Τελευταία Νέα
Gun Room

RUGER LCR: Ξανασχεδιάζοντας το περίστροφο οπλοφορίας

tags :
RUGER LCR: Ξανασχεδιάζοντας το περίστροφο οπλοφορίας
o 2010 η Ruger παρουσίασε το LCR κάνοντας μια μεταστροφή από το προηγούμενο μοντέλο SP-101 που έχει τις ρίζες του στο 1985

Το αρχέτυπο του μικρού περιστρόφου παρέμενε αναλοίωτο από τα τέλη του 1940.
Βλέποντας το με άλλη ματιά, νέοι σχεδιαστές εξερευνούν το περίστροφο που θεωρείται πλέον “αρχαϊκό” σε σχέση με το ημιαυτόματο πιστόλι.
Εφαρμόζουν σύγχρονες τεχνολογίες και το φέρνουν στον 21ο αιώνα.
To 2010 η Ruger παρουσίασε το LCR κάνοντας μια μεταστροφή από το προηγούμενο μοντέλο SP-101 που έχει τις ρίζες του στο 1985.
Αρχικά παρουσιάστηκε ως πεντάσφαιρο όπλο απόκρυψης σε διαμέτρημα .38 Special, αλλά βρήκε τον πραγματικό του χαρακτήρα όταν επανασχεδιάστηκε για τα μικρότερα διαμετρήματα .22 Long Rifle (8 φυσίγγια) και .22 Magnum (ως εξάσφαιρο).
Η χαμηλή ανάκρουση τους ταιριάζει καλύτερα στο μικρό όπλο.

Για το ελάχιστο βάρος

Το LCR με κάνη 1,87 ιντσών (4,7cm) ζυγίζει μόλις 382 γραμμάρια κενό, σχεδόν όσο ένα γεμάτο κουτάκι αναψυκτικού. Πως το επιτυγχάνουν;
Ο κορμός του είναι μια υβριδική κατασκευή που αποτελείται απί τρία τμήματα. Το κύριο κομμάτι είναι ο σκελετός από χυτό αλουμίνιο που περιλαμβάνει το περίβλημα της κάνης και το “παράθυρο” του βυκίου.
Για μεγαλύτερη αντοχή είναι μασίφ, χωρίς τα συνήθη ανοίγματα για το μηχανισμό της σκανδάλης. Αντί αυτών, η σκανδάλη περικλείεται σε ένα ξεχωριστό, πλαστικό σασί που ταυτόχρονα σχηματίζει και τη βάση για τη λαβή.
Η εσωτερική σφύρα βρίσκεται κρυμμένη μέσα του.
Το τρίτο κομμάτι είναι ο σωλήνας της κάνης. Αυτό είναι το μέρος που φέρει τις ραβδώσεις. Είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και συγκολείται στο εξωτερικό χιτώνιο του σκελετού.
Συνδεμένα μαζί αυτά τα τρία απάρτια σχηματίζουν ένα ελαφρύ και ανθεκτικό σύνολο.
Πάνω τους στερεώνονται σταθερά το βυκίο και η ελαστική λαβή με δύο βίδες (που για ευκολία χρησιμοποιούν το ίδιο μέγεθος κεφαλής).
Ουσιαστικά, τα μόνα ατσάλινα μέρη του κορμού είναι ο σωλήνας της κάνης και το βυκίο που πρέπει να αντέχουν το στρες και τη θερμότητα των πυροδοτήσεων.
Αλλά ακόμη και στο βυκίο έχει καταβληθεί προσπάθεια μείωσης του βάρους. Μέταλλο έχει αφαιρεθεί γύρω από τις θαλάμες στα σημεία που δεν δέχονται πίεση.
Η εξωτερική του επιφάνεια καλύπτεται με εναπόθεση τιτανίου (PVD) για έξτρα αντοχή στη διάβρωση.
2_19.jpeg
Πολυμορφικό

Μέσα στο πλαστικό σασί της λαβής εδράζει ο μηχανισμός σκανδάλης που φυσικά είναι από μέταλλο.
Παίρνει δύναμη από ένα σπειροειδές ελατήριο και λειτουργεί μόνο ως “διπλής ενέργειας”.
Αυτό σημαίνει ότι μια διαρκής, ομοιόμορφη πίεση στη σκανδάλη καταλήγει στην όπλιση και κατόπιν απελευθέρωση της εσωτερικής σφύρας.
Το αρχικό LCR προορίζεται για κρυμμένη μεταφορά σε τσέπες ή εσωτερικές θήκες και βολές αυτοάμυνας από κοντινή απόσταση.
Οπότε η έλλειψη εξωτερικής σφύρας και χειροκίνητης όπλισης δεν αποτελούν μειονέκτημα. Αντιθέτως, επειδή “λείπει” η σφύρα το περίστροφο κρύβεται ευκολότερα και απαλοίφεται μια έντονη ακμή που μπορεί να σκαλώσει στο ρουχισμό του οπλοφόρου. Η τοποθέτηση μεγαλύτερης λαβής είναι εύκολη, αφού το σασί της σκανδάλης είναι και βάση στήριξης λαβών.
Η Ruger τοποθετεί τις ελαστικές “TAMER” της Hogue που μετριάζουν το λάκτισμα. Υπάρχουν δύο εναλλακτικά μεγέθη και η εταιρεία παραγωγής σκόπευτρων λέηζερ Crimson Trace, προσφέρει μια ακόμη λαβή με ενσωματωμένο καταδείκτη ορατού λέηζερ.
Αυτή είναι μια χρήσιμη αναβάθμιση για όπλα αυτοάμυνας, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού γιατί η ακτίνα φωτός είναι πολύ πιο ευδιάκριτη από τα σταθερά στόχαστρα του LCR.
Μετά την αρχική επιτυχία του μοντέλου αναπτύχθηκε το LCRx που μοιάζει περισσότερο με συμβατικό όπλο.
Εκεί θα βρούμε εξωτερική σφύρα που οπλίζεται και χειροκίνητα αλλά και ρυθμιζόμενα σκοπευτικά. Τα LCRx καλύπτουν περισσότερο το ρόλο του ελαφρού περιστρόφου για πεζοπόρους και κατασκηνωτές και κατασκευάζονται με μακρύτερες κάνες.
3_231.jpg
Εξέλιξη

Η Ruger διατηρεί παράδοση στην κατασκευή περιστρόφων και τα υποστηρίζει παρουσιάζοντας νέα μοντέλα και παραλλαγές.
Έτσι το αρχικό LCR σε διαμετρήματα .38 Special και .22 ακολούθησαν εκδόσεις σε 9mm Luger και (το “αγνωστο” στην Ελλάδα) .327 Federal Magnum.
Οι πιέσεις λειτουργίας των ισχυρότερων διαμετρημάτων οδήγησαν στη χρήση ατσάλινου, αντί αλουμινένιου σκελετού, αυξάνοντας το βάρος κατά 120 γραμμάρια.
Αυτή η αλλαγή επέτρεψε τη δημιουργία του ισχυρότερου LCR σε .357 Magnum και του προαναφερθέντος LCRx που εκτός από ατσάλινο σκελετό χρησιμοποιεί εξωτερική σφύρα, ρυθμιζόμενα σκόπευτρα, μακρύτερες κάνες (μήκους 76mm) και λαβές πλήρους μεγέθους.
Αλλά και το LCRx αποτελεί ένα νέο και “ανεξερεύνητο” μονοπάτι στη σχεδίαση, αφού συνδυάζει το παραδοσιακό μοτίβο περιστρόφου που γνωρίζουμε επί έναν αιώνα με τα νέα υλικά κατασκευής.
Γίνεται φανερό ότι ξεκινώντας το 2010 η ομάδα της Ruger εφηύρε το πολυμερικό -ή ακριβέστερα το υβριδικό- περίστροφο και συνεχίζει να το εξελίσσει.
Η ανταγωνίστρια Smith & Wesson πειραματίζεται εδώ και καιρό με υλικά σκελετού όπως το σκάνδιο και το τιτάνιο με “ανάμικτα” ομολογουμένως αποτελέσματα.
Ίσως να μη βρισκόμαστε μακρυά από τη μέρα που θα μιλάμε για περίστροφα από εξ’ ολοκλήρου συνθετικά υλικά όπως πολυμερή και ανθρακόνημα με κάνες από τιτάνιο ή κάποιο άλλο εξωτικό μέταλλο.
4_204.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης