Τελευταία Νέα
Gun Room

VALMET RK62 - Αληθινά Ψυχρός Πόλεμος

tags :
VALMET RK62 - Αληθινά Ψυχρός Πόλεμος
Αυτό που έμαθαν οι πεισματάρηδες και γενναίοι Φιλανδοί ήταν πως δε θα μπορούσαν να αντιπαραθέσουν ποτέ την ισχύ πυρός των Ρώσων

Η Φιλανδία είναι μια μικρή χώρα στο Βορρά στριμωγμένη διαχρονικά από δύο πολύ ισχυρότερους γείτονες. Κατακτήθηκε από το Βασίλειο της Σουηδίας, ένα λαό με τον οποίο οι Φιλανδοί διατηρούν ακόμη μια σχέση αγάπης-μίσους. Όμως ο μεγαλύτερος φόβος τους ήταν πάντα η “Ρωσική Αρκούδα”. Το 1939, αντιμετώπισαν την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης του Στάλιν, σε ένα πόλεμο που χαρακτηρίστηκε ως “παγωμένη κόλαση”. Τότε, ο κόσμος θαύμασε τον αγώνα μιας χούφτας έφεδρων πολεμιστών μπροστά στην εισβολή μιας τεράστιας και τεχνολογικά ανώτερης πολεμικής μηχανής.

Αντίγραψε τον εχθρό σου

Αυτό που έμαθαν οι πεισματάρηδες και γενναίοι Φιλανδοί ήταν πως δε θα μπορούσαν να αντιπαραθέσουν ποτέ την ισχύ πυρός των Ρώσων. Μπορούσαν όμως να τη βάλουν να δουλέψει για λογαριασμό τους. Έκτοτε, οι φιλανδικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο ρωσικό στρατόπεδο και τις αντιγράφουν. Γιατί να προσπαθούν να μετακινήσουν και να προωθούν στο μέτωπο χιλιάδες τόνους όπλων και πυρομαχικών, όταν η μόνη βιώσιμη τακτική είναι ο ανταρτοπόλεμος; Χρησιμοποιούν τα όπλα και τα διαμετρήματα του ρωσικού στρατού, έτσι ώστε οι μικρές άτακτες ομάδες να γνωρίζουν τα όπλα του εχθρού και να τροφοδοτούνται από αυτόν.
Όταν οι Ρώσοι υιοθέτησαν μαζικά το τουφέκι ΑΚΜ σε διαμέτρημα 7,62Χ39, οι Φιλανδοί έκαναν το ίδιο. Αρχικά απέκτησαν κάποια Καλάσνικωφ και τα ανέλυσαν ώστε να δημιουργήσουν μια τοπική γραμμή παραγωγής. Οι δύο τοπικές βιομηχανίες όπλων SAKO και VALMET (αργότερα συγχωνεύτηκαν) κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Ήταν πολύ σημαντικό ότι το τελικό σχέδιο θα διατηρούσε το φυσίγγιο Μ43 αλλά και τους ίδιους γεμιστήρες με το Καλάσνικωφ, ώστε να διευκολύνεται η χρήση ρωσικών λάφυρων.
2_17.jpeg
Η σειρά RK60

Η πρόταση της VALMET επιλέχτηκε το 1958 και μπήκε σε υπηρεσία δύο χρόνια αργότερα ως RK60. Ήταν ένα βελτιωμένο AK47 που διατηρούσε τον ίδιο μηχανισμό με το ρωσικό πρωτότυπο. Οι Φιλανδοί ενσωμάτωσαν αρκετές βελτιώσεις. Τα πίσω σκοπευτικά μεταφέρθηκαν από το άκρο της κάνης στο κάλυμμα του κορμού, διπλασιάζοντας σχεδόν τη σκοπευτική γραμμή. Αργότερα στο μοντέλο RK62 τοποθετήθηκαν και κουκίδες τριτίου για σκόπευση σε χαμηλό φωτισμό. Επίσης διαπίστωσαν ότι στις παγωμένες και υγρές κλιματικές συνθήκες της χώρας τους τα ξύλικα μέρη του ΑΚ γρήγορα “φούσκωναν” και σάπιζαν, επηρεάζοντας την ευθυβολία. Έτσι τα VALMET διέθεταν πλαστικό χειροφυλακτήρα και ένα χαρακτηριστικό κοντάκι από ατσάλινο σωλήνα. Πρόσθεσαν και μια μεταλλική χειρολαβή με ελαστική επικάλυψη που προστατεύει τα χέρια από το ψύχος.
Τα φιλανδικά RK60/RK62 παραμένουν σε υπηρεσία για πάνω από 60 χρόνια, με συνεχείς βελτιώσεις και προγράμματα αναβάθμισης. Έτσι για παράδειγμα ενσωμάτωσαν φλογοκρύπτες που επιτρέπουν την εκτόξευση οπλοβομβίδων και νέου τύπου αναδιπλπούμενο κοντάκιο που έχει εμπνευστεί από το ισραηλινό Galil (Θα ξαναγυρίσουμε σε αυτό παρακάτω). Στη δεκαετία του 1990 παρουσιάστηκε η βελτιωμένη έκδοση RK95TP που προοριζόταν για τις ειδικές δυνάμεις και είναι συμβατό με σιγαστήρες και διόπτρες.
Το τελευταίο πρόγραμμα αναβάθμισης που ξεκίνησε το 2015 έχει εκσυγχρονίσει το απόθεμα των παλαιότερων εκδόσεων στο επίπεδο RK62 M3, έτσι ώστε να δέχονται κοντάκια τύπου Colt M4, χειροφυλακτήρες M LOK για ανάρτηση φακών και καταδεικτών λέηζερ. Φαίνεται πως η Φιλανδία σκοπεύει να τα κρατήσει σε υπηρεσία για πολλά ακόμη χρόνια.
3_177.jpg
Τα ποιοτικότερα Καλάσνικωφ στον κόσμο

Τα VALMET RK62 έχουν εξαχθεί σε σχετικά μικρούς αριθμούς. Οι ημιαυτόματες εκδόσεις τους γνωστές ως Μ62 και Μ76 έχουν τη φήμη εξαιρετικά ανθεκτικών όπλων με ακρίβεια σε αποστάσεις ως και 500 μέτρα. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ποιότητα κατασκευής σε σχέση με το μέσο ΑΚ47. Οι κάνες κατασκευάζονται με ψυχρή σφυρηλάτηση και χρωμιώνονται για αντοχή, ενώ οι βιομηχανικές ανοχές κρατιούνται στο ελάχιστο δυνατό. Έτσι καταρρίπτουν το μύθο ότι το βασικό σχέδιο του Μιχαήλ Καλάσνικωφ θυσιάζει την ακρίβεια προς χάρη της αξιοπιστίας. Είναι το χαμηλό επίπεδο των εργοστασίων κατασκευής -ειδικά σε τριτοκοσμικές χώρες που παράγουν αντίγραφα του ΑΚ- που τροφοδοτεί αυτή τη φήμη.
4_171.jpg
Από το Βορά στο Νότο

Η κατασκευή του RK62 οδήγησε σε ένα πολύ ενδιαφέροντα κύκλο. Όταν οι Ισραηλινοί θέλησαν να αντικαταστήσουν τα FN Fal, δοκίμασαν το VALMET RK62. Έχοντας πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες αμερικανικών φυσιγγίων, το αντέγραψαν αλλάζοντας το διαμέτρημα σε 5,56Χ45mm. Έτσι δημιουργήθηκε το Galil ARM. Στην πραγματικότητα, τα πρωτότυπα του δεν ήταν παρά φιλανδικές μπάσκουλες, πλήρεις με τα βελτιωμένα σκοπευτικά στα οποία προσάρμοσαν κοντάκια από Fal Para και κάνες από αμερικανικά AR18. Στη συνέχεια οι Νοτιοαφρικανοί που συνεργάζονταν στενά με το Ισραήλ, πήραν το σχέδιο του Galil και έφτιαξαν τa δικά τους Vektor R4/R5. Έτσι ένα ρωσικό σχέδιο του 1947 που βελτιστοποιήθηκε για αρκτικό πόλεμο στη Φιλανδία του 1960 βρέθηκε να πολεμά στις ερήμους της Μέσης Ανατολής και την αφρικανική σαβάνα. Η ιστορία γίνεται ακόμη καλύτερη. Οι Φιλανδοί στην αναβάθμιση των RK95, υιοθέτησαν το κοντάκι και τον επιλογέα βολής από το Galil. Και στο τελευταίο κεφάλαιο, οι Ρώσοι εξοπλίζουν το νέο Καλάσνικωφ ΑΚ12 με το κοντάκι και τα σκοπευτικά από τα εκσυγχρονισμένα Μ62 Μ3 το κλείνοντας έτσι τον κύκλο των αντιδανείων!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης