Τελευταία Νέα
Gun Room

Εξαγορά Sellier & Bell - Θα είναι η Τσεχία κυρίαρχος στην οπλοβιομηχανία;

Εξαγορά Sellier & Bell - Θα είναι η Τσεχία κυρίαρχος στην οπλοβιομηχανία;
Στρατηγική συμμαχία μεταξύ CBC (Βραζιλία) και Colt CZ (Τσεχία) στην αγορά φορητoύ οπλισμού
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή του 2023, η Colt CZ Group ανακοίνωσε την απόκτηση της βιομηχανίας πυρομαχικών Sellier & Bellot (S&B).
Η δεύτερη είναι μια από τις ιστορικότερες εταιρείες του κλάδου πυρομαχικών της Ευρώπης, έχοντας ιδρυθεί στην Τσεχοσλοβακία το 1825.
Η κύρια της παραγωγική μονάδα παραμένει στο Βλάζιμ της Τσεχικής δημοκρατίας. Με εργατικό δυναμικό 1.600 ατόμων κατασκευάζει φυσίγγια κυνηγίου, σκοποβολής και αμυντικής χρήσης. Απολαμβάνει φήμης ως παραγωγός με έμφαση στη σχέση ποιότητας/τιμής και εκτεταμένη γκάμα προϊόντων, ειδικά όσον αφορά τα ραβδωτά κυνηγετικά διαμετρήματα.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Colt CZ Group, κο. Jan Drahota, “μετά την έγκριση των εποπτικών αρχών, η οποία αναμένεται στο πρώτο μέρος του 2024, η εταιρεία του θα αποκτήσεο το 100% του ενεργητικού της S&B έναντι 300.000.000 ευρώ.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι παρόλο που πρόκειται για εταιρεία τσεχικής δικαιοδοσίας, στην πραγματικότητα η S&B ανήκε ως τώρα στον βραζιλιάνικό όμιλο CBC Global Ammunition.
s2_11.JPG
Στρατηγική συμμαχία

Με τη σειρά της η CBC αποτελεί ισχυρό παίκτη στη διεθνή αγορά πυρομαχικών με δραστηριότητα σε 130 χώρες.
Παράγει πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια φυσίγγια μικρών διαμετρημάτων σε δύο εργοστάσια στην Ευρώπη και τρία στη Βραζιλία. διοχετεύοντας μεγάλο ποσοστό στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Στην πολιτική αγορά εκπροσωπείται υπό το εμπορικό σήμα Magtech. Από πλευράς τζίρου και μεγεθών είναι μεγαλύτερη από την Colt CZ.
Η εξαγορά της Sellier & Bellot φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής συμμαχίας. Ο οικονομικός διυθυντής του ομίλου CBC κος. Fabio Mazzaro ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη τύπου πως ως μέρος της συμφωνίας η εταιρεία του θα καταλήξει με ποσοστό 27-28% στο κεφάλαιο της Colt CZ Group. Αυτό σημαίνει ότι οι Βραζιλιάνοι θα είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι μέτοχοι στον τσεχικό όμιλο που ελέγχει τις COLT, Ceska Zbrojovka, 4M, Dan Wesson και πλέον S& B.
Αμφότερες οι πλευρές προβάλουν την συνέργεια μεταξύ των κύριων αντικειμένων εργασίας τους.
Οι Τσέχοι εξειδικεύονται στα φορητά όπλα με σημαντική τεχνογνωσία στο στρατιωτικό οπλισμό και εξοπλισμό (αλιξίσφαιρα γιλέκα, εξαρτήσεις, βαλιστικά κράνη).
Οι Βραζιλιάνοι παράγουν τα αντίστοιχα πυρομαχικά . Αμφότεροι προσβλέπουν σε οφέλη από τις συνδυασμένες κινήσεις στην ανταγωνιστική σκακιέρα.
s3_6.JPG

Λεπτομέρειες και ολίγο παρασκήνιο

Η απόκτηση της Sellier & Bellot είναι η πλέον πρόσφατη σε μια σειρά παρόμοιων κινήσεων από την CZ. Προκαλεί εντύπωση ότι έρχεται σε μία στιγμή όπου ένας άλλος τσεχικός όμιλος η Czech Slovak Group του Μίκαλ
Στμαντ μόλις ανακοίνωσε την αγορά της ιταλική Perazzi Armi, συμπληρώνοντας ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τις Fedeal Remington Ammunition, CCI, Speer, Fiocchi και Baschieri- Pellagri. Ουσιαστικά δύο όμιλοι από την Τσεχική Δημικρατία απέκτησαν τον τελευταίο καιρό έλεγχο σημαντικού μέρους της πολιτικής αγοράς πυρομαχικών και όπλων στο δυτικό κόσμο.
Σε σχέση με τις πρόσφατες εξαγορές, πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού σημειώνουν ότι οι δύο τσεχικοί όμιλοι ανταγωνίστικαν για την απόκτηση της αμερικανικής Vista Outdoor. H Colt CZ Group προσέφερε 1,8 δις δολλάρια αλλά η Czech Slovak Group πλειοδότησε με 1,9 δις. Φαίνεται ότι η απόκτηση της Sellier & Bellot είναι μια μορφή “βραβείου παρηγοριάς” που θα τους επιτρέψει να επεκταθούν στον τομέα πυρομαχικών, αν και σε μικρότερο βαθμό από όσο επιθυμούσαν.
s4_6.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης