Τελευταία Νέα
Gun Room

COP. 357 - Τετράκανο πιστόλι τσέπης

tags :
COP. 357 - Τετράκανο πιστόλι τσέπης
Σήμερα πλέον τα αυθεντικά COP θεωρούνται συλλεκτικά κομμάτια που τιμώνται στα 1300-1500 δολάρια
Το τετράκανο πιστόλι τσέπης COP 357 (αρχικά των λέξεων Compact Off-duty Police που σημαίνει στην καθομιλουμένη “μπάτσος”) προήλθε από το γόνιμο μυαλό του Robert Hillberg γύρω στο 1981.
Η παραγωγή ξεκίνησε το 1983 από την ομώνυμη εταιρεία COP Inc στην Καλιφόρνια. Το 1990 τα δικαιώματα αγοράστηκαν από την American Derringer Company που ειδικευόταν στα δίκανα πιστόλια απόκρυψης, η οποία το κράτησε στη γκάμα της για λίγα χρόνια, πριν το νέο κύμα μίνι πολυμερικών πιστολιών κατακλύσει την αγορά. Σήμερα πλέον τα αυθεντικά COP θεωρούνται συλλεκτικά κομμάτια που τιμώνται στα 1300-1500 δολάρια.

Ο πολυσχιδής νους του Hilberg

Ο Robert Hilberg, αν και άγνωστος στο ευρώ κοινό είναι από τους παραγωγικότερους σχεδιαστές όπλων του ύστερου 20ου αιώνα.
Ξεκίνησε την καριέρα του στη δεκαετία του 1940 χωρίς να διαθέτει αρχικά εκπαίδευση στη μηχανολογία. Δούλεψε εμπειρικά ως μηχανουργός και αργότερα δοκιμαστής, σχεδιαστής και δημιουργός πρωτοτύπων στην οπλοβιομηχανία.
Στη μακρά πορεία του έχει σχεδιάσει τα “πάντα για τους πάντες”.
Εργάστηκε για την Colt όπου δημιούργησε μεταξύ άλλων ένα περίστροφο .22 και ένα υποπολυβόλο διαμετρήματος .357 Magnum που δε μπήκε σε μαζική παραγωγή. Δημιούργησε όπλα για τις Mossberg, Savage και High Standard.
Στη Marlin σχεδίασε μια επαναληπτική καραμπίνα σε 45-70 που ακόμη παράγεται. Εργάστηκε για τη Republic, κατασκευάστρια του μαχητικού F84, όπου σχεδίασε και έβαλε σε παραγωγή τη συστοιχία πυροβόλων και τις ράγες ρουκετών. Έχει σχεδιάσει από πυροβόλα αρμάτων και μέρη κινητήρων τζετ μέχρι την κυνηγετική καραμπίνα Browning BPS.
Όταν εργαζόταν για τη Winchester συνέλαβε την ιδέα ενός ελαφρού λειόκανου όπλου με τέσσερις κάνες τοποθετημένες σε διάταξη τετραγώνου. Το έφτιαξε από αλουμίνιο σε διαμέτρημα cal. 20 και εφήυρε έναν περιστροφικό επικρουστήρα που πυροδοτούσε τις κάνες εν σειρά με κάθε πάτημα της σκανδάλης.

Τετράκανο σούπερ-ποζε

Αυτό το σύστημα σε μικρογραφία μετέφερε στο πιστόλι COP. Με την πρώτη ματιά μοιάζει σαν δύο πιστολάκια Derringer σε διάταξη σούπερ ποζέ, τα οποία έχουν συγκολληθεί σε μια κοινή λαβή. Ένας μοχλός στην κορυφή των κανών εκτελεί ταυτόχρονα χρέη οπίσθιου στοχάστρου, ενώ όταν σύρεται προς τα πίσω απασφαλίζει το κλειδί των κανών. Οι κάνες περιστρέφονται γύρω από ένα πίρο κοντά στα στόμια τους, αποκαλύπτοντας τις θαλάμες. Ενας εξωστήρας με έμβολο σπρώχνει τα φυσίγγια εν μέρει έξω από τις θαλάμες, έτσι ώστε να απορρίφθούν. Ο σχεδιασμός είναι απλός και οικείος σε όποιον έχει χρησιμοποιήσει ποτέ κυνηγετικό δίκανο.
Η βάση του πιστολιού περιέχει τη λαβή, τη σκανδάλη και τον πυροδοτικό μηχανισμό. Η σκανδάλη παρουσιάζει μεγάλο βάρος έλξης γιατί είναι η μοναδική “ασφάλεια” του συστήματος αλλά και γιατί πρέπει να κινήσει το μηχανισμό. Σε κάθε έλξη σπρώχνει ένα εσωτερικό έμβολο και περιστρέφει ένα δίσκο κατά 90 μοίρες κάθε φορά. Η κίνηση μεταφέρει τη σφύρα πάνω από τον επόμενο επικρουστήρα καi πυροδοτεί. Μόλις βάλλουν και οι τέσσερις
κάνες, οι κάλυκες απορρίπτονται και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Δεν υπάρχει επιλογή και οι κάνες πυροδοτούν με τη σειρά.
Επειδή δεν υπάρχει γεμιστήρας η λαβή είναι πολύ μικρή, ευνοώντας την απόκρυψη. Το προφίλ του όπλου έχει φτιαχτεί χωρίς έντονες γωνίες, ώστε να μην εξέχει ή να σκαλώνει σε ρουχισμό. Τα σκοπευτικά είναι απλά και προορίζονται για κοντινές βολές. Παρά το μικρό μέγεθος, το μήκος των κανών φτάνει τα 7,9 εκατοστά και οφείλεται στην έλλειψη βυκίου. Αυτό δίνει χώρο για τη χρήση του διαμετρήματος .357 Magnum.
g2_16.JPG
Μίνι φλοφοβόλο “τέρας”

Η επιλογή του διαμετρήματος βασίστηκε στις συνθήκες της εποχής. Στη δεκαετία του 1980, το .357 Magnum θεωρούνταν το κατεξοχήν αστυνομικό διαμέτρημα. Περίστροφα όπως τα Smith & Wesson μοντέλα 19 και 686, τα Colt Python και Ruger GP100 σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούν το αποτελεσματικό .357. Όμως τα παραπάνω ήταν μεγάλα περίστροφα βάρους σχεδόν ενός κιλού και με ειδικές λαβές που μετριάζουν την ανάκρουση. Το COP
ζυγίζει λιγότερο από το μισό και οι μινιμαλιστική λαβή του δεν επιτρέπει αντίστοιχο κράτημα. Ως αποτέλεσμα, το “κλώτσημα” είναι ισχυρό και συνοδεύεται από αντίστοιχο θόρυβο και διάσειση.
Σε συνθήκες δε χαμηλού φωτισμού, μια μεγαλοπρεπής λάμψη και φλόγα από την πυρίτιδα που αναφλέγεται εκτός κάνης συμπληρώνει την εμπειρία!
Ευτυχώς, οι θαλάμες των όπλων .357 είναι συμβατές και με τα λιγότερο ισχυρά φυσίγγια .38 Special, καθιστώντας τη χρήση ευκολότερη.
g4_11.JPG
Υψηλή ποιότητα και αισθητική

Η ιδέα στην οποία βασίστηκε το COP έμοιαζε απλή, όμως η εκτέλεση απαιτούσε ποιοτικές λύσεις. Το όπλο κατασκευαζόταν από ανοξείδωτο ατσάλι για μέγιστη αντοχή στη διάβρωση αλλά και για ανθεκτικότητα από το στρες του φυσιγγίου. Το φινίρισμα είναι εντυπωσιακού επιπέδου χωρίς πόρους στο μέταλλο και η κατασκευή φανερώνει ποιότητα. Τα δύο κλειδιά που συγρατούν τις κάνες στον κορμό είναι ογκώδη, τα σκοπευτικά “διακριτικά” αλλά
επαρκή και τη λαβή κοσμούν πλακίδια από καρυδιά με αντιολισθιτική χάραξη. Το αποτέλεσμα είναι ένα αισθητικά ενδιαφέρον και ξεχωριστό όπλο.

Τέλος εποχής

Η χρονική συγκυρία δεν βοήθησε την εμπορική πορεία του σχεδίου.
Την εποχή που εφεδρικό όπλο σήμαινε: πεντάσφαιρο περίστροφο σε διαμετρήματα όπως .32 ή .38 Special, το σχέδιο ενός αποκρύψιμου .357 είχε λογική.
Όμως στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έκαναν την εμφάνιση τους τα πολύσφαιρα “εννιάρια” πιστόλια (Beretta 92, Sig 226, Glock17) και τερμάτισαν την κυριαρχία του περιστρόφου .357 Magnum.
Οπότε, το COP ακολούθησε τον ίδιο δρόμο. Παραδόξως, η φουτουριστική εμφάνιση του εξασφάλισε δημοσιότητα. Χρόνια μετά τον τερματισμό της παραγωγής βρέθηκε σε ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας όπως τα Blade Runner, Battlestar Galactica, Stargate και το Matrix. Έτσι η λιγότερο εμπορικά επιτυχημένη ιδέα του Robert Hilberg κατέληξε να είναι η πλέον διάσημη.
g3_12.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης