλιες βολές.
Η Smith & Wesson προέβη σε ανάκληση και ενίσχυσε το σκελετό των υπολοίπων. Συνιστά πλέον στους κατόχους να μη χρησιμοποιούν “βαρειές” γομώσεις και να θεωρούν τα περίστροφα τους “εργαλεία διάσωσης”.
Η εξάσκηση είναι καλό να γίνεται με ηπιότερα φυσίγγια και τα πλήρους ισχύος πυρομαχικά να φυλάσσονται μόνο για αυτοάμυνα από επικίνδυνα ζώα.
4_89.jpg

TANSTAAFL*

Εξετάζοντας τα ελλατωματικά περίστροφα, οι μηχανικοί βρήκαν ότι η παραμικρή ατέλεια στην ευθυγράμμιση της κάνης οδηγούσε σε αύξηση του στρες στο σημείο σύνδεσης και τελικά θραύση του.
Το κράμα αλουμινίου/σκανδίου σε αντίθεση με το παραδοσιακό ατσάλι παραμορφωνόταν. Παρόμοια συμπεριφορά έδιναν και τα βυκία. Το τιτάνιο διαθέτει παραπλήσια αντοχή με το ατσάλι, υπολείπεται όμως σε ελαστικότητα.
Οι πιέσεις που αναπτύσσονται μέσα στις θαλάμες, διαστέλλουν στιγμιαία το ατσάλι, το οποίο επανέρχεται.
Στο τιτάνιο όμως η παραμόρφωση δημιουργεί μόνιμη κόπωση και τελικά το συνθλίβει.
Παρόμοιο ρίσκο δημιουργείται και από τα καυτά αέρια που διαφεύγουν από το κενό μεταξύ βυκίου και κάνης.
Η θερμοκρασία τους λειτουργεί σαν “οξυγονοκόλληση” και λιώνει σταδιακά το μέταλλο του κορμού κοντά στην κορυφή. Μια ενισχυτική πλάκα από ατσάλι είναι απαραίτητη σε εκείνο το σημείο.
Η αναζήτηση για το συνδυασμό του χαμηλότερου βάρους με την μεγαλύτερη ισχύ οδήγησε σε αδιέξοδο. Στη Smith & Wesson έμαθαν πως το μοντέλο που εφάρμοσαν για τα μικρά περίστροφα .38/.357 δε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε μεγαλύτερη κλίμακα. Για πυρομαχικά επιπέδου δύναμης των 1500+ Joule (Τζάουλ), τα ελαφρά κράματα απλά δεν επαρκούν.

  • TANSTAAFL (There Ain’t No Such Thing As a Free Lunch), από τη νουβέλα του αμερικανού Robert A. Heinlein “Η Σελήνη Είναι Σκληρή Κυρία” (1966).

Η έκφραση σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να έχει μόνο πλεονεκτήματα από μια κατάσταση, χωρίς να παρουσιαστούν και μειονεκτήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης