Τελευταία Νέα
Gun Room

RUGER – Gunsite Scout Rifle

tags :
RUGER – Gunsite Scout Rifle

Τζεφ Κούπερ: «Ίσως απαιτούνται μεμονωμένα πλήγματα και όχι όγκος πυρός»

Σχετικά Άρθρα

Το Scout Rifle – “Τυφέκιο Προσκόπου”  (υπό την έννοια του ανιχνευτή που εξερευνά και συλλέγει πληροφορίες) είναι μία από τις ιδέες που ξεπήδησαν από το μυαλό του αντισυνταγματάρχη των αμερικανών πεζοναυτών Jeff Cooper.
Προικισμένος αρθρογράφος, εξαίρετος σκοπευτής και έμπειρος κυνηγός, διαμόρφωσε στη δεκαετία του 1960 μια συγκροτημένη φιλοσοφία γύρω από την συστηματική μελέτη και διδασκαλία της χρήσης των όπλων. Επικεντρώθηκε σε εμπειρίες ανθρώπων που είχαν επιβιώσει από ένοπλες συγκρούσεις και αναλύοντας τις “έχτισε” ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στο GUNSITE, το πρώτο σχολείο αυτοάμυνας στον κόσμο.
Θεωρούσε ότι στον ταραχώδη κόσμο του ύστερου 20ου αιώνα, ο νομοταγής πολίτης έπρεπε να κατέχει τις γνώσεις και τα μέσα για την προστασία της ζωής και της υπόστασης του ενάντια στο έγκλημα ή την υποβόσκουσα τυρρανία.
2_1_4.jpg

Συμπαγές, απλό και ισχυρό

Οι ιδέες του κινήθηκαν γύρω από ένα τυφέκιο-αραβίδα γενικής χρήσης. Όφειλε να είναι συμπαγές και ελαφρό ώστε να μεταφέρεται σε μακρές πορείες. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να έχει αρκετή ισχύ ώστε να καταβάλλει θηράματα 200 κιλών με μία βολή και να μπορεί να πετύχει ένα στόχο σε όποια απόσταση μπορει να τον διακρίνει ο χειριστής.
Για λόγους απλότητας και αντοχής προσδιόρισε ότι ένας επαναληπτικός μηχανισμός κινητού ουραίου ήταν επιθυμητός έναντι ενός ημιαυτομάτου. Αυτή η επιλογή καθιστούσε την κατοχή και μεταφορά ενός τυφεκίου προσωπικής άμυνας/κυνηγίου ευκολότερη. Πολλές χώρες σε Λατινική Αμερική,  Αφρική και Ευρώπη ελέγχουν και περιορίζουν την κατοχή ημιαυτομάτων όπλων, αλλά μέχρι στιγμής τα επαναληπτικά βρίσκονται στο “απυρόβλητο”.
Τα κριτήρια ισχύος και η ανάγκη χρήσης ενός κοινότυπου πυρομαχικού οδήγησε στην επιλογή του φυσιγγίου 7.62Χ51mm (γνωστού με την εμπορική ονομασία .308 Winchester). Είναι διαθέσιμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη και σχετικά φθηνό.
Τις προδιαγραφές συμπλήρωναν: επιθυμητό μήκος ενός μέτρου, ιδανικό βάρος 3,5 κιλών με διόπτρα, αορτήρα και μεταλλικά σταθερά σκόπευτρα ανάγκης (σε περίπτωση βλάβης της διόπτρας). Η χωρητικότα φυσιγγίων δεν έπαιζε μεγάλο ρόλο για τον Cooper. Θεωρούσε πως το όπλο δε προοριζόταν για μάχη, αλλά για 2-3 σκοπευμένες βολές που θα έλυναν το πρόβλημα. Ένας αποσπώμενος γεμιστήρας 5-10 φυσιγγίων κρινόταν επαρκής.
3_1_7.jpg

Ruger Gunsite Scout

To GUNSITE επέζησε του ιδρυτή του και παραμένει ένα από τα εμβληματικότερα σχολεία ένοπλης άμυνας. Οι εκπαιδευτές  συνεχίζουν τη διδασκαλία των αρχών που ανέπτυξε ο Cooper, εμπλουτίζοντας τις με σύγχρονα διδάγματα και τεχνικές. Διδάσκουν κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες και ένστολους, στην αποτελεσματική και συνετή χρήση πυροβόλων όπλων.
Σε συνεργασία με τη Ruger,  παρουσίασαν το Gunsite Scout Rifle (GSR).   Βασίζεται στο αξιόπιστο  σχέδιο του Ruger 77 (το 1984 ο Κούπερ είχε δοκιμάσει ένα τροποποιημένο ελαφρύ Ruger 77 που ονόμαζε Scout III). Ο μηχανισμός είναι τύπου Mauser με περιστρεφόμενη κεφαλή που κλειδώνει στην προέκταση της κάνης.
Το σασί είναι επανασχεδιασμένο ώστε να δέχεται αποσπώμενους γεμιστήρες χωρητικότητας 10 φυσιγγίων. Αρχικά φτιάχτηκε στο διαμέτρημα .308 Win αλλά πλέον υπάρχουν εκδόσεις σε .223 Remington  (πολιτική έκδοση του Νατοϊκού 5,56mm),  .450 Bushmaster και .350 Legend. Τα δύο τελευταία ξεφεύγουν από το “πνεύμα” του τυφεκίου γενικής χρήσης που οραματιζόταν ο αντισυνταγματάρχης και απευθύνονται  σε κυνηγούς μεγάλων θηραμάτων. Η μεγαλύτερη ισχύς τους έχει ως μειονέκτημα την αυξημένη ανάκρουση και τη δυσκολία εξεύρεσης πυρομαχικών.     Υπάρχουν δύο μήκη καννών 42 και 47.5cm οι οποίες ταλαντώνονται ελεύθερα, συντελώντας στην καλή ακρίβεια βολής. Διαθέτουν σπείρωμα στο στόμιο για προσαρμογή φλογοκρύπτη ή σιγαστήρα. Με την κοντύτερη το Ruger ζυγίζει λίγο πάνω από 3,2 κιλά.

Προσοχή στις λεπτομέρειες

Τα σκοπευτικά όργανα είναι “υπερπλήρη” και περιλαμβάνουν  μια προστατευμένη ακίδα που θυμίζει  την αντίστοιχη του Μ1 Garand και κλισιοσκόπιο τύπου ghost ring. Πάνω στον κορμό υπάρχει μια ράγα MIL 1913 (Picatinny). Επιτρέπει την τοποθέτηση διόπτρας είτε στην κλασσική θέση πάνω από τη γέφυρα του κλείστρου, ή εμπρός από αυτό στη θέση που ο Cooper προτιμούσε για ταχύτερη επώμιση και πρόσκτηση του στόχου.
Υπάρχουν αορτηριούχοι που βοηθούν στη μεταφορά αλλά και  σταθεροποίηση του όπλου για βολή χωρίς στήριγμα, μια τεχνική που επιβάλλεται στο κυνηγετικό πεδίο.Τα πρώτα μοντέλα του 2015 συνδυάζονταν με κοντάκιο από ξύλο λαμινέ σε μαύρους/γκρίζους τόνους. Ακολούθησαν εκδόσεις με συνθετικό κοντάκι για χαμηλότερο βάρος και ανοξείδωτο ατσάλι για προστασία από τα στοιχεία τηες Φύσης. Η Ruger προσφέρει ακόμη και μοντέλα με αριστερό μοχλό όπλισης για όσους ανήκουν στο δεκατρία τοίς εκατό των “ανάποδων” συνανθρώπων μας.
4_1_3.jpg

Ο αντίκτυπος 

O Cooper προήγαγε ακούραστα την ιδέα του επαναληπτικού τυφεκίου “γενικής χρήσης”, ως ένα χρηστικό εργαλείο που θα λειτουργούσε ώς μέσο  άμυνας,  εξασφάλισης τροφής και προστασίας για τον άνθρωπο που είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες καταστάσεις. Πέρα από ένα κύκλο μαθητών του που φοίτησαν στο Gunsite και κάποιων κυνηγών, η φιλοσοφία του Scout Rifle δεν ευδοκίμησε αρχικά.
Ήταν η πάροδος του χρόνου και οι νομικοί περιορισμοί στην οπλοκατοχή που κατέστησαν τα συμπεράσματα του συγγραφέα επίκαιρα και οδήγσαν στη δημιουργία του Ruger GSR μετά το θάνατο του. Ο ίδιος δεν πρόλαβε να δεί την επιτυχία του αλλά αν είχε την ευκαιρία, πιθανότατα θα επικροτούσε το αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης