Τελευταία Νέα
Gun Room

FoldAR-15

tags :
FoldAR-15
Διπλωμένο στα τρία!
Οπλουργική τέχνη δε σημαίνει μόνο σκαλίσμένες μπάσκουλες και ξύλινα κοντάκια γυαλισμένα “στο χέρι”. Η FoldAR, μια μικρή εταιρεία στο Τέξας, δείχνει πως η καινοτομία και η αντισυμβατική σκέψη εκφράζεται με διάφορους τρόπους.

Το “άκαμπτο” AR-15

Έξι γεμάτες δεκαετίες έχουν κυλίσει από τότε που το πρωτοποριακό τουφέκι της Armalite με κωδικό AR-15 “φόρεσε χακί” και εισήχθη σε υπηρεσία ως Μ16. Την εποχή του έφερε μια επανάσταση λόγω του χαμηλού βάρους, του ελεγχόμενου αυτόματου πυρός και των υλικών που χρησιμοποιούσε. Το μεγαλύτερο μέρος του κατασκευαζόταν από ντουραλουμίνιο και πλαστικό, αλλάζοντας δραματικά τη φόρμα των φορητών όπλων.
Παρά τα σημαντικά προτερήματα του το AR-15 είχε ένα κύριο σχεδιαστικό μειονέκτημα.
Έχοντας το κλείστρο στην ίδια ευθεία με το κοντάκι, απαιτούνταν η χρήση ενός συνεχούς σωλήνα που να στεγάζει το επανατατικό ελατήριο και το χαλινωτήριο του κλείστρου. Έτσι δε μπορεί να εξοπλιστεί με ένα πραγματικό, αναδιπλούμενο ή πτυσσόμενο κοντάκιο για να περιορίζεται το συνολικό μήκος του (όπως πχ, στα AKMS ή G3A4).
Προσπάθειες για βραχύτερες εκδόσεις που να είναι κατάλληλες για εύκολη χρήση πχ. από αλεξιπτωτιστές ή μέσα από οχήματα, καταλήγουν πάντα σε υπερβολικό κόντυμα της κάννης, θυσιάζοντας τη βλητική απόδοση.
g2_2.JPG
Ώρα για… γιόγκα

Στη FoldAR σκέφτηκαν έναν αποδοτικότερο τρόπο για να μειώσουν το συνολικό μήκος του AR-15. Τροποποίησαν το φορέα του κλείστρου και τον υποδοχέα του επανατατικού ελατηρίου, έτσι ώστε να περικλείονται αποκλειστικά μέσα στον κορμό. Όταν ο μηχανισμός οπισθοδρομεί, κανένα μέρος του κλείστρου δεν εισέρχεται μέσα στο σωλήνα του κοντακιού (στα “κανονικά” AR, αυτό το τμήμα λέγεται Buffer tube, γιατί όπως είπαμε περιέχει το χαλινωτήριο). Στο Double FoldAR είναι... κενός και άρα μπορεί με τη βοήθεια ενός μαντάλου να περιστραφεί κατά 180 μοίρες και να αναδιπλωθεί κατά μήκος του κορμού.
Αυτή είναι μία λύση που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν και από άλλους, όπως πχ. η ΖΜ Weapons. Τώρα όμως πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.
Ο επανασχεδιασμένος κορμός έχει ένα πρόσθετο μάνταλο στο ύψος της θαλάμης.
Oμόκεντροι κώνοι επιτρέπουν στην κάνη να αναδιπλώνεται και να ευθυγραμμίζεται στο ίδιο σημείο. Έτσι το όπλο “σπάει” σε τρία τμήματα: κοντάκι, κορμός και κάνη. Το συνολικό μήκος -με τη συνήθη κάνη των 40 εκατοστών- είναι μόλις 42cm.
Μια ακόμη βραχύτερη “ειδική” έκδοση διπλώνει σε μόλις 27 εκατοστά μήκος, θυσιάζοντας όμως τη βλητική απόδοση. Το αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό τουφέκι σε διαμέτρημα 5,56Χ45 ΝΑΤΟ (ή το σχεδιασμένο για σιγαστήρες .300 BlackOut), που χωρά άνετα σε ένα μικρό σακίδιο ή ένα χαρτοφύλακα. Για ακόμη ευκολότερη απόκρυψη, η εταιρεία στέλνει τα όπλα με γεμιστήρες 20 φυσιγγίων που δεν εξέχουν από το κάτω μέρος του κορμού. Φυσικά, λειτουργούν και όλοι οι συμβατικοί γεμιστήρες 30 και 40 φυσιγγίων της σειράς Μ16/AR-15.
g3_3.JPG

Γιατί και πώς;

O λόγος που ώθησε τους Τεξανούς σε μια τόσο ριζική επανασχεδίαση του AR-15 είναι η άνοδος των νόμιμα οπλισμένων πολιτών που αναζητούν εύχρηστα και συμπαγή όπλα που
δεν “κραυγάζουν” την παρουσία τους.
Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι πλέον κατοικούν σε συγκροτήματα κατοικιών, πολυκατοικίες ή απλά σταθμεύουν σε δημόσια πάρκινγκ. Κάποτε η θέα ενός κυνηγού με τουφέκι στον ώμο “δεν κινούσε βλέφαρο” (όσοι επισκέφτηκαν την Ελβετία σε προηγούμενες δεκαετίες, έχουν απολαύσει την εικόνα εθνοφυλάκων που περίμεναν στις στάσεις του τραμ με τα πολυβόλα ανα χείρας). Σήμερα όμως, η οπλοφοβική υστερία έχει λάβει διαστάσεις και η συστηματική παρενόχληση οπλοκατόχων είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για να “ακυρώσει” την κουλτούρα των όπλων. Έπειτα υπάρχουν εκείνοι που (σε ελεύθερες χώρες) θέλουν να μεταφέρουν στα οχήματα τους κάτι αποτελεσματικότερο από ένα πιστόλι, αλλά με διακριτικό τρόπο. Οι κατασκηνωτές και οι πεζοπόροι είναι μια τρίτη ομάδα που ωφελείται από αυτή την τεχνολογία. Ζυγίζοντας 3 κιλά γεμάτο, το FoldAR είναι ιδανικό για τέτοιους ρόλους.
Το όπλο μπορεί να αποθηκεύεται με ένα γεμιστήρα. Ανασύροντας το από το σάκκο, ο χειριστής απελευθερώνει και κλειδώνει στην ευθεία το κοντάκιο. Περιστρέφει την κάνη και κλειδώνει ένα μάνταλο στο χειροφυλακτήρα. Κατόπιν οπλίζει το μηχανισμό και το όπλο είναι έτοιμο για βολή. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του Double FoldAR, η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερα από πέντε δευτερόλεπτα. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός ότι παρά τη διακοπτόμενη σχέση μεταξύ θαλάμης και κάνης, ο “μηδενισμός” επιστρέφει εντός 2,5 χιλιοστών στα 100 μέτρα. Η ύπαρξη ράγας στο πάνω μέρος του κορμού διευκολύνει τη χρήση οπτικών σκόπευτρων.
Με κόστος στις ΗΠΑ κοντά στα 2.000 δολλάρια, το FoldAR μπορεί να θεωρηθεί ένα μεσαίας τιμής όπλο για την κατηγορία, αλλά τα μοναδικά του χαρακτηριστικά το καθιστούν ενδιαφέρον για μια μερίδα χρηστών που δίνουν έμφαση στον όγκο και την ευκολία μεταφοράς. Σίγουρα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αναβάθμιση του κλασσικού σχεδίου.
g4_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης