Τελευταία Νέα
Gun Room

Standard Manufacturing “Peacamaker”

tags :
Standard Manufacturing “Peacamaker”

Αναβιώνοντας ένα κομμάτι ιστορίας

“Πόλεμος πατήρ Πάντων”
Μέσα στην ομίχλη της πολιτικής ορθότητας που πνίγει τη σύγχρονη εποχή, συχνά ξεχνάμε τη ρήση του Ηράκλειτου. Τα επιτεύγματα της μηχανικής που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν ως πηγή τον πόλεμο. Τετρακίνητα αυτοκίνητα, αεριωθούμενα, δέκτες GPS ακόμη και κονσέρβες, όλα αναπτύχθηκαν κάποτε ως εργαλεία πολέμου.
Το περίστροφο Μοντέλο Colt 1873 σχεδιάστηκε για τον αμερικανικό στρατό και χρησιμοποιήθηκε στους λεγόμενους “ινδιάνικους πολέμους” . Έμεινε σε υπηρεσία μέχρι το 1902, αλλά συνέχισε να παράγεται επί 120 ακόμη χρόνια μέχρι σήμερα. Όπλισε τους καουμπόις και τους άποικους στη Δύση. Το σχήμα του αποθανατίστηκε στις ταινίες γουέστερν. Πέρασε στη λαϊκή κουλτούρα της Δύσης με ένα όνομα: “Ειρηνοποιός” (Peacemaker). Γιατί εξασφάλιζε την ικανότητα αυτοπροστασίας σε ένα αφιλόξενο κόσμο.

Ακόμη δημοφιλές

Η Colt ονομάζει το “πολιτικό” μοντέλο SAA (Single Action Army). ‘Εχει φτιάξει τρείς ξεχωριστές γενιές και το προσφέρει ακόμη ώς χειροποίητο κατά παραγγελία είδος. Φέροντας το “αφηνιασμένο αλογάκι” στο σκελετό, ζητούν υψηλό αντίτιμο.
Όμως με τις πατέντες του σχεδίου να έχουν λήξει πρό πολλού, πολλοί προσφέρουν ανάλογα περίστροφα. Τα περισσότερα στοχεύουν στην αγορά των σκοπευτών ρετρό αγώνων και πωλούνται σε ανταγωνιστικές τιμές. Οι Uberti, Ruger, κ.α. προσφέρουν λειτουργικά μοντέλα αυτού του τύπου. Πρόσφατα μια αμερικανική εταιρεία από την ιδιαίτερη πατρίδα της Colt, την πολιτεία Κονέκτικατ παρουσίασε ένα SAA που φιλοδοξεί να είναι καλύτερης ποιότητας από το αυθεντικό και με τιμή που ξεκινά στα “αλμυρά” 2.000 δολλάρια.
g3_10.JPG

Βαθιές ρίζες

Η Standard Manufacturing είναι σχετικά νέα εταιρεία. Ξεκίνησε το 2011, όμως τα μέλη της προέρχονται από τη μεγαλύτερη οπλουργική παράδοση στις ΗΠΑ. Το Κονέκτικατ είναι η καρδιά της οπλοβιομηχανίας επί 200 χρόνια. Μόνο η ιταλική Μπρέσκια ή το Μπίρμινγκχαμ διαθέτουν ανάλογη ιστορία. Έδωσε ζωή σε ονόματα όπως Colt, Marlin, Charter Arms, Winchester, Mossberg και δεκάδες μικρότερες. Ανήκει στον Tony Callazan
(Τόνυ Καλαζάν) έναν άνθρωπο που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως μανιώδης μελετητής και ο μεγαλύτερος θεματοφύλακας της αμερικανικής πνευματικής κληρονομιάς του λειόκανου όπλου. Η κύρια ασχολία του είναι η επισκευή, συντήρηση και συλλογή δίκανων από την “ένδοξη” εποχή του 1880-1930.
Μέσω της Connecticut Shotgun Manufacturing Company διακινεί αυτά τα σπάνια πλέον όπλα, πολύ συχνά αφού αποκατασταθούν σε άψογη μορφή, με τις παραδοσιακές μεθόδους και στάνταρ του αρχικού κατασκευαστή. Το
εργαστήριο του κατασκευάζει για λογαριασμό της Remington επί χρόνια τα διάσημα Parker. Στον ίδιο χώρο φτιάχνονται ακόμη τα μυθικά Winchester 21, γιατί όταν η εταιρεία USRAC (μητρική της Winchester) έκλεισε το παλιό
της εργοστάσιο, ο Callazan αγόρασε τα αυθεντικά μηχανήματα και σχέδια παραγωγής. Κάτι παρόμοιο έκανε και με τα A.H. Fox, πετυχαίνοντας το μοναδικό προνόμιο να μπορεί να κατασκευάσει ανταλλακτικά και ολόκληρα
νέα όπλα από όλες τις προαναφερθείσες φίρμες. Με αυτή την προϊστορία, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όταν αποφάσισε να κατασκευάσει ένα περίστροφο SAA 1873, θα το έκανε με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα.

g4_10.JPG
Σύγχρονο Peacemaker


Το αρχικό 1873 βασίστηκε στα σχέδια των Mason και Richards (Μέησον και Ρίτσαρντς) που εργάζονταν στην Colt και έξελίχθηκαν/τροποποιήθηκαν μέσα στις τρείς γενιές παραγωγής. Η ομάδα του Callazan επέλεξε τα καλύτερα κατά την άποψη τους λειτουργικά στοιχεία και τα ενσωμάτωσαν σε ένα σχέδιο -άμεσα αναγνωρίσιμο ως SAA, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη μεταλλουργία και κατασκευαστικές
δυνατότητες. Τα απάρτια φτιάχνονται από σφυρήλατο ατσάλι 4140 (ακόμη και η Colt πλέον χρησιμοποιεί σκελετούς και ανταλλακτικά από χύτευση γιατί κοστίζουν φθηνότερα). Η σφύρα δεν έχει κάποια μοντέρνα ασφάλεια. Όπως και στο αυθεντικό, ο χειριστής πρέπει να αφήνει μια θαλάμη κενή, ώστε να κατεβάζει πάνω της χειροκίνητα τον κόκορα. Αυτή ήταν η τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί καουμπόις για να αποφύγουν τυχαία εκπυρσοκρότηση. Η σκανδάλη λειτουργεί φυσικά σε “μονή ενέργεια” και απαιτείται χειροκίνητη όπλιση πριν από κάθε πάτημα της. Η πλήρωση του βυκίου γίνεται από μία θυρίδα στη δεξιά πλευρά. Πάράλληλα με την κάνη υπάρχει ενσωματωμένη μια ράβδος εξωστήρα. Ο χειριστής βάζει τη σφύρα σε θέση ημιόπλισης, ευθυγραμμίζει τις θαλάμες μία προς μία και πιέζει αντίστροφα τον κάθε κάλυκα. Κατόπιν τοποθετεί φυσίγγια (ένα τη φορά) περιστρέφοντας το βυκίο.
Τέλος κλείνει τη θυρίδα, οπλίζει και πυροδοτεί. Είναι μια αργή διαδικασία. Ίσως για το λόγο αυτό οι επαγγελματίες “πιστολάδες” του παλιού καιρού κουβαλούσαν στη ζώνη τους δύο πιστόλια. Όμως όταν εμφανίστηκε το Colt στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν “έτη φωτός” μπροστά από οτιδήποτε άλλο.
Το διαμέτρημα είναι το κλασσικό .45 Long Colt που έρχεται από την εποχή της μαύρης πυρίτιδας.
Η Standard Manufacturing προσφέρει κάνες σε μήκη 12, 14 ή 19 εκατοστών, αν και υπάρχουν δείγματα με ως και 35 εκατοστά. Αυτές είναι ειδικές παραγγελίες για σκοποβολή μεγάλων αποστάσεων για χομπίστες που αναβιώνουν αντίστοιχα αγωνίσματα του πρώιμου 20ου αιώνα.
g2_15.JPG

Φινίρισμα και διακόσμηση

Για ένα υψηλής ποιότητας όπλο δεν αρκούν μόνο ποιοτικά απάρτια, αλλά και αισθητική αρτιότητα. Οι οπλουργοί στη Standard Manufacturing χρησιμοποιούν τις τεχνικές που εξασκούν επί χρόνια στις αποκαταστάσεις ιστορικών δίκανων για να λειάνουν, εφαρμόσουν “στο χέρι” και ταιριάξουν μεταλλικά και λαβές από ξύλο εκλεκτής καρυδιάς. Κατόπιν επιλέγεται το σκάλισμα μοτίβων και η τελική βαφή. Οι κάνες βάφονται με αργή οξείδωση, όπως θα γινόταν 120 χρόνια πρίν.
Οι σκελετοί χρωματίζονται με θέρμανση σε κάρβουνο που έχει αναμιχθεί με οργανικά στοιχεία όπως θραύσματα οστών και κοχυλιών. Η διαδικασία αφήνει κυματιστές ανταύγιες στο μέταλλο που ποικίλουν από αποχρώσεις του καφέ και μαύρου, μέχρι στιλπνό μπλέ. Οι βίδες του σκελετού βάφονται με εμβάπτιση σε μπάνιο νιτρικών αλάτων για να αποκτήσουν ένα λαμπερό βαθύ μπλέ χρώμα που θυμίζει τα φτερά παγωνιού.
Όλες αυτές οι διαδικασίες προσθέτουν σε εργατώρες και κόστος υλικών, αλλά το αποτέλεσμα είναι μοναδικά όπλα που μιμούνται τις καλύτερες πρακτικές του 19ου αιώνα. Κάθε περίστροφο που φεύγει από το εργοστάσιο της High Manufacturing μπορεί να είναι μοναδικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης