Τελευταία Νέα
Gun Room

MAGPUL FDC-9/FDP-9

tags :
MAGPUL FDC-9/FDP-9
“Κουτί έκπληξη”
Μια από τις πλέον “καυτές” ειδήσεις των τελευταίων ημερών είναι η ανακοίνωση της MAGPUL για τη διάθεση του πρώτου της φορητού όπλου.
Η εταιρεία “τάραξε τα νερά” πριν σχεδόν δύο δεκαετίες, όταν παρουσίασε συλλογές αναβάθμισης, αξεσουάρ και κοντάκια όπλων και αργότερα υψηλής ποιότητας πολυμερικούς γεμιστήρες. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου και τις διαδικτυακές δηλώσεις, βρίσκονται στα τελευταία στάδια για παραγωγή εντός του 2023 ενός πρωτοποριακού, πτυσσόμενου όπλου μικρού όγκου.
Απευθύνεται στην πολιτική αγορά αυτοάμυνας και έχει διαμέτρημα 9Χ19mm. Στην υλοποίηση συμμετέχει η επίσης αμερικανική ZEV Technologies.
mag2.JPG
Μια νέα-παλιά ιστορία

Δεν είναι η πρώτη φορά που η MAGPUL παρουσιάζει την ιδέα της για ένα αποκρύψιμο, συμπαγές ημιαυτόματο. Το σχέδιο υπάρχει, με μια μορφή ή άλλη, στα συρτάρια της εταιρείας από το 2008 και πριν 2 χρόνια είχαν παρουσιάσει τα λειτουργικά πρωτότυπα με την πρόθεση να μετρήσουν ανταπόκριση και αντιδράσεις της αγοράς. Φαίνεται πως με την παραγωγή και διανομή να επιστρέφουν στα πρό-Covid19 επίπεδα, βρέθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για το λανσάρισμα του νέου όπλου.
Αλλά και η ιδέα αυτή βασίζεται σε ένα παλιότερο πρωτότυπο που δημιούργησε ο Francis Warrin (Φράνσις Γουόριν) για την εταιρεία ARES Inc. του Eugene (Ευγένιου Στόνερ) δημιουργού του Μ16. Το αρχικό σχέδιο ονομαζόταν ARES FMG (Folding MachineGun:Πτυσσόμενο Πολυβόλο) και προοριζόταν για χρήση από ομάδες ασφαλείας για την προστασία υψηλών προσώπων. Ήταν η εποχή που ένα κύμα διεθνούς
τρομοκρατίας και εγκληματικών απαγωγών οδήγησε στην αναζήτηση ισχυρών και μικρών όπλων που δε θα ερέθιζαν το κοινό αίσθημα.
Το FMG έμοιαζε μέ ένα παραλληλόγραμμο κουτί -κάποια πρωτότυπα είχαν την εξωτερική εμφάνιση ραδιοφώνου τρανζίστορ της δεκαετίας του 1980, ώστε να μην προδίδουν οπτικά τη χρήση τους. Η ιδέα ήταν πως ο φρουρός ή σωματοφύλακας θα κρατούσε κοντά του το “αθώο”αντικείμενο και θα το ενεργοποιούσε ανοίγοντας το αν ο VIP δεχόταν επίθεση. Τα πρωτότυπα χρησιμοποιούσαν γεμιστήρες από υποπολυβόλα Uzi. Ως υποπολυβόλο λειτουργούσε από “ανοικτό κλείστρο” και είχε την ικανότητα εκτέλεσης αυτόματης ριπής.
mag3.JPG
Προσαρμογή στο σήμερα

Η MAGPUL ανέστησε αυτή την ιδέα και την εκσυγχρόνισε χρησιμοποιώντας πολυμερικά μέρη αντί για μέταλλο, μειώνοντας το βάρος και το κόστος παραγωγής. Επειδή τα αυτόματα όπλα υπόκεινται σε νομικούς περιορισμούς, η αναθεωρημένη σχεδίαση βασίζεται στο μηχανισμό του πιστολιού Glock. Εδώ υπεισέρχεται η τεχνογνωσία της ZEV, η οποία στο παρελθόν έχει τροποποιήσει μοντέλα Glock 17 ή 19 με πτυσσόμενη λαβή και υποφυλακτήρα σκανδάλης, ωστε να χωρούν σε μια τσέπη.
Η επιλογή της ZEV ήταν μονόδρομος για να αποφευχθεί η παραβίαση πατεντών της Glock. Το επικαιροποιημένο όπλο έρχεται σε δύο υπό-εκδόσεις FDP-9 και FDC-9, όπου FD σημαίνει “Folding Defence” (Πτυσσόμενο Αμυντικό).To “Ρ” είναι Pistol, ενώ “C” υποδηλώνει Carbine. Η διαφορά μεταξύ τους είναι καθαρά νομικίστικη. Το πρώτο στερείται πέλματος στο πίσω μέρος του κορμού και είναι μη επωμιζόμενο όπλο. Το δεύτερο θεωρείται “αραβίδα” δηλαδή τυφέκιο με βραχεία κάνη και απαιτείται αδειοδότηση για την κατοχή του στις ΗΠΑ.
Η MAGPUL ενημερώνει πως τα δύο μοντέλα είναι πρακτικά πανομοιότυπα και οι αγοραστές θα μπορούν να αγοράσουν ελεύθερα το “πιστόλι” και κατόπιν με τη λήψη έγκριση από το κράτος, να προσθέτουν το κατάλληλο απάρτιο μετατρέποντας το σε Carbine-αραβίδα .
Αφού το όπλο απευθύνεται στην πολιτική αγορά, λειτουργεί μόνο ημιαυτόματα. Η “καρδιά” του μηχανισμού είναι το σασί της ZEV, πάνω στο οποίο στηρίζεται ο μηχανισμός πυροδότησης, η λαβή και το συγκρότημα κλείστρου/κάνης. Όλα αυτά περικλείονται σε ένα συνθετικό “κουτί”. Μια χειρολαβή στο πάνω μέρος προσπαθεί να πείσει ότι πρόκειται για κιβώτιο εργαλείων ή κάτι παρόμοιο. Όμως το καμουφλάζ δεν είναι τόσο επιτυχημένο,
όπως στο πρωτότυπο της δεκαετίας του 1980. Τουλάχιστον, η λαβή χρησιμεύει ως βάση για τοποθέτηση φακού ή ηλεκτρονικού στοχάστρου.
Η όλη ιδέα δεν περιστρέφεται πλέον γύρω από την παραπλάνηση για το τί είναι το αντικείμενο, όσο στο ότι πρόκειται για ένα συμπαγές, επωμιζόμενο όπλο που μπορεί να μεταφερθεί εύκολα μέσα σε ένα σακίδιο, χαρτοφύλακα ή και αναρτημένο από ένα αορτήρα και να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Το “κέρδος”; Μεγαλύτερη σταθερότητα και ευστοχία σε σύγκριση με οποιοδήποτε πιστόλι σε αποστάσεις που αγγίζουν τα 100 μέτρα.
Η τροφοδοσία γίνεται πλέον από γεμιστήρες κατασκευής (ποιάς άλλης;) MAGPUL που είναι συμβατοί με εκείνους της Glock. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοχοι πιστολιών Glock 9mm θα χργησιμοποιούν κοινούς γεμιστήρες για τα πιστόλια και τα “επωμιζόμενα όπλα” αυτοάμυνας τους. Αυτό απλοποιεί την υποστήριξη.
mag4.JPG
Η επόμενη μεγάλη επιτυχία;

Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που λαμβάνει το νεωτεριστικό αυτό όπλο, το πεδίο εφαρμογής του είναι μάλλον περιορισμένο ακόμη και στις ΗΠΑ. Σίγουρα το θέλγητρο της χρήσης γεμιστήρων και φυσιγγίων συμβατών με τη δημοφιλή πλατφόρμα πιστολιού είναι ισχυρό. Οι περισσότεροι οπλοφόροι θα προτιμήσουν ένα ελαφρότερο και βολικότερο πιστόλι που αποκρύπτεται κάτω από το ρουχισμό. Εκείνοι που ζουν στο ύπαιθρο, μπορούν να μεταφέρουν ένα ισχυρότερο “πραγματικό” τουφέκι χωρίς ανάγκη απόκρυψης.
Τέλος, η συμμετοχή της ZEV Technologies σημαίνει πως η τιμή θα είναι αρκετά υψηλή, τουλάχιστον διπλάσια ενός αυθεντικού πιστολιού Glock. Οπότε εξ’ορισμού θα απευθύνεται σε ένα μικρό κοινό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης