Τελευταία Νέα
Gun Room

Ισορροπημένη καλαισθησία

tags :
Ισορροπημένη καλαισθησία
Το 1975 όμως η Beretta είχε μια εξαιρετική και ασυνήθιστη έμπνευση
Σήμερα το διαμέτρημα 9mm Short (9X17mm, ή .380 ACP για τους Αμερικανούς) θεωρείται κατάλληλο μόνο για μικρά πιστόλια οπλοφορίας και είναι σχεδόν “ξεχασμένο”.
Παραμένει δημοφιλές μόνο σε χώρες όπου τα “πολεμικά” διαμετρήματα (δηλαδή το 9Χ19) απαγορεύονται για τους πολίτες.

Το 1975 όμως η Beretta είχε μια εξαιρετική και ασυνήθιστη έμπνευση.
Να σχεδιάσει ένα σύγχρονο πιστόλι για το 9 Short (αλλά και το 7,65mm/.32ACP), σπάζοντας το μονοπώλιο “αρχαϊκών” μοντέλων όπως τα Walther PPK και Colt 1903/1908 που είχαν τις ρίζες τους στην προπολεμική εποχή.
Χρησιμοποιώντας αλουμίνιο για το σκελετό και ατσάλι για τα υπόλοιπα μέρη, οι Ιταλοί παρουσίασαν ένα ελαφρά μεγαλύτερου μεγέθους από τα κλασικά όπλα “πιστόλια τσέπης”.
Το χαμηλής πίεσης φυσίγγιο επέτρεψε τη χρήση μηχανισμού απλής οπισθοδρόμησης, γλιτώνοντας βάρος και πολυπλοκότητα.
Με κάνη μήκους 9,7cm και κενό βάρος 660 γραμάρια το “Modello 84” βρίσκεται πολύ κοντινότερα στα σημερινά κόμπακτ πιστόλια από ότι σε εκείνα της εποχής του.

Μηχανισμός και ποιότητα

Αυτή η εντύπωση ενισχύεται και από το δίστηλο γεμιστήρα που χωρά 13 φυσίγια, την αμφιδέξια ασφάλεια στον κορμό και το κουμπί του γεμιστήρα που αναστρέφεται για χρήση από αριστερόχειρες. Αρχικά η ασφάλεια δούλευε όπως πχ. στο CZ75.
Ενεργοποιημένη κλείδωνε τη σφύρα σε θέση όπλισης για μικρή και ελαφριά διαδρομή της σκανδάλης.
Με τη σφύρα κατεβασμένη, η σκανδάλη συμπεριφέρεται όπως σε ένα περίστροφο με μακριά έλξη και βάρος 5 περίπου κιλών.
Λειτουργικά και από πλευράς εργονομίας, αυτή η σχεδίαση έχει νόημα γιατί καταλήγει σε ένα όπλο αρκετά μικρό και ελαφρό ώστε να μεταφέρεται με ευκολία. Ταυτόχρονα, αρκετά μεγάλο ώστε να μη καταλήγει δύσχρηστο. Υπάρχει αρκετή λαβή, μήκος κάνης και βάρος ώστε να βοηθούν την ευστοχία.
Αισθητικά, πάντα θεωρούσαμε τα Beretta 84 “μικρότερα αδέλφια” του διάσημου “92”.
Μοιράζονται την ίδια σχεδίαση με το ανοικτό κλείστρο που αφήνει την κάνη γυμνή στο πάνω μέρος, το σχήμα της λαβής και τα χειριστήρια.
Είναι σχεδόν το ίδιο όπλο φτιαγμένο υπό κλίμακα τριών τετάρτων. Οι γραμμές ειδικά στα πρώτα μοντέλα χαρακτηρίζονται από καμπύλες που βοηθούν στην απόκρυψη και εξαιρετικής ποιότητας φινίρισμα και βαφή.
2_234.jpg
Γενιές και αλλαγές

Υπάρχουν πέντε γενιές Modello 84 και οι τεχνικές ή αισθητικές αλλαγές σε κάθεμία, αντικατοπτρίζουν τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις του μεγαλύτερου Μ92.
Τα αρχικά 84 ακολούθησαν τα “84Β” και “84ΒΒ” μέχρι τα τέλη της δεκετίας του 1980, οπότε έγινε ένας ριζικός ανασχεδιασμός. Το “84F” απεμπόλησε την ασφάλεια για χάρη ενός μηχανισμού ασφαλούς αφόπλισης της σφύρας (decocker), όπως και το αντίστοιχο “92F”.
Την ίδια γραμμή ακολούθησε και η αισθητική, αποκτώντας τετραγωνισμένο υποφυλακτήρα σκανδάλης, έντονη χάραξη στη λαβή και πλαστικά μαύρα πλακίδια αντί των λείων ξύλινων.
Τα σκοπευτικά είναι επίσης βελτιωμένα με κουκίδες υψηλής ορατότητας.
Η βαφή άλλαξε σε Bruniton (η ονομασία της Beretta για την αντιδιαβρωτική νιτραζώτωση), χάνοντας την κλασική ομορφιά των παλιότερων εκδόσεων. Αντιλαμβανόμαστε την αυξημένη προστασία των μετάλλων που προκύπτει,αλλά έχει την καλαιθησία… σωρού από κάρβουνο με τη θαμπή, μαύρη όψη.
3_192.jpg
Παραλλαγές και επιρροές

Το “84” στόχευε και στην ευρωπαϊκή αστυνομική αγορά, η οποία παραδοσιακά χρησιοποιούσε πιστόλια μικρών διαμετρημάτων.
Οι Ιταλοί εξέλιξαν αρκετά μοντέλα που συλλογικά είναι γνωστά ως “σειρά 80” (τα ίδια στην αμερικανική αγορά κυκλοφόρησαν ως “Τσίταχ”, όταν το μάρκετινγκ αποφάσισε να δίνει σε πιστόλια ονόματα αγριόγατων).
Έτσι υπάρχει το “85” που είναι το ίδιο σχέδιο αλλά με μονόστηλο γεμιστήρα οκτώ φυσιγγίων και το 83 με μακρύτερη κάνη.
Το “81” είναι το ίδιο όπλο με κάνη διαμετρήματος 7,65mm/.32ACP. Πουλήθηκε κυρίως σε πρώην ιταλικές αποικίες στην Αφρική.
Η επιρροή του όμως δε σταματά εκεί.
Η βελγική FN (η οποία έχει μετοχική σχέση με τον όμιλο Beretta) διέθετε μέχρι τα μέσα του 2000 τα μοντέλα FN 140DA και Browing BDA .380. Είναι και τα δύο παραλλαγές του Modello 84. Φτιάχνονταν στην Ιταλία με τροποποιημένο σχήμα κλείστρου, ώστε να διαφοροποιείται το “εταιρικό ίματζ”.
Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλανικού, η βραζιλιάνικη Taurus και η Bersa από την Αργεντινή παράγουν κλώνους ή παράγωγα του σχεδίου του Beretta 84.
Συνεχίζει να κατασκευάζεται αν και σε μικρές παρτίδες ως “84FS” με το τελευταίο γράμμα να υποδηλώνει εσωτερικές βελτιώσεις στην ασφάλεια του μηχανισμού επίκρουσης.
Αν και η προσωπική προτίμηση κλίνει προς τις αρμονικότερες, στρογυλεμένες γραμμές του κλασικού μοντέλου με τις λείες ξύλινες λαβές, η χρωμιωμένη έκδοση του τελευταίου δε περνά απαρατήρητη.
4_13.jpeg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης