Τελευταία Νέα
Gun Room

Beretta 92X Performance

tags :
Beretta 92X Performance
Αλλαγή πορείας
Η τελευταία έκδοση του δημοφιλούς πιστολιού είναι στην πραγματικότητα ένας πλήρης επανασχεδιασμός.
Από το στρατιωτικό όπλο της δεκαετίας του 1980, ελάχιστα χαρακτηριστικά έχουν μείνει τα ίδια. Με την καριέρα στις πιστολοθήκες στρατιωτών και αστυνομικών να φτάνει στο τέλος της, η Beretta προσαρμόζει το μοντέλο 92 στους σκοπευτικούς στίβους.
b4.JPG

Από φορτηγάκι… φόρμουλα

Τέσσερις δεκαετίες στην παραγωγή αποδεικνύουν την αξία ενός όπλου, το οποίο έγινε διάσημο όταν επιλέχτηκε (ως Μ9) από τον αμερικανικό στρατό το 1985 .
Στα επόμενα χρόνια, μια σειρά αλλαγών το κράτησαν στο προσκήνιο. Υπο-εκδόσεις όπως το Brigadier (με ενισχυμένο κλείστρο), το Μ9Α3 (που ενσωματώνει ράγα picatinny στον κορμό) και το Vertec με τη λεπτότερη, ίσια λαβή βελτίωσαν το αρχικό 92FS/M9. Όμως το 92Χ Performance θα πρέπει να σταθεί σε μια αρένα όπου κυριαρχούν τα CZ Shadow 2 και τα Sig P226X. Το παλιό, “στρατιωτικό τζίπ” θα έπρεπε να μετατραπεί σε αγωνιστικό.
Οι αλλαγές είναι τόσες πολλές που πέρα από το γενικό σχέδιο και κάποια εσωτερικά απάρτια, ελάχιστα κοινά μέρη υπάρχουν με τα στρατιωτικά μοντέλα.
b1.JPG
Αυξημένο βάρος… για καλύτερες επιδόσεις

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά στη σκοποβολή το βάρος μειώνει την ανάκρουση και αυξάνει την ταχύτητα βολής. Τυπικά, τα όπλα της σειρά “92” συνδυάζουν ατσάλινο κλείστρο με αλουμινένιο σκελετό χαμηλού βάρους.
Το 92Χ χρησιμοποιεί ένα σκελετό από ανοξείδωτο ατσάλι με επιμηκυμένη “ουρά” και ίσια λαβή (ίδιου σχήματος με το Vertec). Φέρνει το συνολικό βάρος στα 1.350 γραμμάρια, ίσως το μεγαλύτερο στην κατηγορία. Το νέο σχήμα λαβής την καθιστά εργονομικότερη, ειδικά σε συνδυασμό με λεπτά πλακίδια. Όμως για εκείνους που προτιμούν το κλασικό σχήμα, ένα δεύτερο σετ λαβών μιμείται τις γραμμές του 92F/M9.
Ένα από τα εργονομικά “ατοπήματα” του αρχικού 92F υπήρξε ο μοχλός ασφάλειας στο κλείστρο που δυσκολεύει το χειρισμό υπό πίεση. Με το νέο κορμό έρχεται ένα αμφιδέξιο σετ ασφαλειών σε φυσική θέση, χαμηλά στο σημείο που εφαρμόζουν οι αντίχειρες του σκοπευτή.
Παρόμοια διάταξη έφεραν παλαιότερα τα “92 Combat”, που διατηρούσαν όμως τον αλουμινένιο κορμό. Το μεγάλο τους μέγεθος και η φορά απενεργοποίησης (προς τα κάτω για “πυρ”) λύνει το χρόνιο πρόβλημα των αθλητών. Εφόσον εξετάζουμε το σκελετό, δύο ακόμη σημαντικές αλλαγές είναι αδιόρατες αρχικά. Η σκανδάλη “Χ” είναι αγωνιστικού τύπου και ρυθμιζόμενη ως προς τη διαδρομή. Επίσης, ο μοχλός λύσης του όπλου σχηματίζει ένα πεντάλ για τον αντίχειρα της αριστερής παλάμης. Σε συνδυασμό με πίεση πάνω στις νέες ασφάλειες που εξασκεί το δεξί χέρι, το όπλο αναπηδά λιγότερο στις παρατεταμένες βολές. Πρόσθετο βάρος στο εμπρός μέρος δημιουργείται από το μεταλλικό στέλεχος του επανατατικού ελατηρίου και τη μάζα της ράγας κάτω από το ρύγχος.
Ριζικές αλλαγές έχουν γίνει και στο κλείστρο. Κατ’αρχήν αυτό προέρχεται από το ενισχυμένο μοντέλο “92 Brigadier” για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα σκοπευτικά είναι αναβαθμισμένα, μια ακίδα με οπτική ίνα και ένα ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο αντικαθιστούν τα “σπαρτιάτικα” αντίστοιχα του απλού μοντέλου. Επιπρόσθετα υπάρχει πρόβλεψη για την προσαρμογή οπτικών red dot μέσω βάσης προσαρμογής.
Η κατηγορία “οπτικών” είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεταξύ των δυναμικών αγωνισμάτων πιστολιού και η Beretta δε θέλει πλέον να μένει εκτός. Μια σειρά από χαράξεις κοντά στο στόμιο της κάνης διευκολύνουν τον έλεγχο της ετοιμότητας και την όπλιση, σύμφωνα με την πρόσφατη συνήθεια στους αθλητικούς κύκλους, ενώ παραμένουν αντίστοιχες και στο πίσω μέρος.
Τέλος, μια αγωνιστική σφύρα μικρού βάρους βελτιώνει την ταχύτητα πυροδότησης.
b2.JPG
Έτοιμο για νέα καριέρα

Το 92Χ Performance “στοχεύει” στην κορυφή της αγοράς.
Διαθέτει ευγενή γενεαλογία, φροντισμένη ποιότητα και μπορεί να προσαρμοστεί σε αρκετές αγωνιστικής κατηγορίες σκοποβολής, ειδικά στην έκδοση που δέχεται red dot.
Στο “πακέτο” παρέχονται τέσσερις βάσεις προσαρμογής, δεύτερο σετ λαβών και ταχυγεμιστήρας. Η ύπαρξη δύο μόνο γεμιστήρων των 15 φυσιγγίων δείχνει λίγη “τσιγγουνιά”για ένα πιστόλι που κοστίζει κοντά στα 1800 ευρώ. Σε αντιστάθμισμα, μια τεράστια αγορά after-market υλικών υποστηρίζει ήδη τη σειρά 92 διευκολύνοντας τη συντήρηση και βελτίωση τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης