Τελευταία Νέα
Gun Room

IWI TAVOR: Το τουφέκι του Δαυίδ

tags :
IWI TAVOR: Το τουφέκι του Δαυίδ
Οι ανήσυχοι Ισραηλινοί συνέχισαν να ψάχνουν για μια λύση που θα ταίριαζε στις δικές τους ανάγκες πολέμου

Το Ισραήλ είναι μια στενή λωρίδα γης στην άκρη της Μεσογείου περιτριγυρισμένη από αραβικά κράτη, με τα οποία οι σχέσεις χαρακτηρίζονται κατά καιρούς από ψυχρές ως ανοικτά εχθρικές.
Οι Εβραίοι που μετοίκησαν στην Παλαιστίνη μετά τη δεκαετία του 1940 σύντομα ανακάλυψαν ότι χρειάζονταν αυτόνομη πολεμική βιομηχανία, εκτός κι αν ήθελαν να δουν τα αιγυπτιακά ή συριακά άρματα παρκαρισμένα στο Τελ Αβίβ.
Η αναγκαιότητα γεννά λύσεις και μετά την αγορά τυφεκίων από το εξωτερικό, προχώρησαν στην ανάπτυξη εγχώριων σχεδίων.
Αρχικά υπήρξε το Galil, ένα αμάλγαμα στοιχείων από το Valmet M62 και το FN FAL Para.
Κρίθηκε ανεπαρκές και σύντομα τεράστιες ποσότητες Μ16/Μ4 άρχισαν να εισρέουν ως δωρεάν βοήθεια από τις ΗΠΑ.
Οι ανήσυχοι Ισραηλινοί συνέχισαν να ψάχνουν για μια λύση που θα ταίριαζε στις δικές τους ανάγκες πολέμου.

Συγκεκριμένες απαιτήσεις

Ο στρατός του Ισραήλ αντιμετωπίζει μια σειρά από ιδιαίτερες συνθήκες.
Λειτουργεί περισσότερο ως αστυνομική δύναμη σε αστικές και περιαστικές περιοχές και έχει ελάχιστες πιθανότητες να εκστρατεύσει σε μακρινές περιοχές.
Οι επιχειρήσεις που εκτελεί περιλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλες φάσεις μέσα σε κατοικημένους χώρους και εντός κτηρίων.
Παράλληλα, επειδή ο πληθυσμός είναι μικρός και οι ανοχές της κοινωνίας σε απώλειες εφέδρων ελάχιστες, δίνεται μεγάλη έμφαση στην προστασία του κάθε στρατιώτη. Χρησιμοποιούνται στο μέγιστο βαθμό θωρακισμένα τροχοφόρα ή ερπυστριοφόρα οχήματα με περιορισμένες διαστάσεις.
Αλλά και η στράτευση γυναικών παίζει ρόλο στο μέγεθος του χρησιμοποιούμενου οπλισμού.
Το IWI Tavor είναι αποτέλεσμα αυτών των πολύ συγκεκριμένων παραμέτρων.
Το αρχικό μοντέλο TAR 21 εξελίχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Χορηγήθηκε στην IDF (Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη) παράλληλα με το Colt M4. Από εκείνο εξελίχθηκε το αναβαθμισμένο Χ95 που αποτελεί το σημερινό στάνταρ.
Το όνομα προέρχεται από το βιβλικό όρος Θαβόρ και ο χαρακτηρισμός “Χ95” υποδεικνύει την ικανότητα μετατροπής από υποπολυβόλο 9mm σε αραβίδα διαμετρήματος 5,56Χ45mm.
2_21.png
Αντισυμβατική σχεδίαση

Η κρίσιμη επιλογή στη σχεδίαση του Tavor είναι το μήκος.
Οι ισραηλινοί ζητούσαν ένα βραχύ όπλο ώστε να ελίσσονται ευκολότερα μέσα σε στενά σοκάκια, σπίτια και διαδρόμους.
Επέλεξαν λοιπόν μια διάταξη γνωστή ως Bulpup (Μπούλπαπ: Κέρας) η οποία τοποθετεί το κλείστρο πίσω από τη σκανδάλη.
Ουσιαστικά, ο κορμός του όπλου που περιέχει το μηχανισμό οπισθοχωρεί εκεί που θα βρισκόταν “φυσιολογικά” το κοντάκιο και πλέον ο γεμιστήρας βρίσκεται πίσω από τη χειρολαβή του όπλου.
Σε παρόμοιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει και οι Βρετανοί στη δεκαετία του 1980, προφανώς επηρεασμένοι από τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το στάνταρ μοντέλο του ισραηλινού στρατού διαθέτει συνολικό μήκος 64 μόλις εκατοστά και κάνη 380 χιλιοστών, όντας μικρότερο από κάθε σύγχρονο τυφέκιο εφόδου των 5,56Χ45mm.
Για εξαγωγές προωθείται η παραλλαγή του Χ95 με μήκος κάνης 46 εκατοστών με αυξημένο δραστικό βεληνεκές 380 μέτρων. Για να επιτευχθεί όμως το μικρό μήκος, όπως σε όλα τα bulpup γίνονται δεκτοί αρκετοί συμβιβασμοί.
3_23.png

Περιγραφή

Το Taxor χρησιμοποιεί ένα σύστημα αερίων με πιστόνι μακράς διαδρομής. Εμπνέεται από το Kalashnikov ή το πολυβόλο FN Minimi.
Η μεγάλη μάζα του συγκροτήματος πιστονιού/κλείστρου με περιστροφική κεφαλή εξασφαλίζει πως ο μηχανισμός θα μπορεί να απορρίπτει κάλυκες και να τροφοδοτεί ακόμη και με συσσωρευμένη βρωμιά.
Ο κύκλος λειτουργίας είναι “βίαιος” και η ταχυβολία φτάνει τα 900 βλήματα το λεπτό.
Οι κάλυκες εκτοξεύονται προς τα πλάγια από οπές απόρριψης στο ύψος του προσώπου του χειριστή.
Υπάρχει μία σε κάθε πλευρά. όμως για να αλλάξει η πλευρά απαιτείται αποσυναρμολόγηση του όπλου και η άλλη κλείνει με ένα κάλυμμα.
Αυτό σημαίνει ότι oι δεξιόχειρες δε μπορούν να ρίξουν από τον αριστερό ώμο χωρίς να δεχτούν κάλυκες στο πρόσωπο.
Επειδή το κλείστρο βρίσκεται εκεί που ακουμπά το μάγουλο του χειριστή, κατάλοιπα και στάχτη από την πυροδότηση συχνά έρχονται στο πρόσωπο του μαυρίζοντας το. Αυτό στον ισραηλινό στρατό έχει το παρατσούκλι “πρόσωπο Tavor”. Είναι επιβεβλημένη η χρήση προστατευτικών γυαλιών όταν ρίχνει κανείς με το όπλο.
Επίσης υπάρχουν αναφορές για αυξημένη ενόχληση από θόρυβο λόγω εγγύτητας του αυτιού με το κλείστρο.
Πέρα από αυτή την ιδιαιτερότητα, το Tavor συγκεντρώνει σύγχρονα χαρακτηριστικά.
Τροφοδοτεί από τους στάνταρ γεμιστήρες ΝΑΤΟ των 30 φυσιγγίων και δέχεται ράγες για την ανάρτηση οπτικών, λέηζερ ή βομβιδοβόλου στον υποφυλακτήρα της κάνης.
Ο μοχλός όπλισης μπορεί να αντιστραφεί για αριστερόχειρες και η ασφάλεια/επιλογέας βολής υπάρχει και στις δύο πλευρές.
4_14.png

Οι περιορισμοί του Bulpup

Η φουτουριστική σχεδίαση του Tavor έχει τους περιορισμούς της.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κινεζικός (QBZ-95) και ο Γαλλικός στρατός (FAMAS) εγκατέλειψαν τα αντίστοιχα σχέδια Bulpup για συμβατικότερα μοντέλα.
Με το βάρος του μηχανισμού και του γεμιστήρα πίσω από τη χειρολαβή, το Tavor μια περίεργη αίσθηση ισορροπίας όταν επωμίζεται και σταθεροποιείται δυσκολότερα για βολή σε μεγάλη απόσταση.
Στερούμενο κοντακίου, το μάγουλο του χρήστη βρίσκεται ψηλά στον κορμό, καθιστώντας αναγκαία τη χρήση οπτικών στόχαστρων πάνω από τον άξονα του όπλου.
Μάλιστα τα αρχικά μοντέλα στερούνταν πλήρως σιδερένιων σκοπευτικών.
Ένα πρόσθετο πρόβλημα της διάταξης είναι πως η κίνηση της σκανδάλης πρέπει να “μεταφερθεί” από τη χειρολαβή πίσω στο κλείστρο.
Αυτό δημιουργεί ένα πολυπλοκότερο μηχανισμό και χειρότερη αίσθηση σε σχέση με ένα συμβατικό σχέδιο.
Τέλος, επειδή όλος ο μηχανισμός περικλείεται σε ένα πλαστικό κέλυφος που τον συγκρατεί, το Tavor καταλήγει να είναι από τα βαρύτερα όπλα της κατηγορίας (3,67 κιλά) και το δυσκολότερο να αποσυναρμολογηθεί πλήρως για συντήρηση. Μια ιδιαιτερότητα είναι πως το κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου βρίσκεται στο κάτω μέρος και κοντά στο κανάλι των γεμιστήρων.
Έχει αναφερθεί ότι πλημμελώς εκπαιδευμένοι στρατιώτες το πιέζουν άθελα σε συνθήκες στρές. Φαίνεται οτι το τίμημα που η υφιστάμενη τεχνολογία επιβάλλει για να επιτευχθεί μικρό μήκος δεν επιτρέπει τη δημιουργία τυφεκίων με μεγάλο εύρος χρησιμότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης