Τελευταία Νέα
Gun Room

Ο γαλλικός στρατός αγοράζει λειόκανα BENELLI

tags :
Ο γαλλικός στρατός αγοράζει λειόκανα BENELLI
H Γαλλία διατηρεί μια στρατιωτική δύναμη 120.000 επαγγελματικών στελεχών

Ο κλάδος αμυντικών εφαρμογών της ιταλικής Beretta Holding, γνωστός ως Beretta Defense ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή σύμβασης προμήθειας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας αριθμού λειόκανων τυφεκίων τύπου Benelli Supernova, διαμετρήματος cal.12.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σύμβαση ύψους 4,500,000 Ευρώ θα έχει διάρκεια επτά ετών.
H Γαλλία διατηρεί μια στρατιωτική δύναμη 120.000 επαγγελματικών στελεχών. Θεωρούνται η ισχυρότερη αποτρεπτική και αμυντική δύναμη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο τουφέκι

Σύμφωνα με τον διευθυντή στρατιωτικών και αστυνομικών πωλήσεων της Beretta κύριο Christophe Bannier, το Supernova επιλέχτηκε μετά από μια αυστηρότατη διαδικασία δοκιμών.
Αποτελεί την παραλλαγή σε διαμέτρημα cal. 12 “Super magnum” (12/89mm) του επαναληπτικού Nova.
Τροφοδοτεί από ένα σταθερο, κυλινδρικό γεμιστήρα.
Λόγω του αυξημένου μήκους θαλάμης μπορεί να δεχτεί όλους τους πιθανούς τύπους φυσιγγίων σε αυτό το διαμέτρημα, περιλαμβανομένων ατσάλινων σκαγίων και βολίδων υψηλής πίεσης με αυξημένο βεληνεκές.
Λειτουργεί χειροκίνητα σύροντας τον ξυστό (πάπια). Διαθέτει κλείστρο με περιστροφική κεφαλή που κλειδώνει σε εσοχές στην κάνη.
Δύο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της σειράς Nova είναι ότι ο αλουμινένιος κορμός επικαλύπτεται από πολυμερικό φύλλο.
Αυτό προσθέτει πάχος στα τοιχώματα της κατασκευής, αλλά συγκρατεί χαμηλά το βάρος και προστατεύει εν μέρει από τα στοιχεία της φύσης.
Το δεύτερο είναι η ύπαρξη ενός κομβίου στη σκανδαλοθήκη -γνωστού και από τα ημιαυτόματα της Benelli- το οποίο όταν ενεργοποιηθεί, απομονώνει την τροφοδοσία της αποθήκης.
Με αυτό τον τρόπο ο χειριστής μπορεί να αλλάξει γρήγορα το φυσίγγιο της θαλάμης με κάποιο άλλο τύπο.
Συνήθως τα Nova/Supernova διαθέτουν πλαστικό, σταθερό κοντάκιο. Τα όπλα του γαλλικού στρατού θα εξοπλίζονται με τηλεσκοπικό κοντάκιο μεταβλητού μήκους.
Προέρχεται από το αντίστοιχο απάρτιο του Μ4 και προσαρμόζεται στα μέτρα στρατιωτών που φορούν θώρακες και γιλέκα εξάρτησης.
2_208.jpg
Τρία μοντέλα Supernova

Οι Γάλλοι αποφάσισαν να αγοράσουν τρείς διαφορετικές παραλλαγές του όπλου. Μία ποσότητα θα διαθέτει κάνες 35 εκατοστών -προφανώς για μάχες κλειστών χώρων. Αυτά μάλλον θα κατευθυνθούν προς τους Πεζοναύτες και την δίοικηση ειδικών επιχειρήσεων (COS).
Τα περισσότερα θα εξοπλίζονται με κάνες 47,5 εκατοστών που αποτελεί ένα καλό συμβιβασμό για διαφορετικούς ρόλους (πχ. ως εργαλεία διάρρηξης αλλά και για χρήση σε αστικό πόλεμο). Και οι δύο αυτές παραλλαγές βασίζονται στο μοντέλο Tactical.
Οι κάνες τους δε διαθέτουν μεταβλητή στένωση (τσοκ), αλλά αρκούνται σε σταθερό τσοκ κυλίνδρου.
Η τρίτη και πιο ασυνήθιστη επιλογή θα διαθέτει κάνες μήκους 71 εκατοστών με ρίγα.
Αυτά χαρακτηρίζονται ως τυφέκια “αντι-drone”. Πρόκειται ουσιαστικά για τις ίδιες κάνες που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι.
Το αυξημένο μήκος επιτυγχάνει μεγαλύτερη ευστοχία και αυξημένο βεληνεκές.
Στο στόμιο δέχονται προσθαφαιρούμενους κυλίνδρους τσοκ για βελτιωμένη διασπορά σε μακρύτερες αποστάσεις.
Φαίνεται πως οι Γάλλοι σχεδιάζουν να καταρρίπτουν με μακρύκανες Supernova τα εχθρικά μίνι drone αναγνώρισης και επίθεσης που ήδη κάνουν την εμφάνιση τους στα πεδία μαχών.
Τα όπλα θα συνοδεύονται από παρελκόμενα όπως φακοί, αορτήρες τριών σημείων και φυσιγγιοθήκες.
3_14.jpeg
Στρατιωτικά λειόκανα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις αγοράζουν “κυνηγετικά” όπλα.
Έχουν μια μακρά ιστορία χρήσης όπλων όπως το επαναληπτικό Remington 870 και το μικτής λειτουργίας Benelli M3 (που λειτουργεί ως χειροκίνητο επαναληπτικό ή ημιαυτόματο αδρανείας).
Τα τουφέκια χρησιμοποιούνται από όλους τους Κλάδους κυρίως σε ρόλο αστικής μάχης. Θεωρούνται ιδανικά για ταχεία διάρρηξη θυρών, αφού δύο-τρείς βολές σε μεντεσέδες και κλειδαριές αρκούν για να αποκτήσει πρόσβαση μια ομάδα στο εσωτερικό κτηρίων. Ή για έλεγχο όχλου με τη χρήση μη θανατηφόρων φυσιγγίων (βλήματα καουτσούκ, δακρυγόνα, κλπ.).
Τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια κατά τις υπεράκτιες εκστρατείες και ειρηνευτικές αποστολές του γαλλικού στρατού.
Επίσης οι Γάλλοι Πεζοναύτες χρησιμοποιούν λειόκανα με μικρό μήκος κάνης σε αποστολές αναγκαστικής επιβίβασης και νηοψίας ύποπτων πλοίων (αναφερόμενες ως VBSS).
Σε περιβάλλον με μεταλλικές επιφάνειες και διαμερίσματα, τα συνήθη στρατιωτικά φυσίγγια έχουν μεγάλη επικινδυνότητα εξοστρακισμού ή υπερδιάτρησης.
Οπότε η εναλλακτική χρήση σκαγίων μειώνει την πιθανότητα ακούσιων τραυματισμών.
4_168.jpg
Χρήσιμα πολυεργαλεία

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι μοναδικές στην επιλογή χρήσης λειόκανων όπλων.
Οι περισσότεροι στρατοί που εμπλέκονται ενεργά σε επιχειρήσεις εντός αστικών περιοχών, έχουν δράσει ανάλογα.
Διότι τα λειόκανα (ιδιαίτερα τα επαναληπτικά) αποτελούν πολύτιμα, ευέλικτα και φθηνά “εργαλεία” πολλαπλών ρόλων.
Είναι απλά σε χρήση και συντήρηση, αξιοποιούν μεγάλη γκάμα πυρομαχικών και διαθέτουν παροιμιώδη αξιοπιστία.
Αυτός είναι και ο λόγος που από την εποχή των πρώτων λειόκανων μουσκέτων του 17ου αιώνα μέχρι σήμερα, τέτοια τουφέκια δεν εξέλειπαν ποτέ από τα πολεμικά οπλοστάσια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης