Τελευταία Νέα
Gun Room

Detonics “SCOREMASTER”: Το σαρανταπεντάρι του Τομ Σέλλεκ

tags :
Detonics “SCOREMASTER”: Το σαρανταπεντάρι του Τομ Σέλλεκ
Σήμερα το πιστόλι 1911 απολαμβάνει μιας αναγέννησης, με δεκάδες κατασκευαστές και εκατοντάδες βελτιωτές να παράγουν όπλα και ανταλλακτικά
O διάσημος ηθοποιός είναι διαφορετικός από τους τυπικούς θαμώνες του Χόλυγουντ.
Παραμένει ένας χαμηλών τόνων οικογενειάρχης.
Προτιμά να ασχολείται με τη φάρμα αβοκάντο που έχει, να εκτρέφει άλογα και να συμμετάσχει σε κοινωνικές και πολιτικές ενώσεις που καλλιεργούν τις παραδοσιακότερες αξίες της κοινωνίας. Έχει για χρόνια θητεύσει ως εκπρόσωπος τύπου και μέλος διοικητικού συμβουλίου του National Rifle Association, της εθνικής ένωσης που προάγει τα δικαιώματα των οπλοκατόχων στη χώρα του.
Εξασκείται στη σκοποβολή επί δεκαετίες, είναι γνώστης και συλλέκτης ιδαίτερων όπλων.

Η μαγική δεκαετία του ‘80

Σήμερα το πιστόλι 1911 απολαμβάνει μιας αναγέννησης, με δεκάδες κατασκευαστές και εκατοντάδες βελτιωτές να παράγουν όπλα και ανταλλακτικά. Όμως μεταξύ 1970 και 1980, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Η μόνη πηγή όπλων ήταν η Colt και η αγορά μεταχειρισμένων από τα στρατιωτικά πλεονάσματα.
Η πρόσφατη δημιουργία της Πρακτικής Σκοποβολής στις ΗΠΑ ξεκίνησε ένα “κύμα” για όπλα και απάρτια υψηλότερης ποιότητας. Η Detonics ήταν αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε “start up”. Ιδρύθηκε στο Σιάτλ με στόχο να κεφαλαιοποιήσει την ανάγκη του σκοπευτικού κοινού για ένα βελτιωμένο όπλο.
Ο μηχανικός Patrick Yates (Πάτρικ Γιέητς) και ο φίλος του Sid Woodcock (Σιντ Γούντκοκ) ξεκίνησαν να φτιάξουν ένα καλύτερο πιστόλι 1911.
Η ιδέα ήταν πως θα πρόσφεραν σε γραμμή παραγωγής έκείνα τα χαρακτηριστικά που οι σκοπευτές επιθυμούσαν και πλήρωναν οπλουργούς για να τα αποκτήσουν. Αντί λοιπόν να ξεκινούν με ένα ολοκληρωμένο όπλο και να το τροποποιούν αργότερα, θα συμπίεζαν το κόστος και το χρόνο παράγοντας το εξαρχής με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.
Το ακριβότερο τους προϊόν ήταν το “Scoremaster”. Φτιαχνόταν με σκελετούς και κλείστρα δικής τους προδιαγραφής που μιμούνταν το στυλ των Colt National Match. Τα Detonics όμως διέθεταν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που οι ιδιοκτήτες των Colt μπορούσαν μόνο να φαντάζονται.
Υπήρχε η επιλογή για ανοξείδωτο ή ανθρακούχο ατσάλι για τον κορμό και το κλείστρο, ενώ οι κάνες έρχονταν σε μήκη 5 και 6 ιντσών. Τα ρυθμιζόμενα σκοπευτικά προέρχονταν από τη Millett και οι λαβές λαβές από τη σειρά Signature του διάσημου Pachmayr. Τα χειριστήρια ήταν βελτιωμένα με υπερμεγέθη μοχλό απελευθέρωσης του κλείστρου και μια αμφιδέξια ασφάλεια. Εκείνη την εποχή το Detonics ήταν το καλύτερο πιστόλι σκοποβολής που μπορούσε κανείς να αγοράσει έτοιμο. Το διαμέτρημα ήταν το .45 ACP, υπεραρκετό για σκοποβολή και αυτοάμυνα.
1_1.jpeg
Το ενισχυμένο .451 ΜAGNUM

Η Detonics δεχόταν ειδικές παραγγελίες για εξατομικευμένα πιστόλια από πελάτες και εξελιξαν ένα ειδικό φυσίγγιο που θα καθιστούσε το 1911 καταλληλότερο για κυνήγι. Χρησιμοποίησαν μακρύτερους κάλυκες (ώστε να μη χωρούν σε απλά σαρανταπεντάρια), με αυξημένη γόμωση. Εκτόξευαν τις βολίδες με είκοσι τοις εκατό μεγαλύτερη ταχύτητα, μετατρέποντας το Scoremaster σε πρώτης τάξεως κυνηγετικό πιστόλι. Το ονόμασαν .451 Magnum και ήταν η μόνη πηγή
Ο Τομ Σέλλεκ ήταν από τους διακεκριμένους πελάτες της εταιρείας και είχε αγοράσει από εκείνους τουλάχιστον ένα ακόμη πιστόλι για οπλοφορία.
Ζήτησε να του φτιάξουν το εικονιζόμενο σε φινίρισμα σκληρού χρωμίου, ως ένα σετ με δύο κλείστρα. Το πρώτο σε .451 Magnum και το δεύτερο σε .45 ACP. Συναρμολογούνται στον ίδιο σκελετό και χρησιμοποιούν τους ίδιους γεμιστήρες.
3_15.jpg

Το όπλο φέρει το “σήμα κατατεθέν” της Detonics, την κάνη μήκους έξι ιντσών που εξέχει πέρα από το κλείστρο. Το στόμιο είναι τύπου “καμπάνας”, ώστε το παχύτερο άκρο να σφηνώνει στο δακτύλιο ευθυγράμμισης του κλείστρου για βελτιωμένη ακρίβεια.
Ο ηθοποιός παρήγγειλε το πίσω μέρος της λαβής με κυρτό σχήμα και λαστιχένια επικάλυψη (πατέντα της Pachmayr), για καλύτερο έλεγχο με βαρειές γομώσεις. Προφανώς για τον ίδιο λόγο το πιστόλι φορά και τις λαστιχένιες λαβές. Οι αμφιδέξιες ασφάλειες είναι ανοξείδωτες (έξτρα επιλογή) και το στόχαστρο φέρει μια πορτοκαλί ρίγα. Έτσι διακρίνεται εύκολα με φόντο τις σκιές του δάσους, όταν χρησιμοποιείται για κυνήγι.
Εκτιμάται ότι μέχρι το κλείσιμο της η εταιρεία συναρμολόγησε 1.200 περίπου πιστόλια τέτοιου τύπου και ελάχιστα μεταξύ αυτών με δύο κάνες.
Ο αριθμός σειράς είναι και αυτός ξεχωριστός. Συνήθως τα όπλα της Detonics ξεκινούν με το σειριακό “Μ2ΧΧΧ”. Το συγκεκκριμένο είναι το “TWS001” από τα αρχικά του ονόματος του ηθοποιού. Μια επιγραφή στο κλείστρο γράφει “ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜ ΣΕΛΛΕΚ ” και στην άλλη πλευρά το διαμέτρημα αναφέρεται ως “.451 MAGNUM PI” κάνοντας λογοπαίγνιο με τον τίτλο της σειράς που πρωταγωνιστούσε ο Σέλλεκ. Αυτές οι λεπτομέρειες το καθιστούν μοναδικό.
4_9.jpg
Μια ειλικρινής στάση ζωής

Την εποχή που παρήγγειλε το πιστόλι, ο Σέλλεκ βρισκόταν στο απώγειο της καρριέρας του. Έχοντας κάνει τεράστια επιτυχία ως ντετέκτιβ “Τόμας Μάγκνουμ”, ήταν περιζήτητος. Φανατικός οπλόφιλος, κυνηγός και συλλέκτης, δε δίσταζε να συζητά δημοσίως τις αντιρρήσεις του για τον περιορισμό της ιδιωτικής, νόμιμης οπλοφορίας. Το θέμα θεωρείται ταμπού στο υπερ-φιλελεύθερο Χόλλυγουντ, όπου οι εκατομμυριούχοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί προσποιούνται πως οι σωματοφύλακες τους κρατούν… ανθοδέσμες.
Ο Σέλλεκ στάθηκε στην αντίπερα όχθη. Όντας πλέον στην έβδομη δεκαετία της ζωής του, συχνά χαρίζει τα κέρδη από την πώληση της συλλογής του σε αγαθοεργίες που προάγουν τη σκοποβολή και την ασφαλή εκπαίδευση στα όπλα, δραστηριότητες τις οποίες στηρίζει υλικά και με προσωπικό χρόνο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης