Τελευταία Νέα
Gun Room

Fostech ORIGIN 12 - Εξελικτικό βήμα

tags :
Fostech ORIGIN 12 - Εξελικτικό βήμα
Το κύριο μειονέκτημα που παρουσιάζει το αμερικανικό όπλο σε σχέση με το ρωσικό πρόγονο του είναι πως διαθέτει θαλάμη μήκους 70mm (2,75 ιντσών), αποκλείοντας τη χρήση φυσιγγίων μάγκνουμ
Σχετικά Άρθρα

Το ORIGIN 12 είναι ένα ημιαυτόματο λειόκανο που τροφοδοτείται από γεμιστήρα. Λειτουργεί με τη μέθοδο των αερίων της πυροδότησης, τα οποία ωθούν ένα έμβολο μακράς οπισθοδρόμησης. Ο σχεδιασμός του είναι βασισμένος στο Saiga 12, παρόλο που τελικά τα δύο όπλα δε χρησιμοποιούν κοινά απάρτια. Το ORIGIN κατασκευάζεται  στις ΗΠΑ και αντί για χαλυβδόφυλλο, το εξωτερικό του κέλυφος σχηματίζεται από πολυμερές που συγκρατεί το βάρος χαμηλότερα. Το κύριο μειονέκτημα που παρουσιάζει το αμερικανικό όπλο σε σχέση με το ρωσικό πρόγονο του είναι πως διαθέτει θαλάμη μήκους 70mm (2,75 ιντσών), αποκλείοντας τη χρήση φυσιγγίων μάγκνουμ. Είναι συζητήσιμο το αν υστερεί σε αποτελεσματικότητα, σίγουρα όμως η ύπαρξη θαλάμης μήκους 76mm θα το καθιστούσε συμβατό με μεγαλύτερη γκάμα φυσιγγίων.

Εξελιγμένη εργονομία

Εκεί όπου ξεκάθαρα υπερτερεί το αμερικανικό όπλο είναι η εργονομία και προσαρμοστικότητα σε διάφορους ρόλους. Ο μοχλός όπλισης αντί για το κλείστρο (όπως στο ΑΚ-47/Saiga 12) έχει μεταφερθεί στην αριστερή πλευρά για να βολεύει τους δεξιόχειρες. Βρίσκεται πλέον πάνω στον χειροφυλακτήρα, στην ίδια θέση με τον ανάλογο μοχλό του G3. Πολλοί βρίσκουν την αλλαγή θετική εξέλιξη για τους χειρισμούς. Ακόμη σημαντικότερο, οι μοχλοί της ασφάλειας είναι αμφιδέξιοι και αντί για το γνωστό “πεντάλ” του Καλάσνικωφ είναι εύκολο να ενεργοποιηθούν από ένα δάχτυλο, όπως στο Μ16. Οι γεμιστήρες εισέρχονται στο κανάλι τροφοδοσίας κάθετα, εξαλείφοντας την ανάγκη για δύο κινήσεις (αγκίστρωση στο άκρο και περιστροφή) που απαιτούνται στο Saiga. Η χρήση πλαστικών στον κορμό και το κάλυμμα της κάνης επέτρεψε τη σχεδίαση μεγάλων τμημάτων ράγας Picatinny και έτσι στο όπλο μπορούν να αναρτηθούν με ευκολία στόχαστρα, φακοί και άλλα βοηθήματα.
Το κοντάκι έιναι τοποθετημένο ψηλότερα από το νοητό άξονα της κάνης, ώστε να μειώνεται η αναπήδηση κατά τη βολή.  Αναδιπλώνεται στα αριστερά για μεταφορά. Ο σωλήνας του άξονα του δέχεται πέλματα τύπου Colt M4, που σημαίνει ότι υπάρχουν εκατοντάδες εναλλακτικές επιλογές. 
2_3_1.jpg

Μηχανικές βελτιώσεις

Το σύστημα λειτουργίας βασίζεται στο πιστόνι αερίων του Saiga, αλλά ενσωματώνει βελτιώσεις. Το κλείστρο και η ράβδος του πιστονιού έχουν ελαφρύνει. Η άντληση αερίων γίνεται  κοντινότερα στη θαλάμη για αυξημένη πίεση. Όλα τα μέρη του πιστονιού, του κλείστρου αλλά και το εσωτερικό του κορμού έχουν επικάλυψη σκληρού χρωμίου για μέγιστη αντοχή σε διάβρωση και τριβή.
Το ORIGIN 12 είναι το μόνο λειόκανο που σχεδιάστηκε εξαρχής για χρήση με σιγαστήρα SALVO 12 και αυτό απαιτεί έλεγχο του όγκου αερίων στο σύστημα. Η βαλβίδα των αερίων διαθέτει “άπειρες” θέσεις ρυθμίσεων (αντί δύο στο Saiga), επιτρέποντας ιδανική ρύθμιση με φυσίγγια διαφορετικών πιέσεων. Σχεδιασμένο κυρίως για αθλητική χρήση, λειτουργεί καλύτερα με ελαφρές γομώσεις από ότι το ρωσικό όπλο.
Η εκτεταμένη επανασχεδίαση του συστήματος λειτουργίας έχει σαν αποτέλεσμα το εμπρός μέρος να είναι σπονδυλωτό. Οι κάτοχοι του ORIGIN 12 μπορούν να αφαιρούν και να αλλάζουν την κάνη χωρίς εργαλεία και να διαλύουν πλήρως τη θαλάμη αερίων για συντήρηση. Εκμεταλλευόμενη αυτό το χαρακτηριστικό η FOSTECH έχει ανακοινώσει πως στο μέλλον θα υπάρξουν συλλογές μετατροπές σε διαμέτρημα 7,62 και 5,56 (ραβδωτά) με χρήση διαφορετικού γεμιστήρα, κάνης  και κεφαλής κλείστρου. Αν πραγματοποιηθούν, το ORIGIN θα είναι το μοναδικό τουφέκι με τέτοια “ευελιξία” χρήσεων.
Επί του παρόντος υπάρχουν δύο μήκη κάνης σε cal. 12: Η στάνταρ είναι 48 εκατοστά και υπάρχει μια μικρότερη 24 εκατοστών (που υπόκειται σε αδειοδότηση στις ΗΠΑ). Ένας αντάπτορας επιτρέπει τη χρήση εσωτερικών τσοκ τύπου Remington για ρύθμιση της διασποράς.
3_3_1.jpg

Γεμιστήρες και όγκος

Ο κύριος λόγος ύπαρξης του όπλου είναι η τροφοδοσία από γεμιστήρες. Τα τελευταία χρόνια η αγωνιστική σκοποβολή “σπρώχνει” τη σχεδίαση όπλων προς αυτή τη κατεύθυνση. Υποψιαζόμαστε πως η υιοθέτηση θαλάμης 70mm (2,75 ιντσών) πηγάζει από την απαίτηση για σχεδίαση αξιόπιστου γεμιστήρα. Η διαφορά μήκους μεταξύ “απλών” (70mm) και “μάγκνουμ” (76mm) είναι συχνά η πηγή προβλημάτων στην τροφοδοσία τέτοιων λειόκανων.
Οι γεμιστήρες προσθέτουν βάρος, όγκο και πολυπλοκότητα στο μέσο χρήστη -ο οποίος ειλικρινά δε τους χρειάζεται- όμως δίνουν πλεονέκτημα στο αγωνιστικό πεδίο. Η επανατροφοδοσία με 5, 8, η και 20 φυσίγγια γίνεται εύκολα με την τοποθέτηση ενός “κουτιού” στην αντίστοιχη υποδοχή τροφοδοσίας. Για τους απαιτητικότερους υπάρχει και  κυλινδρικό τύμπανο που χωρά 30 (!) φυσίγγια cal. 12. Λάβετε υπόψη ότι το κενό βάρος sto ORIGIN 12 αγγίζει τα 4,2 κιλά οπότε με πλήρες φορτίο φυσιγγίων… απαιτείται συνδρομή σε γυμναστήριο.  Στον αντίποδα, το μεγάλο βάρος μειώνει την ανάκρουση και οι σκοπευτές είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα τέτοιο συμβιβασμό.
4_2_1.jpg

Απιαστο όνειρο;

Το τελικό σημείο είναι το κόστος και η διαθεσιμότητα. Επί του παρόντος το ORIGIN 12 είναι διαθέσιμο μόνο στη βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά). Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μετά το εμπάργκο στη Ρωσία, η ζήτηση καλύπτεται από τουρκικά κυρίως όπλα (ασύγκριτα χαμηλότερης ποιότητας). Η τιμή (ΗΠΑ) διαμορφώνεται στα 2.800 δολάρια που με σημερινές ισοτιμίες, φόρους και δασμούς μας φέρνει κοντά στα 4.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr                                               

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης