Τελευταία Νέα
Gun Room

Piotti Semiauto cal. 12 - Δοκιμάζοντας νέα νερά

tags :
Piotti Semiauto cal. 12 - Δοκιμάζοντας νέα νερά
Τα δίκανα αποτελούν ακόμη τη βάση της Piotti και ο κατάλογος της είναι γεμάτος αριστουργήματα αντάξια βασιλέων

Η ιστορία των αδελφών Araldo και Fausto Piotti ξεκινά το 1960, την εποχή της μεγάλης εξωστρέφειας της ιταλικής οπλοτεχνίας. Όπως τόσοι άλλοι στην περιοχή του Γκαρντόνε, οι Piotti προέρχονται από ένα περιβάλλον οικείο με την κατασκευή κυνηγετικών όπλων. Ο πατέρας τους Giovanni υπήρξε οπλουργός και δάσκαλος τους. Πριν ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, τα δύο αδέλφια εργάζονταν για τον Fabio Zanotti, τελειοποιώντας τη γνώση τους στα δίκανα. Το ασυνήθιστο εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν πως οι μικροκατασκευαστές ανταλλακτικών, τεχνίτες ή εργάτες στα μεγάλα εργοστάσια (βλέπε Beretta) ενθαρύνθηκαν να “απλώσουν τα φτερά τους” και να εξελιχθούν σε κατασκευαστές ολοκληρωμένων δικάνων.
2_205.jpg

Αντιγράφοντας...

Από το ξεκίνημα τους επικεντρώθηκαν στη δημιουργία πλαγιόκανων βασισμένων στο σχέδιο του Westley Richards. Αργότερα αντέγραψαν και το στυλ των Holland & Holland. Δεν έμειναν όμως εκεί. Προσπάθησαν να ελαφρύνουν και να βελτιώσουν το αγγλικό πρότυπο, υιοθετώντας παράλληλα τη λογική των λιγότερων και ποιοτικά ανώτερων κομματιών. Έτσι, δεν γιαγαντώθηκαν ποτέ σε αριθμούς αλλά παραμένουν μια “μπουτίκ” (bottega στην ιταλική γλώσσα) πρόθυμη να κατασκευάσει “ιδιαίτερα” κομμάτια κατά παραγγελία. Όπως πχ. δίκανα σε cal. 16, 24 ή 32 και κάνες με εξατομικευμένα μήκη και στενώσεις (τσοκ). Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τα μοντέλα Monte Carlo και King. Η φήμη τους εδραιώθηκε όταν αθλητές διεθνούς βεληνεκούς άρχισαν να κερδίζουν μετάλλια σε τουρνουά και Ολυμπιάδες. Έτσι έλαβαν μια θέση ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα ονόματα της ιταλικής οπλοτεχνίας. Με το χρόνο ανέπτυξαν το δικό τους στυλ που συνδύασαν με την επιμονή για ποιότητα.
3_33.png

Σημεία των καιρών

Τα δίκανα αποτελούν ακόμη τη βάση της Piotti και ο κατάλογος της είναι γεμάτος αριστουργήματα αντάξια βασιλέων. Όμως η τεχνολογία, οι συνήθειες και η κουλτούρα των νεώτερων γενεών δίνουν προτίμηση στο αυτογεμές. Φαίνεται πως εκεί οι Piotti διέκριναν μια ευκαιρία και ένα κενό το οποίο είναι πρόθυμοι να καλύψουν. Σχεδίασαν και παράγουν μια ημιαυτόματη καραμπίνα που συνδυάζει την πολυτέλεια, φινέτσα και μοναδικότητα που περιμένει κανείς από την εταιρεία, με την ευχρηστία του σύγχρονου αυτογεμούς.
Εκμεταλλευόμενοι την καλή σχέση με τον όμιλο Beretta, πήραν την άδεια να χρησιμοποιήσουν το σύστημα Inertia Drive της Benelli. Για την ακρίβεια, το αυτογεμές Piotti βασίζεται στη σειρά Executive με την ατσάλινη βάση. Αφινίριστοι κορμοί αγοράζονται από το εργοστάσιο του Ούρμπινο και δέχονται μια σειρά αλλαγών. Στο τέλος της διαδικασίας, κάθε ανταλλακτικό θα έχει υποστεί τροποποίηση. Θα έχουν ταιριαστεί με ύψιστης ποιότητας ξύλα καρυδιάς ή τριανταφυλλιάς και θα έχουν εξατομικευτεί στα μέτρα του μελλοντικού κατόχου. Οπτικά θα έχουν μεταλλαχθεί με την προσωποποιημένη φροντίδα από τα χέρια των μαστόρων χαρακτών Lucca and Stefano Muffolini, που διακοσμούν με σκάλισμα και ένθεση πολύτιμων μετάλλων τον “ταπεινό” κορμό Benelli.

Οι λεπτομέρειες

Είναι εύκολο από τις εικόνες να διακρίνουμε τις αλλαγές που κάνει η Piotti το βασικό σχέδιο της Benelli Executive. Η βάση αποστογγυλεύεται με την αφαίρεση μετάλλου και αποκτά διακοσμητικά “μάγουλα” που θυμίζουν δίκανο ποζέ. Το πίσω μέρος της επίσης τροποποιείται και το κουμπί της ασφάλειας μεταφέρεται από τη σκανδαλοθήκη στη ράχη του κορμού. Εκεί ακριβώς που θα το βρίσκαμε σε ένα δίκανο. Εφόσον τα μέτρα του κοντακίου είναι επί παραγγελία δεν υπάρχει ανάγκη για φλάτζες στρέψης. Η σκανδαλοθήκη είναι από ατσάλι και θυμίζει αισθητικά δίκανο. Στο άλλο άκρο, η -κατά πολλούς αντιαισθητική- βίδα που συγκρατεί την πάπια αντικαθίσταται από ένα πιο καλαίσθητο και σκαλιστό ανταλλακτικό.
Η ουσιαστικότερη κατά τη γνώμη μας αλλαγή είναι η υιοθέτηση πτυσσόμενου μοχλού όπλισης. Η σχεδίαση του πέρα από αισθητική πλευρά εμπεριέχει και πρακτικότητα. Κατά την όπλιση, ο μοχλός αναδιπλώνεται μόλις το κλείστρο κλειδώσει πάνω στη θαλάμη. Έτσι δεν ενοχλεί κατά τον κύκλο λειτουργίας και δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωριστεί από το κλείστρο και να χαθεί.
4_167.jpg

Μια νέα τάση;

Μέχρι σήμερα οι λειόκανες καραμπίνες θεωρούνται όπλα μαζικής παραγωγής με χαμηλότερο πρεστίζ απο τα δίκανα. Με μόνη εξαίρεση την επίσης ιταλική Cosmi, δε συνδυάζονται στο μυαλό των κυνηγών με την ύψιστη ποιότητα και την προσωποποιημένη (custom στα ελληνικά) παράδοση.
Για παράδειγμα, το Benelli Executive που αποτέλεσε τη βάση για το Piotti Semiauto είναι ένα όπλο της τάξης των 9.000-10.000 ευρώ και κατά την άποψη μας υπερτιμημένο. Η Piotti στοχεύει σε μια αγορά διπλάσιας τιμής από αυτό. Αν και χαμηλή σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές των χειροποίητων δίκανων της φίρμας, μένει να φανεί αν υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να επενδύσουν τέτοια ποσά για αυτό που ειναι “στην καρδιά” του ένα Benelli Rafaello.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης